Autor Wątek: Feeder na wody stojące (c.w, 120 g, duża methoda+worki PVA ) do 300-500 zł  (Przeczytany 4948 razy)

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: method feeder
Cześć.
Zakładam nowy temat, bo może w przyszłości będzie ktoś szukał i tak łatwiej znajdzie.
Krótko i na temat.
Poszukuje feedera c.w. do 120 gram,  do dużej methody + woreczki PVA na wody stojące (jezioro,komercja). Przedział cenowy 300 - 500 zł.
Szczerze mówiąc nie interesują mnie producenci niższej półki.
Co sam przeglądałem to zwróciłem uwagę na  :
-Shimano Beastmaster DX feeder c.w 120 g. 396 cm (trochę więcej kosztuje niż 500 zł i ciężko go dostać :/ )
-Shimano Aernos feeder c.w. 120 g., 396 cm (mam Aernosa pickera i jestem zadowolony) koszt ok 400 zł.
- Daiwa Aqualite Light Feeder c.w 120 g. 390 cm albo 360 cm. ok 350 zł
-Daiwa powermesh feeder  c.w 120 g. 360 cm. ok 350 zł
- Daiwa windcast feeder c.w 120 g. 390 cm albo 360 cm. ok 450 zł.

Innych marek nie znam i trochę się ich boję :/

Do tego nowego feedera będzie zakupiony Shimano baitrunner DL-FB 4000

Waszym zdaniem jaki feeder będzie najlepiej nadawał się do tego w/w typu łowienia? Co możecie polecić?

Mateusz "Majcher"

Offline Alleius

• Ekspert
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: feeder
Miałem Windcasta 120 g - tego starego, z trzema szczytówkami sygnalizacyjnymi. Nie połowiłem nim za dużo, bo się połamał przypadkowo w transporcie, ale kilka wypadów nad wodę pokazało, że to kij stosunkowo miękki. Przy rzutach koszykiem 50 g (nie znałem wtedy metody) z wypełnieniem miałem wrażenie, że to max tego kija.
Być może się mylę, bo to był mój pierwszy feeder i miałem praktycznie zerową bazę porównawczą, nic poza kilkoma kijami trzymanymi w ręku dosłownie minutę. Ale może Ci to pomoże podjąć decyzję, więc piszę ;-)

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
Kup karpiówkę, mocną brzanówkę albo koruma twin tip'a (taka lekka karpiówka).

Offline wojciu1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Cóż, pewnie uprzedzę kolegów i zaproponuję Korum Barbel Quiver.
O tej wędce jest dużo na forum.
Pozdrawiam,

Wojtek

Offline Matthew1

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Mam Daiwa Aqualite Pellet Feeder 120 g, 390 cm i jestem z niej bardzo zadowolony.
Akcja jest boska, pełne ugięcie ma ogromny zapas mocy, ale pięknie pracuje nawet pod karpikami 0,5-1 kg.
Osobiście rzucam podajnikami 30-45 g tą wędką, ale czasami rzucałem 70 g + zanęta i dawała radę.
"Panie wypuść go, on jest złoty..."

Offline email

• Ekspert
Mam Daiwa Aqualite Pellet Feeder 120 g, 390 cm i jestem z niej bardzo zadowolony.
Akcja jest boska, pełne ugięcie ma ogromny zapas mocy, ale pięknie pracuje nawet pod karpikami 0,5-1 kg.
Osobiście rzucam podajnikami 30-45 g tą wędką, ale czasami rzucałem 70 g + zanęta i dawała radę.
w tym problem, że sam podajnik do dużej methody waży ok 70 gram. Prawdopodobnie cały zestaw będzie ważył ok 100 -110 gram.
Co do wędek na karpie to odpada.
Uwielbiam ten moment, gdy wigna się szczytówka w momencie brania ryby.

W wędki na brzany nigdy się nie zagłębiałem, szczerze nawet nie wiem czym się różnią od innych wędek. Jaka jest metoda sygnalizowania brania ? Czy trzeba używać sygnalizatorów czy szczytówka się ugina czy coś innego ?

Jeśli wędka ma opisane przez producenta maksymalny wyrzutu 120 gram, to czy powinna bez problemu miotać zestawem ważącym 100 gram ?
Mateusz "Majcher"

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
Korum Barbel Quiver (szczytówki 4 i 6 oz, raczej tylko 4 oz do wykorzystania na wodzie stojącej)
Shimano Beastmaster DX Carp Feeder (kod produktu : bmdxcxhfdr)  (szczytówki 3,4,5 oz)

Możesz tym upolować niemal każdego "potwora" na stojącej wodzie, nadal łowiąc metodą lub klasyczną drgającą.
Czesiek

Offline email

• Ekspert
...
Shimano Beastmaster DX Carp Feeder (kod produktu : bmdxcxhfdr)  (szczytówki 3,4,5 oz)
...
Ciekawa propozycja, powiedz mi jak on mniej więcej wypada w porównaniu z zwykłym feederm ?
Sprawdziłem zwykłego Beastmastera feeder DX i ma te same szczytówki 3,4,5 oz.
Mateusz "Majcher"

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Trochę nie rozumiem polecania kija typu Barbel, na wody stojące. Ale to zapewne z powodu, że tylko raz cos podobnego w ręku miałem i ta konstrukcja, droga, totalnie mi nie podeszła, choć kij jest sygnowany przez wędkarza UK, z górnej  półki. Jak dla mnie? Wędzisko leciało na ryj. Nie odmawiam kupna. Polecam, pomacać przed zakupem.                     
Arek

Offline email

• Ekspert
W tym problem, że sklepach stacjonarnych jak na razie pustki z feederami no i często jest tak, że mimo wędka znana na forum czy polecana przez producentów to na półkach sklepowych ich brak :/ przynajmniej w Poznaniu.

Co raz częściej myślę aby zakupić po prostu Shimano Aernos feeder, mam tego pickera i jestem zadowolony. Tylko boje się, że przy takim ciężarze podajnika, wędka będzie za mocno się wyginać i rzuty będą nie celne, na małe odległości i przy rzutach będę usiał bardziej skupić się na rzucie aby nie zerwać zestawu.

Ciekawi mnie ten feeder od Shimano na Karpia. Z chęcią "pomacałbym go " i sprawdził jego prace.

Mateusz "Majcher"

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
Trochę nie rozumiem polecania kija typu Barbel, na wody stojące. Ale to zapewne z powodu, że tylko raz cos podobnego w ręku miałem i ta konstrukcja, droga, totalnie mi nie podeszła, choć kij jest sygnowany przez wędkarza UK, z górnej  półki. Jak dla mnie? Wędzisko leciało na ryj. Nie odmawiam kupna. Polecam, pomacać przed zakupem.                   

Jest to uzasadniona opcja jeśli nadal chce się łowić jak feederem, na większej odległości, większe, mocne ryby. Kij typu barbel taką konstrukcją w sumie jest. Powiedzmy, że to dość słaba "karpiówka" z ds. Da się i można. Czy jest sens i zasadność- wszystko zależy od łowiska. U mnie, na jednej wodzie też się to może sprawdzić i sam zamierzam skorzystać z takiego rozwiązania. Sygnałki mi się nie sprawdzają, a "zwykłymi" feederami też nie bardzo, bo odległość i ciężar.
Feedery typu long distance wg mnie, to nadal nie są mocne wędki. Mogę się mylić oczywiście, bo nie wszystkie mogę sprawdzić czy pomacać....
Beastmaster Carp Feeder to feeder na karpia ;)
Grubszy, mocniejszy blank, uchwyt na większy kołowrotek, większe i mocniejsze przelotki, tak samo rękojeść.
Gdy go zestawisz z feederem 3,6m 90g, to różnica jest widoczna gołym okiem.
Czesiek

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Ja ze swojej strony mogę polecić DAIWA AQUALITE LIGHT FEEDER 3.9/120g. Jak dla mnie fajny kijek rzucam nim daleko i jest ok. Parę ładnych rybek miałem takich ok. 5+ . Nie wiem jak zachowywał by się przy większej ale może być. Tez używam na wodzie stojącej z zamiarem w tym sezonie na rzekę za brzaną. Problem tylko z zapasowymi częściami bo nie naprawiam tylko wymieniam ale ogólnie to polecam.

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Kup karpiówkę, mocną brzanówkę albo koruma twin tip'a (taka lekka karpiówka).
To nie ja pierwszy teraz to powiedziałem :beer:
Ale to dobra propozycja i chyba jedyna jeśli chodzi o dużą metodę i PVA...
Nie bój się karpiówek bo za 500 zł kupisz już fajny kijek o ugięciu progresywnym. Nie są to sztywne pały a dają dużo radości z rzutów i z holu.

Najlepiej to byłoby gdybyś mógł porównać dobrą karpiówkę z dobrym feederem ale nie w sklepie a nad wodą.

JK

Offline email

• Ekspert
...
Gdy go zestawisz z feederem 3,6m 90g, to różnica jest widoczna gołym okiem.
Tylko bardziej mnie zastanawia różnica miedzy nim a feederm np. ten sam model, ale 3,96m 120g albo nawet ok 4,30m 150 g. lub z Aernosem Feeder.

Widzisz dzięki zwykłemu feederowi zawsze będę mógł wrócić do lżejszych zestawów, mimo że 4,30m i 150g. Natomiast ten Feeder Carp może być już za sztywny, chyba że się mylę i bez problemu będzie dawał przyjemność łowienia np. zwykłą methodą.

Wiem, że to prawie niemożliwe żeby znaleźć kij uniwersalny do tego i tego, ale próbuje znaleźć najlepsze rozwiązanie.

...
Grubszy, mocniejszy blank, uchwyt na większy kołowrotek, większe i mocniejsze przelotki, tak samo rękojeść.
...
Napisałeś, że wędka posiada uchwyt na większe kołowrotki. Czy jestem wstanie do niego zamontować Shimano baitrunner DL-FB 4000 ? No i teraz się zastanawiam czy w ogóle ten model będzie dobrym wyborem. Zwłaszcza, że ostatnio śledzie o nim wątek i boje się braku mocy  :/

JKarp Wędki stricte karpiowe odpadają, ale dziękuje za pomoc.

Ja ze swojej strony mogę polecić DAIWA AQUALITE LIGHT FEEDER 3.9/120g. Jak dla mnie fajny kijek rzucam nim daleko i jest ok.
...

A możesz napisać jaka waga rzucanego zestawu ?
Mateusz "Majcher"

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
Waszym zdaniem jaki feeder będzie najlepiej nadawał się do tego w/w typu łowienia? Co możecie polecić?

Moim zdaniem - Shimano BM. Choć nie znam modelu D, to znam B i C. Natomiast kołowrotek, którego chcesz używać do tej wędki, czyli bajtek 4000 FB, będzie za "miękki". Mam go w stajni  :)