Autor Wątek: Wydajność mixu  (Przeczytany 4195 razy)

Offline MiłoszCNA

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Wydajność mixu
« dnia: 06.06.2017, 18:00 »
Witam wszystkich bardzo serdecznie! :)

Do napisania tego posta skłoniły mnie przemyślenia na temat wydajności mixu do metody na bazie zanęty MMM. Chciałbym się dowiedzieć, co Waszym zdaniem jest bardziej korzystne z punktu wydajności i ilości zużycia zanęty na jedną sesję.

W pierwszej opcji używamy dobrze wszystkim znanego mixu Luka, mamy tam mmm, zanętę Lorpio method, zmielone pellety oraz Konopie, wszystko razem zmieszane przed namaczaniem. Namaczamy to wszystko klasycznie małymi porcjami wody.
W drugiej sytuacji mieszamy MMM z innymi składnikami nad wodą, pierw zalewając tylko zanętę Sonubaitsa większą ilością wody, na wzór chłopaków z FTR, co powoduje znaczne zwiększenie objętości, a dopiero po tym dodajemy do mixu pozostałe produkty.
Czy w wypadku zalania mixu luka większą ilością wody, jak w drugiej opcji, mogę otrzymać zwyczajne błoto przez zawartość słabszej jakościowo zanęty w mixie, czy może mix ten również zwiększy swoją objętość jak w wypadku przykładu z Feeder Team Rzeszów z samą zanęta Sonubaits?
Pozdrawiam wszystkich i liczę na opinie! :) :narybki:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2224
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wydajność mixu
« Odpowiedź #1 dnia: 06.06.2017, 18:09 »
Na logikę. MMM puchnie, reszta nie. Im więcej MMM w miksie, tym bardziej on puchnie. Im mniej... tym mniej.
Nie widzę tutaj wielkiego pola do dyskusji :P
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline MiłoszCNA

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 06.06.2017, 18:43 »
Dzięki za szybką odpowiedź! :) czyli to czy MMM jest w mixie luka z innymi składnikami, czy jest nawilżany osobno większą ilością wody nie ma znaczenia, jeśli chodzi o to jak bardzo zwiększa on swoją objętość? Pytam, bo jest to dość droga zabawa, a dopiero zaczynam i chce jak najbardziej zwiększyć wydajność mixu :) pozdrawiam.

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 06.06.2017, 19:44 »
Możesz też dodać pelletu 2 mm i przygotować mix 50/50 (oczywiście to umowne proporcje). Dzięki temu otrzymasz więcej (bardzo wartościowej) mieszanki :) 1 kg dobrego pelletu (Skretting lub Coppens) kosztuje jakieś 10-12 PLN.
Pozdrawiam,
Maciek

Offline MiłoszCNA

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 06.06.2017, 19:56 »
Maciek dzięki za odp, na pewno dodam pelletu. Masz może jakieś doświadczenia z pelletami stalomax? Planowałem kupić ich Pellety truskawka i mięsny.

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 06.06.2017, 20:02 »
Niestety nie mam doświadczenia z pelletami tej firmy :(
U mnie numerem jeden są pellety rybne, dopiero później "bawię" się w inne smaki :)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #6 dnia: 06.06.2017, 20:26 »
MMM to nie jest cudowna zanęta, która bierze masę wody, jej skład to mielone pellety głównie, drobno. Jeżeli dodasz własne składniki drobno mielone i suche, to też będą pić sporo wody. Jednak jeżeli dodaje się mielonych konopi lub innych ziaren, to wtedy mieszanka tyle wody nie pije. Ale to nie znaczy, że zanęty będzie mniej ;)

Chłopaki z FTR robią zanętę wg receptury Sonubaitsa i zaleceń Tommy'ego Pickeringa, ale normalnie używa się tej samej ilości wody, niekoniecznie w tym samym czasie. Tam nie ma cudu, dzięki któremu zanęta bierze dwa razy wody więcej :) Raczej mieszanka jest bardzo wysuszona, brak jakichkolwiek ziaren sprawia, że pije wodę bardziej niż zanęty zwykłe, ale różnic wcale wielkich nie ma. Jeszcze lepsza zanęta jest na bazie mielonych ekspanderów - czyli Supercrush.

To co zwiększy Ci objętościowo zanętę, to sito i na przykład dwukrotne przesianie. Dodatkowo obniżysz koszt miksu używając pelletów 2 mm i robiąc miks 50/50, który wg mnie jest idealną, uniwersalną opcją sprawdzającą się wszędzie.

Lucjan

Offline MiłoszCNA

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 06.06.2017, 21:01 »
Luk dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :) na pewno spróbuję zgodnie z waszymi zaleceniami pelletów 2mm. Co do sita, właśnie mmm robiony metodą FTR wygląda jak przesiany, więc to będzie najlepsza opcja :) dzięki raz jeszcze!

Offline Tench_fan

• Ekspert
  • Reputacja: 476
    • Galeria
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 06.06.2017, 23:23 »
Maciek dzięki za odp, na pewno dodam pelletu. Masz może jakieś doświadczenia z pelletami stalomax? Planowałem kupić ich Pellety truskawka i mięsny.

Moje doświadczenia z Stalomaxem - morwa, monster fruit - bardzo klejące.
Ostrożnie z wodą, inaczej będziesz miał problem i podajnik nie będzie się ładnie opróżniał.
Stosowałem albo w mieszance z innymi ( Lorpio - basic, betaina) - albo w miksie z zanętą 50/50 MMM.
Uważam że lepiej je dawać w miksie z zanętą, jeśli jako składnik mixu pelletów to dawaj góra 1/4 w stosunku do pozostałych.
Nie wiem czy wszystkie smaki pelletów Stalomaxa sie tak zachowują.

Radek

Wędkarstwo - namiastka szczęścia gdy życie nie rozpieszcza.

Offline MiłoszCNA

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 06.06.2017, 23:30 »
Mocno zaciekawiły mnie Pellety o których wyżej wspomniał Maciek.  Cena przystępna i opinie dobre :)  wypróbuje. A stalomax planuje właśnie do mixu 50:50 :) dzięki za informację!

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 07.06.2017, 06:23 »
Dodaj peletu Lorpio basic 2 mm do MMM w proporcji 60% zanęty i 40% pellet, lub 50/50. Nie kombinuj bardzo z rozcieńczaniem bo będziesz miał spadki brań. Lepiej mieć mniej pełnowartościowe zanęty niż wiadro badziewia. Dla oszczędności możesz łowić na mniejszy podajnik, zrób testy jak ryby reagują na mniejszy podajnik a jak nq większy.
Paweł