Autor Wątek: JRC Kurve Indicator System - samodzielne poprawki wady fabrycznej!  (Przeczytany 8206 razy)

Online fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 903
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Wątek ten zakładam dla obecnych (nie)zadowolonych posiadaczy tego zestawu swin/hangerów, oraz dla tych, którzy wahają się przed jego zakupem. Tak jak napisałem w innym poście, płacąc za zestaw warty ok. 250pln należy Nam się w zamian, bezawaryjne użytkowanie, tak jak przysłowiowej du..ie sranie! Sygnałki te posiadają wadę fabryczną, która mocno ingeruje w luźne oddawanie żyłki podczas zacięcia. W moim przypadku na trzy hangerki tylko jeden działał w miarę poprawnie, przy żyłce 0,30mm. Do poprawki tej wady potrzeba kilku prostych narzędzi oraz cierpliwości i precyzji. A więc do dzieła...

Z boku każdego z hangerów znajduje się kwadratowa zaślepka całego "mechanizmu" dociskowego, którą należy delikatnie podważyć ostrym i cienkim narzędziem. Ja użyłem szerokiego noża tapicerskiego, który wydał mi się do tego idealny - pamiętajmy aby wykonywać to stopniowo, nie na siłę, gdyż pod zaślepką znajduje się mała sprężynka dociskowa, która może polecieć w siną dal. Poza tym dbając o estetykę starajmy się nie narobić niepotrzebnych wgnieceń czy dziur na łączeniu elementów.

Elementy po rozmontowaniu z obudowy - zaślepka, sprężynka i "zapadka":

Zwróćcie uwagę na ząbkowanie tej zapadki, co okazuje się być omawianą wadą fabryczną:

Dla poprawnego efektu oddawania żyłki (bez jej zakleszczania), ale równoczesnie bez jej samoistnego wypadania z zapadki, musimy uzyskać taki kształt zapadki:

Do tego celu użyłem szczypiec (kombinerek) o wąskich końcówkach do podtrzymania zapadki (w palcach będzie ciężko coś precyzyjnie zrobić, choć zaznaczam, że jeszcze parówek nie mam :P) oraz papieru ściernego o granulacji 150 (może być jeszcze drobniejsza):

Zapadkę (to ząbkowanie) szlifujemy delikatnie, z wyczuciem, pamiętając o pozostawieniu ząbka z jednej strony, który później będzie podtrzymywał żyłkę od spodu w obudowie hangera. Jeśli zdarzy się Wam zeszlifować za dużo, może się zdarzyć, że żyłki mniejszej średnicy będą same wypadać z hangera - wtedy musimy wymienić sprężynkę na trochę dłuższą (weźmiemy ja np. z długopisu) lub pomiędzy nią  a zaślepkę coś włożyć.

Zapadkę umieszczamy ząbkiem do dołu (patrząc na hanger od strony loga, trzymany pionowo - tak jak rysunek powyżej), wkładamy sprężynkę, zamykamy zaślepkę...i cieszymy się prawidłową pracą hangerów za 2,5 stówy. Musze napisać do JRC o odszkodowanie ;).
Na koniec jeszcze jeden mały tip - hangerki mają wymienne kolorowe szybki i miejsce na świetlik betalight. W nocy betalight daje jakieś tam światło, natomiast w dzień pewnie żadne. Firmowo te kolorowe nakładki na tle czarnej obudowy, mówiąc krótko wyglądają słabo, mało wyraziście. Potrzeba jaśniejszego tła pod te szybki - jak je zrobić? Wycinając pasek białego papieru, który ucinamy na odpowiednią długość (tak aby zmieścił się w szybce pomiędzy jej końcami). Ja poszedłem na łatwiznę i wyciąłem te paski z oryginalnej etykiety z etui na hangery :P.

Porównajcie - w środku hanger z jaśniejszym tłem, po bokach oryginalne. W świetle dziennym efekt jest jeszcze lepszy!

Podsumowując: poprawka wady tych hangerów nie jest żadnym wyczynem technicznym, nie mniej jednak za taką cenę nie powinniśmy nic robić przy tych sygnalizatorach, oprócz zawieszenia na żyłce i wyczekiwania na branie.  Mimo wszystko dla chcących lekko pomajsterkować, polecam ten produkt bo jest to bardzo czuły i "dyskretny" zestaw, a oprócz omawianej wady jest także bardzo przemyślany. Achhh, znowu ku..a musiałem fabrykę poprawić :P!

Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
Tyle hajsu i taki shit ! 8)
Wizualnie sa super ale ten uchwyt to masakra
Wole jaxony hagery na łańcuchach z kulkami metalowymi na koncach , sluza u mnie kilka lat i sa jak  dla mnie super.
Maciek

Online fishunter1990

• Ekspert
Wole jaxony hagery na łańcuchach z kulkami metalowymi na koncach , sluza u mnie kilka lat i sa jak  dla mnie super.

No właśnie przed zakupem (a raczej otrzymaniem prezentu) zestawu JRC, posiadałem hangery na łańcuszku z metalowymi kulkami, dokładnie takie:

Nie były złe. Rzeczywiście, regulacja ścisku tych kulek dawała możliwość dopasowania do różnych średnic żyłek. Gorzej natomiast było w przypadku delikatnych brań - nie mówię tu o szalonych wyjazdach karpi, tylko o próbie złowienia sandacza, ostrożnego lina itp. na dość delikatne zestawy. Sama waga łańcuszka już swoje robiła, nawet jak hanger był bez dokręcanego obciążenia to w zestawie gruntowym musiałem mieć ciężarek przynajmniej 30g, bo inaczej hanger leżał na ziemi >:O.
W przypadku JRC same głowice z łańcuszkiem kulkowym ważą niewiele i zasygnalizują branie na delikatnym zestawie (z resztą Pyza pisał kiedyś recenzję o JRC - choć, o ukrytej wadzie nie wspomniał ???). No i jeszcze szybka zmiana łańcuszka na sztywne ramię, pozwala mi łowić podczas wiatru bez wkur...nia się na mimowolne popiskiwania moich foxów (ostatnia zasiadka na Odrze to udowodniła - u kumpla na łańcuchach co podmuch wiatru to fałszywy sygnał). Chciałem uniknąć kupowania osobno hangerów, których częściej używam i swingerów, które stosuję najczęściej podczas wiatru. Wrażenia wizualne używanego przeze mnie sprzętu, są równie ważne jak jego niezawodność i wszechstronność. Jedne hangery bardzo mi się podobają, podczas gdy inne swingery już nie, a w tym przypadku mam 2 w 1. Oczywiście nie sugeruję nikomu ich zakupu dla późniejszej dłubaniny w bebechah. Dla mnie nie stanowiło to wielkiego problemu, dla innych może już tak. Ogólnie za obecny całokształt dałbym za nie może ze 180pln.  Także jak Kto woli...

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
Ja mam na oku nashe teraz sa w promocji w roznych sklepach  z glowkami malymi i srednimi .... mnie natomiast interesuja duze ale te dalej stoja po okolo 85 zl za szt...... :'( plus reszte gadżetow i robi sie niezla kaska ... zostane przy jaxonie.
Maciek

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
z resztą Pyza pisał kiedyś recenzję o JRC - choć, o ukrytej wadzie nie wspomniał ???

Witam

Chciałbym odnieść się do tego, o tej ukrytej wadzie nie wiedziałem, sygnalizatory były ze mną tylko raz nad wodą, w czasie gdy kręciłem o nich filmik. Dla mnie to nie jest wada, wytłumaczę Ci dlaczego, więc zostawiam Ci nr tel na priv, lub napisz mi swój i porozmawiamy przez telefon, wytłumaczę Ci dokładniej czemu te sygnalizatory są dla mnie idealne. Z jednym się tylko zgodzę z Tobą - że za 240 zł bym ich nie kupił, ale ja kupiłem je na promocji za 170 zł i jestem z nich zadowolony. Nie mam czasu robić zdjęć i tu wstawiać z uzasadnieniem, że Twoja przeróbka jest nie do końca dobra... Więc dlatego jeśli chcesz to proszę o kontakt telefoniczny, porozmawiamy ze sobą i sam się przekonasz o co chodzi z tymi sygnalizatorami. Z góry masz ode mnie :thumbup: za pracę, którą włożyłeś w prezentacji tych sygnalizatorów. Ja tak jak powiedziałem, nie mam czasu na zdjęcia - praca, obowiązki przez świąteczne, no i ryby które mi w tym miesiącu dopisują i nie mam problemu ze złowieniem ich. ;)

Czekam na telefonu i telefonicznie postaram Cię przekonać, że ta Twoja przeróbka nie jest dobra :)
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Ja mam na oku nashe teraz sa w promocji w roznych sklepach  z glowkami malymi i srednimi .... mnie natomiast interesuja duze ale te dalej stoja po okolo 85 zl za szt...... :'( plus reszte gadżetow i robi sie niezla kaska ... zostane przy jaxonie.

Maćku wstaw jakiegoś linka tych od nasha, też szukam jakiś nowych hangerów i mam mętlik w głowie :)

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria

Maćku wstaw jakiegoś linka tych od nasha, też szukam jakiś nowych hangerów i mam mętlik w głowie :)

Maciek

Online fishunter1990

• Ekspert
Muszę w tym miejscu złożyć istotne sprostowanie! Po konsultacji tel. z Pyzą muszę stwierdzić, że NIE JEST TO WADA FABRYCZNA, a zamierzona budowa hangerów! Ząbkowanie tej zapadki (między dwoma ząbkami) służy do zablokowania (tymczasowego) hangera na żyłce, tak aby podczas brania przesuwał się razem z nią w kierunku sygnalizatora elektronicznego (jak stoper na sztywno). Ma to służyć sygnalizacji bardzo delikatnych brań (przesunięcia żyłki o np.1-1,5cm) zestawów często posłanych na dalekie odległości. Często przy żyłce swobodnie przechodzącej przez środek hangera, nie miałem sygnalizacji brania (jeszcze do tego kiedyś miałem słabej jakości sygnałki elektroniczne :facepalm:). Kolejne zastosowania to połów z luźną żyłką gdy. np hanger leży na ziemi, to żyłka nie przechodzi przez niego przelotowo, tylko jest zakleszczona w hangerze, który podczas odjazdu powinien podjechać do samego sygnalizatora elektr. i wypiąć się!
Niestety jest to jak dla mnie b.słabo wyjaśnione w opisie producenta - niby jakieś schematy na opakowaniu są, ale praktycznego wykorzystania tego systemu nie zauważyłem. Namiastkę takiego opisu znalazłem na stronie Świat Karpia:

http://swiatkarpia.com/blogs/jrc-kurve-indicator-system9hPPORiw/549

Podkreśliłem zdanie, w którym jest o powyższym mowa.

Tutaj natomiast jest to częściowo pokazane na filmie JRC (zestaw na trzeciej wędce):

Trochę inne rozwiązanie zastosował Gardner (gumowy o-ring dociskający dwa ramiona do żyłki), ale zasada działania ta sama:

http://carpshop.pl/gardner-mini-bug-indicator-p-2806.html

Reasumując, prawdopodobnie ja, (a może jeszcze Ktoś z użytkowników) zawieszałem hangera przekładając żyłkę do pozycji nr 2 na poniższym schemacie (sorry za szkic na kolanie :P):

Prawdopodobnie żyłka napotykała na zbyt duży opór, poprzez tarcie o całą zapadkę. W pozycji środkowej nr 1 żyłka napotyka (teoretycznie) na opór wystarczający do jej zablokowania, ale dostatecznie mały, aby podczas zacięcia luźno wyskoczyła z hangera. Jeśli jednak dla Kogoś ten opór (za mała odległość X na rysunku - pomiędzy zapadką a korpusem hangera) jest nadal za duży, to należy wymienić sprężynkę na krótszą, lub skrócić oryginalną. Wychodzi na to, że zabrałem się do użytkowania tych hangerów od d..y strony (pocieszam się, że nie tylko ja ;)). Moje poprawki są jak najbardziej uzasadnione, jeśli nie zamierzam łowić z hangerem zablokowanym na żyłce (choć re-tuning dla mnie to żaden wielki problem ;D).
Przepraszam więc za zamieszanie lub zniechęcenie Kogokolwiek do zakupu tego systemu han/swingerów :facepalm:.
Przy okazji - dzięki Pyza za uświadomienie mi możliwości tych "zawieszek" i przy okazji, że je właśnie zjeb...em sobie, tfuu stuningowałem tymczasowo :P . Pozdrówki!

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Padłem. Ale numer :D

To sobie naprawiłeś :thumbup: :P
Jacek

Online fishunter1990

• Ekspert
Dam rade. Kto? ja czegoś nie naprawię (zje..ę) :P

Online fishunter1990

• Ekspert
Na filmiku JRC niby wszystko widać, ale gościu nic nie mówi o tym, żeby chcąc tak łowić jak na wędce nr 3 , żyłkę zawiesić pośrodku zapadki. Mój angielski jest myślę dostatecznie komunikatywny (np. na pytanie policjanta - imiona rodziców? - mama, tata...mama, tata.... :P), ale nie dosłyszałem objaśnień z jego strony.
Mea culpa ??? :facepalm: :'(.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Ardua prima via est ;)
Jacek

Online fishunter1990

• Ekspert
Ostatni raz łacinę miałem z 12 lat temu na botanice w Uniwerku ???. Szkoda tylko,że stary koń, jak ja zaliczył wtopę przy hangerkach, a bawię się w "hangerowanie" kopę czasu :facepalm:. Daj tu dziecku Lego Technic i się gubi :facepalm:. Człowiek uczy się całe życie, a i tak głupi umiera.. :P

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2231
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Ale numer. Też nie wpadłbym na pomysł, żeby żyłkę umieszczać w pozycji nr 1 :o
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!