Autor Wątek: Zanęta jak zaprawa murarska - pomocy  (Przeczytany 11941 razy)

Offline DarekM

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Zanęta jak zaprawa murarska - pomocy
« Odpowiedź #30 dnia: 16.03.2017, 23:21 »
Sławku, a czy obejrzałeś drugą część filmu, w której to Lucjan pokazuje jak rozrabia ten właśnie miks już nad wodą? Jest to nie mniej ważne od samego składu mieszanki.

Pozdrawiam Darek

Offline Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 17.03.2017, 00:07 »
Brak cierpliwości kolego to chyba Twój problem, bo jeśli piszesz, że na "sucho" nie klei a przemoczona to beton. Domaczamy, pozostawiamy na kilka, kilka naście minut- sprawdzamy, domaczamy, pozostawiamy na kilka, kilkanaście minut - sprawdzamy itd. do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Janusz trafił w punkt :beer: i pewnie miks nie jest zły, tylko Kolega za szybko to robi. Sam czysty MMM potrzebuje z 15 minut, żeby "doszedł" i ze dwa razy go dowilżam, a w połączeniu z mielonymi pelletami, to pewnie dłużej mu potrzeba. ;) Ot i cała sprawa nasz padawanie :P
Po dotarciu z manelami na łowisko od razu wstępnie nawilżam zanętę i pellety, dopiero po tej operacji zaczynam rozkładać sprzęt, rozwijam jedną wędkę i sprawdzam zanętę i dowilżam bo suche się robi, drugą wędę uzbroję i znowu sprawdzam i ostrożnie dowilżam. Potem rozstawiam resztę tych wszystkich niepotrzebnych gratów, podpórki, fotel, podbierak i co tam jeszcze uda się ze sobą zabrać ;)
Więc mija ze 20 minut, zanętę przez sito i dopiero można powiedzieć, że jest namoczona, a i tak w czasie łowienia przestaje "kleić", więc później trzeba jeszcze kropić.
Podajniki, a w zasadzie foremki Prestona z "wypychaczem" nabitego podajnika, wybaczają trochę błędów przy namoczeniu miksu, do Drennana/Jaxona/Mikado miks musi być dokładniej nawilżony, nie wiem jak inne bo nie używałem.
I zawsze lepiej jest zanęty nie domoczyć, niż przelać bo beton będzie, a ratowanie takiego betonu to jak z pezetwu... bardzo ciężko.
Cierpliwości życzę. :)
Tomsza

Offline greg13

• Ekspert
  • Reputacja: 45
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 17.03.2017, 08:04 »
Jeszcze tak jak wcześniej Koledzy mówili możesz dodać mielonych konopi - czynnik pracujący w zanęcie się przyda. Ja kiedyś miałem taką sytuację nad wodą i uratowało mnie dodanie do mokrego już miksu gotowanych ziaren konopi - wiem, że to wbrew "zasadom" bo takie frakcje w podajniku nie są wskazane, ale to pozwoliło na to, że podajnik wracał wypłukany. Czasami trzeba kombinować niestandardowo.
No i jeszcze jak przedmówcy powiedzieli staranne domaczanie może być kluczem do sukcesu. Dziś może zobacz jak się zachowa miks po odstaniu swojego, jak lekko się podsuszy to może uzyska odpowiednie właściwości.

Powodzenia i daj znać jak wyszły dalsze testy.

Grzesiek
Grzesiek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 17.03.2017, 08:23 »
Wydaje mi się, że jednak musisz tę zanętę naprawdę porządnie rozcieńczyć składnikami pracującymi. Niewiele z tego MMM w tym w sumie zostanie, ale jeśli nie chcesz wyrzucać...
Możesz też używać tej zanęty w normalnym koszyku, zmieszanej z ziemią.

Ja dodałbym: mielonych konopii, mielonego lnu i mielonych herbatników. Te ostatnie to jest naprawdę fajny składnik.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline YerbaMate

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
« Odpowiedź #34 dnia: 17.03.2017, 08:55 »
Z waszych pomocnych porad wysuwa mi sie kilka pomyslow.

Najpierw kupie sito i bede powoli domaczal, potem przez sito i do wody. Jak to niepomoze to rozciencze ja bulka tarta, herbatnikami i kolejna proba. W ostatecznosci glina rozpraszajaca. Coraz mocniej mam przeczucie ze problem lezy w moim braku doświadczenia.  Sory za tekst, pisze z telefonu. Dzieki za zaangazowanie. Dam znac wieczotem jak bede miec chwile przysiasc do tego. :)

Pozdrawiam wszystkich
Pozdrawiam Sławek <><

PB: Jesiotr 110 cm, Karp 80 cm, Leszcz 55 cm, Lin 40 cm, Płoć 30 cm, Karaś 38 cm, Okoń 33 cm, Szczupak 67 cm, Węgorz 70 cm, Jaź 50 cm.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #35 dnia: 17.03.2017, 08:57 »
Ja bym jednak nie używał tego do metody, tylko jako dość suche pakował do koszyczka zwykłego. Ewentualnie z gliną rozpr. lub ziemią.
Krwawy Michał

Offline kkza

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 139
« Odpowiedź #36 dnia: 17.03.2017, 10:17 »
Rozumiem, że nawilżasz miks, mieszasz, czekasz aż wchłonie wodę i nabijasz podajnik - jeśli nie masz jeszcze sita to spróbuj dokładnie rozetrzeć trochę nawilżonej zanęty w dłoniach i wtedy nabij podajnik.
Ja mam miarkę, którą nabieram miks na bazie MMM z zaznaczoną ilością potrzebnej wody - wsypuję miarkę miksu, dolewam wody, mieszam, czekam aż wchłonie i na sito (przed przetarciem jest beton, po przetarciu pracuje odrazu).
Karol

Method feeder, odległościówka, podlodówka
Tęsknię za przepływanką.

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #37 dnia: 17.03.2017, 12:03 »
Dokładnie jak pisali przedmówcy
1, sito 3mm i próba
2, dodaj mielone prażone konopie (tylko kup ziarna, wypraż i zmiel bo gotowe mielone nie mają takiej pracy) dodawając konopi rób to stopniowo żeby nie przesadzić w 2 stronę.
3, ostatni krok to już ostateczność ale możliwe że jedyny sposób czyli dajesz dodatkowo bułkę tartą i żeby uzyskać odpowiednią ilość składnika MMM trzeba będzie dokupić jeszcze opakowanie ale na plus masz więcej towaru nic innego nie przychodzi mi do głowy jeśli mieszanka ma iść do podajnika.
Jak zdecydujesz się zużyć ją do spławika lub do klasycznego koszyka to rób jak pisali koledzy wyżej
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #38 dnia: 17.03.2017, 12:15 »
Z tego co napisałeś masz żonę i jeśli chcesz mieszkać razem z nią to odpuść sobie pkt.2, chyba że masz garaż lub działkę i tam będziesz prażył konopie ;D ;D ;D ;D
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline YerbaMate

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #39 dnia: 17.03.2017, 12:33 »
Dokładnie jak pisali przedmówcy
1, sito 3mm i próba
2, dodaj mielone prażone konopie (tylko kup ziarna, wypraż i zmiel bo gotowe mielone nie mają takiej pracy) dodawając konopi rób to stopniowo żeby nie przesadzić w 2 stronę.
3, ostatni krok to już ostateczność ale możliwe że jedyny sposób czyli dajesz dodatkowo bułkę tartą i żeby uzyskać odpowiednią ilość składnika MMM trzeba będzie dokupić jeszcze opakowanie ale na plus masz więcej towaru nic innego nie przychodzi mi do głowy jeśli mieszanka ma iść do podajnika.
Jak zdecydujesz się zużyć ją do spławika lub do klasycznego koszyka to rób jak pisali koledzy wyżej

Tak zrobie. W tej kolejnosci. Dzieki za podpowiedz dot. rozmiaru oczek w sicie. W sumie wlasnie mialem o to zapytac :) oby sie udalo bo wydanie znowu 60 zl na MMM mi sie nie usmiecha. Kwota wynika z minimalnej kwoty zakupow w Drapiezniku plus wysylka. W Zabrzu jak pytalem w sklepach o MMM to slyszalem '' Panie, a kto to kupi??'' Ja na to ze potrzebuje zanety z maczka rybna. Polecila mi Trapera. Czytam sklad, a tam same odpady z piekarni, wiec mowie o tym sprzedawczyni. Ona skwitowala to krotko; ''Ale ma aromat halibuta''. Wczesniej jej maz wysmial mnie slyszac o zestawie helikopterowym na feederze. I to wszystko w centrum slaska, w miejscowosci liczacej 170 tysiecy ludzi...
Pozdrawiam Sławek <><

PB: Jesiotr 110 cm, Karp 80 cm, Leszcz 55 cm, Lin 40 cm, Płoć 30 cm, Karaś 38 cm, Okoń 33 cm, Szczupak 67 cm, Węgorz 70 cm, Jaź 50 cm.

Offline fish007

• Ekspert
  • Reputacja: 91
  • Method Feeder Fishing
    • Galeria
    • Method Feeder Fishing
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #40 dnia: 17.03.2017, 12:37 »
Jak jesteś ze Śląska to wszystko co potrzebujesz kupisz na Rybomani za tydzień, przyjdź na spotkanie forumowiczów http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=7547.msg236197#new tam się dowiesz co i jak robisz nie tak z zanętą,  zbiórka sobota 12, stoisko Feeder Bait :P
Method Feeder Fishing
https://www.facebook.com/Method-Feeder-Fishing-427686080710640/
Jazgarz - 26 cm
Ukleja - 26 cm
Piekielnica - 16 cm
Kiełb - 22 cm
Sumik Karłowaty - 44 cm

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #41 dnia: 17.03.2017, 12:38 »
Zakupy trzeba zbierać do koszyczka, aż się uzbiera darmowa wysyłka. Inaczej to nie ma sensu.
Krwawy Michał

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
« Odpowiedź #42 dnia: 17.03.2017, 12:59 »
Narazie sprobój tak jak pisałem od sita
Nawet nie wyobrażasz sobie jak zmienia się pulchnośc zanęty.
Teraz sito to podstawowa rzecz przy mieszaniu zanęty u mnie.
Jak ja dobrze przetrzesz to zobaczysz bąbelki powietrza wychodzące z nabitego podajnika pod wodą. One też przyśpieszają pracę mixu   

Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #43 dnia: 17.03.2017, 15:51 »
Zakupy trzeba zbierać do koszyczka, aż się uzbiera darmowa wysyłka. Inaczej to nie ma sensu.

Ze zbieraniem do koszyka to nie mam problemów, tylko kto to zapłaci ? :D
Krzysztof

Offline YerbaMate

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #44 dnia: 17.03.2017, 15:58 »
Otóż to :D
Pozdrawiam Sławek <><