Autor Wątek: No i stało się - PZW już nie jest związkiem sportowym!  (Przeczytany 24515 razy)

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
Odp: No i stało się - PZW już nie jest związkiem sportowym!
« Odpowiedź #45 dnia: 02.12.2016, 15:18 »
Już parę razy tutaj padło wyrażenie "operaty rybackie" może mnie ktoś uświadomić co to jest?
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #46 dnia: 02.12.2016, 15:23 »
To jest całe zło tego co mamy:-)
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
« Odpowiedź #47 dnia: 02.12.2016, 15:26 »
aha dużo mi to mówi, ale fakt to coś dziwnego bo google tez nie wie co to jest :) tylko pokazuje same posiedzenia tych tajemniczych operatów rybackich
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 02.12.2016, 15:35 »
To jest taka kwintesencja zeżryj-zaryb-zeżryj, czyli czysta natura w rozumieniu IRŚ.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
« Odpowiedź #49 dnia: 02.12.2016, 15:50 »
Odejście z PZW i nieopłacanie składek, to droga do nikąd. Moim skromnym zdaniem byłoby to im na rękę. No bo pomyślcie Panowie. Zostajecie z tą całą infrastrukturą, ośrodkami rybackimi/zarybieniowymi, z oficjalnym szyldem największej organizacji wędkarskiej w Polsce, która jest uznana na świecie i... pozbywacie się krzykaczy. Zostawiacie sobie jakąś tam część ludu wiernego i obojętnego i macie święty spokój. Nikt Was nie kontroluje, nikt Wam na ręce nie patrzy. Super.
Należy więc na każdym kroku przypominać, że jest to stowarzyszenie działające na zasadach demokratycznych, podlegające konkretnemu prawu. Chłopaki z "Panie, tu nie ma ryb" podjęli kroki, by wybory na zmienionych przez prezesach zasadach nie były ważne i to jest droga. Żadne tam obrażanie się, czy bojkotowanie składek. Trzeba patrzeć na ręce, starać się o opinie prawne, które dają możliwości obrony przed zmianami mającymi na celu brak zmian :)

A operat? Głupota i tyle. Postkomunistyczny papier, który praktycznie wyklucza sens naturalnego tarła i ciśnie debilne zarybienia. No, PZW, rybakom i innym ośrodkom badawczym to jest woda na młyn i będą operatów bronić, jak Częstochowy, bo nie może się przecież okazać, że w wędkarskich wodach nie potrzeba jajogłowych mędrców i narybku zgodnego z operatem :)
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #50 dnia: 02.12.2016, 18:11 »
A czy to prawda w ogóle, że te operaty są tajne? Bo gdzieś tak usłyszałem.
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #51 dnia: 02.12.2016, 20:19 »
Operat to dokument który określa w jaki sposób gospodarzy się dana wodą, jest to jakby planowane działanie na najbliższe 5 lub 10 lat. Niestety, w Polsce figuruje coś takiego jak przetarg, więc do 'walki' o łowisko przystępują osoby czy podmioty, z różnymi operatami, a więc różnymi planami zagospodarowania. Na podstawie typu wody, jej cech, zróżnicowania gatunkowego ryb, ustala się ile się ryb odłowi, ile zarybi.

I tu jest pies pogrzebany. Bo w Polsce prowadzi się politykę 'zabrać-zarybić', i wygrywa operat zazwyczaj który przewiduje największe zarybienia (choć niekoniecznie karpiem). Jako, że operat jest oceniany głównie przez IRŚ, trudno o to, aby wygrał taki operat zakładający na przykład łowisko 'no kill'. Nałkowiec po 'Olsztynie' nie da szans takiemu projektowi.

Dodam jeszcze, ze operatu raczej sami nie sporządzimy, potrzebujemy fachowca. Wiąże się to często ze sporymi kosztami, które mogą zostać zmarnowane w wypadku odrzucenia lub wybrania innej oferty. I to jest właśnie perfidia polskiego systemu prowadzenia gospodarki rybackiej zwanej zrównoważoną. Przewiduje się 'zabierz i zarybiaj', gdzie w większości krajów jest to 'dbaj i dorybiaj kiedy trzeba'. To dlatego u nas jest tyle kormoranów, tak mało drapieżnika, właśnie na skutek niewłaściwej polityki w tej sprawie. A szkoda, bo przecież nie trzeba zmieniać wszystkiego o 180 stopni, ale dopuścić kilka innych opcji. Niestety, do tego trzeba badań, których brakuje, bo głównie trzeba przecież udowadniać słuszność obecnego systemu. IRŚ bada co roku na przykład rejestry połowowe kilku okręgów, w tym katowickiego. Robienie takich badań to dla mnie krew w piach, wróżenie z fusów. Ludzie nie wypełniają właściwie rejestrów, i spędzanie nad nimi czasu jest bezcelowe.

Przykre jest też to, że IRŚ jak i RZGW udają, że jest OK, że ryby są. O dziwo czynnikiem który zmniejszył straszliwie wydajność z hektara okazują się zanieczyszczenia, strefy beztlenowe, kormorany czy wędkarze i kłusownicy. Ani razu nie słyszymy, że błędna jest sama strategia rybackiej gospodarki jakże to zrównoważonej. Nie ma żadnych ostrzeżeń, że to wszystko jest niczym Titanic nabierający wody i łapiący coraz większy przechył. To przykre. Polskim ichtiologom z IRŚ powinno się zafundowac wycieczki do krajów sąsiednich, aby tam mogli się przekonać jak wyglądają wody prowadzone wg innego modelu, co to znaczy, że 'ryby są'. Póki co chłopaki tkwią w jakimś Matrixie. A politycy czy urzędnicy nie mają podstaw, aby zakwestionować te mądrości. Dlatego co roku obserwujemy coraz słabsze wody. Może ryb łowimy więcej, bo pojawiają się kolejne rzeczy ulepszające łowienie, wynalazki z zakresu techniki, nowości przynętowo-zanętowe. Ale aby było gdzieś lepiej, to nie słyszałem. 10 lat temu ludzie narzekali, ale porównując to do dnia dzisiejszego - to wtedy było jeszcze całkiem dobrze... :o
Lucjan

Offline Zły

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #52 dnia: 07.12.2016, 16:01 »
Zgadzam się z przedmówcami, że to jest ich celowy wybieg. Już poprzednia władza a dokładnie ministerstwo sportu groziło im zarządem komisarycznym dość głośno było o tym nawet w mediach nie wiem z trzy lata temu czy coś takiego. Będąc związkiem sportowym nadal wisi nad nimi ministerstwo dlatego raczej przestali nim być aby nikt nie zechciał ich usunąć i zamienić komisarzem. Myślę, że znów im ktoś pogroził palcem, że położy na wszystko łapę więc stwierdzili, że się wypną i powiedzą a takiego... nam zrobicie. To trzeba by zapytać kogoś biegłego w prawie żeby się w tym połapać. A może się mylę i matrix jest wszędzie :P.
Krzokmen Fishing  Team ;)

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 26.12.2016, 13:42 »
Dwa linki do uchwał pezetwu:

http://www.pzw.org.pl/zgpzw/wiadomosci/141800/60/posiedzenie_prezydium_zg_pzw__grudzien_2016
http://www.pzw.org.pl/zgpzw/wiadomosci/141801/60/posiedzenie_zarzadu_glownego_pzw__grudzien_2016

Teraz pytanie: jak pzw przestaje być związkiem sportowym -> wszystkie mistrzostwa wykluczenie + dzierżawa wody wygasa ?
Chyba, że nazwa dalej zostaje to i dzierżawa też...

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #54 dnia: 05.02.2017, 16:44 »
Nie chcę śmiecić nowym tematem, więc tutaj wkleję ten ciekawy postulat -

SZANOWNI KOLEDZY SPRAWA JEST POWAŻNA.
LEKCEWAŻENIE NASZYCH POSTULATÓW JEST ZATRWAŻAJĄCE W PZW. TO MY UTRZYMUJEMY CAŁĄ TĄ CUDOWNĄ SPOŁECZNOŚĆ JAKĄ JEST PZW I MY POWINNIŚMY WALCZYĆ O JEJ ZDROWY KRĘGOSŁUP.

PROPONUJĘ NA POCZĄTEK BOJKOT OPŁAT W KOLE PZW NR1 WARSZAWA ŚRÓDMIEŚCIE.
ZERO WPŁAT NA POCZET TEGO KOŁA. PRZEJEDZMY SIĘ DO INNYCH LUB OPŁAĆMY PRZEZ INTERNET SKŁADKI JAK NAJDALEJ OD TEGO GNIAZDA SZERSZENI.NIESTETY (A MOŻE I STETY) JAK WIĘKSZOŚĆ Z NAS NIE JESTEM W STANIE ŻYĆ BEZ WĘDKARSTWA ALE MOJA NOGA W PZW NA TWARDEJ WIĘCEJ NIE POSTANIE DOPÓKI TA ORGANIZACJA NIE ZMIENI SIĘ NA PRO CZŁONKOWSKĄ

NIE PŁAĆMY W TYM KOLE ANI ZŁOTÓWKI NIECH PREZES I JEGO PODOPIECZNI PRZEJRZĄ NA OCZY ALBO PZW DZIAŁA JAK CHCEMY WSZYSCY ALBO WCALE. MOŻE TO NIE JEST REWOLUCJA JAKIEJ BYM PRAGNĄ ALE KAŻDY MAŁY KROK TO ZAWSZE BLIŻEJ CELU.
WODOM CZEŚĆ.

http://www.pzw.org.pl/forum/index.php?PHPSESSID=frf3ha6ev817s3p46d0osaqh84&topic=4438.msg30284;topicseen#new

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #55 dnia: 05.02.2017, 16:51 »
Jędrek, nic z tego nie będzie. Ze 100-200 osób należących do tego koła w ogóle przeczyta ten komunikat. Kilka z niego "skorzysta". A cała rzesza głównych zjadaczy ryb w Warszawie składki opłaci w swoim kole. Przy opłacaniu opowiedzą sobie, jak to kiedyś bywało, albo jak raz się udało i 20 kilo leszcza z Wisły ze szwagrem wyjęli. Ale niedobry był, bo śmierdział...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #56 dnia: 05.02.2017, 16:55 »
No racja Michał. Zastanawia mnie jednak pewna sprawa :o Co się stanie, gdy członkowie koła nie opłacą w nim wcale składek?
Pójdą po prostu do innego i tam zapłacą, co wtedy stanie się z kołem?

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
« Odpowiedź #57 dnia: 05.02.2017, 17:17 »
Jeśli ustalony Uchwałą minimalny limit członków ( np.150 ) zostanie obniżony, Okręg może zlikwidować Koło lub wspomóc finansowo Koło i dać im "szanse " na jeden rok na uzupełnienie ilości członków.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #58 dnia: 05.02.2017, 17:20 »
Jeśli ustalony Uchwałą minimalny limit członków ( np.150 ) zostanie obniżony, Okręg może zlikwidować Koło lub wspomóc finansowo Koło i dać im "szanse " na jeden rok na uzupełnienie ilości członków.

Acha, dziękuję. A co masz na myśli mówiąc, że okręg może wspomóc koło? Mimo, iż nie wpłacą środków do młyna, to dostana kasę na dalszą działalność?

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
« Odpowiedź #59 dnia: 05.02.2017, 17:24 »
Okręg może w szczególnych wypadkach wspomóc Koła oczywiście jeśli sam dysponuję na to środkami . Mam na myśli np. koszty utrzymania siedziby Koła.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "