Nie wiem jak Ci to wytłumaczyć, według mnie było to proste. Im więcej składów, tym kij gorzej pracuje. Słyszałeś o spinningach jednoskładowych? Jak myślisz po co się robi takie kije w pracowniach? Bo ma lepsza pracę, nie ma usztywnienia w miejscu łączenia składów, lepiej się zacina. I dalej - im mniej przelotek, tym gorzej będzie ci się zarzucało, bo kleić sie będzie wszystko do szczytówki. Więcej składów - więcej rzeczy może się z czasem blokować. Podstawą łowienia jest zatopić żyłkę, tak aby zestaw się nie przesuwał, jest to utrudnione jak masz mało przelotek. Może Twoje są na długich stopkach, może to nie jest aż takim problemem, nie wiem. Na pewno nie jest jednak to samo.
A z ta wiedzą, to nie przesadzajmy. Bo 'wiedza' przejawia się przede wszystkim tym, że wiemy co kupić, później jak łowić. Jeżeli chcemy lepszych wyników, to musimy pokonać w pewnym momencie barierę sprzętową. Jeżeli nie masz długiego feedera lub karpiówki, i nie dorzucasz do 60-70 metrów zestawami, to trudno nadrobić wiedzą braki sprzętowe, mając pickery. Ryba jak żeruje dalej, to nic nie pomogą cuda wianki, jak trzeba będzie tam zarzucić. Podobnie wiedza nie da ci możliwości zanęcić grubo na 50-60 metrach, jak nie będziesz miał rakiety zanętowej, często i spoda. WIedza nie powie ci, gdzie jest twarde dno, jeżeli nie będziesz miał kija z plecionką, trudniej się robi mapę łowiska, bez markera...
Jak pisałem, widziałeś wyczynowców łowiących teleskopami (oprócz bolonek)? Dlaczego w UK nie ma teleskopów w sprzedaży, dlaczego na żadnym brytyjskim filmie ich nie ujrzysz? Gdyby były to lepsze konstrukcje, firmy miałyby bardzo dużą ofertę, a ta taką nie jest, oprócz firm nastawiających się na kraje wschodnie lub świat.
Równie dobrze możnaby zapytać, dlaczego Drennan Red Range match to 60 funtów, a Acolyte to 170. Czym połowisz lepiej? I tu jest łatwo, cena pokazuje nam niby, że Acolyte jest dwukrotnie lepszy. Ale wcale tak nie jest, będzie miał tylko maleńką przewagę. Podczas gdy różnica między matchówką a teleskopem to o wiele większa różnica. N ie ulega jednak tez wątpliwości, że sa modele droższe i lepsze.