Autor Wątek: Budżetowa matchówka na wodę stojącą  (Przeczytany 9086 razy)

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Budżetowa matchówka na wodę stojącą
« Odpowiedź #30 dnia: 05.12.2020, 17:20 »
Nie kupuj Tysona. Widziałem go u kolegi. To najniższa seria w Prestonie i już ją z nowym rokiem zmieniają na inną serię, bo ta im chyba nie wyszła patrząc na strzelające szczytówki w feederach. Lepsza będzie Daiwa ninja 13 ft. Masz nawet niezłe promo

https://sklepdrapieznik.pl/matchowki-uniwersalne-wedki-splawikowe-gruntowe-nasadowe/21712-daiwa-ninja-match-13ft-396-waggler.html

Mam właśnie otwartą tę Ninję w którejś zakładce z mojego stosu :) Ma podaną rekomendowaną linkę zamiast CW i wydawało mi się że górna granica linki 8lb to chyba dużo? Średnio się orientuję w tej skali  ;D
Marcin

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #31 dnia: 05.12.2020, 17:39 »
Te kije z najniższej półki do wagglera to kije na brytyjskie komercje, czyli pod jakieś karpiki i tamtejszy białoryb + na małą rzeczkę. Te rekomendacje są często bardzo mylące w spławikówkach. Ja tą Ninję miałem przez krótki okres czasu. I jedyne co na nią złowiłem to dwa karpiki. Szybko bowiem ją sprezentowałem z końcem sezonu takiemu biednemu Panu, który często łowił ze mną na tym samym pomoście. A łowił on na takiego starego rozwalającego się teleskopa i widziałem jak mu się podoba ta Ninja. A widać też było po nim, że facet klepie niesamowitą biedę, więc mu ją dałem, bo mi się smutno zrobiło po tym jak kilka razy z nim sobie pogadałem o życiu. Nie wiem czasem czy Lucjan nie ma też tej wędki. Zagadaj do niego na PW, to Ci pewnie coś więcej powie ;)

Jak chcesz to mam nowego Sensasa Crazy Silver Fish 390. Mam też Tysona Pellet Wagglera i djak dla mnie to świetna wędka w tych pieniądzach.

Krótkie kije do pellet wagglera w budżetowej półce są bardzo podobne do siebie i reprezentują całkiem niezły poziom. Jednak im dłuższa wędka tym jest już gorzej jeżeli chodzi o spławik. Najlepiej to właśnie widać w kijach 3,9 m - 4,5 m. Tak na marginesie ekipa Prestona na jednym z ostatnich filmów mówiła, że właśnie wprowadzają nową serię w najniższej półce z lepszym węglem od Tysona, lepszymi przelotkami i przede wszystkim lepszymi szczytówkami przy feederze ;)

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
« Odpowiedź #32 dnia: 05.12.2020, 18:03 »
Tak się składa, że mój znajomy ma taką ninje ale 3.6 m. Miałem okazję chwilę połowić i widziałem jak pracuje. Nie sugieruj się wartością linki. Wędka fajnie pracuje pod mniejszą rybą. Spoko kijek pod białoryb. Wykonanie też przyzwoite.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #33 dnia: 05.12.2020, 18:47 »
Ta nowa linia Prestona to Ignition, ale Matcha tam nie ma.

https://www.prestoninnovations.com/en/range/ignition-rods

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #34 dnia: 05.12.2020, 18:52 »
Ale już pellet wagglera wymieniają ;) Co nie zmienia faktu, że dla mnie jak seria znika po roku czasu, to jest z nią coś nie tak ;)

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #35 dnia: 05.12.2020, 19:24 »
jak seria znika po roku czasu, to jest z nią coś nie tak

Na antypodach Prestona jest Drennan - jak już serię do oferty wprowadzi, to przynajmniej na 10 lat. Niestety dotyczy to także kołowrotków ;) 

Jeżeli o budżetowe matchówki 13' chodzi, pod względem pracy i wykonania od dawna wyróżnia się to:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #36 dnia: 05.12.2020, 22:07 »
Mam zarówno Ninję 3.90 jak i Red Range'a w tej długości, matchówki. Ogólnie podobne kije, dobrze wykonane i tak samo łowiące, super  amortyzacja. Trudno mi powiedzieć, który jest lepszy, wg mnie zasługują na taką samą ocenę.

Co do samych matchówek, to uważam, że tu różnic tak wielkich jak w feederze nie ma. Bo kije muszą mieć podobną akcję. Łowiąc wagglerami do 3 gramów i czasem jakimś lekkim spławikiem do pellet wagglera, trudno mi cokolwiek powiedzieć o różnicach, są wizualne, na pewno (połysk, kolor blanku). Zapewne jakieś  byłyby przy cięższych spławikach, ale nie łowię odległościówką.

Więc jakbym miał wybierać, zapewne kierowałbym się ceną albo dostępnością, przy tych dwóch modelach.

Teraz są promocje, i w cenie Red Range'a były kije Greys Toreon. To trochę lepsza wędka, ja mam taką 4.50 metra. Mają dobre opinie, i jakbym mógł, to bym te wybrał (cena 50 funtów, ze 100). Ciekawi mnie dlaczego potaniały, może powodem jest to, że ta firma nie słynie z matchówek jak Drennan czy Daiwa? Ale kije mają bardzo dobre.
Lucjan

Offline koras

• Ekspert
« Odpowiedź #37 dnia: 05.12.2020, 23:45 »
Chyba wybór padnie na Daiwę. 13 ft w zupełności mi wystarczy, bo w kilku miejscówkach mam drzewa nad głową.
Dzięki za sugestie :)
Marcin

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #38 dnia: 06.12.2020, 01:00 »
Tu masz genialny kijek w śmiesznych pieniądzach. Mega uniwersalny. Lekki i z dużym zapasem mocy.

https://allegro.pl/oferta/wedka-extremadura-390-heavy-match-sensas-9900658030

Offline koras

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 06.12.2020, 13:14 »
Dzięki, wygląda zacnie, ale ja szukam raczej czegoś do dłubania płotek :)
Marcin

Offline edek86

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #40 dnia: 06.12.2020, 13:46 »
Jakby ktoś potrzebował to mam niepotrzebną wędkę JAXON INSPIRAL MATCH 390/5-20g. Była może pięć razy nad wodą a teraz kurzy się od paru lat.
Michał

Offline maximgtf

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 26
« Odpowiedź #41 dnia: 06.12.2020, 14:34 »
Dragon Combat Ul Match 3.60m 12g - specyficzna wędka, płotki 18cm dają wielką frajdę. Karaś 34cm też wyholowany - szybko się zmęczył bo kij ładnie się ugina. Wędka często jest na wyprzedaży za 180-230pln bo chcą się pozbyć nietypowego produktu. Spławikiem 6-8g z własnym obciążeniem można zarzucić na prawdę daleko.

Offline HameR87

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #42 dnia: 06.12.2020, 15:51 »
Latem zakupiłem to https://sklepdrapieznik.pl/matchowki-uniwersalne-wedki-splawikowe-gruntowe-nasadowe/30751-daiwa-procaster-trout-390-10-35g.html
Lekka i świetnie się nią łowi. Dzisiaj widzę że cena poszła dużo w dół...

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #43 dnia: 06.12.2020, 18:48 »
Ten kij jest do łowienia pstrągów, w Niemczech to bardzo modne. Zapewne jest sporo mocniejsza od typowej matchówki, powinna być i lepsza do większych ryb :)
Lucjan

Offline koras

• Ekspert
« Odpowiedź #44 dnia: 07.12.2020, 22:03 »
Zamówiona Daiwa Ninja Match 13 ft :D Jeszcze raz dzięki za rady :beer:
Marcin