EDIT:
W oko wpadł mi jeszcze taki kołowrotek:
http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/spro-team-feeder-special-460-g4-a118-p253-k16911.html
Tylko nic o nim nie wiem. Trzebaby Wonskiego zapytać 
Co do tej maszyny, to mogę powiedzieć, że to dość solidny model, sprawdzony.
Mam znajomych, którzy podpięli go również pod niezbyt ciężkie karpiówki i chwalą sobie takie rozwiązanie.
Ów model występuje również w wersji LCS, czyli z wolnym biegiem, co może być atutem.
Generalnie jest to sprzęt typowo do long distance feedera. Jest płytka szpula typu long cast, dobry klip.
Swoje waży, ale młynki o podobnej budowie, z innych marek, będą też w zbliżonym przedziale wagowym.
Wart uwagi model, bo dedykowany pod tą metodę

Uważaj jednak jeśli zdecydujesz się na zakup, bo nasz forumowy kolega Filip zakupił po okazyjnej cenie niedawno ten model i naciął się na awaryjny wolny bieg. Najwyraźniej okazyjna cena była "przyczyną"...
Kołowrotek Browninga, o którym wspomniał Artur, to zapewne też dość dobra pozycja. Jednak jego cena "nieco" przekracza budżet

Odnośnie wędek za dużo wiedzy nie mam. Wrzucę jednak swoje 3 grosze.
Wydaje mi się, że wędki tego typu będą miały akcję szczytową, bo tylko taka umożliwi stosowne rzuty. Im lepszy sprzęt, tym bardziej będzie zapewne przechodził w progres pod obciążeniem.
Acha. Firma Spro oferuje też kij do tego rodzaju wędkowania,jednak nie wiem o nim zbyt wiele...