Autor Wątek: Kołowrotek MAP ACS Auto Clip System P3000 FD  (Przeczytany 18476 razy)

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Kołowrotek MAP ACS Auto Clip System P3000 FD
« Odpowiedź #15 dnia: 22.12.2016, 15:29 »
Ma to sens jeśli górny klip wytrzymuje zarzucanie zestawu, myślę że tak jest w istocie inaczej całość nie trzyma się kupy bo jak napisałem to samo mamy wypinając klipa całkowicie.
Ciągła zmiana klipa z górnego na dolny daje to samo co ciągłe wypinanie i wpinanie na zwykły klip.

Wytrzymuje zarzucanie, ale jak go używasz bez tradycyjnego, tym bardziej z wolnym biegiem. Warto zaznaczyć markerem sobie odległość,  najmniejszy ruch szpuli przy braniu, odjeździe i żyłka z niego wypada. Taka wada tego rozwiązania, ale to i tak dobry patent.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #16 dnia: 22.12.2016, 22:16 »
Ja mam jednego kręcioła z ACS'em i niestety żyłka wypina się z górnego klipa. Jako, że to jest matchowy kręcioł do feedera, to nie po drodze mi używanie tego wynalazku, zresztą do 'dziennego' feedera klip bezpieczny nie jest potrzebny. Wg mnie ma to sens przy wolnym biegu.

Lucjan

Offline Tomek81

• Ekspert
  • Reputacja: 120
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 22.12.2016, 22:27 »
Ja mam jednego kręcioła z ACS'em i niestety żyłka wypina się z górnego klipa. Jako, że to jest matchowy kręcioł do feedera, to nie po drodze mi używanie tego wynalazku, zresztą do 'dziennego' feedera klip bezpieczny nie jest potrzebny. Wg mnie ma to sens przy wolnym biegu.

OK ale na moje rozumowanie jeśli klip nie jest w stanie wytrzymać zarzucenia to jaka jest w ogóle jego rola ? Gdzie tu sens ? Przecież taka jest jego jedyna funkcja, po nic innego nie został wymyślony.
Ja rozumiem ze z wolnym biegiem nie przyblokuje on żyłki ok, wypnie się i ryba może wybierać żyłkę. No ale jeśli nie wytrzymuje zarzucania i muszę przestawiać ciągle na clip standardowy na zarzut gdzie tu wartość dodana ? Równie dobrze mogę odclipowywac całkowicie po zrzuceniu i zaklinować ponownie przed przerzuceniem zestawu :) Nie czaje :)
Może trafił się felerny egzemplarz.
Tomek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #18 dnia: 22.12.2016, 22:57 »
Zaznaczasz markerem żyłkę za klipem, aby mieć wiedzę, gdzie jest to miejsce. Po zarzucie przepinasz klip. Jak nie ma brania, to wtedy znowu przepinasz klip i jest OK. Łowienie z dokładnością jest ważne, a w nocy często nie widzimy, nie mamy znaków orientacyjnych. Wiele zarzutów ląduje poza strefa nęcenia, czasami strasznie daleko od niej. Klip więc jest jak najbardziej wskazany.

Dla mnie to ważne w nocy. Jeżeli śpię w namiocie, to mam pewność, że ryba nagłym odjazdem nie zwinie mi wędki. W lipcu złowiłem suma na Badshot Lea. Ta kanalia wybierała żyłkę z wielką prędkością, dobrze, że byłem czujny i siedziałem na fotelu. Pomimo 5 metrów zapasu, raczej bym nie zdążył śpiąc. Karpie tak szybkie nigdy nie byly...

Ja rzadko kiedy schodzę poniżej klipa, nawet podczas brania ryba nie wybiera mi luzu. Ale jeden błąd może oznaczać utratę wędki i kołowrotka. Więc takie zabezpieczenie może być przydatne. Można też pokombinować i pilnować klipa podczas zarzutu, aby nie wypinała się z niego żyłka (górnego). Też jest to opcja.
Lucjan

Offline Tomek81

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 22.12.2016, 23:10 »
Rozumiem po co jest klip co daje i jakie niebezpieczeństwo niesie, tylko chodzi mi o to że w tym innowacyjnym 'Auto Clip System' jeśli klip nie jest w stanie wytrzymać zarzucenia i się wypina to cała ta innowacja jest bublem po prostu. Nie ma żadnej wartości dodanej. Z tym innowacyjnym klipem czy bez zawsze markujemy flamastrem bo w razie brania i odjazdu musimy wiedzieć gdzie potem ustawić ponownie klipa na tą sama odległość. Ale jeśli brania nie było a mamy tego innowacyjnego klipa powinniśmy tylko zwinąć zestaw i ponownie zarzucić bez jakiejkolwiek ingerencji w przepinanie klipa, inaczej cała ta innowacja nie ma sensu.

Pilnowanie tego nowego clipa na czas zarzutu to pewnie jedyna opcja, można zapewne palcem klipa przydusić i po sprawie. Ale fajnie by było gdyby działało bez tego, kąt schodzenia linki ze szpuli jest inny niż z zamkniętym kabłąkiem wiec coś tam jeszcze musza chyba poprawić.
Tomek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #20 dnia: 22.12.2016, 23:45 »
No ale czy za każdym razem pamiętasz o klipie? :D
Lucjan

Offline Tomek81

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 23.12.2016, 06:56 »
No tak można zapomnieć zdjąć klipa po zarzuceniu a w tym systemie niema tego problemu bo zdejmuje się sam podczas rzutu, jako bonus zestaw ląduje w innym miejscu niż chcemy :'(
Umówmy się że jeśli przytrzymuje tego innowacyjnego klipa palcem na czas rzutu to na pewno będę też pamiętał o zdjęciu takiego standardowego po rzucie :)

Dla mnie ogólnie pomysł zacny tylko to wypinanie się klipa nie powinno mieć miejsca, przeczytałem z ciekawości na stronie producenta że klip jest projektowany pod konkretne średnice linek więc możne dlatego.

Swoją drogą ciekawe czy może ktoś samodzielnie próbował przykleić małą gumową kostkę do szpuli (obok klipa) i zrobić w niej rowek równolegle do nawoju linki na szpuli, może można by tego używać jako takiego bezpiecznego klipa. Teoretycznie żyłka przy zamkniętym kabłąku będzie mogła się wypiąć ponieważ na swojej drodze będzie miała tylko rowek a przy zarzucaniu na otwartym kabłąku będzie to guma i nie powinna się wypiąć (inna kąt schodzenia żyłki). Zasada działania ta sama no ale jeśli sam producent ma problem z wypinaniem nie wiem co by było z rozwiązaniem garażowym.
Tomek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #22 dnia: 23.12.2016, 10:04 »
Podzielam Twoją opinię, jeżeli chodzi o ten patent, ale nie obraziłbym się, jakby moje Soniki miały coś takiego, na nocne zasiadki. To co piszesz o usprawnieniu brzmi ciekawie, ja trochę myślałem jak usprawnić ten klip, ale nie przyszło mi nic do głowy :D
Lucjan

Offline zgrozik

• Ekspert
  • Reputacja: 141
    • Galeria
    • Debeściaki
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 25.06.2017, 23:40 »
Kręcioł przetestowany i podczas zarzutu górny klips nie spada. Uwalnia się dopiero na zamkniętym kabłąku przy wysnuwaniu żyłki. Od Spro różni się ilością łożysk, wagą (jest lżejszy) i posiada lepszą przekładnię.
Piotr

Offline fabikks

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #24 dnia: 26.06.2017, 00:37 »
U mnie podobnie. Jak na razie żadnych problemów z tym klipem
Fabian

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #25 dnia: 26.06.2017, 00:41 »
A jakie macie żyłki?
Lucjan

Offline fabikks

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #26 dnia: 26.06.2017, 10:24 »
Na jednej szpuli 0,22, a na drugiej 0,28
Fabian

Offline zgrozik

• Ekspert
  • Reputacja: 141
    • Galeria
    • Debeściaki
« Odpowiedź #27 dnia: 26.06.2017, 16:29 »
Ja od 0,18 do 0,25 :)
Piotr

Offline arkady1321

• Ekspert
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #28 dnia: 26.06.2017, 16:32 »
Również u mnie klips zdaje egzamin :)
Żyłka 0,20 i 0,26  :fish:

Offline Fisha

• Ekspert
  • Reputacja: 87
« Odpowiedź #29 dnia: 26.06.2017, 17:41 »
No i u mnie też daje radę. W najbliższym czasie kupuje drugiego MAP'a :)