Autor Wątek: Pellet od Lucia  (Przeczytany 55761 razy)

Offline Kinior

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Pellet od Lucia
« Odpowiedź #90 dnia: 17.03.2016, 18:58 »
Co do Mareczka M. to jego produkcje tez już szału nie robią i są dla mnie momentami przerostem treści na formą. Pierwsze jego filmy były genialne i pokazywały jak "chłop" idzie na ryby :) Później chyba się gdzieś mocno uderzył albo spotkał z nieodpowiednimi ludźmi, bo jego filmy przestały do mnie trafiać. Zaczął się wymądrzać, prawić morały a cała to jego "z markiem na ryby" straciło na uroku pozbawione prostoty która mnie ujęła. Cały czas mam nadzieje że odpuści sobie to zbędne gadulstw i skupi się na łapaniu ryb a nie kłapaniu dziobem :) Co do lucia to uśmiałem się z wypadu na ebro jak dawidek cały wyjazd poświęcił na integracje z pewnym Hiszpanem :D

Dużo nie uczą... ale fajnie się ich ogląda :)
Marcin

Mazovia Fishing Team

johnny12

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 17.03.2016, 19:02 »
 Chyba trzeba będzie się pilnować w czerwcu na zlocie  :) Jak łykać, to z umiarem

Offline pawciobra

• Ekspert
  • Reputacja: 58
    • Rybomaniacy
« Odpowiedź #92 dnia: 17.03.2016, 20:54 »
Wtrącając się do wątku dot. Lucia, to muszę przyznać, że jego produkcje na YT zeszły poniżej moich kryteriów. Zachowanie jego "bandy" nad wodą odpycha moją osobowość do obejrzenia czegokolwiek na jego kanale. Moim zdaniem takie materiały powinno się jedynie umieszczać na swoich prywatnych dyskach lub płytach, niż dzielić się ze społeczeństwem. Nie podoba mi się, że pokazuje innym, a zapewne w większości młodszej publice popijawy oraz balangi nad wodą. Nie chce, aby kojarzono wędkarzy z niewyżytymi osobami wieku średniego, którzy wyrywają się z domu, aby się "uchlać". Takie rzeczy można robić przecież w domu, a jak już koniecznie ma taką potrzebę, to niech nie dzieli się z takim zachowaniem na lewo i prawo. Samej wiedzy dot. wędkarstwa ma podstawową, a na pewno na temat zanęt wędkarskich lub pelletów ich wiedzą ogranicza się na poziomie przeczytania instrukcji i gotowe. Dużo mogliby się nauczyć od kolegów z FTR, których ich produkcje ogląda się o niebo lepiej, choć jak dla mnie też za dużo komercji. Marka oglądało się przyjemnie do czasu, jak nie wlazł w reklamę... od tamtego czasu omijam jego kanał :|
Paweł, koło nr 10 Braniewo
Rybomaniacy.pl

Offline wasiu13

• Ekspert
  • Reputacja: 16
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #93 dnia: 18.03.2016, 07:24 »
Widać,że sodówka im do głowy nieźle uderzyła.Szczególnie temu szczypiorowi.Z filmu na film co raz mniej przypomina to wyprawy wędkarskie.To już kanał satyroczno-rozrywkowy.
Spławik i Grunt - od kołyski, aż po grób ;)
PB:Kleń 54cm, Płoć 36cm, Lin 43cm, Wzdręga 31cm, Leszcz 60cm, Szczupak 60cm, Okoń 35cm, Karaś 39cm, Karp 50 cm

Offline alexart

• Ekspert
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #94 dnia: 18.03.2016, 08:02 »
A miało być o pellecie. Obawiam się koledzy, że trzeba zastosować taki pellet przynajmniej kilka wypadów, przetestować i dopiero wtedy oceniać skuteczność. Co do filmów macie rację nic nie wnoszą do tematu. Cała ta rozmowa przypomina mi mojego siostrzeńca co nie lubi jajek bo jak miał trzy lata polizał skorupkę i mu nie smakowało. Teraz ma 15 lat i nadal nie lubi jajek ;D Mati pozdrawiam
Artur

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #95 dnia: 18.03.2016, 08:56 »
Ja nie rozumiem dlaczego pellet ten jest ciemny - do Metody powinien być jasny. Druga sprawa to ilość smaków. Jak ktoś wierzy, że mu 'orzech' będzie się sprawdzał lepiej niż 'truskawka' lub 'borówka' to niech wierzy :)

Nie bez powodu pellety do Metody sa jasne, wszystkich firm praktycznie, sa czerwone - ale maja w sobie mączkę z kryla lub ochotki, są też zielone, z betainą. Ale ciemne zazwyczaj są zbyt tłuste i co jak co ale do Metody niezbyt się nadawać będą. Jasne pellety można farbować... Na samym zdjęciu pellet się skleja, co widać wyraźnie.

Ja nie kupiłbym na pewno tego pelletu, nie jest on do Metody według mnie, jest to po prostu ściema z uzyciem chwytliwego słowa. Będzie lepszy na rzeki, do robienia dywanów, jako dodatek do miksu50/50, do koszyka. Gama smaków to coś na co dają się niektórzy nabrać, gdyby coś takiego działało, Sonu , Dynamite czy Bait-tech mieli by takie w ofercie od dawna. Ale oni nie mogą sobie pozwolić na takie fanaberie, wędkarze szybko by to im wytłumaczyli, nie kupując czegoś co nie działa.

Pellet owocowy ma sens, ale jak ma mączki rybne i inny kolor, wtedy dodatkowo może działać wabiąco, dawać to coś 'ekstra'. Kolor czerwony, żółty, pomarańczowy czy zielony - to się może dobrze komponować i z zanętą i miksem 50/50, może być używane tez osobno lub w połączeniu z innymi kolorami. Tak robia pewni producenci polscy i to się sprawdza. Tutaj jednak coś nie gra.

Według mnie przed Łowcą jeszcze długa droga, zacząłbym od siedzeniu na komercji i testowaniu własnych produktów, na pokazywaniu ich łowności, szukałbym tez innych 'dróg', mysłał i opracowywał nowe przynęty czy zanęty. Ale aby to robić trzeba mieć wiedzę, a tę zdobyć można zazwyczaj poprzez mozolne siedzenie nad wodą i sprawdzanie, ostre testowanie. Póki co - jest to produkt na który raczej się nie połowi, na pewno nie na Metodę. Może gdyby zamiast libacji chłopaki skupiliby się na konkretach, byłoby inaczej. Pellety mają dobrą cenę, ale ile tam jest mączek rybnych?  Póki co jest to raczej nabijanie ludzi w butelkę. Pellet może działa, ale raczej nie z Metodą, chyba, że chodzi o jakąś inną 'metodę'. A pellet jest' dedykowany specjalnie do Metody'  :o

Zupełnie inaczej wygląda oferta Bartka z FeederBaits, tam od razu widać, że kupuje się dobry produkt, może nawet bardzo dobry... Sam właściciel swoją wiedzą i umiejętnosćiami jest gwarantem jakości, co widać na filmach FTR chociażby. Lucio natomiast może dobrze ogarnął marketing (nawet bardzo dobrze, sam jestem pod wrażeniem tego jak można sprzedać tyle takiego towaru)- gorzej jednak z praktyczną stroną, na jego filmach po prostu brakuje ryb. Jak na 'producenta' to trochę śmieszne, nie uważacie? Gdzie są ryby?

Jakby co, to nie jest żaden atak z mojej strony tylko rzeczowa obserwacja. Wiele razy zarzucano mi promowanie tego co zachodnie a nie polskie. Ale sorry, to że coś jest 'polskie' nie znaczy, że mamy łykać to jak pelikany, producenci też powinni się wysilić czasami i odrobić zadanie domowe. Jeżeli ktoś nie umie łowić to wątpię aby sprzedawał dobry towar. Przypomina mi to dentystę z popsutymi, czarnymi zębami, ja takowych omijam szerokim łukiem.  Wcale nie znaczy to, że Łowca nie wyrobi się, nie zaproponuje naprawdę świetnych rzeczy, nie trzeba przecież tutaj jakiś doktoratów i długich studiów. Najlepiej łowić, i to dużo. Praktyka jest najważniejsza.

Lucjan

Offline piskorz

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #96 dnia: 18.03.2016, 09:11 »
Na miejscu Lucia opuściłbym to zapijaczone towarzystwo i zaczął myśleć. Kiedyś próbował spiningu z mizernym rezultatem,okonki długości palca,szczupaczki 30 cm .  Nie znam się na wędkarstwie gruntowym ale z tego co słyszałem to pellet pakowany jest w nieszczelne,słabe worki. W sklepach widziałem zanęty zapakowane szczelnie w grube worki.

johnny12

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 18.03.2016, 09:27 »
Czy jak jesteście nad wodą to nie ma u was takiego towarzystwa? ja już różne cuda widzałem i to u wędkarzy 50+ mam sąsiada lat około 55 waga 150 kg i kiedyś pojechał ze mną na ryby skacowany szedł pierwszy potknął się o wystający pieniek - wyglądał jak żółw przewrócony na plecy  :) weż to człowieku podnieś

Offline Mat_e92

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 10
  • Paanie w tych czasach biorą wszyscy tylko nie ryby
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #98 dnia: 18.03.2016, 10:16 »
Luk nie myślałeś może o produkcji własnego pelletu? Chętnie bym kupił że 20 kg ;)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #99 dnia: 18.03.2016, 10:21 »
Myślę że by starczyło jak by sygnował ten tańszy, co sam w Anglii kupuje w sklepie dla hodowców. Bo czemu nie,skoro się sprawdza. Tylko czy cena nadal była by ok. Doliczając pakowanie.
Arek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #100 dnia: 18.03.2016, 10:28 »
Jak widzę polski rynek i te wszystkie wojny karpiowych firm, 'kupowanie' ryb i całą tę otoczkę pelletowo-kulkową w wędkarstwie, to nabieram przekonania, ze im dalej od tego jestem, tym lepiej. Jeszcze niedawno atakowano mnie, że pellety w Polsce się nie sprawdzają, więc nie powinienem ich polecać polskim wędkarzom, a na targach proszę - pellet wysypuje się z co drugiego stoiska :)

Myślę że by starczyło jak by sygnował ten tańszy, co sam w Anglii kupuje w sklepie dla hodowców. Bo czemu nie,skoro się sprawdza. Tylko czy cena nadal była by ok. Doliczając pakowanie.

Jednym słowem stałbym się 'pakowaczem'... :D  Nie kręci mnie to nic a nic.

W Polsce zakupię Aller Aqua aby mieć skalę porównawczą między Skrettingiem a Coppensem, w dziwny sposób rok temu ten pellet był niedostępny na alledrogo.

Lucjan

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #101 dnia: 18.03.2016, 10:47 »
Nie no,ja cały czas na Allegro kupuję. Wybór pod koniec sezonu często jest ograniczony,ale po telefonie do sprzedawcy z zasady mają pełny wybór. Ja polecam kKarpiowy Primo. Tylko zwracać uwagę by był tonący. Robotę też robi Silver. Bronze to ciut dłuższe wałeczki. Kontaktowałem się z sprzedawcą Wójcix_pl
Arek

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #102 dnia: 18.03.2016, 11:40 »
Witam,

o, widzę, że koledzy zaczęli używać karmy dla ryb Allert Aqua. I bardzo dobrze! Tanie rozwiązane, a też skuteczne, ja w przyszłym tygodniu bezpośrednio od producenta będę zamawiał. Umówiłem się z kolegą. Zamawiam 15 kg micro i 15 kg 2 mm. To na większość sezonu mi wystarczy do mixu pod metodę. A koszt kg przekroczy coś ponad 5 zł.

Pozdrawiam
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #103 dnia: 18.03.2016, 11:46 »
Sylwek, pellety wędkarskie to jest karma dla ryb :D Te karpiowe tylko mają lekko inna konsystencję i zachowuję się trochę inaczej w wodzie, ale w gruncie rzeczy to nic innego jak karma dla ryb.
Lucjan

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #104 dnia: 18.03.2016, 21:28 »
Sylwek, widzę że jesteś bardzo zorientowany w produktach firmy Alleraqua. Powiedz, czy mają coś w swojej ofercie w jasnym kolorze? Chodzi mi o pellet 2 mm, ale jasnego koloru.
Grzegorz > Kołobrzeg