Autor Wątek: Zastosowanie wędki typu picker  (Przeczytany 40164 razy)

aroo04

• Gość
Odp: Zastosowanie wędki typu picker
« Odpowiedź #60 dnia: 20.02.2017, 13:33 »
I to jest moim zdaniem poprawne podejście do sprzętu i wogóle do wędkarstwa :D

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #61 dnia: 20.02.2017, 13:41 »
aroo04 jak poszukujesz taniego pickera to polecam Fiume XV 30-60 g cw długość 3m.
Mocny i czuły a do tego do  kupienia za ok 100 zł używam i polecam
FEEDER KLUB MAZOWSZE

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 20.02.2017, 13:54 »
A masz może jakieś namiary, gdzie go kupić? Miałem pytać co mi polecicie do 120zł :)

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 20.02.2017, 13:58 »
Generalnie myślałem nad Robinson Stinger Picker.

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
« Odpowiedź #64 dnia: 20.02.2017, 14:01 »
A masz może jakieś namiary, gdzie go kupić? Miałem pytać co mi polecicie do 120zł :)
Ja od siebie mistrall x-treme picker spin 2,7m do 30g (są też wersje 3m) za ok 80 zł go kupisz bardzo fajnie się wygina i dobrze pokazuje brania (czasem można zawału dostać) :) korkowa rączka 2 szczytówki 2 składowa.
tu masz 2 rewizje tego kija http://allegro.pl/picker-piker-mistrall-x-treme-2-70m-10-30g-fish-i6000836269.html
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline pit1984

• Ekspert
« Odpowiedź #65 dnia: 20.02.2017, 14:02 »
Jak masz niedaleko do Warszawy to zajrzyj do Trotki  i w Dom Wędkarza też były.
Najlepiej jak wędkę weźmiesz do ręki poprosisz żeby sprzedawca podczepił kołowrotek podobny ciężarem do  tego który będziesz używał i wtedy masz pewność czy kij  Ci leży jeśli chodzi internet to proszę https://takaryba.com/1343,fiume-xv-picker-300-60g.html
PS.
Pytanie czy potrzebujesz pickera o takiej gramaturze.
Ja używam go też na komercyjne karpie.
FEEDER KLUB MAZOWSZE

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 20.02.2017, 14:07 »
Dziękuję za propozycje. Generalnie potrzebuję wędki do ds na zalew, czasami rzekę, na płoć, leszcza i klenia :)

Offline gilala

• Ekspert
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #67 dnia: 20.02.2017, 14:11 »
Przejrzałem temat i zastanawiam się czy jego autor otrzymał odpowiedź na swoje pytanie?
Generalnie jak dla mnie to w wędce najważniejsze jest waga i praca wędki, bo od tych dwóch parametrów zależy czy będę cierpiał nad wodą, czy łowił w sposób, który mi najbardziej odpowiada. Jak kupowałem swojego pierwszego pickera, i jak na razie jedynego Trabucco Precision XP 2,7m to jak tylko chwyciłem go do ręki to już wiedziałem, że to jest to czego potrzebuję. Stosuję do niego podajniki small od Drennana jak łowię na metodę i łowię nim blisko brzegu, natomiast złowiłem na tą wędkę mojego rekordowego karpia, który miał prawie 16kg. Gwarantuję, że na takiej wędce to przeżycie, jakich nie dostarczy nam 30 kg karp na karpiówce.
A wracając do pytania autora, to im dłuższa wędka tym dalsze rzuty, więc długość wędki bardziej determinuje łowisko i ew. indywidualne upodobania, bo tak jak koledzy pisali, można łowić wszystkim na wszystko, tylko trzeba sobie odpowiedzieć, czy właśnie tego chcemy.
A jeśli chodzi o ilość wędek, to... temat rzeka. Ja jestem chomik i cały czas mam swoją pierwszą wędkę Mikado 4,2 m i uwielbiam na nią łowić. Poza tym mam jeszcze trzy, oj chyba cztery feedery jednego pickera i kilka innych wędek z czasów jak próbowałem wszystkiego. Teraz kiedy wiem, że chcę doskonalić DS to skupiam się na jakości wędek i niestety, stety co kilka lat ulegam i kolekcja się powiększa, ale co tam, traktuję to jak inwestycję w ruchomości :)
Robert

Offline pandora

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #68 dnia: 01.03.2017, 19:34 »
Czyli jak użyję 2,40 do 35g na zalew to nie będzie to błędem?

podanie ogólnych  warunków bylo by wskazówką do podania  przybliżonych parametrów wędziska

Offline Mortas

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #69 dnia: 08.03.2017, 13:43 »
aroo04 jak poszukujesz taniego pickera to polecam Fiume XV 30-60 g cw długość 3m.
Mocny i czuły a do tego do  kupienia za ok 100 zł używam i polecam
Podepnę się do tematu, jeśli można.
Masz może porównanie do pickera Robinson Dynacore 2,7 m o c.w.do 40 g? Dobrze mi się nim łowi, ale szukam drugiego wędziska o większym c.w. i dłuższego.
Nie mam dużego doświadczenia, używam  jeszcze pickerka o c.w. do 25 g i  feedera Jaxon Arcadia 3,3 m o c.w. do 80 g.
Chcę zamienić ostatnie wędzisko na mocniejszego pickera  niż Robinson.Dane techniczne mówią, że Fiume XV pasuje , ale nie zawsze to co napisał producent odpowiada odczuciom użytkowników.

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 08.03.2017, 13:49 »
A Dynacore nie ma przypadkiem 30 g c.w.? Jak chcesz coś lepszego z większym wyrzutem, to rozważ to: http://robinson.pl/produkty/wedka-vde-robinson-picker-sx/

Offline pit1984

• Ekspert
« Odpowiedź #71 dnia: 08.03.2017, 13:53 »
Dyna Cor  Robinsona to miałem feeder rzeczny do 150 g cw.
O pickerze Robinsona nic nie wiem.
Fiume używam zarówno do koszyka klasycznego jak łowię krąpia leszcze czy płocie oraz z metodą na mniejsze karpie.
Jeszcze nie złowiłem na niego jakiegoś okazu więc nie wiem czy dałby radę karpiowi np 10+
Niemniej jednak jakość wykonania na plus dla fiume
Jak dla mnie wszystko w kijku ok za te pieniądze nie mam się czego  przyczepić.
Może nie jest tak smukły i lekki jak inne ale to nie ten budżet.

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Alleius

• Ekspert
  • Reputacja: 46
« Odpowiedź #72 dnia: 08.03.2017, 13:56 »
Panowie,
a co sądzicie o Shimano Aernos Winklepicker 2,7 m? W necie nie ma zbyt wielu opinii czy recenzji. Lucjan chwalił ją przy jakiejś okazji, ale nie mogę się teraz tej opinii doszperać.

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 08.03.2017, 14:16 »
Jeżeli Lucjan coś pisał to poprostu napisz Mu prywatną wiadomość to napewno wszystko Ci powie.

Offline Mortas

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #74 dnia: 09.03.2017, 01:44 »
A Dynacore nie ma przypadkiem 30 g c.w.? Jak chcesz coś lepszego z większym wyrzutem, to rozważ to: http://robinson.pl/produkty/wedka-vde-robinson-picker-sx/
Faktycznie, ma do 30 g c.w.,mój błąd :)
Dzięki za  link,VDE jest ciekawy, pewnie łatwiej będzie obejrzeć na żywo niż Fiume.
Dyna Cor  Robinsona to miałem feeder rzeczny do 150 g cw.
O pickerze Robinsona nic nie wiem.
Fiume używam zarówno do koszyka klasycznego jak łowię krąpia leszcze czy płocie oraz z metodą na mniejsze karpie.
Jeszcze nie złowiłem na niego jakiegoś okazu więc nie wiem czy dałby radę karpiowi np 10+
Niemniej jednak jakość wykonania na plus dla fiume
Jak dla mnie wszystko w kijku ok za te pieniądze nie mam się czego  przyczepić.
Może nie jest tak smukły i lekki jak inne ale to nie ten budżet.

Feeder Robinsona miałem w ręku, mam porównanie. Dzięki za opinię o Fiume, taki opis jest jednak bardziej przydatny niż slogany ze strony producenta.

Ciśnienia  na szybki zakup nie mam, pomysł narodził się niedawno, więc może uda mi się je gdzieś obejrzeć i porównać z innymi.
Może była okazja do porównań na targach, ale jakoś nie trafiłem na te kije. Zwracałem większą uwagę na feedery, jednak doszedłem do wniosku, że na wodach stojących, w których łowię dla mnie lepszy będzie taki "średniak".