Autor Wątek: Zestaw karpiowy - problem z plątaniem się zestawu  (Przeczytany 12474 razy)

Offline Kulboczek

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 24
  • Ulubione metody: feeder
Witam,

Głównie to pytanie do miłośników karpiowania, jednak może i inni mają jakieś sprawdzone rozwiązania.
Chodzi głównie, jak w temacie o plątanie się przyponów w zestawach karpiowych. Trochę mnie to irytuje, jak jeden na 4-6 ściąganych zestawów jest zaplątany o ołów/bezpieczny klips. Bardziej irytuje to, że posyłasz zestaw i kilka godzin czekasz, a po ściągnięciu okazuje się, że jest zaplątany.

Macie jakieś sprawdzone rozwiązania?

Z góry dziękuję za dobre rady :)
Łukasz

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Zestaw karpiowy - problem z plątaniem się zestawu
« Odpowiedź #1 dnia: 13.05.2017, 22:07 »
Jaki to zestaw?
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #2 dnia: 13.05.2017, 22:20 »
Witam,

Głównie to pytanie do miłośników karpiowania, jednak może i inni mają jakieś sprawdzone rozwiązania.
Chodzi głównie, jak w temacie o plątanie się przyponów w zestawach karpiowych. Trochę mnie to irytuje, jak jeden na 4-6 ściąganych zestawów jest zaplątany o ołów/bezpieczny klips. Bardziej irytuje to, że posyłasz zestaw i kilka godzin czekasz, a po ściągnięciu okazuje się, że jest zaplątany.

Macie jakieś sprawdzone rozwiązania?

Z góry dziękuję za dobre rady :)

W większości przypadków karp i tak weźmie na splątany zestaw. Jedynie efekt samozacięcia może być słaby.
Dajesz rurkę silikonową, żeby się nie plątało ?

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #3 dnia: 13.05.2017, 22:27 »
Polecam ciężarki centryczne
A jak koniecznie musisz stosować bezpieczny klips to  przypon w otulinie lub z Fluorocarbonu.
Co do zestawu końcowego to lead core lub Fluorocarbon.

Offline Kulboczek

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 13.05.2017, 22:30 »
hehehe jak weźmie nie ma weryfikacji, że był splątany ;) nie nurkuje się przecież czy zestaw dobrze ułożony ;P
Testowałem już rurki różnej długości, dodatkowe obciążenie na przyponie, flipsy PVA, PVA nęcenie punktowe, a problem się powtarza co jakiś czas.

Łukasz

Offline Kulboczek

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 13.05.2017, 22:33 »
Polecam ciężarki centryczne .
A jak koniecznie musisz stosować bezpieczny klips to  przypon w otulinie lub z fluocarbonu.

W otulinie ok, tylko wydaje mi się cały czas, że na takie mam mniejsze i to o wiele przyłowy.
Łukasz

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #7 dnia: 14.05.2017, 09:04 »

Albo zrób taki przypon mi sie najlepiej sprawdził tylko nie stosowałem past ani śrucin (bo nie łowiłem na popki)  i zamiast D'RIGA na haku  robiłem włos .

Przypon z fiuo do niego dowiązana plecionka ,a krótkiej plecionce hak z włosem.

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
« Odpowiedź #8 dnia: 14.05.2017, 14:00 »

Nie wiem do końca jakich konkretnie zestawów, przyponów używasz i na jakie odległości posyłasz cały zestaw.   

U mnie łowiąc na niewielkiej komercji najbardziej się sprawdza łowienie punktowe z pva.  Centryczny ciężarek i krótki przypon - do 12cm - z miękkiej plecionki.  Wszystko to w worku pva.  Jeżeli prawidłowo umieścisz przypon z przynętą oraz ciężarkiem w worku to taki zestaw się nie poplącze.   Często również nie chowam przyponu do worka - jeśli wiatr mi nie przeszkadza - i zaczepiam worek pva z papu bezpośrednio o haczyk.  Takim zestawem nie zarzucę daleko ale akurat nie potrzebuję oddawać dalekich rzutów.  Również w tym przypadku splątania należą do rzadkości.

Możesz spróbować dać na krętlik anti - tangle sleeves oddalając przypon od ciężarka.  Jeżeli to nie pomoże to spróbuj zmontować sobie zestaw helikopterowy.
C'est la Vie

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #9 dnia: 14.05.2017, 14:09 »
Przypon typu combi rig czyli powiedzmy 15 cm fluorocarbonu i do teego dowiazane 3-5 cm plecionki z haczykiem i wlosem. Do tego mala siateczka pva i nic sie nie poplącze. Gotowe fluorocarbony do tego przypony ma firma carp rus.

Offline Tomek M.

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 57
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #10 dnia: 14.05.2017, 20:45 »
Weź też pod uwagę, że zestaw może się splątać podczas zwijania. Jeśli zwijasz nierównomiernie, z przystankami, często się zdarza, że się coś poplącze. Szczególnie częste jest zaczepienie przyponu o jakiś wyżej leżący element.