Autor Wątek: Trabucco Precision XT Match Plus - 4,50 m, c.w. 10-30 g  (Przeczytany 4803 razy)

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 906
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Znalazłem na forum kilka postów, dotyczących tego kijka, ale w krótszych wersjach. Nie ukrywam, że zachorowałem na tego kijka parę dni temu. Jeśli opis producenta jest rzetelny, to kijek jest sztywny/szybki w zacinaniu i przechodzący w parabolę pod większym ciężarem (akcja progresywna) - jest tak na prawdę? Posiada ktoś akurat model 4,5m, bo nie mam możliwości powyginania tej witki (no chyba, że gdzieś jest we Wrocku)?
Druga sprawa, to rozbieżność wyglądu (część korkowo-piankowa powyżej uchwytu kołowrotka) - tutaj jest tak:

...a  w katalogu Trabucco 2017 jest tak (pierwsza z lewej):

Niby szczegół, ale wersja z "pierścieniem " O:) korkowym urzekła mnie bardziej :-*...Ktoś, coś...?
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Trabucco Precision XT Match Plus - 4,50 m, c.w. 10-30 g
« Odpowiedź #1 dnia: 10.03.2017, 08:21 »
Nie miałem okazji wziąć do reki kija o który pytasz ale ze spokojnym sumieniem mogę polecić wędkę o podobnych właściwościach którą osobiście posiadam i jestem z niej  bardzo zadowolony
firma może nie powala ale to naprawdę świetna wędka  http://topfishing.istore.pl/pl/konger-turion-match-450-25g-lekka-i-szybka.html 
Krzysztof

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 10.03.2017, 11:06 »
Jak szukasz dobrej wędki 4,5 m, to też polecę ci Turiona. XT widziałem na żywo i bez rewelacji. Kongerowi wyszedł świetny kij za rozsądną kasę.

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 10.03.2017, 18:58 »
Dzięki Chłopaki za sugestie. Szukam kijka o szybkiej akcji w zacince, bo do tej pory to same kluchy przerabiałem. Ładny ten Konger, ale mam lekką awersję do tej firmy, choć ponoć spinningiści sobie chwalą. N3su, możesz coś więcej napisać o tym Trabucco - wykonanie, szybkość (wiotkość) blanku itp? Konger podchodzi już pod 400 PLN, a miałem wydać max 350  ;), ale dla "dobra sprawy" mogę się poświęcić :P, byleby parę lat posłużyła.
Zauważyłem też, że poprzedni model Trabucco posiada na drugim składzie przelotki dwustopkowe, a model 2017 już jednostopkowe :(. Wolałbym jednak mocną matchówke, która spokojnie poradzi sobie z rybami, powiedzmy 2-kilowymi :beg:

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
« Odpowiedź #4 dnia: 10.03.2017, 23:55 »
Moc tych wędek jest podobna, włoska precyzja na sucho w sklepie była odczuwalnie wolniejsza (wolniej gasła) choć to może nie klucha. Dużo gorzej wyważona, wykonaniem egzemplarz który oglądałem bez pierścienia z korka nie zachwycał. Kij  po prostu przeciętny, może nie jest zły ale mi nie podpasił.  Turion to taka perełka, dużo lepszy od topowego kongerowskiego albiona. Sam na jego rzecz zrezygnowałem z zakupu t-match 2, i nie żałuje. Jest szybki, dobrze wyważony i mocny do tego starannie wykończony. Choć cena wzrosła to dalej jest godny uwagi, nie jeden droższy kij przy nim wypada blado.

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 11.03.2017, 09:20 »
Jak do przyszłej wypłaty nic się nie zmieni, to będę biedniejszy o te 4 stówy  ;). Jeszcze raz dzięki Panowie za za szybkie recenzje Kongera. Oczywiście  :thumbup: :beer:!

Offline RadO

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 13.03.2017, 21:31 »
Czy mi się tylko wydaje, czy pierwsza część nie posiada ani jednej przelotki....

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #7 dnia: 14.03.2017, 08:44 »
Czy mi się tylko wydaje, czy pierwsza część nie posiada ani jednej przelotki....

A to coś złego?
Marcin

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
« Odpowiedź #8 dnia: 14.03.2017, 09:10 »
Zakładając, że wędzisko do odległościówki miałoby długość 450 cm i byłoby dzielone na trzy części, to brak przelotki na elemencie z dolnikiem byłby efektowną katastrofą. Byłoby to istne partactwo projektowe itp. Jednak to tylko założenia, bo omawiane wędzisko ma przelotkę na pierwszym elemencie ;)

Jacek

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #9 dnia: 14.03.2017, 09:23 »
Rozumiem. Faktycznie, ponad 1,5 m kija bez żadnej przelotki to może być problem w przypadku wędziska matchowego :)
Marcin

Offline Xeo

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #10 dnia: 02.02.2018, 10:28 »
Odgrzebie trochę temat bo też się zastanawiam nad TRABUCCO.
Za nim przemawia do mnie trochę wyższe cw bo szukam czegoś do 35 pod pod przystawkę.