Autor Wątek: Żyłka na przypony  (Przeczytany 24327 razy)

Offline Smok

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
Odp: Żyłka na przypony
« Odpowiedź #45 dnia: 11.01.2017, 10:36 »
Wczoraj dostałem w prezencie szpulkę żyłki asso w rozmiarze 0,10.Dość ciekawa żyłka na oko nie jest mocno przegrubiona jest miękka a reszta okaże się w praniu ;)

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 11.01.2017, 10:58 »
Podłączę sie z pytaniem.
W tym roku mam zamiar spróbować połapać z zestawem helikopterowym, żyłka główna to 0,22 i tutaj mam do was pytanie
Czy przypon z haczykiem robić na żyłce czy na fluorocarbonie? A jeśli na fluoro to jaki polecacie?
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

KrzysztofS

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 11.01.2017, 11:02 »
Wczoraj dostałem w prezencie szpulkę żyłki asso w rozmiarze 0,10.Dość ciekawa żyłka na oko nie jest mocno przegrubiona

Gratuluję wzroku... :bravo:

Offline Smok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #48 dnia: 11.01.2017, 11:04 »
Ma się to oko :P

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2219
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #49 dnia: 11.01.2017, 11:40 »
Podłączę sie z pytaniem.
W tym roku mam zamiar spróbować połapać z zestawem helikopterowym, żyłka główna to 0,22 i tutaj mam do was pytanie
Czy przypon z haczykiem robić na żyłce czy na fluorocarbonie? A jeśli na fluoro to jaki polecacie?

Polecam nowe FC od Guru. Pojawiły się właśnie w sklepie na D. Dlaczego polecam? Bo nigdy nie używałem, a chcę się zapoznać z opinią przed kupnem. Taki sprytny jestem :P
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline ptaku_1

• Ekspert
« Odpowiedź #50 dnia: 11.01.2017, 11:46 »
Ja tam widzę tylko Drennana, dragona i Jaxona. Drennan za drogi, Dragon w wielkich szpulach jak bym miał próbować to na pewno mała szpulka za naście złotych.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #51 dnia: 11.01.2017, 11:47 »
Używalem bardzo wielu żyłek przyponowych - zarówno pod przypony jak i stosując je na zestawy do tyczki czy bata.

Dla jednych wyznacznikiem jest średnica, którą żyłka trzyma, dla innych wytrzymałość, jeszcze dla innych cena czy marka.
W przypadku średnicy i wytrzymałości bywa różne, jedna są oceniane za super wytrzymałe ale powodem może być właśnie ich "przegrubienie".
Inne mogą być przegrubione ale i tak słabe.
Marka czy cena to sprawa indywidualna.

Dla mnie wyznacznikiem jakości żyłki przyponowej jest przede wszystkim jej zachowanie podczas wiązania przyponów, w końcowej już fazie - zaciągania pętelki. Powiem Wam, że testując a raczej po prostu używając różnych przyponówek na przestrzeni lat (zaznaczam, że jestem pedantem) największy problem to była "pamięć" żylki przy zaciąganiu pętelki. Kiedy już ją zaciągałem, to (w zależności od żylki) nad trzonkiem pozostawała mi spiralka ściągnięta z trzonka po zaciąganiu. Zdarzało się, że była to nie tylko spiralka ale żyłka była wręcz podniszczona w tym miejscu, bardzo często przy próbie wytrzymałości już po zawiązaniu haczyka po prostu żyłka również pękała gdzieś na wiązaniu.

W zeszłym sezonie postanowiłem przetestować żyłki przyponowe Rive. I powiem Wam, że przy nich ostatecznie pozostanę. Jest to do tej pory jedyna żyłka, która nawet przy średnicy 0,06 i wiązaniu bardzo małych haczyków nie posiada efektu pamięci, nie podniszcza się ani nie zrywa. Jeśli trzyma średnicę to jest to jej dodatkowy atut, ale u mnie już na drugim miejscu.

Żyłkę polecam z czystym sumieniem. Nigdy nie polecałem tutaj ani nie polecę czegoś co uważam za złe. Tutaj, bazując na wieloletnim doświadczeniu w łowieniu spławikowym, będąc perfekcjonistą, mogę powiedzieć, że żyłka jest bardzo dobra. Do tej pory zdecydowanie najlepsza, jaką kiedykolwiek stosowałem. Przyponów wiążę mnóstwo, bardzo dużo na delikatnych żyłkach 0,06 - 0,08 a te są już bardzo delikatne i narażone na uszkodzenia, odkształcenia itd - mimo to, tak się nie dzieje. Dla mnie to wyznacznik jakości.

Koszt żyłki to około 22 zł za 60 metrów. Moim zdaniem cena adekwatna do jakości.
Grzegorz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #52 dnia: 11.01.2017, 11:51 »
Ja tam widzę tylko Drennana, dragona i Jaxona. Drennan za drogi, Dragon w wielkich szpulach jak bym miał próbować to na pewno mała szpulka za naście złotych.

http://sklepdrapieznik.pl/sklep/guru/20099-pure-fluorocarbon-guru-50m-030mm-10lb.html
Krwawy Michał

Offline ptaku_1

• Ekspert
« Odpowiedź #53 dnia: 11.01.2017, 12:26 »
Znaczy szukajka w Drapieżnikach jest do kitu bo w wynikach tego nie ma, swoja droga drogie te Guru  http://sklepdrapieznik.pl/sklep/szukaj?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=fluorocarbon&submit_search=

może to czytają i poprawią
Pzdr. Paweł

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #54 dnia: 11.01.2017, 12:28 »
Jeśli to jest naprawdę dobrej klasy FC, to za 50 metrów wcale nie jest tak drogo. Robinson sobie życzy pod 25 zł za 20 metrów.
Krwawy Michał

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #55 dnia: 11.01.2017, 12:43 »
Jeśli to jest naprawdę dobrej klasy FC, to za 50 metrów wcale nie jest tak drogo. Robinson sobie życzy pod 25 zł za 20 metrów.
Trochę drogo, Drennan jest po 27
Marek

Offline Smok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #56 dnia: 11.01.2017, 12:52 »
Ta żyłka rive faktycznie w fajnej cenie jak za 60m.

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #57 dnia: 11.01.2017, 13:17 »
Ja też polecam Rive Hooklenght i na rzekę Rive Hardline , tylko nie wiem czemu ta druga znika z oferty, bo jest fajną opcją.  Jeszcze spoko jest Milo Krepton i na rzekę Mavera Genesis Extreme. A jak ktoś szuka czegoś w miarę taniego i uniwersalnego to Momoi Premium jest ciekawą opcją około 25zł za 100m.

Offline ptaku_1

• Ekspert
« Odpowiedź #58 dnia: 11.01.2017, 14:10 »
Dobra miał ktoś stycznośc z tymi produktami?

Pzdr. Paweł

Offline Piitubski

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #59 dnia: 11.01.2017, 14:12 »
Z Dragona używam Hm80 - mocna, trochę przegrubiona,sztywna, brak pamięci.