Autor Wątek: Wypełnianie rejestru  (Przeczytany 32046 razy)

Offline happytommy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Wypełnianie rejestru
« Odpowiedź #45 dnia: 08.03.2017, 11:43 »
Akurat wczoraj wypełniłem i oddałem swój rejestr i mimo że ryb nie zabrałem to wpisałem wszystkie złowione (jako zabrane).
Tomek

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 08.03.2017, 11:47 »
Akurat wczoraj wypełniłem i oddałem swój rejestr i mimo że ryb nie zabrałem to wpisałem wszystkie złowione (jako zabrane).
Można i tak :thumbup: byle nie robić tego na łowisku, bo jak przyjdzie kontrol to zapewne poproszą o pokazanie ryb ;)

Offline Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #47 dnia: 08.03.2017, 11:50 »
Można i tak :thumbup: byle nie robić tego na łowisku, bo jak przyjdzie kontrol to zapewne poproszą o pokazanie ryb ;)
Nic bym im nie pokazał, bo nic bym nie miał, zjadłem lubię świeże, co płukanie żołądka mi zrobią? Bez przesady.
Tomsza

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 08.03.2017, 11:53 »
Tomsza :facepalm: poczytaj proszę pozwolenie i RAPR... Nie wolno Ci tego zrobić na łowisku..

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 08.03.2017, 11:56 »
U nas przynajmniej wygląda to tak:  "Zakaz patroszenia lub sprawiania ryb w odległości do 50m od lustra wody." + chyba w RAPR o obcinaniu głów i ogonów...

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 08.03.2017, 12:00 »
"obcinać głów i ogonów rybom przed zakończeniem wędkowania." - to jest z RAPR

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #51 dnia: 08.03.2017, 12:01 »
U nas przynajmniej wygląda to tak:  "Zakaz patroszenia lub sprawiania ryb w odległości do 50 m od lustra wody." + chyba w RAPR o obcinaniu głów i ogonów...

W którym miejscu Tomek napisał, że przed zjedzeniem sprawiałby ryby?
Jacek

Offline Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #52 dnia: 08.03.2017, 12:01 »
Reasumując (bo dyskusja schodzi na dziwne tory) uważam, że wypełnianie rejestru na grubo ma sens i wg mnie nie zaszkodzi. Jeśli przeciążymy przez 2-3 lata operaty i zarybienia, a następnie załóżmy w roku 2020 wpiszemy 0, przy podobnej liczbie wyjazdów to nie ma bata coś dupnie. Więc wypełniajcie rejestry, wypełniajcie, ja na pewno porządnie będę to robił.

Dopóki nie zmieni się ustawa o rybactwie i wszystkie następne bzdury, mam tu na myśli regulaminy, statuty, ordynacje PZW jakie powstały na jej podstawie, to nie mam (jeszcze) innego pomysłu, na walkę o lepsze jutro.

Lucjan stawia na oświatę i uświadamianie,  ja na przeciążenie systemu, ziarnko do ziarnka ....
Tomsza

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 08.03.2017, 12:03 »
U nas przynajmniej wygląda to tak:  "Zakaz patroszenia lub sprawiania ryb w odległości do 50 m od lustra wody." + chyba w RAPR o obcinaniu głów i ogonów...

W którym miejscu Tomek napisał, że przed zjedzeniem sprawiałby ryby?
Racja, zwracam honor :thumbup: tykko jeszcze jedno, tutaj Sami pokazujecie jacy są Polacy, jak świetnie omijamy prawo... To chyba średnio dobre świadectwo.

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 08.03.2017, 12:04 »
Reasumując (bo dyskusja schodzi na dziwne tory) uważam, że wypełnianie rejestru na grubo ma sens i wg mnie nie zaszkodzi. Jeśli przeciążymy przez 2-3 lata operaty i zarybienia, a następnie załóżmy w roku 2020 wpiszemy 0, przy podobnej liczbie wyjazdów to nie ma bata coś dupnie. Więc wypełniajcie rejestry, wypełniajcie, ja na pewno porządnie będę to robił.

Dopóki nie zmieni się ustawa o rybactwie i wszystkie następne bzdury, mam tu na myśli regulaminy, statuty, ordynacje PZW jakie powstały na jej podstawie, to nie mam (jeszcze) innego pomysłu, na walkę o lepsze jutro.

Lucjan stawia na oświatę i uświadamianie,  ja na przeciążenie systemu, ziarnko do ziarnka ....

Rejestry wypełniam i chyba zacznę wpisywać też ryby imo iż ich nie biorę. Coś robić trzeba.

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #55 dnia: 08.03.2017, 12:05 »
1. Wędkarze maja gdzieś rejestry bo kary są śmieszne, nie wiedza po co rejestr i przeszkadzają im a nie pomagają.
2. Kary w PL - mandaty są śmieszne niskie (wszystkie) co zachęca do stosowania się do przepisów w miarę potrzeb - nie tylko w wędkarstwie, jakby kara za brak wypełnionego rejestru, wykroczenia umyślne była od 500 zł, to każdy już w domu by wypełnił rubryczkę - kara 100 zł - można zaryzykować może uda się wynegocjować albo się zapłaci. Tym bardziej, że kontrola to tak jak Yeti podobno są :)
3. Powinno być więcej kontroli - oczywiście - tylko za co ?? opłata PZW jest śmiesznie niska, za co zatrudnić kontrolerów ? A społecznicy to byli za socjalizmu, teraz to ich jakoś brak.
Jakieś stowarzyszenie pobiera 400 zł za rok, 500 wpisowego i 2dni bezwzględnej pracy przy stawach to jest wielkie oburzenie - drogo, trzeba pracować, ryby są limitowane - brak chętnych ale jednocześnie narzekających masa.
4. Opłata PZW - 200 zł i większość trafia do centrali - HGW na co ?- na zawody ? a ja mam w d.. zawody - zawodowcy niech się sami sponsorują.
Kary w PL to maks. 300 zł a np:
WB - do 2500 (funtów),
W Kanadzie do 10 tys, dolarów kanadyjskich,
Niemcy średnio 1.000 Euro
Francja - od 150 E ale nawet do 3000 Euro
 - nic dziwnego, że tam ludzie grubo pomyślą zanim złamią regulamin, u nas - też drogo ale można ryzykować.

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 08.03.2017, 12:07 »
1. Wędkarze maja gdzieś rejestry bo kary są śmieszne, nie wiedza po co rejestr i przeszkadzają im a nie pomagają.
2. Kary w PL - mandaty są śmieszne niskie (wszystkie) co zachęca do stosowania się do przepisów w miarę potrzeb - nie tylko w wędkarstwie, jakby kara za brak wypełnionego rejestru, wykroczenia umyślne była od 500 zł, to każdy już w domu by wypełnił rubryczkę - kara 100 zł - można zaryzykować może uda się wynegocjować albo się zapłaci. Tym bardziej, że kontrola to tak jak Yeti podobno są :)
3. Powinno być więcej kontroli - oczywiście - tylko za co ?? opłata PZW jest śmiesznie niska, za co zatrudnić kontrolerów ? A społecznicy to byli za socjalizmu, teraz to ich jakoś brak.
Jakieś stowarzyszenie pobiera 400 zł za rok, 500 wpisowego i 2dni bezwzględnej pracy przy stawach to jest wielkie oburzenie - drogo, trzeba pracować, ryby sś limitowane - brak chętnych.
4. Opłata PZW - 200 zł i większość trafia do centrali - HGW na co ?- na zawody ? a ja mam w d.. zawody - zawodowcy niech się sami sponsorują.
Kary w PL to maks. 300 zł a np:
WB - do 2500 (funtów),
W Kanadzie do 10 tys, dolarów kanadyjskich,
Niemcy średnio 1.000 Euro
Francja - od 150 E ale nawet do 3000 Euro
 - nic dziwnego, że tam ludzie grubo pomyślą zanim złamią regulamin, u nas - też drogo ale można ryzykować.

Co do sportu, zgadzam się.

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #57 dnia: 08.03.2017, 12:12 »
Rejestr nie ma żadnego sensu. Tam gdzie jest rejestr, tam się narzeka, że nie ma ryb.

Na komercjach nie ma rejestrów. Na wodach gospodarstw rybackich tez nie ma, więc jest to rzecz zbędna. Rejestr to jest pójście na skróty. Każdy ichtiolog (zwłaszcza z IRŚ) ws. rejestru przyzna Wam rację. Tak, rzetelnie wypełniony rejestr jest super. Otóż nie jest, bo to nic innego, jak działanie na skróty. Po co robić dokładny wywiad wśród wędkarzy? Po co kontrolować? Po co robić badania, skoro to wszystko załatwia rejestr. Co wyjęto, to się wpuści w zarybieniach i spokój. Taki rejestr idealnie, zgodnie z prawem zwalnia z odpowiedzialności. No bo przecież zarybiliśmy zgodnie z operatem na podstawie rejestru i starczy. Pretensje proszę mieć do kormoranów, kłusoli, mięsiarzy, rybaków, sumów, BSE, AHN1 oraz HGW (:) ). Nie o to chyba chodzi.
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #58 dnia: 08.03.2017, 12:17 »
Na komercjach nie ma rejestrów. Na wodach gospodarstw rybackich tez nie ma, więc jest to rzecz zbędna.
99% komercji to większe wanny z karpiami, więc po co rejestry ?

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #59 dnia: 08.03.2017, 12:20 »
99% komercji to większe wanny z karpiami, więc po co rejestry ?

W okręgu Katowickim zarybia się niemalże wyłącznie karpiem, a jednak rejestr jest :)

Poza tym, to jakie ma znaczenie wielkość zbiornika? Liczy się jego stan.
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik