Autor Wątek: Jaka zanęta na wiosnę  (Przeczytany 7673 razy)

Offline arturro

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Jaka zanęta na wiosnę
« dnia: 14.03.2017, 14:08 »
Mam do wyboru zanęty (jak na zdjęciu). Teraz mam dylemat która lepsza na wiosnę. Wcześniej nie miałem do czynienia  z tymi zanętami, stosowałem tanie krajowe. W najbliższym czasie chcę pojechać na komercję. Łowisko "Ustroń" koło Mokate. Rybki to gł. karp, karaś sporadycznie leszcz, jesiotr. chcę łowić na methodę. Doradźcie proszę.

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Jaka zanęta na wiosnę
« Odpowiedź #1 dnia: 14.03.2017, 14:19 »
Bait Tech Halibut Marine, wielokrotnie testowany i na stałe zagościł w moim uzbrojeniu. Szczególnie dobrze spisuje się na chłodnej wodzie i nieźle pracuje. Doprawiam go tylko solą, dodaję pellet i wio! Na ciepłej wodzie, dodaję dodatkowo kilka innych wynalazków.
Ogólnie, to jedna z najlepszych zanęt jakie używałem.

Offline arturro

« Odpowiedź #2 dnia: 14.03.2017, 17:11 »
Bait Tech Halibut Marine, wielokrotnie testowany i na stałe zagościł w moim uzbrojeniu. Szczególnie dobrze spisuje się na chłodnej wodzie i nieźle pracuje. Doprawiam go tylko solą, dodaję pellet i wio! Na ciepłej wodzie, dodaję dodatkowo kilka innych wynalazków.
Ogólnie, to jedna z najlepszych zanęt jakie używałem.
Dzięki za odpowiedź :thumbup: :beer:. Zdradź jeszcze ile soli dodajesz na 1 kg. tej zanęty, pellety dodajesz o smaku rybnym czy eksperymentujesz ze smakami. I jeszcze co to za dodatki w cieplejsze miesiące?

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #3 dnia: 14.03.2017, 17:27 »
Ta zanęta jest już słonawa, więc nie trzeba dodawać dużo soli jak do innych. Na kilogram suchego towaru, sypnij spokojnie 100 gram. Na wiosnę polecam też ostre sosy. Kupisz je w każdym sklepie spożywczym , to normalne sosy do kanapek. W ubiegłym roku, furorę na moich łowiskach robił pomidorowy sos wędzony i najzwyklejszy barbecue. Ogólnie, te dodatki są bardzo dobre również  w sezonie przy ciepłej wodzie, aczkolwiek pikantne ewidentnie lepiej chodzą na zimnej. Sos zazwyczaj dosmaczam suchą, słodką papryką + opcjonalnie ostrą, wtedy gęstnieje i robi za Goo. Polecam również Vegetę i inne tego typu przyprawy. W tym roku przyszedł czas na testy Magi.
Pellety najczęściej rybne, krewetkowe lub inne śmierdziele.
W sygnaturce masz link do naszej strony na FB, tam opisujemy nasze sposoby.
Zapraszam

Offline dalglish7

• Ekspert
  • Reputacja: 87
« Odpowiedź #4 dnia: 14.03.2017, 17:36 »
W zeszłym roku stosowałem Dynamite Baits SSM i fajnie łowiłem na wodach PZW.
W tym roku mam zamiar też do niego wrócić :).
Zbyszek

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #5 dnia: 14.03.2017, 18:53 »
Ta zanęta jest już słonawa, więc nie trzeba dodawać dużo soli jak do innych. Na kilogram suchego towaru, sypnij spokojnie 100 gram. Na wiosnę polecam też ostre sosy. Kupisz je w każdym sklepie spożywczym , to normalne sosy do kanapek. W ubiegłym roku, furorę na moich łowiskach robił pomidorowy sos wędzony i najzwyklejszy barbecue. Ogólnie, te dodatki są bardzo dobre również  w sezonie przy ciepłej wodzie, aczkolwiek pikantne ewidentnie lepiej chodzą na zimnej. Sos zazwyczaj dosmaczam suchą, słodką papryką + opcjonalnie ostrą, wtedy gęstnieje i robi za Goo. Polecam również Vegetę i inne tego typu przyprawy. W tym roku przyszedł czas na testy Magi.
Zapraszam

To mnie podbudowales, bo kupiłem wiaderko 3kg tego Halibuta i niebawem mam zamiar go wypróbować. Bardzo cenne informacje, za które dziękuję :thumbup:
Pozdrawiam Seba

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #6 dnia: 14.03.2017, 20:40 »
Późną jesienią jak i teraz dobrze mi się sprawdza
Lorpio BH paczka  plus paczka  mielonych   pelletów  expander od lorpio i dobra garść mielonej betainy lub halibuta.
Bardzo dobre efekty mam na to.
Oczywiscie dodaję pellety 2mm osobiscie używam nie pamiętam nazwy , wiem , że z Niska przyjeżdżają.
Feeder & spinning

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #7 dnia: 14.03.2017, 20:54 »
Tego Swim .....  nie znam. Reszta - bardzo dobra. Wszystkie u mnie działały, szczególnie w miesiącach 15 marzec- do ok.  10 maja i potem październik - listopad.
Do tego pellety np. zwykłe Lorpio halibutowe najlepiej 1,5 mm. Trochę soli nie zaszkodzi, i też prażonych mielonych konopi.

Bardzo dużo zależy też od wody. Mokate jest specyficzne, nie łowię ale inni koledzy łowią. Tą wodę trzeba dobrze znać żeby połowić.
;)

Offline arturro

« Odpowiedź #8 dnia: 15.03.2017, 11:18 »
Tego Swim .....  nie znam. Reszta - bardzo dobra. Wszystkie u mnie działały, szczególnie w miesiącach 15 marzec- do ok.  10 maja i potem październik - listopad.
Do tego pellety np. zwykłe Lorpio halibutowe najlepiej 1,5 mm. Trochę soli nie zaszkodzi, i też prażonych mielonych konopi.

Bardzo dużo zależy też od wody. Mokate jest specyficzne, nie łowię ale inni koledzy łowią. Tą wodę trzeba dobrze znać żeby połowić.

Zgadza się, trzeba tą wodę znać. W zeszłym sezonie zaliczyłem tam kilka sesji i łowiąc na płytkiej wodzie czyli między wyspami i pod wyspą miałem bardzo fajne wyniki. Podczas jednej sesji byłem zmuszony łowić po drugiej stronie czyli na głębszej wodzie i nawet nie miałem wskazań na szczytówce nie mówiąc o jakimś braniu.Na szczęście zwolniło się miejsce od strony wejścia na łowisko i po przeniesieniu się rybki zaczęły współpracować. Na głębszej wodzie może skuteczna była by siatka pva ale nigdy nie próbowałem więc nie mogę się wypowiedzieć.

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #9 dnia: 15.03.2017, 11:47 »

Zgadza się, trzeba tą wodę znać. W zeszłym sezonie zaliczyłem tam kilka sesji i łowiąc na płytkiej wodzie czyli między wyspami i pod wyspą miałem bardzo fajne wyniki. Podczas jednej sesji byłem zmuszony łowić po drugiej stronie czyli na głębszej wodzie i nawet nie miałem wskazań na szczytówce nie mówiąc o jakimś braniu.Na szczęście zwolniło się miejsce od strony wejścia na łowisko i po przeniesieniu się rybki zaczęły współpracować. Na głębszej wodzie może skuteczna była by siatka pva ale nigdy nie próbowałem więc nie mogę się wypowiedzieć.

Z tego co wiem to koło murowanego grilla jest najlepsze miejsce ,mój rekord to 21 karpików w 5h (niestety same "okazy" 2-3 kg) Rzucać trzeba pomiędzy wyspami ,byle nie za blisko tej małej po prawo bo zaczep.
Drugie bardzo popularne i uczęszczane miejsce to cypelek na lewo od metalowych schodów , ale nie łowiłem tam więc ci nie podpowiem.
Łowiący na głębokiej wodzie mają zdecydowanie grosze wyniki ,chyba że wywożą właśnie między wyspy.
Co do zanęty sypkiej ci nie podpowiem bo Ja tam stosowałem mix pelletów w pva (łowiłem karpiówkami)  na włos to też pellet.
Na kulki miałem gorsze wyniki.

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
« Odpowiedź #10 dnia: 15.03.2017, 12:03 »
Zapraszam

To mnie podbudowales, bo kupiłem wiaderko 3kg tego Halibuta i niebawem mam zamiar go wypróbować. Bardzo cenne informacje, za które dziękuję :thumbup:

A propos w crazycarp.pl w Kępnie jest obniżka i takie wiaderko jest za 42 zl :D

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #11 dnia: 15.03.2017, 21:43 »
Zapraszam

To mnie podbudowales, bo kupiłem wiaderko 3kg tego Halibuta i niebawem mam zamiar go wypróbować. Bardzo cenne informacje, za które dziękuję

A propos w crazycarp.pl w Kępnie jest obniżka i takie wiaderko jest za 42 zl :D
Tam też kupiłem

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam Seba