Autor Wątek: Feeder + kołowrotek. Składanie dwóch zestawów (komercja, jezioro)  (Przeczytany 1491 razy)

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: method feeder
Cześć.

W tym roku chciałbym zacząć łowić na dużą methode + woreczki PVA.
Do tego potrzebuje nowego kijka + kołowrotek. Co do kija mam na oku Shimano BeastMaster DX feeder 3,96  m. c.w. 120 g. Nie jestem pewien czy to dobry wybór?. Jeśli macie jakąś propozycje fajnego kijka tak od 300 do 500 zł to możecie zaproponować.
W planie mam zamiar złożyć dwa zestawy. Jeden na dalekie rzuty, drugi na bliską odległość. W asortymencie posiadam wędkę Shimano Aernos winkle picker 2.70 m ,  c.w. 40 g. i kołowrotek PENN Fierce II FRCII4000 waga ok 340 gramów.

I teraz mam problem. Jaki kołowrotek kupić do jakiego zestawu. Mam dylemat czy dokupić nowy lekki kołowrotek do Aernosa, a Penna zastosować do cięższego zestawu. Czy może Penna zostawić do Pickera, i kupić nowego Feedera + odpowiedni do tego kołowrotek.
Zastanawiam się czy waga Penna nie będzie przeszkadzała przy „Pickerze”.

Co o tym myślicie, może wiecie co warto kupić?
Mateusz "Majcher"

Offline Kinior

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Penna zamontuj w cięższym zestawie bo i tak na jezioro będzie ok a do pickera kup nowy kręcioł :) może Creste lub MAPa :) albo małego DLa
Marcin

Mazovia Fishing Team

Offline Deftones

• Ekspert
  • Reputacja: 76
Witaj.
Już kilkukrotnie o tym pisałem odnośnie Shimano Beastmastera - nie sprawdzi się jako wędka do dalekiego zarzucania. Mam taką i  kiepski z celnością jak i odległością rzutów. Ta wędka ma mnóstwo zalet ale nie sprawdzi się do takiego łowienia jak piszesz. Zobacz coś z Trabucco  np. TXL Long Distance.

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Do ciężkiej metody weź Korum Barbel Rod 1,75lb. Nie czytałem negatywnych opinii o niej :)
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
Podzielam opinię Michała :)
Zbyszek

Offline arkady1321

• Ekspert
  • Reputacja: 24
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Tylko tyle,że to jest 2-skład.

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
Byłem w wędkarskim i trochę porozmawiałem o rozwiązaniu mojego problemu. Do pickera przymierzaliśmy Zauber'a 4000 gdzie jego waga katalogowa wynosi 315 gramów. Tak doszliśmy do wniosku, że może przemyśleć kupno nowego kołowrotka do nowego feedera, a PENN'a zamontować do pickera, bo różnica pomiędzy Zauberem a PENN'em to tylko 33 gramów i pewnie nie będzie robiło zbyt dużej różnicy.
W domu sprawdziłem wagę PENN'a z pełnym nawinięciem plecionki wynosi 378 gramów, stary kołowrotek, który dotychczas był używany z pełnym nawinięciem żyłki ma 323 gramów. Sprawdzałem wyważenie wędki (po skręceniu kołowrotka do wędki i położeniu wędziska na palcu tuż przed rękojeścią wędki) delikatnie odchylała się w stronę kołowrotka.

Co o tym myślicie, zostawić Penna do pickera czy lepiej nie, z powodu zbyt dużej wagi?
Mateusz "Majcher"