Autor Wątek: Deklarowana i faktyczna wytrzymałość żyłek  (Przeczytany 3549 razy)

Offline mechanik2014

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: feeder
Deklarowana i faktyczna wytrzymałość żyłek
« dnia: 10.02.2015, 22:49 »
ostatnio znalazłem fajny filmik odnośnie parametrów żyłek i byłem bardzo zaskoczony niech każdy obejrzy i sam stwierdzi
http://www.wedkarstwotv.pl/wedkarstwotv/1187-pogromcy-kitow-yki?catid=2%3Afelietony

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Deklarowana i faktyczna wytrzymałość żyłek
« Odpowiedź #1 dnia: 10.02.2015, 23:53 »
Dzięki za link.
Oczywiście, zawsze można do metodologii przeprowadzanych testów, ale ja myślę, że każde tego typu testy są dla nas ważne. Z prostej przyczyny - po prostu nie ma ich za wiele. A przecież nie chodzi tu o super dokładne dane, tylko o naświetlenie zjawiska.

Na uwagę zasługuje fakt, iż zapewne w przypadku niektórych z testowanych żyłek, producent podawał na opakowaniu wytrzymałość na węźle! Podczas gdy testy przeprowadzone były bez węzła i mimo to, rzadko która żyłka była w stanie osiągnąć deklarowaną wytrzymałość.
Kiedy do tego dodamy węzeł i działanie przeróżnych czynników podczas łowienia, to zapewne wytrzymałość będzie o wiele mniejsza.

Jedna z testowanych żyłek przy grubości 0,20 mm osiągnęła wytrzymałość ok. 5 kg.
Najlepsze żyłki sprzedawane w UK podają przy tej średnicy 3 - 3,5 kg.

Jako że temat z pewnością jest bardzo ciekawy, postanowiłem wydzielić go jako osobny wątek :)
Pozdrawiam
Mateusz

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10.02.2015, 23:59 »
Nieco na marginesie, to kilka dni temu w dużym "topowym" tutaj sklepie wędkarskim kupiłem Trabucco Match (tą czarną) i tragedia. Przy średnicy 0,16 na wężle wytrzymuje około 1kg. Pierwszy raz naciąłem się na tej żyłce... I po raz pierwszy pójdę z reklamacją :)

Offline pawel

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #3 dnia: 11.02.2015, 04:58 »
Grzes chyba wlasnie wczoraj taka zamowilem przez internet jak robilem zakupy

Offline Tinca Fan

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 13
  • KEEP CALM AND GO FISHING
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 11.02.2015, 08:48 »
Nieco na marginesie, to kilka dni temu w dużym "topowym" tutaj sklepie wędkarskim kupiłem Trabucco Match (tą czarną) i tragedia. Przy średnicy 0,16 na wężle wytrzymuje około 1kg. Pierwszy raz naciąłem się na tej żyłce... I po raz pierwszy pójdę z reklamacją :)

Pewnie stara i magazynowana w złych warunkach.
Pozdrawiam Marcin

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12.02.2015, 20:06 »

Pewnie stara i magazynowana w złych warunkach.

Tak, dokładnie. Po odwinięciu kliku pierwszych metrów była już nieco mocniejsza. Na pewno zleżała. Widziałem po minie szefa że był trochę wkurzony. Chyba nie miał świadomości że sprzedaje starą żyłkę.

"w zamian" wziąłem Siglon V Balzera. Od wieków już nie używałem tej żyłki. I chwilowo jestem mile zaskoczony. Na węźle jest całkiem mocna, I widać, że się błyszczy, no ogólnie że nie jest zleżała. Pytanie jak będzie z trwałością...