Autor Wątek: Wypełnianie rejestru  (Przeczytany 32122 razy)

aroo04

• Gość
Odp: Wypełnianie rejestru
« Odpowiedź #60 dnia: 08.03.2017, 12:22 »
99% komercji to większe wanny z karpiami, więc po co rejestry ?

W okręgu Katowickim zarybia się niemalże wyłącznie karpiem, a jednak rejestr jest :)

Poza tym, to jakie ma znaczenie wielkość zbiornika? Liczy się jego stan.
Znaczenie ma spore, bo takă "wanne"  łatwiej kontrolować w porównaniu np. albo przede wszystkim z rzekami.

Offline yarousseau

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #61 dnia: 08.03.2017, 12:23 »
"yeah bać pezetwu" Panowie :p
Że też chce się Wam rozprawiać tyle o tej organizacji i ich pomysłach :p
yarousseau
Mazovia Fishing Team
https://www.facebook.com/mazoviaft/

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 08.03.2017, 12:26 »
Że też chce się Wam rozprawiać tyle o tej organizacji i ich pomysłach :p
Łowię tylko na ich wodach, więc chciałbym, żeby to to działało jak najlepiej.

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #63 dnia: 08.03.2017, 12:29 »
Znaczenie ma spore, bo takă "wanne"  łatwiej kontrolować w porównaniu np. albo przede wszystkim z rzekami.

No i co z tego, że łatwiej? Tu chodzi o pryncypia, a nie o dokładne technikalia. Nie potrafisz ogarnąć większej wody, to wydzierżaw sobie małą.

A potem narzekania, że w Polsce się nie da, że ludzie tacy i owacy. No jak ma się dać, jak się czyta takie teksty?
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 08.03.2017, 12:33 »
Endrju, z Twojego komentarza wnioskuję że na sprawnym działaniu PZW Ci zależy. Niestety to co napisałeś, że jak sobie nie radze to biorę mniej znowuż temu przeczy, bo PZW na tym polega, że ma dużo i musi mieć dużo, więc nie sztuka to sprywatyzować, ale raczej udoskonalić, lub wręcz naprawić.

Offline yarousseau

• Ekspert
« Odpowiedź #65 dnia: 08.03.2017, 12:33 »

No i co z tego, że łatwiej? Tu chodzi o pryncypia, a nie o dokładne technikalia. Nie potrafisz ogarnąć większej wody, to wydzierżaw sobie małą.

A potem narzekania, że w Polsce się nie da, że ludzie tacy i owacy. No jak ma się dać, jak się czyta takie teksty?

Niestety nie ma i nie będzie dobrze Panie :) Już dawno się z tym pogodziłem i nie mam sił i czasu na walkę z tym "szitem" :)
Wolę pojechać na komerchę i w spokoju połowić :p
Pewnie, że chciałbym żeby ta instytucja działała normalnie...
yarousseau
Mazovia Fishing Team

Offline bigdom

• Ekspert
« Odpowiedź #66 dnia: 08.03.2017, 12:36 »
Niestety nie ma i nie będzie dobrze Panie :) Już dawno się z tym pogodziłem i nie mam sił i czasu na walkę z tym "szitem" :)

Więc skoro się pogodziłeś, to po co udzielasz się w rozmowie, którą nie jesteś zainteresowany?
Dominik

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 08.03.2017, 12:38 »

Więc skoro się pogodziłeś, to po co udzielasz się w rozmowie, którą nie jesteś zainteresowany?
Endrju, udziela się, bo ma takie prawo. Po to jest to forum. Ja też wiele piszę, choć wielu się to pewnie nie podoba..

Offline rafa84

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #68 dnia: 08.03.2017, 12:39 »
Te rejestry mają takie samo przeznaczenie co i papier toaletowy. A są chyba tylko po to żeby w razie kontroli przywalić mandat za brak wpisu. Zarybienia powinny być i żadnym papierem nie powinni się zasłaniać. Dawniej składki były śmiesznie niskie i było ryb, były wody zadbane a teraz co jest. Druga sprawa że uzyskanie karty wędkarskiej jest bardzo łatwe co też bardzo dużo ludzi bez jakiego kol wiek poszanowania przyrody sterczy nad wodą i zabiera co popadnie, już nie wspominając o ich zachowaniu nad wodą.
Rafał

Offline yarousseau

• Ekspert
« Odpowiedź #69 dnia: 08.03.2017, 12:42 »
Te rejestry mają takie samo przeznaczenie co i papier toaletowy. A są chyba tylko po to żeby w razie kontroli przywalić mandat za brak wpisu. Zarybienia powinny być i żadnym papierem nie powinni się zasłaniać. Dawniej składki były śmiesznie niskie i było ryb, były wody zadbane a teraz co jest. Druga sprawa że uzyskanie karty wędkarskiej jest bardzo łatwe co też bardzo dużo ludzi bez jakiego kol wiek poszanowania przyrody sterczy nad wodą i zabiera co popadnie, już nie wspominając o ich zachowaniu nad wodą.

Dokładnie tak jak kolega prawi...
yarousseau
Mazovia Fishing Team

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 08.03.2017, 12:42 »
Dawno z tego co wiem istotnie ryb było dużo, ale nie wymiarowych, wymiarowe dostawały zawsze w łeb. A zdobycie karty jest istotnie proste... Nie musisz nawet do egzaminu przystąpić...

Offline bigdom

• Ekspert
« Odpowiedź #71 dnia: 08.03.2017, 12:46 »
Endrju, z Twojego komentarza wnioskuję że na sprawnym działaniu PZW Ci zależy. Niestety to co napisałeś, że jak sobie nie radze to biorę mniej znowuż temu przeczy, bo PZW na tym polega, że ma dużo i musi mieć dużo, więc nie sztuka to sprywatyzować, ale raczej udoskonalić, lub wręcz naprawić.

Ale dlaczego musi mieć dużo? Poważnie pytam, bo nie wiem.

PZW w takiej formie, to jest absolutny relikt poprzedniego systemu. Jeśli chcemy udoskonalać, naprawiać, to powinniśmy czerpać z nowoczesnych rozwiązań. Komercje dostosowały się do rynku, są stowarzyszenia, gdzie też można połowić, a rejestrów brak. To, że chcecie rejestrów, to jest efekt właśnie centralnie planowanej gospodarki. Nic, co jest centralnie planowane nie jest dobre. Zawsze indywidualne podejście będzie lepsze.

Dam przykład Mazur. Nie ma takiej możliwości, by na Wielkich Jeziorach Mazurskich były ryby dla wędkarzy. Tzn. na wodach dużych, wielotysięcznych ha. Turystyka żeglarska jest bardziej dochodowa i nikt nie będzie sobie zawracał głowy, by w Giżycku robić stanicę wędkarską. Natomiast jest możliwość zrobienia mniejszych łowisk, bardziej rybnych, ciekawszych. Do tego nie trzeba rejestrów, tylko ludzi, którzy będą zajmowali się konkretną wodą, a nie całym okręgiem. Wiele osób tu pisało, że nawet w PZW są wody, które sa oczkami w głowie poszczególnych kół i tam idzie połowić. Tam są często większe limity, kontrole obywatelskie, a nie PSR. Tam też prezes tego koła ma w dupie rejestr, bo sam doskonale wie co ma w wodzie.
Dominik

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 08.03.2017, 13:09 »

Ale dlaczego musi mieć dużo? Poważnie pytam, bo nie wiem.

PZW w takiej formie, to jest absolutny relikt poprzedniego systemu. Jeśli chcemy udoskonalać, naprawiać, to powinniśmy czerpać z nowoczesnych rozwiązań. Komercje dostosowały się do rynku, są stowarzyszenia, gdzie też można połowić, a rejestrów brak. To, że chcecie rejestrów, to jest efekt właśnie centralnie planowanej gospodarki. Nic, co jest centralnie planowane nie jest dobre. Zawsze indywidualne podejście będzie lepsze.

Dam przykład Mazur. Nie ma takiej możliwości, by na Wielkich Jeziorach Mazurskich były ryby dla wędkarzy. Tzn. na wodach dużych, wielotysięcznych ha. Turystyka żeglarska jest bardziej dochodowa i nikt nie będzie sobie zawracał głowy, by w Giżycku robić stanicę wędkarską. Natomiast jest możliwość zrobienia mniejszych łowisk, bardziej rybnych, ciekawszych. Do tego nie trzeba rejestrów, tylko ludzi, którzy będą zajmowali się konkretną wodą, a nie całym okręgiem. Wiele osób tu pisało, że nawet w PZW są wody, które sa oczkami w głowie poszczególnych kół i tam idzie połowić. Tam są często większe limity, kontrole obywatelskie, a nie PSR. Tam też prezes tego koła ma w dupie rejestr, bo sam doskonale wie co ma w wodzie.
Super tylko na tych wodach które są oczkami w głowie prezesów licencja jest osobna i kosztuje 1500zł na rok. Stać Cię? Rozumując jak Ty należałoby właśnie zlikwidować PZW a ich wody skomercjalizować. To w końcu naprawiamy to PZW, czy rozpierdalamy i robimy wszędzie komercje i mamy stawki jak na zachodzie a zarobki jak na wschodzie?

Offline bigdom

• Ekspert
« Odpowiedź #73 dnia: 08.03.2017, 13:17 »
Super tylko na tych wodach które są oczkami w głowie prezesów licencja jest osobna i kosztuje 1500zł na rok. Stać Cię? Rozumując jak Ty należałoby właśnie zlikwidować PZW a ich wody skomercjalizować. To w końcu naprawiamy to PZW, czy rozpierdalamy i robimy wszędzie komercje i mamy stawki jak na zachodzie a zarobki jak na wschodzie?

Nie można zjeść ciastka i mieć ciastka.

Nie można mieć rybnych wód z zarybieniami, odpowiednią kontrolą, dobrym dojazdem i utrzymaną czystością za 200-300 PLN. Tzn można, ale jeden zbiornik, taki kilku, kilkunasto ha. Nie musi to być komercja, może być woda stowarzyszenia, fundacji, koła PZW, czy innego podmiotu o społecznym charakterze.

Dlaczego kiedyś w Polsce się tyle piło (pije)? Bo alkohol jest najtańszą formą rozrywki. Wszystkie inne kosztują troszkę więcej. Z każdym rokiem wychodzimy z głupich nawyków otrzymywania wszystkiego za darmo, ale jeszcze daleka droga przed nami.
Dominik

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 08.03.2017, 13:26 »
Stary, alkohol jest najtańszą formą rozrywki? Tania wódka to chyba coś ze 20zł za pół litra. Jak ją sam wyrypiesz to Ci się raczej zwróci. Koszta incydentów przy tym popełnianych bywają spore. W dodatku fajna mi zabawa. Imprezujesz, z imprezy nic nie pamiętasz i w dodatku naparza Cię baniak...
Rozrywka w moim mniemaniu to jest sport wszelkiego rodzaju oraz pasje (wędkarstwo).