Autor Wątek: Pierwsza wędka oraz kołowrotek pod spławik na mały staw  (Przeczytany 3838 razy)

Offline atyde

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Witam.

Jako iż jestem praktycznie zielony w tym temacie proszę o pomoc w wyborze wędziska (ok 150 zł) i kręciołka (100 zł), mam zamiar kupić swoją pierwsza wędkę pod spławik na mały staw (35 m-100 m) głębokość 1,5-1,8 m, ryby to karp, karaś leszcz, lin, płoć trochę amura wzdręgi, szczupaka i okonia ogólnie na chwilę obecna max 3-4 kg.
Długość wydaje mi się, że 3,6-4 m max.

Jeśli chodzi o kołowrotek to coś takiego wypatrzyłem: Robinson Dakota 206/306

Dzięki wielkie z góry za wszystkie propozycje.

Offline arkady1321

• Ekspert
  • Reputacja: 24
  • Ulubione metody: waggler i feeder

Offline grych

• Ekspert
  • Reputacja: 53
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Pierwsza wędka oraz kołowrotek pod spławik na mały staw
« Odpowiedź #2 dnia: 13.06.2017, 22:30 »
Posiadam i polecam.
Wędka starannie wykonana i duży zapas mocy.

https://www.haldorado.hu/irasok/teszthorgaszat-c9/komplett-felszereles-tesztek-c82/daiwa-aqualite-power-match-390-bot-es-daiwa-procaster-3500x-orso-teszt-es-elmenybeszamolo-a3185

Tylko weź pod uwagę cenę, w jakiej @atyde szuka wędki, ta Daiwa o której piszesz, to wydatek dwa razy większy. Oczywiście - jak wszystko - może udałoby się znaleźć tańszą-przechodzoną, ale pewnie to łatwe nie będzie ;)

Offline wojciu1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #3 dnia: 13.06.2017, 23:02 »
Jeśli chodzi o kołowrotek, to polecam przekroczyć budżet o 20 zł i kupić Ryobi Ecusima.
Pozdrawiam,

Wojtek

Offline wichajster

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #4 dnia: 14.06.2017, 03:35 »
Najchętniej polecałbym Ci bata, ale z tego co piszesz jest większa ryba czyli matchowka będzie chyba lepsza. Polecam kupić wędkę odrazu 4,5 metra. Celniejsze rzuty, lepsza kontrola podczas holu. Nie będę podawał Ci konkretnych modeli bo nie zbyt sensu. Co byś nie wziął w tych pieniądzach będzie praktycznie tej samej jakości. Polecam coś z Mikado, Kongera, Jaxona. Mają dobre wędki cena/jakość. Pobierz sobie katalogi z neta, wybierz coś i popatrz ceny na allegro. Cw. Wędki myślę do 15g, 18g. Kołowrotek po prostu żeby nie był bardzo duży. Wielkość 2500 będzie okej 👌

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Offline Huberto

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #5 dnia: 14.06.2017, 07:20 »
Matchówka Mikado Ultra Match 3,9 m lub Mikado Hirameki Match. Obydwie są na fish24 w niedużej cenie a wędziska są warte uwagi. Do kołowrotka zostaje ci 30 zł z wędki jeśli wybierzesz pierwszą. Polecam kołowrotek Drennan float. Tylni hamulec ci w zupełności wystarczy. Płytka szpula idealnie nadaje się do żyłek matchowych sprzedawanych  w polskich sklepach po 100 m. Kołowrotek nie raz się przewinął po forum. Sam Lucjan go używał, więc jest godny polecenia.

Offline damiansrd88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 14.06.2017, 07:48 »
A ja polecam przyjrzeć się Daiwie Carp Match 3,6m lub poszukać wędki typu float. Jaxona Silver Shadow Float macałem i nie polecam bo leci strasznie do przodu.

Co do kołowrotka to poszukaj takiego co ma idealnie pracującą rolkę aby nie skręcał ci żyłki.
W decathlonie mają Daiwa Megaforce Match 3i, kołowrotek ma 2 szpule o różnej pojemności tylko kosztuje 150.
Kołowrotki Ryobi, Spro i Okumy mają dobre opinie.

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #7 dnia: 14.06.2017, 18:39 »
Najchętniej polecałbym Ci bata, ale z tego co piszesz jest większa ryba czyli matchowka będzie chyba lepsza. Polecam kupić wędkę odrazu 4,5 metra. Celniejsze rzuty, lepsza kontrola podczas holu. Nie będę podawał Ci konkretnych modeli bo nie zbyt sensu. Co byś nie wziął w tych pieniądzach będzie praktycznie tej samej jakości. Polecam coś z Mikado, Kongera, Jaxona. Mają dobre wędki cena/jakość. Pobierz sobie katalogi z neta, wybierz coś i popatrz ceny na allegro. Cw. Wędki myślę do 15g, 18g. Kołowrotek po prostu żeby nie był bardzo duży. Wielkość 2500 będzie okej 👌

4,5m to już wędka zadaniowa, spokojnie starczy 3,9.
Polecam Mitchell Fluid Match. Mam wersję 4,2 i to trochę za długa na moje łowienie, ale jak chcesz rzucać dalej to 4,2 Ci to ułatwi.
Kołowrotek możesz wybrać Spro Passion Match ale to trochę ponad budżet. Ciężko będzie znaleźć coś dobrego do 100 zł.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline wichajster

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #8 dnia: 16.06.2017, 13:52 »
Nie zgadzam się, im dłuższa wędka cenniejsze rzuty, lepsza kontrola itp. Dl transportowa będzie niewiele większa

Offline Matt

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #9 dnia: 16.06.2017, 14:03 »
Mikado Hirameki 3,90m - mocna sztywniejsza matchówka, jeżeli dopiero zaczynasz przy dłuższych I delikatniejszych możesz mieć problem z podebraniem większej ryby zwłaszcza w przyszłości na pomoście, zaopatrz się w podbierak minimum 4 m do tego :) tak czy siak przed zamówieniem polecam przejść się do wędkarskiego i pomacać :)

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #10 dnia: 16.06.2017, 15:08 »
Okuma Carbonite 2m
Robinson VDE-R Match MX2 390/18g  lub Sensas Crazy Silverfish Medium 3.9 godne polecenia wędki poniżej 200 pln.
Ewentualnie coś z Mikado.

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #11 dnia: 16.06.2017, 16:26 »
Nie zgadzam się, im dłuższa wędka cenniejsze rzuty, lepsza kontrola itp. Dl transportowa będzie niewiele większa

Ciągle się nie zgadzam z Tobą, taka długość będzie ciężka do opanowania.
Gdzie jest potrzebna celność przy spławik? Rzucasz w linii i ściągasz na odpowiednią odległość, którą zaznaczasz na żyłce.
Kontrolę uzyskujesz przy krótszych wędkach. Taką długością ciężko też operować na miejscach gdzie są drzewa.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline arkady1321

• Ekspert
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #12 dnia: 16.06.2017, 16:32 »
Na komercje poleciłbym Tobie  https://sklep.gorek-gliny.pl/?279,odleglosciowka-mivardi-superior-match-4-20-m
Posiadam kijek i jestem bardzo zadowolony. Karpiki 4 kg pięknie się holuje.

Offline damiansrd88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 16.06.2017, 16:53 »

Ciągle się nie zgadzam z Tobą, taka długość będzie ciężka do opanowania.
Gdzie jest potrzebna celność przy spławik? Rzucasz w linii i ściągasz na odpowiednią odległość, którą zaznaczasz na żyłce.
Kontrolę uzyskujesz przy krótszych wędkach. Taką długością ciężko też operować na miejscach gdzie są drzewa.

Dłuższym kijem łatwiej prowadzić rybę jak mamy zarośnięty brzeg i tyle z zalet długich wędek przy holu