Ankieta

Czy mata i podbierak powinny być obowiązkiem nakazanym przez RAPR?

Tak
93 (50.5%)
Tylko na wodach specjalnych oraz typu no kill
55 (29.9%)
Nie
29 (15.8%)
Nie mam zdania
7 (3.8%)

Głosów w sumie: 176

Autor Wątek: Czy mata i podbierak powinny być obowiązkiem nakazanym przez RAPR?  (Przeczytany 71301 razy)

Offline Groshek

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: feeder
IMHO wprowadzanie przepisów polepszających nasze hobby, a co najważniejsze zwiększających szanse oraz szacunek dla łowionych przez nas ryb ma ZAWSZE sens...
Gdybyśmy wszyscy byli “Ludźmi”, to przepisy nie byłyby potrzebne.
Niestety negatywne/olewcze/lekceważące podejście do naszego hobby pokutuje wśród “weteranów” bloku wschodniego... W XXI wieku, gdy internet jest pod każdą strzechą lub dostęp do niego jest jak zakup zapałek, tłumaczenie, że ktoś nie wie, jak wygląda “mata karpiowa”, jest co najmniej żenujące i takie typowo “polaczkowe”... Poprzez google’a potrafi znaleźć “mokre i dzikie”, a maty już nie...
Wspominanie o kosztach jest słabe, bo każde hobby kosztuje, czy to na początku przy gromadzeniu sprzętu, czy to na jego uzupełnianiu... Niezależnie, czy wędkujemy, sklejamy modele, czy latamy paralotnią.
Poza tym zawsze można wypić mniej piwa, wypalić mniej fajek, czy złapać dodatkową fuchę... Po drugie - odnoszę wrażenie, że przy założeniu MUSZĘ (a nie powinienem sam z siebie) coś mieć by było lepiej, godzi w swobody obywatelskie.

Podbierak/-ki posiada chyba każdy. Jak już Ktoś o tym pisał, z prozaicznego powodu - aby po prostu tę rybę mieć...

Odnośnie mat...
Używam kiedy wędruję ze spinnigiem oraz kiedy rozsiadam się z feederami. Nie mam problemu z jej noszeniem razem z innymi “gratami”, czy jej rozkładaniem, co zajmuje kilka sekund.

Nie zawsze łatwo, czy bezpiecznie (również dla nas) da się rybę odpiąć w wodzie w podbieraku. Lepiej po prostu przenieść ją na brzeg. Na brzegu nie zawsze są ku temu warunki. Mata załatwia sprawę niezależnie, czy jest trawa, piach, żwir. Nawet, gdy chcemy nasz łup zabrać na kolację należy go zmierzyć - czy kwalifikuje się do tego. Zatem argument, że mata to tylko z założenia przy no kill też odpada. Jakoś nie widzę sposobu na zmierzenie jej w wodzie w podbieraku...

Kto matę ma i używa lub ten, kto będzie chciał z szacunkiem podejść do hobby, nie będzie potrzebował reguł/praw/obowiązków/nakazów... Nie będzie mu przeszkadzało "kolesiostwo" zarządu, prędkość wiatru, czy ciśnienie...
Dla innych, mimo że będą jednoznacznie i prosto określone, to i tak przy kontroli nie zmienią kombinatorskiej mentalności typu “przecież jedną nogę trzymam w wodzie”.

BTW Wyjmowanie dużej ryby (szczególnie szczupaka) w pionie z wody, drastycznie zmniejsza jej szanse ze względu na uszkodzenia kręgosłupa...

PS Haczyków “bez zadziora” używam od nie pamiętam kiedy, bo nie widzę zalet tych z zadziorem.

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
Mata Mikado 80x48. Koszt 24,70 zł.
Małe rybki wyhaczam w rękach, ale takiego leszcza wygodniej na macie. Waży bardzo mało. Łatwa w transporcie.

Dla mnie argument, że jest problemem w transporcie to jest po prostu "nie, bo nie".

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
To znając życie dojdzie do tego że jak ktoś na bata łowi ukleje i nie będzie miał maty to WON z łowiska :facepalm: Tak pod rozwagę : https://wedkarskiswiat.pl/forum/viewtopic.php?f=36&t=5456
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline maksz100

• Ekspert
  • Reputacja: 36
Ten "starszy pan" i reszta z tego wątku, to własnie największa patologia PZW... Takich trzeba się pozbyć :thumbdown:

Zachłanne dziadki...

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
Według mnie, powinien być taki nakaz odgórnie. Mata byle jaka kosztuje 30 zł, można ją zwinąć jak 0.7 dobrej gorzałki, zmieści się prawie wszędzie. Gdy robimy sesję fotograficzną, to mata jest nam bardzo pomocna, do tego jest bezpieczniej dla ryb - tego tłumaczyć nikomu nie trzeba. Przy spiningu też można to pogodzić i używać maty, nawet w łodzi czy pontonie.
Schodząc na ziemię, przepis nie do przyjęcia w Polszy! Polski wędkarz, w znacznej większości to kombinator i leniuch, dostrzegający tylko koniec swojego nosa i mięso w lodówce - na mięso szkoda zachodu :facepalm:

aroo04

• Gość
Ten "starszy pan" i reszta z tego wątku, to własnie największa patologia PZW... Takich trzeba się pozbyć :thumbdown:

Zachłanne dziadki...
Proponuję uważać z takimi osądami, na forum jest sporo starszych kolegów. Też niedawno podobnie pisałem i dość mocno się oburzyli i mieli w sumie rację...

Offline orzech96

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Moim zdaniem podbierak powinien byc obowiazkowy, natomiast mata niekoniecznie, rybe mozna przeciez wypiac w siatce podbieraka i rowniez w niej wypusic z powrotem do łowiska.

Offline elopento

• Ekspert
Moim zdaniem podbierak powinien byc obowiazkowy, natomiast mata niekoniecznie, rybe mozna przeciez wypiac w siatce podbieraka i rowniez w niej wypusic z powrotem do łowiska.
Do każdej metody? :facepalm:

Offline orzech96

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
no na pewno nie na lód :D
 :D

Offline elopento

• Ekspert
  To jak możesz o czymś pisać aby było obowiązkowe! Przyjdzie taki społecznik i będzie się czepiał ! to samo ciągle tyczy się maty - dajmy na to jesteś wędkarzem wyczynowym , siedzisz sobie na super drogim koszu  , łowisz szybkościowo płoteczki na bata na cieniutkie żyłeczki , podbierasz podbierakiem i wykładasz rybę na obowiązkową matę?!

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Mówimy o obowiązku posiadania....

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
Twoim zdaniem mata się nie przyda na lodzie?
Byłem kilkukrotnie świadkiem takiej sytuacji...

Po czym karp się uaktywnia kiedy chcemy z nim zapozować...

Wypada nam na lód i wygląda to tak

O ile rany mogą się zagoić to w większości przypadków obrażenia wewnętrzne powodują zgon.
Karp czy wzdrega wnętrzności mają takie same i czym większy osobnik tym łatwiej go uszkodzić...

W Polsce nawet na komercjach dbanie o ryby jest 100 lat za mrzunami, prosta sprawa jesiotr.
Jesiotra nie można wyjmować z wody do pozowania do fotografii, jesiotr ma bardzo wrażliwy kręgosłup i bardzo łatwo go uszkodzić podnosząc do zdjęcia i wywierajac punktowe obciążenia.

Ale zapomniałem profesjonaliści nie mają przyłowów w postaci takich bonusów, oni dokładnie wiedzą co im weźmie? Doprawdy panowie? Kogo chcecie oszukać i po co....

Offline elopento

• Ekspert
Tegorocznej zimy jako przyłów trafiło się kilka szczupaczków i 3 wymiarowe :) Na pewnym forum oczywiście okrzyknięto mnie kłusolem ;) pewien ''znafca'' poradził aby takiego szczupaka odczepiać nie wyjmując z przerębla , a on sobie wrzuci wsteczny i odpłynie :facepalm: A niech Wam będzie , niech ta mata będzie obowiązkowa pod groźbą kary - na pewno od razu ryb nam przybędzie .

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
Wielokrotnie byłem świadkiem przylowu większej sztuki na lodzie i powiększania otworu, ile razy było pudło i zamiast w lód pierzchnia uderzyla w rybę...
Ja rozumiem, że nie każdy wędkarz jedzie na ryby odpocząć, rozumiem i szanuję tych którzy jadą po coś do lodówki.
Ale każde stworzenie zasługuje na szybką śmierć a nie meczarnie, dobry gospodarz  jak musi zabić zwierzę robi to szybko i jak najmniej boleśnie "humanitarnie".

A sam lód też nie jest bezpieczny dla ryb, sam wielokrotnie rozciąłem kombinezon na kolanach..

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
Twoim zdaniem mata się nie przyda na lodzie?
Byłem kilkukrotnie świadkiem takiej sytuacji...
Po czym karp się uaktywnia kiedy chcemy z nim zapozować...
Wypada nam na lód i wygląda to tak

O ile rany mogą się zagoić to w większości przypadków obrażenia wewnętrzne powodują zgon.
Karp czy wzdrega wnętrzności mają takie same i czym większy osobnik tym łatwiej go uszkodzić...
Przecież ryba zawsze może się ocknąć i wypaść - czy trafi na matę ? pewnie nie. Idąc tym tropem może fotografowanie ryb tylko na matach, bez podnoszenia ich ?