Autor Wątek: Feeder do metody?  (Przeczytany 49288 razy)

Offline grzegorz07

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Feeder do metody?
« Odpowiedź #15 dnia: 05.02.2015, 19:37 »
Dopiero sezon będzie się zaczynał sklepy powoli dowożą towar. Ja na twoim miejscu wybrał bym się do takiego sklepu może masz coś w pobliżu zobaczył co mają. Akurat może coś ciekawego znajdziesz tam zawsze możesz dotknąć. A ceny zawsze będziesz mógł porównać w necie.. Przeczytaj sam zdecydujesz co ci potrzeba http://www.splawikigrunt.pl/grunt-szczegoly-179.html .Bo z wyborem jest tak "organista lubi ogórki ,a kościelny jego córki". ;D

Offline wojtek_10101

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #16 dnia: 05.02.2015, 20:01 »
Właśnie zauważyłem, że DAIWA ma tylko jedną szczytówkę. Co myślicie o tym? Niby wyrzut od 30-60gram czyli dość wąska tolerancja jak na feeder.
Dopiero sezon będzie się zaczynał sklepy powoli dowożą towar. Ja na twoim miejscu wybrał bym się do takiego sklepu może masz coś w pobliżu zobaczył co mają. Akurat może coś ciekawego znajdziesz tam zawsze możesz dotknąć. A ceny zawsze będziesz mógł porównać w necie.. Przeczytaj sam zdecydujesz co ci potrzeba http://www.splawikigrunt.pl/grunt-szczegoly-179.html .Bo z wyborem jest tak "organista lubi ogórki ,a kościelny jego córki". ;D
Wiem, że sezon się zaczyna, ale chce go zacząć intensywnie ucząc się metody :)
Ps. tego tekstu nie słyszałem :)

Offline Karolo

• Ekspert
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 05.02.2015, 20:08 »
Przyłącze się do pytania bo nie chcę tworzyć nowego wątku.. Interesuje mnie picker.. przedział cenowy ten sam :)

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 05.02.2015, 20:26 »
Trabucco Precision XT Pro Picker 270 - 35 gr
Mieści się w przedziale cenowym ale,

Trabucco Precision XT Pro Quiver 330 - 70 gr
jest moim typem tylko, że o 60 zł drożej.
Robert

Offline wojtek_10101

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #19 dnia: 05.02.2015, 20:35 »
Trabucco wędki nigdy nie miałem aczkolwiek używam żyłek głównych i przyponowych tej firmy i muszę powiedzieć, że są świetne. Mam w Cz-wie jeden sklep i podjadę obejrzeć to Trabucco w wolnej chwili :)

Offline Marcin Cichosz

• Ekspert
  • Reputacja: 431
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 05.02.2015, 20:57 »
A może Shimano Alivio Feeder CX 3.35 m / do 70g
Troch droższa ale wg mnie warto.
U mnie w mieście zapłaciłem 160 zł, na Allegro też powinieneś znaleźć w podobnej cenie.

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #21 dnia: 05.02.2015, 21:10 »
Pickery 2,7 - 3m dobre sa na komercje.
Na otwarte wody PZW proponowalbym wedki >3,60m. To,ze nie rzucasz daleko nie oznacza, ze nie bedzie potrzebowala lowic dalej. Czesto jest tak, ze na odleglosci >60m sa lux torpedy a przy brzegu plywa drobnica. Krotkim wedziskiem ciezko jest osiagnac takie dystanse.

Doloz 40zl i rozwaz zakup http://allegro.pl/mikado-ultraviolet-feeder-360-90-gratisy-i4971574962.html
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline psontour7

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
  • Zapalony Feederowiec
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #22 dnia: 05.02.2015, 21:23 »
Dragon Express Feeder 3,60m 100g,polecam.Wedeczka daje rade 2-gi sezon w walce.Bardzo dobrze przekazuje brania,warta ceny.
Kuba

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #23 dnia: 05.02.2015, 22:11 »
Na otwarte wody PZW proponowalbym wedki >3,60m. To,ze nie rzucasz daleko nie oznacza, ze nie bedzie potrzebowala lowic dalej. Czesto jest tak, ze na odleglosci >60m sa lux torpedy a przy brzegu plywa drobnica. Krotkim wedziskiem ciezko jest osiagnac takie dystanse.
Popieram to, co napisał Paweł.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 05.02.2015, 22:16 »

Doloz 40zl i rozwaz zakup http://allegro.pl/mikado-ultraviolet-feeder-360-90-gratisy-i4971574962.htm

Pawel kijek niezly i fajna kaska
Maciek

Offline kubator

• Ekspert
  • Reputacja: 79
  • Kuba
« Odpowiedź #25 dnia: 05.02.2015, 23:44 »
Z tym długim kijem to ja bym się jednak zastanowił. To tak jak byś szukał małego miejskiego autka, a nagle ktoś zadaje Ci pytanie, a co jeśli trafi Ci się długa trasa? No faktycznie będzie ciężko, ale to tylko pojedynczy wyjazd i nie ma potrzeby kupowanie specjalnie auta, które na co dzień nie spełni Twoich oczekiwań. To samo jest z kijem trzeba dobrać go do swoich potrzeb. Nie neguję tego co napisał Paweł. Może to jest jakiś sposób (łowienie dalej od brzegu) na dobranie się do karpi powyżej 2kg :) Feeder przez niego polecany ma świetne opinie. Jeśli faktycznie łowisz głownie blisko brzegu to dłuższy kij będzie męczący. Ja mam mikado Taschiba Feeder cw do 90gram 3,6m jest bardzo czuły (5 szczytówek w komplecie), świetnie pokazuje brania nawet małych rybek jednak jest za sztywny i małe rybki lubią z niego spaść  >:( Mam też mikado Black Draft picker cw 40g 2,7m i uważam, że to świetny kij za rozsądne pieniądze. Poczytaj o nim opinie. Myślę że teraz łatwiej będzie Ci podjąć decyzję i kupisz kij z którego będziesz zadowolony. Mały ciężar wyrzutowy nie oznacza że kij jest słaby i nie dasz rady wyholować większej ryby. Też tak myślałem ale ten sezon spędzony na komercjach i walce z karpiami przy użyciu Black Draft Pickera wyprowadził mnie z tego błędu  8) Back Draft jest też w wersji 3,0m może to jest optymalne rozwiązanie???

Poniżej link do różnych aukcji z Black Draft Picker
http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=mikado+black+draft+picker&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=seng-v6-p-sm-isqm-2-spt-0113
Jožin z bažin

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
« Odpowiedź #26 dnia: 06.02.2015, 00:12 »
Na otwarte wody PZW proponowalbym wedki >3,60m.

Ja się zastanawiam nad inną jeszcze sprawą. Otóż pickery mają z reguły niewielki ciężar wyrzutowy - do 40g. Oczywiście są i eędki o wyższych ciężarach, ale te mają często astronomiczne ceny. Wydaje mi się, że koszyki 30g wraz zanętą ważyć będą nieco więcej (jeśli nie, proszę poprawcie mnie), więc nadawać się będą głównie lekkie podajniki np. 15g. Pytanie moje jest jednak takie, czy przy 15-to gramowym dużym podajniku załadowanym zanętą nie będzie się podajnik odwracał i opadał przynętą do dna? Poza tym  na rynku więcej jest ciężkich podajników, które nie będą nadawały się do pickerów.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #27 dnia: 06.02.2015, 00:56 »
Darku, spokojnie do pickera się nadadzą większe. Do pickera można również użyć podajnika, który wraz z zanętą będzie ważył, powiedzmy, 80 gramów.
Oczywiście zakładając, że będziemy rzucać pickerowo, czyli miękko i niedaleko.

Rzeczywiście, przy podajnikach o dużej pojemności a małym ciężarku zapewne to ryzyko, o którym piszesz może być większe. Pozostaje jedynie zaufać producentowi, że przetestował podajnik lub samemu to zrobić.
Ja takich jeszcze nie miałem okazji stosować. Zwykle stosuję L oraz XL w gramaturze 30 g.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
« Odpowiedź #28 dnia: 06.02.2015, 01:05 »
Dziękuję Ci Mateusz za odpowiedź. Zamówiłem m.in. po dwa podajniki 15 g L i XL Prestona. Będę testował. Zobaczymy jak się sprawdzą. Ostatno jednak oglądałem Drennana, o którym pisałeś, że Ci "nie leżą". Jakoś zapaliłem się do ich zakupienia. Nie wiem, czy nie wpadłem w czarną dziurę z tymi zakupami, bo to zaczyna  być przerost formy nad treścią w moim wydaniu. Ja dopiero zaczynam "rzeźbić" w metodzie   :)
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #29 dnia: 06.02.2015, 01:24 »
Tak naprawdę to warto miec wiele opcji feederowych.

Do delikatnych zestawów i łowienia zimą mam feedera 3.60 m o cw 30-60g

Do cięższych zestawów mam feedera 3.60m  o cw do 180g

Uniwersalny 3.30 m cw 50-80g

Pickery od 2.40 m do 3 m o cw zazwyczaj do 45g

No i karpiówki...

To pozwala mi na łowienie tak jak trzeba na danym łowisku. Aby zarzucać owyżej 60 metrów powinienem mieć jeszcze dłuższy feeder, ale się zepsuł ;) Każdy z tych kijaszków znajduje swoje zastosowanie, w zależności od warunków. Niestety, nie da się znaleźć kija uniwersalnego. Jeżeli już - szukałbym długości 3.30 metra ponieważ 3.60 to niewygodny kij w bliskim łowieniu. Bardzo często ryba jest blisko brzegu - i taki feeder to problem. Przy presji często odsuwa się tez dalej - i tutaj 3.60 jak pisze Paweł jest nieodzowny.

Jak dla mnie jedno jest pewne. Uniwersalnego kija nie ma. Dlatego lepiej kupić dwa tańsze - 3 metry i 3.60m niż jeden uniwersalny. Chyba, że dokładnie wiemy na jakich wodach łowimy.  Piękną opcją sa feedery kombinacyjne, jak na przykład Drennana,  z serii 7 chociażby, gdzie jeden kij ma 3 -3.30m a drugi 3.30 - 3.60 metra. Ale i one nie są az tak uniwersalne. Generalnie łowiąc leszcza  - trzeba liczyć się z łowieniem daleko od brzegu, lina, karpia i karasia łowi się bliżej (nie zawsze oczywiście).

Są jeszcze kwestie związane z zarzutami i stanowiskiem. Kije 3.60 metra wymagają sporo miejsca, cięzko się zarzuca nimi mając blisko drzewa. Picker jest o wiele poręczniejszy, ale jego zasięg jest znów problemem.

Dlatego opcja dwóch kijów jest najlepsza według mnie.
Lucjan