Autor Wątek: Wędka i kołowrotek do feeder long distance - prośba o pomoc w doborze  (Przeczytany 5648 razy)

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 38
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Panowie,

Szukam zestawu do dalekich dystansów na leszcze +2 kg. Jeśli chodzi o zestaw, tj. plecionkę itd., to w miarę jestem już obeznany. Potrzebuję od Was jakiś propozycji odnośnie kija i kołowrotka.

Czego oczekuję od feedera do dalekich dystansów?

- akcji szczytowej - łatwiej się rzuca i osiąga dalsze odległości (?), czy może bezpieczniej półparaboliczna
- dużych przelotek na szczytówkach - łatwiej będzie przechodzić przypon strzałowy razem z pętlą
- długości min. 4,2 m - wiadomo, im dłuższy tym lepszy
- ciężar wyrzutu do 150 gramów - są do 100/120 gramów, ale wydaje mi się, że będzie za delikatny jak na początek zabawy z long range feeder.
- cena za kij do 500 zł +/-

Co do samego kołowrotka to wyczytałem tylko, że wielkość minimum 5000, ale na tym się kompletnie nie znam. Jedynie cena, to do 300 zł +/-.

Czy ktoś użytkował lub może polecić jakieś modele kijów i kołowrotków?

Pozdrawiam,
Mateusz

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Możesz zastanowić się nad takim zestawem:
Wędka Daiwa Windcast Heavy Feeder 420, 150 g:
https://bialaryba.pl/wedka-daiwa-windcast-feeder-4-20m-150g-p-8701.html

Kołowrotek Spro Custom FD 7500:
http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/spro-custom-fd-g5-a17-p250-k17128.html

Generalnie rzecz biorąc, na jakiej odległości chcesz łowić, tak chociaż mniej więcej?

EDIT:
W oko wpadł mi jeszcze taki kołowrotek:
http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/spro-team-feeder-special-460-g4-a118-p253-k16911.html
Tylko nic o nim nie wiem. Trzebaby Wonskiego zapytać ;D
Pozdrawiam
Marcin

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
Marcin,

Dzięki za odpowiedź! Ten kołowrotek Spro Team Feeder Special 460 wygląda całkiem zacnie, dodatkowo nigdy nie miałem kołowrotka z tej firmy więc jest okazja do przetestowania. Dużym plusem jest szpula typu long cast oraz ten klips, który przy tych odległościach jest dosyć ważną sprawą. Jedno pytanie - waga tego kołowrotka to 600 gram jak to wygląda w praktyce przy kijach typu long distance dobrze to wyważa cięższe kije ?

Co do kija czy coś wiesz może na temat jego akcji? Czy jest to akcja szczytowa czy może półparaboliczna? Pytam ponieważ mam feedera Shimano Hyperloop, który jest miękką kluchą paraboliczną i rzucić takim kijem z cięższym zestawem to jest masakra. Mam jeszcze pytanie co do kijów z akcją szczytową, czy podczas mocnych rzutów szczytówka oraz zestaw nie są narażone bardziej na przeciążenia niż np. przy półparabolicznych kijach?

PS. Dystanse jakie chciałbym finalnie osiągać to około 100 metrów. Dopiero zaczynam przygodę, a raczej zacznę na nowy sezon i wiem jak to wygląda w praktyce, nauka nowych technik łowienia dlatego za pewne na początku zacznę od odległości typu 60 metrów i z czasem będę to zwiększał więc finalnie potrzebowałbym kija właśnie do około 100 metrów.

PS2. Wielkie dzięki dla moderatora maciek_krk za stworzenie osobnego tematu. Mam nadzieję, że ten temat pomoże nie tylko mi ale również i innym użytkownikom tego forum w doborze odpowiedniego sprzętu.

Pozdrawiam,
Mateusz

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
Cieszę się, że mogłem pomóc :)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
Jeśli dystanse 100 m, to plecionka Matrix Submerage 0,10 mm, kołowrotek z dużą szpula typu long cast. Ja mam Browninga Black Viper i wędkę Sphere Feeder 4,2/100. Spokojnie lata na 100 m. Jest model mocniejszy 4,2/145. Przelotki w szczytówce nie są za duże ale węzeł od strzałówki przechodzi bez problemu. Drugi model to Colmic Black Queen 4,15/100 z potężnym zapasem mocy.
Obydwa kije mocne, szybkie, o akcjach szczytowych, ale nie są tanie.
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Marcin

• Ekspert
No niestety 600 gramów to dość dużo. Chociaż z drugiej strony mam Windcasta w wersji 390/120 i właśnie najlepiej wyważa ją mój karpiowy kołowrotek który waży 650 gramów. Najlepiej byłoby gdybyś mógł sobie sprawdzić wszystko przed zakupem.

Co do akcji wędki to nie wiem jaką akcje ma ten Windcast 420/150
Pozdrawiam
Marcin

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
Marcin,

Mógłbyś się wypowiedzieć co do jakości wykonania, akcji i mocy jaką dysponuje Twój Windcast ?

Pozdrawiam,
Mateusz

Offline Marcin

• Ekspert
Marcin,

Mógłbyś się wypowiedzieć co do jakości wykonania, akcji i mocy jaką dysponuje Twój Windcast ?

Pozdrawiam,
Mateusz
Jakość wykonania to bardzo mocna średnia półka, nie można się absolutnie do niczego przyczepić. Dla mnie wędka zrobiona jest bardzo dobrze. Jeśli chodzi o akcje to jest to kij dość miękki. Teraz, po roku używania, wiem, że zbyt miękki do feedera na duże dystanse. Moc ciężko mi określić, nie złowiłem na nią nic dużego. A jeśli chodzi o cw to te 120 gramów to raczej przesadzone. Ja rzucałem koszykami o masie własnej 70 gramów, przy tej wadze rzucało mi się komfortowo, chociaż nigdy nie rzuciłem więcej niż 80 metrów. Koszykiem 120 gramów masy własnej byłbym się rzucić. Na ogromny plus,  jeśli chodzi o wędkę, uznaję to, że jestem w stanie bez problemu wyholować małego leszcza z odległości 70 metrów używając plecionki i haków bezzadziorowych, i nie martwić się tym czy zaraz mi się nie wypnie.

Tak wygląda sprawa w wersji 390/120. Wersja heavy podobno jest sztywniejsza, tak pisał ktoś na forum.
Pozdrawiam
Marcin

Offline piszczu

• Aktywny użytkownik
Marcin,

Dzięki za informacje. Niestety wszędzie gdzie znalazłem jakiekolwiek informacje na temat Daiwa Windcast Heavy Feeder mówią, że jest to raczej miękki kij. Ja niestety potrzebuję trochę sztywniejszy. Z moich doświadczeń wynika, że celniej i lepiej rzuca mi się kijami sztywniejszymi.

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
Jak typowo pod 100 m. To do 500 zł wędka: Berkley Cherrywood Feeder 420 cm /200 g lub 450 cm/200 g. Fajne kije do rozpoczęcia przygody z tego typu łowieniem, przy tym dość tanie (można dostać jeszcze starszą lepszą serie o brązowo-złotawym blanku jak dobrze poszukać).
Genlog Revolution Feeder 420/120 g tu już totalna rewelacja, w tym przedziale cenowym. Konstrukcja już przemyślana typowo do takiego łowienia. Do tego jakość wykonania też na wysokim poziomie. A niby to Polska firma, ale wędka naprawdę godna polecenia.

Potem już w okolicach 700 zł worek się otwiera jeśli chodzi o wędki.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder

Powiem tak - gdybym potrzebował kija do long distance, to ten bym brał. W ogóle muszę przyjrzeć się kijom tej firmy.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939

EDIT:
W oko wpadł mi jeszcze taki kołowrotek:
http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/spro-team-feeder-special-460-g4-a118-p253-k16911.html
Tylko nic o nim nie wiem. Trzebaby Wonskiego zapytać ;D

Co do tej maszyny, to mogę powiedzieć, że to dość solidny model, sprawdzony.
Mam znajomych, którzy podpięli go również pod niezbyt ciężkie karpiówki i chwalą sobie takie rozwiązanie.
Ów model występuje również w wersji LCS, czyli z wolnym biegiem, co może być atutem.
Generalnie jest to sprzęt typowo do long distance feedera. Jest płytka szpula typu long cast, dobry klip.
Swoje waży, ale młynki o podobnej budowie, z innych marek, będą też w zbliżonym przedziale wagowym.
Wart uwagi model, bo dedykowany pod tą metodę ;)

Uważaj jednak jeśli zdecydujesz się na zakup, bo nasz forumowy kolega Filip zakupił po okazyjnej cenie niedawno ten model i naciął się na awaryjny wolny bieg. Najwyraźniej okazyjna cena była "przyczyną"...

Kołowrotek Browninga, o którym wspomniał Artur, to zapewne też dość dobra pozycja. Jednak jego cena "nieco" przekracza budżet :)

Odnośnie wędek za dużo wiedzy nie mam. Wrzucę jednak swoje 3 grosze.
Wydaje mi się, że wędki tego typu będą miały akcję szczytową, bo tylko taka umożliwi stosowne rzuty. Im lepszy sprzęt, tym bardziej będzie zapewne przechodził w progres pod obciążeniem.
Acha. Firma Spro oferuje też kij do tego rodzaju wędkowania,jednak nie wiem o nim zbyt wiele...
Czesiek

Offline Marcin

• Ekspert
Jak typowo pod 100 m. To do 500 zł wędka: Berkley Cherrywood Feeder 420 cm /200 g lub 450 cm/200 g. Fajne kije do rozpoczęcia przygody z tego typu łowieniem, przy tym dość tanie (można dostać jeszcze starszą lepszą serie o brązowo-złotawym blanku jak dobrze poszukać).
Genlog Revolution Feeder 420/120 g tu już totalna rewelacja, w tym przedziale cenowym. Konstrukcja już przemyślana typowo do takiego łowienia. Do tego jakość wykonania też na wysokim poziomie. A niby to Polska firma, ale wędka naprawdę godna polecenia.

Potem już w okolicach 700 zł worek się otwiera jeśli chodzi o wędki.
Matko, dlaczego ja pierwszy raz w życiu słyszę o firmie Genlog? ... :facepalm:
Pozdrawiam
Marcin

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
Geniusze polskiego marketingu...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!