Autor Wątek: Zastosowanie wędki typu picker  (Przeczytany 39976 razy)

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Zastosowanie wędki typu picker
« Odpowiedź #45 dnia: 20.02.2017, 11:32 »
Żartowałem
Ale musisz przyznać że stosowanie wędki spin do ds wiąże się z dużymi ograniczeniami na łowisku (zasięg lub duży uciąg ) a jak byś miał tańszego feederka lub pickera to byłoby Ci wygodnie. To inwestycja rzędu 120-150 zł
Kiedyś łowiłem na jeziorze feederem rzecznym  ale coś mi nie pasowało jak kupiłem pickera za całe 100 zł to sobie plułem w brodę że zrobiłem to tak późno męcząc się z tą rzeczną pałą
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
« Odpowiedź #46 dnia: 20.02.2017, 11:32 »
Marzenia są po to żeby jest spełniać :D
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 20.02.2017, 12:21 »
Żartowałem
Ale musisz przyznać że stosowanie wędki spin do ds wiąże się z dużymi ograniczeniami na łowisku (zasięg lub duży uciąg ) a jak byś miał tańszego feederka lub pickera to byłoby Ci wygodnie. To inwestycja rzędu 120-150 zł
Kiedyś łowiłem na jeziorze feederem rzecznym  ale coś mi nie pasowało jak kupiłem pickera za całe 100 zł to sobie plułem w brodę że zrobiłem to tak późno męcząc się z tą rzeczną pałą

Oczywiście, że tak, dlatego będę chciał pickera, niestety, w moim przypadku oznacza to jedno z trzech:
1. Wymiana wklejanki na pickera
2. Sprzedaż wklejanki i kupno pickera
... i najmniej pozytywna opcja :)
3. Złamanie wklejanki co zmusi mnie do zakupu innego kija.
Osobiście pluję sobie w twarz, że kuoiłem tą wklejkę 240, a nie np. 270cm. Nie dość, że lepsza do ds to w dodatku z opadu łowię tylko z brzegu, więc 270 ideał...

Offline pit1984

• Ekspert
« Odpowiedź #48 dnia: 20.02.2017, 12:25 »
Może uda Ci się uzbierać kaski.
Sam się łapię na tym, że mówię sobie "nie stać cię na kolejną wędkę - a w sklepie tylko obejrzę" i jak coś mi się spodoba to wraca ze mną do domu :facepalm:
FEEDER KLUB MAZOWSZE

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 20.02.2017, 12:30 »
Problemem nie są pieniądze, bo picker jaki bym chciał kosztuje do 120zł-jedna dniówka... Chodzi o to, że nie chcę mieć więcej niż 4 wędki i 4 kołowrotki :) dla mnie wędkarstwo to minimum sprzętu, maksimum satysfakcji :)

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 20.02.2017, 12:31 »
może uda Ci się uzbierać kaski
Sam się łapię na tym że mówię sobie"nie stać cię na kolejną wędkę- a w sklepie tylko obejrzę" i jak coś mi się spodoba to wraca ze mną do domu :facepalm:

A na to jestsposób-omijaj sklepy wędkarskie ;D

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #51 dnia: 20.02.2017, 12:33 »
Sam się łapię na tym że mówię sobie"nie stać cię na kolejną wędkę- a w sklepie tylko obejrzę" i jak coś mi się spodoba to wraca ze mną do domu :facepalm:

Ja żeby kupić nowa wędkę sprzedaje stare których nie używam nawet po kosztach byle mieć nowy kijek którego pragnę :) W zeszłym sezonie kupując pickera mistrall x-treme 2,70 m odstawiłem na bok 2 karpiówki i feedera jaxona :D Feedera 3,6m się sprzedał na jesieni, bo zamarzył mi się feeder 3m od mikado a teraz chodzi mi po głowie kolejny kij w rozmiarze 3,3m i będzie trzeba pożegnać karpiówek :P Finalnie stan wędzisk się nie powiększy a zmniejszę koszty zakupu nowych i zmienię sprzęt :)
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #52 dnia: 20.02.2017, 12:35 »
Nie no, nie chodzi o to żeby odrazu być takimi konserwatystami żeby łowić gałęzią. Bardziej chodzi o to, że jeżeli ktoś bawi się jakąś metodą dajmy na to ds kilka razy w roku, a większość czasu poświęca innym sposobom łowienia, nie musi od razu koupować feedera, czy pickera. Można próbować tym co jest :) choć nie powiem, marzy mi się taki picker 270/40...
Na "upartego" chodziło mi bardziej o stosowanie zamienników.
Wiesz ...wędka to tylko patyk .Jeśli niektórzy łowią np tyczką na metodę (był na forum taki temat nawet)  jeśli można odległościówką spinningować ,jeśli feederem spokojnie połowisz na spławik czy na spining to nic nie stoi na przeszkodzie aby łowić wklejką na feedera.
Ale fakt faktem że niezbyt wygodnie się feederkiem spinninguje i na dłuższą metę to raczej bym użył spina,ale "z braku laku....."

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 20.02.2017, 12:36 »
Dlatego też wklejka jest już na olx :)

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 20.02.2017, 12:37 »
Nie no, nie chodzi o to żeby odrazu być takimi konserwatystami żeby łowić gałęzią. Bardziej chodzi o to, że jeżeli ktoś bawi się jakąś metodą dajmy na to ds kilka razy w roku, a większość czasu poświęca innym sposobom łowienia, nie musi od razu koupować feedera, czy pickera. Można próbować tym co jest :) choć nie powiem, marzy mi się taki picker 270/40...
Na "upartego" chodziło mi bardziej o stosowanie zamienników.
Wiesz ...wędka to tylko patyk .Jeśli niektórzy łowią np tyczką na metodę (był na forum taki temat nawet)  jeśli można odległościówką spinningować ,jeśli feederem spokojnie połowisz na spławik czy na spining to nic nie stoi na przeszkodzie aby łowić wklejką na feedera.
Ale fakt faktem że niezbyt wygodnie się feederkiem spinninguje i na dłuższą metę to raczej bym użył spina,ale "z braku laku....."

:thumbup:

Offline pit1984

• Ekspert
« Odpowiedź #55 dnia: 20.02.2017, 12:39 »

Ja żeby kupić nowa wędkę sprzedaje stare których nie używam nawet po kosztach byle mieć nowy kijek którego pragnę :) W zeszłym sezonie kupując pickera mistrall x-treme 2,70 m odstawiłem na bok 2 karpiówki i feedera jaxona :D Feedera 3,6m się sprzedał na jesieni, bo zamarzył mi się feeder 3m od mikado a teraz chodzi mi po głowie kolejny kij w rozmiarze 3,3m i będzie trzeba pożegnać karpiówek :P Finalnie stan wędzisk się nie powiększy a zmniejszę koszty zakupu nowych i zmienię sprzęt :)
Do tej pory niepotrzebne wędki oddawałem albo bratu albo na siłę używałem niekoniecznie zgodnie z dedykowaną dla danej wedki metodą.
Wraz z jedzeniem wzrasta apetyt i kolejne zakupy to coraz bardziej specjalistyczne sprzęty
FEEDER KLUB MAZOWSZE

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 20.02.2017, 12:43 »
Panowie, jest wybawienie, znalazłem kupca na wklejkę, trochę dołożę i będzie picker :)

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #57 dnia: 20.02.2017, 12:47 »

Ja bym swoich karpiówek nie sprzedał bo jak mi sie zachce pojechać na komercje na której obowiązuje sprzęt karpiowy to nie będę za każdym razem dymał do sklepu po nowe karpiówki.
Mam kolego który właśnie tak robił ,jak potrzebował kasy na coś co sobie upatrzył to sprzedawał "stary" sprzęt wędki ,kołowrotki.
Co sezon kupował nowy sprzęt.Na szczęście wyrósł z tego.

Offline pit1984

• Ekspert
« Odpowiedź #58 dnia: 20.02.2017, 12:48 »
Panowie, jest wybawienie, znalazłem kupca na wklejkę, trochę dołożę i będzie picker :)

no i o to chodziło :bravo:
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #59 dnia: 20.02.2017, 13:30 »

Ja bym swoich karpiówek nie sprzedał bo jak mi sie zachce pojechać na komercje na której obowiązuje sprzęt karpiowy to nie będę za każdym razem dymał do sklepu po nowe karpiówki.
Mam kolego który właśnie tak robił ,jak potrzebował kasy na coś co sobie upatrzył to sprzedawał "stary" sprzęt wędki ,kołowrotki.
Co sezon kupował nowy sprzęt.Na szczęście wyrósł z tego.
Spokojnie, ja zaczynałem od spławika po spinning i karpiówki aż wreszcie doszedłem do feedera i uznałem, że to jest to! Zbędny tam jest sweenger i sygnalizator, mogę sobie łowić z fotela, wędziska są lekkie i przesiadłem się na leciutkie zestawy. Wyniki się poprawiły łowiąc tylko na jedną wędkę i udało mi się na feedera wyciągnąć metrowego jesiotra za ogon, więc czemu by nie łowić tak na stałe?
Może nigdy nie będzie mi dane złowić na ten sprzęt 20kg karpia , ale w kosmos też nie polecę a to co wyciągam i tak sprawia mi frajdę :)
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43