Autor Wątek: Wasz ulubiony spławik  (Przeczytany 14591 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wasz ulubiony spławik
« Odpowiedź #15 dnia: 15.02.2015, 14:08 »
Hm troche dzis w pudle sie rozejrzalem i mysle sobie tak nie mam ulubionego jednego to zalezy od ryby na ktora sie nastawiam od wody pogody pory roku
Na zdjeciu kilka moich ulubionych reszty nie pokazuje bo zazwyczaj mam po dwie szt z modelum
Maciek

Offline Tinca Fan

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 13
  • KEEP CALM AND GO FISHING
« Odpowiedź #16 dnia: 15.02.2015, 15:20 »
Hm troche dzis w pudle sie rozejrzalem i mysle sobie tak nie mam ulubionego jednego to zalezy od ryby na ktora sie nastawiam od wody pogody pory roku
Na zdjeciu kilka moich ulubionych reszty nie pokazuje bo zazwyczaj mam po dwie szt z modelum

O widzę, że masz spławiki od Bogdana Bartona, ten prosty ołówek, też jest w moim posiadaniu. Dobrze mi się sprawdzał na bardzo krótkim dystansie, przy łowieniu na tzw. Indianina w krzaczorach :).
Pozdrawiam Marcin

Offline júlio

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • TU NIE MA RYB
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #17 dnia: 15.02.2015, 15:31 »
Mam kilka ulubionych jak każdy chyba :). Na rzeki cralusso Bolo oraz stick'a z middy. Na stojących sprawdzają mi się wagglry middy.

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 15.02.2015, 15:55 »
Druid. odnośnie Twojego Middy Cannal Squatt to najbardziej zbliżony będzie Middy Drift Combatters, którego posiadam również. W ofercie od 4BB do 7BB.
Foto:

Tak - tyle że to już ciężka artyleria. Niestety wg mnie o wiele trudniej jest zrobić mały i dobry spławik niż większe, tych jest full
Pozdrawiam - Gienek

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
« Odpowiedź #19 dnia: 15.02.2015, 16:42 »
Tinca fan tak mam
swego czasu wszystkie przerobilem z jego produkcji
ołowki mi podeszly natomiast pozostale odpuscilem sobie nie podeszly mi
Maciek

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1270
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #20 dnia: 15.02.2015, 17:54 »
Niestety wg mnie o wiele trudniej jest zrobić mały i dobry spławik niż większe

Drennanowski Glow Tip Antenna (już od 0.6 g) jest urokliwy i pięknie pokazuje m. in. płociowe brania z opadu oraz delikatne karasiowe wystawienia.

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #21 dnia: 15.02.2015, 18:12 »
Batem łowicie ? jakie ulubione do Bata macie spławiczki ... ?
Krzysztof

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #22 dnia: 15.02.2015, 18:16 »
Niestety wg mnie o wiele trudniej jest zrobić mały i dobry spławik niż większe

Drennanowski Glow Tip Antenna (już od 0.6 gr) jest urokliwy i pięknie pokazuje m. in. płociowe brania z opadu oraz delikatne karasiowe wystawienia.

:thumbup:
Bardzo fajne czułe spławiczki

Pozdrawiam
Mateusz

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 15.02.2015, 19:07 »
Nie wiem czy jest to odpowiednie miejsce, ale miałbym do Was pytanie.,- Możecie mi polecić jakiś porządny mały wagglerek? Taki o gramaturze 0,5-0,8g. Antenka o grubości około 3mm, tak aby o zmierzchu spławiczek był jeszcze widoczny z odległości 10-15m. Niezbyt długi do 15-18cm. Wybitnie na płytkie wody stojące. Oczywiście maksymalnie czuły.

Ten Drennan glow tip antenna wygląda ciekawie ale chyba jest dla mnie zbyt długi...

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 15.02.2015, 22:19 »
Drennan Insert Crystal 0.6 lub 0.8 g + w razie potrzeby wymiana antenki na Drennanowski świetlik Night Lights w rozmiarze "micro" lub "mini". Ewentualnie Giant Crystal 0.8 g (nieco grubsza antenka).

Glow Tip Antenna 0.6 i 0.8 g ma długość poniżej 15 cm, ale końcówka cieniutkiej antenki raczej nie będzie (dobrze) widoczna o zmierzchu na takim dystansie.

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 15.02.2015, 22:28 »
Drennan Insert Crystal 0.6 lub 0.8 gr + w razie potrzeby wymiana antenki na Drennanowski świetlik Night Lights w rozmiarze "micro" lub "mini". Ewentualnie Giant Crystal 0.8 gr (nieco grubsza antenka).

Glow Tip Antenna 0.6 i 0.8 gr ma długość poniżej 15 cm, ale końcówka cieniutkiej antenki raczej nie będzie (dobrze) widoczna o zmierzchu na takim dystansie.

Dzięki. Wielkie dzięki :)

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
« Odpowiedź #26 dnia: 15.02.2015, 23:10 »
Nie wiem czy jest to odpowiednie miejsce, ale miałbym do Was pytanie.,- Możecie mi polecić jakiś porządny mały wagglerek? Taki o gramaturze 0,5-0,8g. Antenka o grubości około 3mm, tak aby o zmierzchu spławiczek był jeszcze widoczny z odległości 10-15m. Niezbyt długi do 15-18cm. Wybitnie na płytkie wody stojące. Oczywiście maksymalnie czuły.

Ten Drennan glow tip antenna wygląda ciekawie ale chyba jest dla mnie zbyt długi...
Ja mało lowie wagglerkami do 1 gr. W zasadzie wcale. Ale po to właśnie chciałem coś wtrącić żeby Was wypytać. Czy waglerem 0,5 grama da sie odleglosciowką machnąć na 15-20metrow i przy tym komfortowo łowić? Trzeba zawsze posłać spławik trochę dalej żeby go sciągnąć w miejsce nęcenia. Wiec zakładam ze musie te 20 metrów poleciec. Druga rzecz to antena - 3mm w spławiku 0,5 gr? To ile korpusu w spławiki musi byc. kolega wspomina  15-18 cm. Moim zdaniem taka gramatura i taka antena to spławik bedzie miał max  10cm. Oczywiście zależy od materiału ale mnie sie takich proporcji nie udaje uzyskać. No chyba ze ta antena 3 mm bedzie miała 1 cm długości.
Spławiki 0,5 gr i mega czułe to ja zakładam tylko do bata. Mimo ze sam robię spławiki to takie drobiazgi kupuje od JackaM. Bat 7-8 metrów. I wówczas zasięg 15 m jest możliwy a spławik tak czuły ze czasem pół pinki zatapia antenę ;) No ale to już nie są waglery.

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
« Odpowiedź #27 dnia: 15.02.2015, 23:14 »
Ewentualnie Giant Crystal 0.8 gr
Jaka długość jest tego spławika?

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 15.02.2015, 23:17 »
Spławikiem 0,5 -0,8g mocowanym dwupunktowo "na stałe" rzucam  na około 15m delikatnym zwykłym teleskopem 4m. Żyłka trabucco match 0,16. Szpula kołowrotka wypełniona oczywiście na full.

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 15.02.2015, 23:26 »
Wagglerów 0.6 g używałem wyłącznie przy krótkodystansowym (do około 10 metrów) łowieniu płoci, wzdręg oraz mniejszych karasi z żyłką główną 0.128 mm i ultralajtową matchówką.