Autor Wątek: Porównanie feederów Trabucco Sygnum XPS Competition oraz Sygnum TXl Supreme  (Przeczytany 3760 razy)

Offline ChampionFeeder

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
Witam!!!
Potrzebuję porównania tych dwóch feederów.. Różnice, wielkość przelotek, akcja wędek...

Pozdrawiam

Offline Deftones

• Ekspert
  • Reputacja: 76
  • Ulubione metody: method feeder
Cześć
To bardzo podobne wędki. Jeżeli chodzi o przelotki to raczej takie same i bardzo podobnie rozmieszczone. Akcja także zbliżona  może competition nawet sztywniejsza. To kije progresywne . Różnca w jakości wykonania. Competition lepiej wykonany i ma model o większym cw. Jak kupowałem sygnum txl to porównywałem właśnie z competition  i uznałem że szkoda dokładać kasy przy niewielkiej różnicy.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
Miałem do czynienia z obydwoma .
Competition ma 1 przelotkę mniej (jeśli pamięć mnie nie myli). Przelotki są mocniejsze i nieco lepszej jakości niż w TXL. W jednym i drugim kiju ich średnica jest jednak dość "standardowa".
XPS ma lepszy uchwyt kołowrotka (Fuji) i dłuższa rękojeść, co daje lepsze wyważenie kija i możliwości rzutowe. Rękojeść jednak nadal niewielkiej średnicy, co może przeszkadzać, aczkolwiek nie każdemu.
Uchwyt kołowrotka w TXL dla mnie niepewny i za mały,wędka prosi się o kołowrotek ok 5000 (mam 3,6m 90g), który nie chce wręcz w ten uchwyt wejść. Na dodatek źle trzyma, a mocne dokręcanie powoduje u mnie obawy, że zaraz coś strzeli.
Jak dla mnie Competition jest lepiej wykonany i z lepszym osprzętem.
Obydwa kije przeznaczone wg mnie bardziej pod średnią i większą rybę, czy też pod cięższe zestawy, nurt, mocne rzuty. Z drugiej strony, nasz forumowy kolega Arek łowi TXL'ami na rzece stosunkowo niewielkie ryby. Jest to głównie zaleta szczytówek, które w obydwu kijach są chyba takie same, dobrze dobrane, o stopniowanej mocy.

Competition ma więcej mocy i sztywności niż TXL, zapewne można nim zawalczyć z większą rybą.
Akcja kijaszków jest raczej szczytowa, ugięcie progresywne, ale nie sądzę, że uda się zaangażować w walkę dolne części blanku, pracuje głównie góra, pod większą rybą zaczyna też środek.

Nie wiem czy coś jeszcze....
Czesiek

Offline kubik63466

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
Witam.
Jestem szczęśliwym posiadaczem trabucco sygnum feeder xps competition 360/90.
Czym charakteryzuje się wersja xps ?
Xps posiada akcję progresywną paraboliczną zarówno podczas holu jak i rzutu, z tego co można wyczytać z txl, ten kij posiada akcję progresywną półparaboliczną przynajmniej podczas holu ryby.
Drugą sprawą jest cena, xps jest ciut droższy,
Oba kije różnią się także desingiem, xps jest czarny, a txl, w odcieniu szarości, na tym drugim widać splot krzyżowy.
Dalej o akcji, xps ma bardzo czułe szczytówki, nawet w przypadku co się może wydawać tych twardszych, ładnie się uginają chociażby przy najtwardzej szczytówce łowiąc podajnikiem do metody 35g. Mój, można nazwać, mentor wędkarski którego poznałem 2 lata temu posiada 2 kije xps 390/120g według mnie zachowują się dużo lepiej niż mój 360/90.  Co do sekcji, kije xps (nie wiem jak z txl) nie mają żadnych przesztywnień są elastyczne, wszędzie jak i na złączeniach power joint - które według producenta mają zabezpieczać kij przed uszkodzeniem tudzież złamaniem podczas holu na łączeniach. 4 szczytówki które są w obydwu wersjach 360/90 i 390/120 również lepiej współgrają z kijem.
(Ciągle piszę o xps).
Będąc na rybkach z moim master guru, złowił on na swoją wersją 390, karpia 13 kg, kij przechodził w piękną głęboką parabolę i ładnie amortyzował każdy odjazd karpia, może mieć to znaczenie dla niektórych więc napiszę - zamiast żyłki na kołowrotek była nawinięta plecionka (daiwa tournament).
Ja na swojego 360, też miałem okazje złowić kilka karpi koło dychy, największy 11kg, z żyłką (daiwa hyper sensor) .
Mimo że 390 lepiej pracuje, mi też nie brakowało przyjemności z holu, z akcji krótszego i delikatniejszego kija.
Co do uchwytu i przelotek:  uchwyt fuji, bardzo dobrze wykonany jakościowo, 0 luzów, mocno trzyma, przelotki sic, w mairę duże, szczególnie w przypadku szczytówek - ciężko o tak duże w feederze, myślę że spokojnie można łowić z przyponem strzałowym.
Co do ryb które wyławiałem tym kijem:
Piszę wprost, jeśli ktoś ma zamiar łowić tym kijem karpiki 1-2 kg lub karasie czy małe leszczyki, nie polecam.

Możliwe, że wkrótce zrobię prymitywną prezentacje tego kija ;). Zobaczymy jak będzie, ale nic nie obiecuję.

Offline ChampionFeeder

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
Dziękuję wszystkim serdecznie. Zależy mi na troszkę delikatniejszej wersji więc wybrał bym Supreme ale troszkę wystraszyliście mnie tym uchwytem do kołowrotka. Ciekawe czy przykładowo z Ryobi Zauberem 3000 lub Daiwa Legalis będzie dobrze.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Będzie dobrze. Ja Supreme używam z Arctica 4000 i nic nie mam mu do zarzucenia. Bierz śmiało.
Arek

Offline Buba

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: bat i feeder
Witam.
Chyba skuszę się na tego Trabucco Sygnum XPS Competition 3,90/120, chcę go przeznaczyć do łowienia koszyczkami 40-60g na większych odległościach, posiadam już Sygnum TXl Supreme 3,90/90 i mi pasuje ta "charakterystyka" pracy kija. Jeśli XPS Competition to troszkę "sztywniejszy brat bliźniak" to myślę, że będzie OK. W grę wchodzą jeszcze Matrix Legend i Garbolino Altima, ale te ostatnie typy tylko na podstawie "internetu".