Autor Wątek: Zmiany w RAPR  (Przeczytany 19413 razy)

Offline mirgag

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Mirosław
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Zmiany w RAPR
« Odpowiedź #30 dnia: 02.04.2015, 19:01 »
Darku i Danielu. Ja swój tekst piszę ad hoc, więc nie wymagajcie ode mnie szczegółów. Po prostu, pewne rzeczy trzeba brać na logikę, a następnie szukać potwierdzenia w obowiązującym prawie.
Ponadto Danielu. Konstytucja nie wymienia niczego z nazwy. Konstytucja, to zasady. I tylko ona zobowiązuje Cię do takiego czy innego zachowania.
A nie wszystkie Ustawy są zgodne z ustawą zasadniczą, stąd wiele z nich jest uchylanych za sprawą Trybunału. Trzeba tylko ruszyć d*pę i działać. Najwięcej namieszał – moim oczywiście zdaniem – pan Kalinowski, następnie za działania przeciwko nam awansował.
Jak to bywa w Polsce: czym jesteś głupszy, czym więcej szkodzisz ludziom, tym szybciej awansujesz. Ciężko żyć z debilami.

Natomiast Ustawy czy Regulaminy, to „prawo pomocnicze” (nie tak dokładnie, ale staram się pisać prosto, bez prawniczego bełkotu). Więc jeśli Konstytucja mówi, że nie wolno Cię zmuszać do czegoś, na co nie masz ochoty (np. pracy bez wynagrodzenia), to jest to „święte”. Jeśli jakiś PARP czy Uchwała ZG mówi, że masz bawić się w sekretarza czy innego pismaka na rzecz PZW za darmo, to jest to niezgodne z prawem i taki Regulamin, czy Uchwała nie jest prawem i nie podlega ochronie prawnej. A że ludzie nie znając swoich praw tak czy inaczej  postępują to… no cóż mogę powiedzieć a nie obrażając nikogo?...

Darku. Oczywiście działałem w ramach zarządu PZW. Zmieniłem miejsce zamieszkania i dałem sobie spokój. Ale powiem tak: miałem do czynienia wiele lat swej działalności ze wspaniałymi ludźmi i zapewniam, że chociaż wielu z nich (członków zarządów łącznie z okręgiem) chcieliby i wiedzą, jak poprawić stan wód i obsługę Wędkarzy, to po prostu się nie da dokonać stosownych zmian. Czyli nie „ich strony”, bo „ich” to byliśmy my (ja czy zarząd nie mogliśmy więcej przyznać funduszy na imprezę), ale ze strony systemu i głupich przepisów, czyli tych, o których teraz dyskutujemy opracowywanych przez dyletantów na kolanie
*Jedynie upór i determinacja są wszechmocne*
Mirosław

Offline Wodnik Szuwarek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 54
« Odpowiedź #31 dnia: 22.11.2015, 12:25 »
Nowy RAPR wchodzi w życie lada chwila. Jakiś czas temu popełniłem artykuł w którym konkretnie opisane są wszystkie zmiany w regulaminie. Artykuł umieściłem na stronie www.pzwgdyniaport.pl oraz www.pomorskiprzewodnikwedkarski.pl. Artykuł ukazał się też na www.wedkuje.pl, ale tam ktoś go skopiował, podając jednak źródło. Może kogoś zainteresuje, więc wrzucam.

Jak pisaliśmy wcześniej w 2016 roku PZW wprowadza zmiany w Regulaminie Amatorskiego Połowu Ryb.
W artykule tym wskazujemy czego one konkretnie dotyczą.

RAPR obecnie:

Prawa wędkującego w wodach PZW
Młodzież niezrzeszona w PZW w wieku do 14 lat ma prawo wędkować:
a) wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień, stanowiska i dziennego limitu połowu ryb osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, metodą gruntowo-spławikową maja prawo wędkować dwie osoby, każda na jedną wędkę. Udostępnienie stanowiska i limitu dwóm osobom nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną wędkę;

Po zmianie:

Młodzież niezrzeszona w PZW w wieku do 14 lat ma prawo wędkować:
a) wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień, stanowiska i dziennego limitu połowu ryb osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską - metodą gruntowo-spławikową maja prawo wędkować dwie osoby, każda na jedną wędkę. Udostępnienie stanowiska i limitu dwóm osobom wyklucza wędkowanie opiekuna na jedną wędkę.

* Po zmianie RAPR opiekun nie będzie mógł wędkować na jedną wędkę.

RAPR obecnie:

Członek PZW ma prawo udostępnić współmałżonkowi, posiadającemu kartę wędkarską, jedną ze swoich wędek do wędkowania, w granicach przysługującego mu stanowiska i limitu połowu, bez konieczności uiszczania przez współmałżonka składki członkowskiej oraz składki na ochronę i zagospodarowanie wód. Powyższe ma wyłącznie zastosowanie przy wędkowaniu dopuszczającym łowienie na dwie wędki.

Po zmianie:

* ten punkt został w całości wykreślony, więc jeżeli ktoś z Was chce na ryby zabrać żonę ma na to czas do końca roku. :)

Obowiązki wędkującego na wodach PZW

RAPR obecnie:

Wędkarz zobowiązany jest utrzymać w czystości stanowisko wędkarskie w promieniu minimum 5 metrów, bez względu na stan, jaki zastał przed rozpoczęciem połowu.

Po zmianie:

Wędkarz zobowiązany jest utrzymać w czystości brzeg w promieniu 5 m od zajmowanego stanowiska wędkarskiego, bez względu na stan, jaki zastał przed rozpoczęciem połowu.

* od 2016 roku wędkarz będzie miał obowiązek utrzymać w czystości brzeg, a nie stanowisko w promieniu. Nie będziemy więc musieli „walczyć” z nieczystościami pozostawionymi przez wędkarzy w wodzie. Podejrzewam, że chodzi tu o bezpieczeństwo wędkujących.

Zasady wędkowania

Przynęty

RAPR obecnie:

b) Zabrania się stosować jako przynęt (zanęt): – zwierząt i roślin chronionych, – ikry rybiej;

Po zmianie:

b) Zabrania się stosować, jako przynęt /zanęt/: - zwierząt i roślin chronionych, - ryb i raków wymienionych w rozdziale IV, pkt. 3.7., - ikry.

RAPR obecnie:

łowić ryb ze sprzętu pływającego w porze nocnej (od zmierzchu do świtu) w jeziorach i zbiornikach zaporowych, z wyjątkiem okresu od 1 czerwca do 30 września,

Po zmianie:

* ten punkt został w nowym RAPR wykreślony, więc od nowego roku będziemy mogli korzystać z łódek/pontonów całą dobę.

RAPR obecnie:

Ryby w stanie żywym, złowione zgodnie z limitem ilościowym, należy przechowywać wyłącznie w siatkach wykonanych z miękkich nici, rozpiętych na sztywnych obręczach.

Po zmianie:

Złowione ryby (z wyjątkiem łososiowatych i lipienia) wolno przechowywać w stanie żywym wyłącznie w siatkach wykonanych z miękkich nici, rozpiętych na sztywnych obręczach lub w specjalistycznych workach karpiowych. W siatkach nie wolno przechowywać większej ilości ryb niż wynika to z ustalonych limitów dobowych.

* ukłon w stronę karpiarzy. :)

RAPR obecnie:

Ryby przeznaczone na przynętę mogą być wprowadzone wyłącznie do wód, z których zostały pozyskane – z wyłączeniem gatunków wymienionych w pkt 3.7. Ryby przeznaczone na przynętę, w stanie żywym można przechowywać w specjalnym sadzyku lub w siatce jak w pkt 3.5.

Po zmianie:

Ryby przeznaczone na przynętę mogą być wprowadzone wyłącznie do wód, z których zostały pozyskane – z wyłączeniem gatunków wymienionych w pkt 3.7. Ryby przeznaczone na przynętę, w stanie żywym można przechowywać w pojemniku zapewniającym ich dobrostan lub w siatce jak w pkt 3.5.

Ochrona ryb

RAPR obecnie:

Obowiązują następujące wymiary ochronne ryb:
węgorz do 50 cm,

Po zmianie:

Obowiązują następujące wymiary ochronne ryb:
węgorz do 60 cm,

RAPR obecnie:

Jeżeli pierwszy lub ostatni dzień okresu ochronnego dla określonego gatunku ryb przypada w dzień ustawowo wolny od pracy, okres ochronny ulega skróceniu o ten dzień.

Po zmianie:

Jeżeli pierwszy lub ostatni dzień okresu ochronnego dla określonego gatunku ryb przypada w dzień ustawowo wolny od pracy, okres ochronny ulega skróceniu o ten dzień. Nie dotyczy węgorza i jesiotra ostronosego.

RAPR obecnie:

Zakazowi połowów wędkarskich podlegają następujące gatunki ryb i minogów prawnie chronionych:
– babka czarna,

Po zmianie:

Zakazowi połowów wędkarskich podlegają następujące gatunki ryb i minogów prawnie chronionych:
- brzanka,
- taśmiak długi.

RAPR obecnie:

Wprowadza się następujące limity ilościowe ryb do zabrania z łowisk:
– brzana, karp (łącznie) 3 szt.,

Po zmianie:

Wprowadza się następujące limity ilościowe ryb do zabrania z łowisk:
– brzana 3 szt,
- karp 3 szt.,

Dopisano również nowy pkt, który od końca 2014 roku już obowiązuje:

11. Uprawniony do rybactwa w uzasadnionych przypadkach ma prawo zaostrzania lub łagodzenia wymiarów, okresów ochronnych i limitów ilościowych ryb. Łagodzenie tych wymogów nie może naruszać przepisów Ustawy o rybactwie śródlądowym oraz przepisów wydanych na jej podstawie.

Dodam jeszcze, że my jako koło nr 47 Gdynia Port wystosowaliśmy pismo do okręgu Gdańsk, że jesteśmy przeciwni wprowadzania zmian w punktach dotyczących łowienia z współmałżonkiem oraz jako opiekun dzieci, ale nic to nie dało. Nikt się nawet do tego nie ustosunkował.

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 22.11.2015, 12:56 »
:thumbup: :beer:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #33 dnia: 22.11.2015, 13:02 »
Dobrze, że w końcu nie można będzie trzymać w siatce więcej niż można zabrać :)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #34 dnia: 22.11.2015, 13:17 »
Tzn niby jako żywca?
Marcin

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #35 dnia: 22.11.2015, 13:21 »
W moim okręgu jest już od jakiegoś czasu zwiększony rozmiar ochronny karpia do 35cm na wodach stojących i rzekach. Ponadto wprowadzono rozmiar ochronny okonia do 17cm (mogliby do 20).
I zastanawiam się tylko dlaczego nie ma rozmiaru ochronnego dla płoci i leszcza. Ta ryba zanika w łowiskach. Niby płoć wypuszczają do wody, ale o zarybieniu leszczem jeszcze nie słyszałem. A szkoda
Marcin

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #36 dnia: 22.11.2015, 13:52 »
SupreGrover dobra robota :thumbup: :beer:
Zbyszek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #37 dnia: 22.11.2015, 13:54 »
Na prawdę robią wszystko by propagować ten sport:
Żona sobie nie połowi
Ja z dziećmi też
 :thumbdown: :thumbdown: :thumbdown: :thumbdown:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #38 dnia: 22.11.2015, 15:18 »
Tzn niby jako żywca?
W siatkach nie wolno przechowywać większej ilości ryb niż wynika to z ustalonych limitów dobowych.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 22.11.2015, 17:14 »
Nie można było trzymać więcej do tej pory. Jak ktoś kombinuje i omija przepisy to będzie. Siatkę przy mojej pierwszej kontroli musiałem pokazać. Teraz mnie już tylko pytają co mam i jak biorą. Natomiast są tacy stali bywalcy, którzy co kontrolę siatkę w wody wyciągnąć muszą. Inaczej się nie nauczą. Zdarza się że pomyli jeden drugim płoć że wzdręgą. Wędkarz z 20 letnim starzem. A może się uda. Jedyna nadzieja, że jak ja będę wnuki na ryby zabierał, to tacy wędkarze już wyginą.
Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #40 dnia: 22.11.2015, 18:34 »
SuperGrover - :thumbup: za artykuł!

Zmiany zaledwie kosmetyczne, szkoda. Limity pozostają bez zmian, a więc regres będzie się pogłębiał  :(
Lucjan

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #41 dnia: 22.11.2015, 19:29 »
Zmiany zdecydowanie na gorsze.
Poza zwiększeniem limitu na węgorza wszystko inne to za przeproszeniem jedna wielka kupa.
Zabraniają łowić wspólnie bo liczą na większa kasę dranie.
Wcześniej można było zabrać 3 karpie i brzany a teraz po 3 czyli 6.
Coraz bardziej myślę o tym by się na nich wypiąć.

Edycja administratora: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
« Odpowiedź #42 dnia: 22.11.2015, 19:56 »
 SuperGrover - świetne zestawienie! Dziękuję :) :)
Pozdrowienia
Czarek FKM