Autor Wątek: Jaka żyłka, plecionka i kołowrotek  (Przeczytany 5961 razy)

Offline sopo19

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Jaka żyłka, plecionka i kołowrotek
« dnia: 22.04.2017, 19:01 »
hej, mam pytanie do was bo dzisiaj byłem troszeczke powędkowac no i jako ze jestem poczatkujacy to mam male doswiadczenie. Dzisiaj udalo mi sie zlowic karpia tak ze 2,5kg moze, wiem ze nie jest to jakis powalajacy wynik ale dla osoby ktora byla nad woda moze 10 raz to jest cos :) ale po nastepnym rzucie mialem dosyc mocne branie no i ze 4 sekundy rozwijala mi ryba zylke ze szpuli a hamulec mialem dosc mocno ustawiony. Nie wiem jakiej wielkosci mogla to byc ryba, ale zerwala mi glowna zylke ktora jest do 15lbs( nie wiem ile to kg) a przypon mialem do 8lbs. Wydaje sie wam ze ta zylka to jakas lipa jest? Polecicie jakas sprawdzona zylke dla poczatkujacych? Anglik ktory byl nad tym stawem mowil ze tam sa karpie do 30lbs nawet, pewnie takiego nie mialem i na moj pellet 6mm by sie nie pokwapil ale musze miec na uwadze przy wyborze zylki jakie tam ryby plywaja. No i chcialbym tez kupic lepszy kolowrotek bo ten co mam to uzywka od kolegi, jakis model Daiwy ale juz cos zgrzyta w nim, moze lozyska? Nie wiem za bardzo na co sie zdecydowac zeby bylo w miare dobre ale tez nie nadwyrezylo kieszeni, zdaje sie na wasza pomoc, dzieki.

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
Odp: Jaka żyłka, plecionka i kołowrotek
« Odpowiedź #1 dnia: 22.04.2017, 19:59 »
A powiedz może jaką modą łowisz??
lb to 0,45 kg .Dokładnie 0,453 592 37 kg więc  linka gł 6,8 kg- podejrzewam 0.30-0,35mm ,przypon 3,6 kg-0,25 mm.
Żyłka dobra ,nie zmieniał bym(chyba  że stara) .Na żyłkę tej grubości wyholujesz każdego karpia.
Przypon proponuje z plecionki .

Najprawdopodobniej hamulec w kołowrotku przyciął,możliwe że miałeś uszkodzoną żyłkę. 

Offline sopo19

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22.04.2017, 20:04 »
metoda feeder ten koszyczek do nabijania. żyłka to jaxon procarp black bottom 0.30mm, pisze ryby up to 17kg. Sorry w błąd was chyba wprowadziłem, mam 2 szpule i dzisiaj używałem właśnie z tą żyłką. Skoro żyłka jest ok to dlaczego pękła zamiast przypon? Czy stara to nie wiem, ja mam ją nawiniętą około 4 miesięcy, chyba że to już stara :P szkoda, że ryba poszła z koszyczkiem w długą :( ona zgubi ten koszyczek po jakimś czasie?

Offline Jarekb11

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 22.04.2017, 20:16 »
Jaxon opisuje żyłki indeksem fish-up czyli max ryba . Parametrem z koziej D wyjętym. Widocznie była przetarta/uszkodzona.
Jaxon sprowadza najtańszy sprzęt ,nie trzymający parametrów.
Polecam żyłki Daiwy , Sufixa ,Tandem baits (robi dla nich Sufix) Gardner, Korda , Podobno Drennan ma dobre żyłki

Jak sie przyjrzysz n to widać napis "fish-up"

Przy wszystkich żyłkach Jaxona pisze na ich stronie   "W przypadku żyłek ETERNUM ograniczamy się do podania dwóch parametrów: średnicy i indeksu FISH UP TO-MAX RYBA, naszej wizji maksymalnej wagi ryb, do łowienia których może być użyta żyłka. Oczywiście sukces wędkarza zależy również od wielu innych czynników, takich jak specyfika łowiska, umiejętny hol, akcja i klasa wędziska, jakość przelotek i, co szczególnie ważne, regulacja hamulca w kołowrotku. Zakładamy, że przy spełnieniu tych warunków wędkarz ma wszelkie dane do zwycięstwa w pojedynku z wielką rybą. Co więcej, jesteśmy przekonani, że przekroczenie podanych limitów jest możliwe i dla wytrawnych wędkarzy będzie miarą sukcesu."

Czyli nie ma co sugerować się wytrzymałością ich żyłek.

Offline sopo19

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 22.04.2017, 20:21 »
ok a na co zwracać uwagę przy wyborze żyłki? Do ilu kg wybierać?

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #5 dnia: 22.04.2017, 20:26 »
Prosimy o stosowanie podstawowych zasad pisowni. Wielkie litery są bardzo wskazane na początku zdań. Dzięki ;)
Jacek

Offline Jarekb11

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 22.04.2017, 20:36 »
ok a na co zwracać uwagę przy wyborze żyłki? Do ilu kg wybierać?
Na dobrą sprawdzoną firmę.

Offline Zbigniew

• Ekspert
  • Reputacja: 131
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #7 dnia: 23.04.2017, 01:29 »
Nie patrz na wytrzymałość. Kup markową o średnicy 0,25-0,28 max. Było sporo o żyłkach na forum. W skrócie polecane są Daiwa Hyper Sensor, Trabucco T-Force Feeder itp. Ja używam w tym sezonie Dragon Select Guide 0,25 (w realu 0,28) i jestem jak narazie zadowolony. Do tego przypon 0,25 max. Na takim zestawie karpie 10kg nie powinny być problemem. Nie zapominając o wyregulowaniu hamulca.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 23.04.2017, 09:10 »
Koledzy dobrze prawią. Jeszcze jedna drobna uwaga. Wielkość przynęty nie określa wielkości poławianych ryb. Bardzo dużo sporych ryb pada na malutkie przynęty.
W drugą stronę działa to lepiej, czyli duże przynęty - brak małych ryb, bo po prostu mała ryba pewnej wielkości przynęty już nie zassie.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 23.04.2017, 09:21 »
To prawda. Leszczyki ok 35cm potrafią wrąbać kiełbaskę 12mm, ale z 14mm już sobie nie radzą :P
Wszystko zależy od tego jakie ryby są w łowisku i w co celujesz. Łowienie dużej ilości mniejszych ryb jest fajne, ale też się nudzi i przychodzi ochota na mniej, ale za to większych. Duży podajnik i 14mm pelet albo 15mm kulka przeprowadzi dobrą selekcję. Można zapewne grubiej, ale póki co nie mam doświadczeń.
Czesiek

Offline maksz100

• Ekspert
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #10 dnia: 23.04.2017, 10:06 »
Ja w  tym roku zamiast "Daiwy Hyper Sensor" zakupiłem taki coś:

Shimano Aero Specimen QP 2480m 0.24mm 8lb

Na sucho wygląda dobrze...

Offline sopo19

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 23.04.2017, 14:27 »
Dzięki panowie za odpowiedź. Ja wole średniej wielkości rybki i nie za często ale też nie chce siedzieć godzine i czekać na branie. Tak co 15-20 minut jest ok dla mnie. Na tym stawie właśnie z taką częstotliwością miałem brania i było super.