Autor Wątek: Rod pod wykonany w technologii CNC  (Przeczytany 6968 razy)

Offline jacek2121

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
Odp: Rod pod wykonany w technologii CNC
« Odpowiedź #15 dnia: 05.06.2017, 13:57 »
Stary, sprzęt tego gościa to monstrum, a Twój to " zwiewna dzierlatka " :D ;) :D
Mam nadzieję, że nad wodą nie będzie się tak zwiewnie zachowywał po pracy jadę przetestować

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 05.06.2017, 14:05 »
Wydaje się, że dzięki ażurowej materii nie będzie za bardzo wrażliwy na podmuchy wiatru. Niech moc będzie z Tobą ! :D

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 05.06.2017, 14:12 »
Wygląda zacnie. Martwi mnie tylko ta pojedyncza nóżka z tyłu. Piszesz, że łowisz na method feeder, więc całość będzie stała pod kątem. Nie przewróci się przy mocniejszym braniu?
Marcin

Offline jacek2121

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 05.06.2017, 14:46 »
Wygląda zacnie. Martwi mnie tylko ta pojedyncza nóżka z tyłu. Piszesz, że łowisz na method feeder, więc całość będzie stała pod kątem. Nie przewróci się przy mocniejszym braniu?
Nie powinno tylna noga zakończona jest ok 80 mm "szpikulcem" który się wbija w ziemię poza tym rozstaw nóg jest na tyle niewielki, że całą "stabilizację boczną" przejmują nogi przednie generalnie rod pody oryginalnie też są na 3 nogach:D

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #19 dnia: 05.06.2017, 15:21 »
Życzę Ci, żeby tak właśnie było :)
Marcin

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #20 dnia: 05.06.2017, 16:00 »

Offline jacek2121

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 05.06.2017, 16:51 »
Nawet bardzo:D ale z nierdzewki tez pewnie kloc straszny.

Offline jacek2121

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 05.06.2017, 20:48 »
Fotka z łowienia. Testy zakończone pomyślnie choć pewną modyfikację bd trzeba wprowadzić nawet mam już pomysł. Byłem na łowisku komercyjnym branie ok 4kg karpia nie sprawiło kłopotu choć było bardzo energiczne. Po wbiciu wszystkich 3 nóg w ziemię lub zablokowaniu na kamyczkach nie powinno być żadnych kłopotów ze stabilnościa lecz na 100% pewności czas spędzony nad wodą stanowczo zbyt krótki.

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 05.06.2017, 21:01 »
Fotka z łowienia. Testy zakończone pomyślnie choć pewną modyfikację bd trzeba wprowadzić nawet mam już pomysł. Byłem na łowisku komercyjnym branie ok 4kg karpia nie sprawiło kłopotu choć było bardzo energiczne. Po wbiciu wszystkich 3 nóg w ziemię lub zablokowaniu na kamyczkach nie powinno być żadnych kłopotów ze stabilnościa lecz na 100% pewności czas spędzony nad wodą stanowczo zbyt krótki.

Piszę sie, ale na wersję tańszą, ze śrubami m8 :facepalm:

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 05.06.2017, 21:09 »
Witam wszystkich zdaję sobie sprawę, że to dział rękodzieło a realizacja mojego projektu została wykonana na obrabiarce cnc, nie mniej jednak mam nadzieję, że spodoba wam sie moj pomysł i wykonanie. Zacznijmy od początku czyli od łowiska na którym spędzam najwięcej czasu i którego brzeg w 80% jest z kamieni co sprawia, że wbicie podpórki graniczy z cudem, dostęp do tego łowiska jest bardzo ograniczony ponieważ znajduje się w środku lasu i żeby do niego dotrzeć trzeba pokonać min 500 -800m z całym osprzętem co powoduje, że mimo wszystko trzeba jak najbardziej ograniczyć cały "wędkarski majdan" zainspirowany projektami podow pewnego pana z zagranicy postanowiłem wykonać rod pod dostosowany do moich potrzeb . Łowię praktycznie tylko na method feeder wiec kupowanie solidnego a zarazem  ciężkiego poda mija się z celem, tym bardziej noszenie go taki kawał. Swój wykonałem z aluminium o grubości 10 mm co sprawia, że konstrukcja jest sztywna a zarazem lekka. Po złożeniu spokojnie chowa się w mojej torbie. Dziś wykonana została reszta elementów i od razu postanowiłem go złożyć niestety na razie na zwykle śruby M8. Jeśli testy będą pomyślne, wykonane zostaną elegancie pokrętła z stali nierdzewnej. Poniżej kilka fotek. Prosił bym o opinie na temat poda sugestje zmian itp. Pozdrawiam.
Jacku. Fajne indywidualne podejście do tematu. :thumbup: JA tu widzę wystarczającą regulację nóg do pewnych warunków jakie zapewne u ciebie występują. Myślę że to jedno podporowe podparcie tyłu, też będzie miało swoje zalety, np łatwiej zaklinować w szczelinie. Brawo Ty. :beer:
Arek

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
« Odpowiedź #25 dnia: 05.06.2017, 22:43 »
Jacek, to jest świetne. :thumbup:

Wygląda niesamowicie i robi swoją robotę jak widać.
Jeśli będziesz szukać testera, zgłaszam się :P 8)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline jacek2121

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 06.06.2017, 07:14 »
Hehe :D na prawdę bardzo się cieszę, że się podoba :D Generalnie nie myślałem o żadnej produkcji na większą skalę :D ale może to by był dobry pomysł :D