Autor Wątek: Zaskarżenie uchwały ZG zmieniającej ordynację wyborczą  (Przeczytany 16577 razy)

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Zaskarżenie uchwały ZG zmieniającej ordynację wyborczą
« Odpowiedź #30 dnia: 01.06.2017, 14:31 »
Dobrze, że ktoś rozpoczął ten temat na forum, bo dzięki temu mogą się też wypowiedzieć osoby, które siedzą w PZW albo przynajmniej mają wiedzę jak to wygląda od środka. Matchless rozumiem większość  Twoich argumentów, ale  sorry takie twierdzenia jak:
1) "Moim zdaniem czekanie aż problem rozwiąże się sam i PZW zostanie wykreślone jako związek sportowy nie jest wcale głupie".

2) "mimo dziwnej sytuacji udało nam się coś uszczknąć z tego portfela, do którego nas ktoś wrzucił. Nawet jak trzeba będzie pieniądze zwrócić, to i tak wyjdziemy na 0. Gdzie więc jest problem? Bo ja go nie widzę."

wręcz pokazują że w PZW nie wiedzą na czym polega działalność stowarzyszenia i cel jego powołania.

Jeżeli już chodzi o zwrot nienależnie pobranej dotacji to zwrot następuje nie tak jak Ty to widzisz, ale tak jak to jest uregulowane. A zwracasz nie tylko całą nienależnie pobraną kwotę, ale również odsetki i to w takiej wysokości jak dla zaległości podatkowej. Ta kwota będzie baaaaardzo daleka od tej pobranej przez związek. Do tego w takich sytuacjach w spółkach, stowarzyszeniach w 90% przypadków kończy się to przynajmniej zarzutami prokuratorskimi. Więc jest problem i to duży.

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
« Odpowiedź #31 dnia: 01.06.2017, 15:55 »
Jeśli chodzi o samą ordynację wyborczą - bo taki jest temat - na początku miałem zdanie negatywne. I jest to bardzo delikatnie powiedziane. Po głębszej analizie, - którą już tutaj przedstawiłem w innym temacie - uważam, że to dobre posunięcie. Nawet, jeśli aparatczyki miały w tym jakiś interes, to obiektywnie wyjdzie to na dobre. Aktualnie widzę pewną grupę, jest pewne lobby, które w moim mniemaniu chce wskoczyć za stery dosłownie z nikąd. Nie mam pojęcia co to za ludzie, ich postulaty są nie do końca zbieżne z logiką i mało racjonalne. Bardziej widzę wśród tych ludzi likwidatorów a nie reformatorów. Bez doświadczenia, bez potwierdzenia mandatu wśród ludzi na początku w kołach, później w okręgach uważam, że mogą być bardzo niebezpieczni. Ta karencja wyborcza zdecydowanie odsieje ziarno od plew i pozwoli wyłonić ludzi odpowiedzialnych i faktycznych społeczników.

Tu raczej się z Tobą nie zgodzę.  Bo ta ordynacja według mnie jak narazie to wyłania tylko jedynych słusznych. A czy oni są tacy odpowiedzialni i spolecznicy? Może i będzie tak jak mówisz, że zostaną odsiane ziarna od plew. Tylko żeby to nie było za późno dla naszych wód.

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=588.0
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #32 dnia: 01.06.2017, 16:28 »
To teraz mamy problem, co? :D

Pytanie teraz brzmi całkiem inaczej. Jak zmusić ZG do zmian w statucie, to znaczy usunięcia ostatnich poprawek?

Pytanie zaś drugie to 'prozaiczne' - jak unormować prawnie działalność PZW, tak aby było OK?

LUK ja Wam powiem gotowy przepis na... wywołanie El Nino, które zdmuchnie wszystko i pogrąży wiele osób.

1) Wniosek do KRS o wszczęcie przez sąd rejestrowy postępowania przymuszającego z urzędu z powodów już wskazanych w tym poście (może być nawet anonim).

2) Wniosek do prokuratury rejonowej właściwej ze względu na siedzibę PZW w Warszawie o zwrócenie się do sądu o uchylenie uchwał PZW m.in. w sprawie ordynacji, która dla Rzecznika Prawa Obywatelskich, urzędników ministerstwa, mnie i każdego prawnika jest sprzeczna z prawem. Statut ma więcej takich kwiatków.

3) zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa przez członków ZG PZW  z art. 296 § 1a, § 2 k.k., 303 k.k. kierowane do tej samej prokuratury (Prokurator na rejonie prowadzący sprawę się ucieszy jak coś odkryje bo czekać go będzie awans przynajmniej do okręgu). Posty takie jak matchlessa świadczą o tym, że wszyscy wiedzieli, ale każdy liczył że jakoś to będzie póki kaska z budżetu państwa wpływała na konto PZW.

4) Wspomnienie o kwestii dezubekizacji

Macie gotowy przepis może nie na El Nino, ale na tsunami ;)

Offline maszek95

• Ekspert
« Odpowiedź #33 dnia: 01.06.2017, 16:45 »
Tak tylko żeby To wszystko nie sprzatnelo całego PZW z powierzchni ziemii.

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #34 dnia: 01.06.2017, 17:06 »
Wiesz decyzja o rozwiązaniu stowarzyszenia przez sąd może być podjęta jedynie na wniosek zgłoszony przez organ nadzoru lub prokuratora i naprawdę trudno w naszym kraju jest rozwiązać stowarzyszenie, no chyba że głosiłoby postulaty antypaństwowe. Statut to umowa, można ją zmieniać byleby była zgodna z prawem. Robią to członkowie stowarzyszenia na walnym zgromadzeniu, a nie zarząd. Takie tsunami zmiata wszystkich, którzy zgodnie ze statutem i prawem ponoszą odpowiedzialność za podejmowane działania. Nawet nie potrafię sobie wyobrazić jak się rozwiązuje stowarzyszenie mające ponad pół miliona członków. Fantastyka. Tak jak mówiłem macie gotowy przepis a to co może wypłynąć tego nie wiem ...nie jestem bogiem lub Kaszpirowskim.

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #35 dnia: 01.06.2017, 17:07 »
Natura nie lubi pustki, niech tsunami to sprzątnie. Jest do zagospodarowania paręset tysięcy portfeli. Zanim trup PZW ostygnie na pewno powstanie coś nowego. za duża kasa w tym wszystkim jest.
Może w końcu powstanie coś co ma wędkarzy w głowie i oddzielna instytucja od tych z siatkami. Zawsze tak jest że nowe łatwiej jest zrobić niż stare i zrujnowane odbudować.
Będę się powtarzał ale strasznie mnie to dziwi że wszyscy psioczą na PZW a jak ma ich zdmuchnąć to się martwią że ich zabraknie. Przecież jak zdechnie PZW to nikt nie zabroni łapać ryb to za wielki elektorat. Może wojewodowie przejmą na jakiś czas wody i będzie się wykupowało pozwolenie w starostwie do czas ogarnięcia tematu. Gorzej na pewno nie będzie.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline maszek95

• Ekspert
« Odpowiedź #36 dnia: 01.06.2017, 17:59 »
Tak tylko my teraz nie potrafimy chronić wód przed kłusolami, a co dopiero by było jak takie PZW padnie, i praktyczne wiele wód zostanie bez gospodarza jako takiego. Będzie wolna amerykanka. Wiadomo, że powstaną stowarzyszenia i przejmą jakieś wody. Ale zanim to zrobią to te wody mogą być spladrowane do zera. A jak wiadomo są okręgi gdzie dbają w miarę o wody i nawet teraz jest tam co łowić.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #37 dnia: 01.06.2017, 18:02 »
PZW nie padnie. Zmieni się kierownictwo. Jak prezes banku czy kierownik fabryki robi wały, to jak go złapią, nie zamykają banku lub fabryki, nie?
Przecież Selektor wyraźnie to napisał.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #38 dnia: 02.06.2017, 07:52 »
Posty takie jak matchlessa świadczą o tym, że wszyscy wiedzieli, ale każdy liczył że jakoś to będzie póki kaska z budżetu państwa wpływała na konto PZW.

Ciekawe wnioski wyciągasz. Choć błędne, nie będę z nimi polemizował.

LUK ja Wam powiem gotowy przepis na... wywołanie El Nino, które zdmuchnie wszystko i pogrąży wiele osób.

...

Macie gotowy przepis może nie na El Nino, ale na tsunami ;)

Pytanie za sto złotych. Jeśli jesteś pewny tego co piszesz, jeśli jesteś wędkarzem, wyrażasz troskę o dobro PZW i wędkarzy (wnioskuję z poprzednich wpisów) to dlaczego sam tego nie zrobisz?
Grzegorz

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 02.06.2017, 16:44 »
Odpowiem matchless na Twoje pytanie za 100 złotych. Jak zerkniesz w moje posty w tym dziale to zauważysz, że jeszcze do zeszłego tygodnia miałem do PZW stosunek ambiwalentny, dopiero pisanie "rad" przez użytkowników forum co do kwestii prawnych w PZW spowodowało chęć udzielenia im właściwych wskazówek. I od tego się zaczęło szukanie, szperanie i wynajdywanie :) I okazało się, że nie jest za ciekawie. Aha nie widzę też problemu bym sam rozpoczął tę krucjatę i nawet wiem do kogo się zgłosić by było szybciej i łatwiej. A teraz najlepsze matchless. W sieci jest kilkanaście portali wędkarskich i na żadnym z nich nie ma mowy o jakiś próbach działań naprawczych ze strony PZW, o których Ty piszesz. Wystarczyło coś znaleźć i okazało się, że już znajdą się obrońcy wieloletniego naruszenia prawa w PZW, bo Wy wiecie dobrze jak daleko to było oderwane od rzeczywistości i jak daleko odbiegaliście od regulacji prawnych,które nawet sobie w statucie wpisaliście. Sorry (nie uderzam teraz w Ciebie), ale jakim trzeba być idiotą, aby nie wiedzieć że dana ustawa może za rok już nie istnieć :thumbup:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #40 dnia: 02.06.2017, 23:11 »
Niepotrzebne są te słowne zapasy panowie... Mamy poważną rzecz przed sobą. Jak to wszystko ugryźć? :)
Lucjan

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #41 dnia: 03.06.2017, 04:38 »
Dobra.
Krótki link do KRS
http://www.krs-online.com.pl/polski-zwiazek-wedkarski-krs-103188.html

Jeśłi dobrze widzę to PKD figuruje jako: 94.99.Z
Czyli:
Podklasa PKD 94.99.Z obejmuje:

działalność organizacji niezwiązanych bezpośrednio z partią polityczną, wspierających inicjatywy społeczne poprzez edukację, wpływy polityczne, gromadzenie funduszy itp., takich jak:
organizacje wspierające inicjatywy mieszkańców lub ruchy protestacyjne,
organizacje ekologiczne i działające w celu ochrony środowiska,
organizacje wspierające działalność stowarzyszeń regionalnych i edukacyjnych, gdzie indziej niesklasyfikowane,
organizacje mające na celu ochronę i poprawę sytuacji pewnych grup specjalnych, np. grup etnicznych i mniejszościowych,
stowarzyszenia patriotyczne, włączając stowarzyszenia kombatantów,
działalność stowarzyszeń konsumentów,
działalność związków motorowych,
działalność stowarzyszeń kultywujących kontakty towarzyskie, takie jak kluby rotariańskie, loże itp.,
działalność związków młodzieżowych, organizacji studenckich, klubów i bractw itp.,
działalność stowarzyszeń agitujących do działalności kulturalnej,rekreacyjnej oraz hobbystycznej (innej niż sporty i gry), np.: koła poetyckie i literackie, kluby książki, kluby historyczne, koła działkowców, kluby filmowe, koła fotograficzne, muzyczne i artystyczne,kluby kolekcjonerskie, kluby środowiskowe itp.,
działania wspierające myślistwo i łowiectwo,
działalność związaną z przyznawaniem dotacji przez organizacje członkowskie i inne.
Podklasa PKD 94.99.Z nie obejmuje:

działalności charytatywnej związanej ze zbieraniem funduszy na działalność społeczną sklasyfikowanej w 88.99.Z,
działalności profesjonalnych grup i organizacji artystycznych,sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach grupy 90.0,
działalności klubów sportowych, sklasyfikowanej w 93.12.Z,
działalności organizacji profesjonalnych, sklasyfikowanej w 94.12.Z.
Oświeć mnie gdzie mam szukać PZW wpisanego do KRS jako związek sportowy?

Marcin

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #42 dnia: 03.06.2017, 10:55 »
Strona z której korzystasz to jest strona jakiejś firmy, która bezpłatnie podaje dane jedynie w ograniczonym zakresie, a często jeszcze nieaktualne. Tu masz darmową rządową wyszukiwarkę podmiotów w KRS:
https://ems.ms.gov.pl/krs/wyszukiwaniepodmiotu

W załączniku masz to o co pytasz wraz z aktualnym wydrukiem dotyczącym wszystkich wpisów PZW w KRS.
 Dzięki tym wpisom każdy umywa ręce i kieruje "negatywnie nastawionych" do ZG do ministra sportu...a ten z uwagi na to, że wykreślił PZW z listy związków nie jest już organem nadzoru :) A jak widać z odpowiedzi na interpelacje posłów PIS, albo jest tak posrany, że nie wie co z tym fantem zrobić przed nadchodzącymi wyborami... albo są też inne możliwości ;)

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #43 dnia: 04.06.2017, 22:37 »
Dziś znajomy (niewędkujący ;)) przy piwku zwrócił mi uwagę jak mu opowiadałem o wpisach PZW w KRS  na istotną rzecz, która umknęła mi w tym całym zamieszaniu z PZW. Zobaczcie na wpisy dotyczące zmian statutu PZW w ostatnich latach. Pusto. 

Zgodnie z  art. 21 ustawy  Prawa o stowarzyszeniach Zarząd stowarzyszenia ma obowiązek niezwłocznie zawiadomić sąd rejestrowy o zmianie statutu. Dalej ten artykuł stanowi, iż w sprawie wpisania do rejestru zmiany statutu stowarzyszenia stosuje się  odpowiednio zasady i tryb przewidziane dla rejestracji stowarzyszenia. Do rejestracji stowarzyszenia odnosi się art. 17 Prawa o stowarzyszeniach, który stanowi, iż w celu rejestracji nowego stowarzyszenia konieczne jest uzyskanie wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego, bo dopiero od tego momentu uzyskuje ono osobowość prawną i może działać zgodnie z prawem.  Wpis ma charakter konstytutywny. Inaczej mówiąc musi on być, bo decyduje o możliwości podjęcia działalności przez stowarzyszenie. To samo dotyczy więc zmian statutu z uwagi na treść art. 21 Prawa o stowarzyszeniach. Te zmiany w statucie muszą się znaleźć w KRS, aby można było mówić o jakimkolwiek wywołaniu skutków prawnych przez zmiany w statucie. Zobaczcie co na ten temat mówi ostatnia instancja w sądownictwie administracyjnym - Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku z dnia 27.06.2008r., sygn. akt I OSK 1367/07:

"Zgodnie z art. 17 ust. 1 ustawy Prawo o stowarzyszeniach wpis stowarzyszenia do KRS ma charakter konstytutywny. Z przepisu art. 21 tej ustawy, odsyłającego w sprawie zmian statutu do przepisów regulujących zasady i tryb przewidziane dla rejestracji stowarzyszenia, wynika w sposób oczywisty, iż podjęta uchwała w sprawie zmiany statutu dla wywołania skutków prawnych wymaga wpisania jej na podstawie orzeczenia sądu do rejestru. Stąd też dokonana uchwałą zmiana statutu, wprowadzająca modyfikację w zakresie uprawnień przewodniczącego - który został upoważniony do reprezentowania i zastępowania stowarzyszenia na zewnątrz (w tym przed sądami i organami administracji publicznej), gdy nie została ona ujawniona w Krajowym Rejestrze Sądowym, nie może mieć znaczenia prawnego."

Naczelny Sąd Administracyjny jasno i wyraźnie wskazuje, że brak wpisów w KRS dotyczących zmian w statucie skutkuje tym, iż zmiany nie mają znaczenia prawnego. Ostatnie zmiany statutu wpisane przez ZG w KRS-ie są... z 2007r. :)

Jeszcze coś Wam powiem :) PZW lubi powoływać się na to, że jest związkiem sportowym. Jednak ustawa o sporcie z 2010 r. w art. 21 wprost wskazuje, że minister właściwy do spraw kultury fizycznej zatwierdza, w drodze decyzji, statut polskiego związku sportowego oraz jego zmiany, które polski związek sportowy przedstawia niezwłocznie po ich uchwaleniu. 

Inaczej mówiąc Minister Sportu i Turystyki wyraża zgodę lub odmawia wyrażenia zgody na dokonanie zmian w statucie polskiego związku sportowego. Dopiero więc po wyrażeniu zgody polski związek sportowy może dokonać zmian w Krajowym Rejestrze Sądowym. Do momentu wpisu w KRS obowiązują "stare" postanowienia statutu. Boom. To jest dopiero bomba.

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #44 dnia: 24.08.2017, 17:04 »
Widzę, że w ZG PZW ktoś pilnie studiuje to forum i rzeczywiście przestraszył się tego, że w normalnie funkcjonującym stowarzyszeniu w tym kraju za brak zmian w KRS prezes wylatuje ze stanowiska :) Wiecie, że po wielu miesiącach pozmieniali częściowo wpisy w KRS :) To jest też oznaka, że ktoś się tam czegoś bardzo boi. Cytując klasyka "porządek w aktach musi być bez względu na ustrój" ;)