Autor Wątek: Niedziela z Państwową Strażą Rybacką  (Przeczytany 20005 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Niedziela z Państwową Strażą Rybacką
« Odpowiedź #60 dnia: 03.03.2017, 10:03 »
Ładne podsumowanie wątku Mateo!  :thumbup:
Lucjan

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 03.03.2017, 18:42 »
I znowu będę ten nieuprzejmy.

Mateusz,  Co oznacza :facepalm: Bo chyba o tą emotionkę Ci chodzi edytując posta - tak dla jasności, ponieważ nie wiem jak to odebrałeś- jeśli kogoś "osądzasz" o nieuprzejmość

Wiesz co poczułem czytając to zdanie: zdziwienie :facepalm:

Cyt: Znalazłem w tym temacie kilka nieuprzejmych wpisów, które zostały edytowane.

Ty wybiórczo potraktowałeś wypowiedź którą edytowałeś, „określając” kogoś mianem nieuprzejmego. Odczytując gest ( który chyba sam dołożyłeś do wyboru w emotionkach ) tak jak Ci pasowało.
Dzieląc społeczeństwo na dwa sorty, ten Lepszy sort, i ten gorszy

Moim zdaniem, to Ty powinieneś zachować powściągliwość, dawać przykład, i widzieć to - że w dyskusji nie było zgrzytów czy jakichś waśni.
Była czysta wymiana poglądów. Do których chyba mamy prawo- bo po to są fora - chyba  ???

Tak- właśnie tak to zinterpretowałem :(

Lepszy sort:

Cyt: Kolega .........., choć jest z nami od niedawna, póki co dał się poznać na forum jako życzliwy, sympatyczny i elokwentny facet. Również opisaną sytuację przedstawił w całkiem opanowanym tonie.

I tu żeby nie było nie porozumień - nic nie mam do kolegi. Nic mi nie zrobił, nie znam go, nie mam takich umiejętności aby poznać człowieka po 29 postach

I ten gorszy sort:
Cyt: Znalazłem w tym temacie kilka nieuprzejmych wpisów

Do tego zaapelowałeś do kolegów o:

Cyt: Koledzy, bardzo prosimy o zachowanie merytorycznej formy wypowiedzi i unikanie zwrotów będących oceną postrzegania, rozumowania, zasobu wiedzy i kompetencji innych rozmówców. Takie zwroty są zwykle konfliktogenne:

Prosił bym Cię Mateusz, o obiektywizm. Bo jak wiesz, często i gęsto przykłady padają z góry, których nie zauważasz, lub nie chcesz zauważyć
Co mógł bym odebrać jako podział po raz kolejny - na gorszy, i lepszy sort

Myślę że kolega ........ zrozumiał moje wypowiedzi, w dalszej części rozmowy, nawet mu przybiłem :thumbup: dla pokazania że nie była to złośliwa wypowiedź. Lecz moje spojrzenie na sytuację, znając prawdę "jednej strony"

Sam Wypisałeś całe mnóstwo przykładów, które mogą pokazać obraz człowieka
Jeden z nich:

Dobry funkcjonariusz z pewnością ma coś, co nazywa się wyczuciem. Patrząc na wizerunek kontrolowanego, jego ubiór, sprzęt, wiek, płeć, zachowanie, sposób wysławiania się, wypowiadane słowa, może sprawnie ocenić prawdopodobieństwo wykroczenia, a jeśli już takowe zostanie wykryte to również jego ciężar, szkodliwość i stopień zagrożenia. To dlatego kontrolę przeprowadza człowiek, a nie robot.

I piszesz że ktoś „jest” nieuprzejmy, nie wiedząc nawet, jak kolega był ubrany - to tylko metafora, a może nieuprzejmość, bo już sam nie wiem.

Ps. Do kolegi- Jeśli się poczułeś urażony to Wybacz.

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #62 dnia: 03.03.2017, 18:55 »
Mariusz, chyba trochę nie ogarnąłeś sensu słów Mateusza. Dodatkowo, masz chyba ostatnio jakieś słabsze dni, co?

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 03.03.2017, 18:58 »
Ogarnąłem, ogarnąłem Jędrzej

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #64 dnia: 03.03.2017, 19:01 »
Ogarnąłem, ogarnąłem Jędrzej

W sumie Mariusz, niepotrzebnie wbijam się między wódkę a zakąskę. Już się wynoszę ;)

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #65 dnia: 03.03.2017, 21:35 »
I znowu będę ten nieuprzejmy.

Krótko: Jesteś bardzo uprzejmy. Nawet zbyt uprzejmy, co staje się wadą w pewnych okolicznościach. Chętnie "zrobiłbym" z Tobą skrzynkę browa albo dwie "krowy". Jeżeli nasze ślady kopytek kiedyś się skrzyżują, to zamawiam sobie pierwszeństwo w zamawianiu itd...  :thumbup: :beer: Takie tam wyznanie sympatii dwudzietnego faceta    ;)

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 03.03.2017, 22:00 »
Adamie, Podziękował za twą gościnność, ale marny ze mnie kompan do spotkań przy Alkoholu
Co nie wyklucza spotkania się śladów naszych kopyt. ;D  przy np oranżadzie ;D ;D ;D
Ale nie wiem czy ten trunek do ciebie przemawia :P :thumbup:

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #67 dnia: 03.03.2017, 22:31 »
Adamie, Podziękował za twą gościnność, ale marny ze mnie kompan do spotkań przy Alkoholu
Co nie wyklucza spotkania się śladów naszych kopyt. ;D  przy np oranżadzie ;D ;D ;D

Przemawia. Nie mam parcia na alkohol, szczególnie na rybach

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 03.03.2017, 22:36 »

Przemawia. Nie mam parcia na alkohol, szczególnie na rybach
Od i to mnie sie podobać :D
Jestem tego samego zdania, napić to sie mogę w domu, nie muszę sie ukrywać, mam swoje lata, a i żona pobuczy pobuczy i przestanie ;)
A wypad na ryby to wypad na ryby

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #69 dnia: 06.03.2017, 17:30 »
Ty wybiórczo potraktowałeś wypowiedź którą edytowałeś, „określając” kogoś mianem nieuprzejmego. Odczytując gest ( który chyba sam dołożyłeś do wyboru w emotionkach ) tak jak Ci pasowało.
Dzieląc społeczeństwo na dwa sorty, ten Lepszy sort, i ten gorszy

Moim zdaniem, to Ty powinieneś zachować powściągliwość, dawać przykład, i widzieć to - że w dyskusji nie było zgrzytów czy jakichś waśni.

Mariuszu, z całym szacunkiem, ale zarzucanie Mateuszowi dzielenia forumowiczów na lepszych i gorszych jest skrajnie niesprawiedliwe, tym samym wielce dla niego krzywdzące. Protestuję przeciwko takiemu stawianiu sprawy!
Pisząc w ten sposób, podważasz autorytet jednego z założycieli portalu, który dla wielu z nas jest wzorem administratora. Niedościgłym wzorem. Odnosisz się personalnie do człowieka, który nigdy by sobie nie pozwolił na coś podobnego - bez względu na to, kogo miałby przed sobą.

Uwagi na temat zachowania przez niego powściągliwości są również niestosowne, bo prawdą jest, że to właśnie Mateusz szczególne dba o to, żeby forum funkcjonowało inaczej niż podobne podmioty. W tej materii praca administratora była i jest tytaniczna, w żaden sposób niemierzalna. Paradoks polega na tym, że wszyscy jesteśmy tutaj dzięki jego pracy, a nie pomimo. Tak, paradoks, bo Twój wpis przewartościowuje rzeczywistość, wywijając niezręczną figurę akrobatyczną. Bardzo łatwo jest ferować wyroki, adresować uwagi, leżąc wygodnie na wymoszczonym posłaniu, zapominając jednocześnie, kto zadbał o komfortowe legowisko. 

Nie jestem w stanie nie odnosić się do podobnych wpisów, stąd moja aktywność w tym wątku. Nie mogę się pogodzić z tym, że dochodzi do tak jawnego odwracania kota worem, czy też innym ogonem. Bo to, że doszło do takiej sytuacji, nie ulega wątpliwości. Każdy z nas ma prawo do swojego punktu widzenia, więc proszę traktować mój wpis jako osobisty głos w rzeczonej sprawie. Głos, który jest protestem. Żałuję jedynie tego, że robię to tak późno.
Jacek

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 06.03.2017, 17:37 »
Może na rozładowanie atmosfery opowiem małą anegdotę. Otóż wczoraj byłem na rybkach 6 godzin. Nie złowiłem nic :) I tak sobie siedzę i podchodzi do mnie strażnik,  wiadomo, zwykła kontrola. Wszystko ok, ALE: "Pan to chyba na spining łowi"  do mnie :) Zaznaczam, że teraz tam spiningować nie wolno, a poza tym łowię na DS z pickerkiem. Ten tępak, bo inaczej nie powiem insynuował mi jako bym nie mógł w ten sposób łowić, w dodatku nie mając pojęcia co to jest picker! I tacy ludzie mają chronić Nasze ryby i wody??

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #71 dnia: 06.03.2017, 17:39 »
Nie rozumiem. Wyjąłeś zestaw, pokazałeś mu, a on dalej, że spiningujesz? Czy jak było?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 06.03.2017, 17:45 »
Nie nie, zwinąłem i ok, poszedł. Ale nie w tym rzecz. Wędka, jakaby nie była (feeder, picker, wklejanka, sumówka, karpiówka,  bolonka, kurna nawet tyczka), która stoi w podpórce z zestawem zarzuconym w wodzie, z napiętą szczytówką i obok położoną zanętą w pudełku i przynętami pozwoliły mu wydedukować, że może ja spininguje. Usiłuję uwidocznić, że dla niego wędka podobna do spiningu pozwoliła mu zarzucić mi wykroczenie, jakobym miał spiningować. Z tego co mi wiadomo to RAPR w miarę ściśle określa tylko zestaw muchowy, a do ds mogę jak mi się podoba użyć nawet gałąź z leszczyny. Czyż nie?

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #73 dnia: 06.03.2017, 17:49 »
Wszystko jasne. Dzięki...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 06.03.2017, 18:01 »
Jacku, z całym szacunkiem do twojej osoby, jak i reszty administratorow, zwłaszcza do waszej tytanicznej pracy która wykonujecie - beret z głowy Panowie  naprawdę :thumbup:
Nie jednego znas, nie stać było by na prace zawodową, życie rodzinne, jak i na czas który poświęcacie na to, aby to forum funkcjonowało.
Jeszcze raz wielki szacun :-*

Moze popełniłem błąd, uderzając w dzwon osobowo. Mogę tylko obiecać ze takiego błędu już nie popełnię O:)

I pozwolisz ze na tym poprzestanę. Swoje wyjaśnienia już przedstawiłem  poprzez PW, i ponownie nie będę ich roztrząsał na łamach forum.

Powtórzę sie tylko w jednym.

Szacun Panowie, szacun :bravo: :bravo: :bravo: :bravo: