Flagman pro method feeder 3.9m cw.80 ShermanDo zakupu tej wędki zainspirowało mnie kilka przypadków. Pierwszy to wyprawa na Przystawek Stawy w Grębowie. Druga to fakt, iż mistrz Ukrainy w technikach rzutowych używa tej marki wędek. Trzecia - nasz wspólny znajomy Bartosz - także miał epizod związany z Flagmanem.
Sklep polecił mi Marek. Rzeczywiście wysyłka była fachowa i w miarę szybka.
Według zapewnień producenta - wędzisko przeznaczone jest do technik gruntowych - zwłaszcza method feeder i do dalszych rzutów. Według karty katalogowej swobodnie powinniśmy operować nim nawet na 130 metrów.
Podstawowe parametry:Długość wędziska -
390 cm
Grubość wędziska przy dolniku 15 mm
Odległość końca wędziska od pierwszej przelotki 125,5 cm
Średnica pierwszej przelotki 19,5 mm
Ilość przelotek razem ze szczytówką 15
Ilość szczytówek w zestawie :
1oz, 2oz, 3oz (węglowe)
Długość szczytówki 71 cm
Ciężar wyrzutowy
25-80 gramów
Pierwsza próba.Do dziś wykonałem tym wędziskiem zaledwie kilkanaście rzutów.
Używałem zwykłego kołowrotka w rozmiarze 4000 z żyłką 0.23 Drennan. Testowałem trzy różne ciężary podajników - 15,25 i 45 g. Rzuty nie były siłowe. Stosowałem dźwignię. Spokojny zasięg na jaki pozwoliło mi łowisko to 60 metrów przy tych trzech podajnikach.
Siedziałem na dłuższym brzegu łowiska rekreacyjnego Bielawa. Nie mogłem tego dnia rzucać wzdłuż akwenu.
Pierwsze wrażenie, to delikatność rzutowa mimo dość dużej grubości wędziska przy dolniku. Czuje się także potężny zapas mocy.
Miałem możliwość holowania pierwszej rybki na tym wędzisku. Jego praca przy karasiu ważącym do 700 gramów była szczytowa. Producent zapewnia o progresywności blanku. Sprawdzimy - przy większej rybie

Kolejne testy niebawem.Mam zamiar powtórzyć testy z tymi samymi podajnikami i tą samą żyłką - jednak nie ograniczając się w odległości. Będę starał się (w miarę własnych umiejętności) rzucić jak najdalej. Liczę na odległości powyżej 100 metrów.
Link do ukraińskiego filmu