Autor Wątek: Mocny 3-częściowy feeder na rzekę. Korum Feeder?  (Przeczytany 4905 razy)

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Mocny 3-częściowy feeder na rzekę. Korum Feeder?
« Odpowiedź #15 dnia: 27.06.2017, 12:07 »
Kupiłem  przed chwilą  Beast Mastera Carp Feeder DX 12ft który zaproponował Wonski81 2 posty wcześniej. Macałem także  DX 120 g 13ft, który także brałem pod uwagę. Miałem trudny wybór bo i ta 120-tką to doskonały kijek i można nim miotnąć bardzo daleko. Pod obciążeniem pięknie się wygina. Kijek jest dosyć szybki, nie jakiś angielski makaron.  I'm sorry Luk.  Czuje się moc i sprężystość ,wystarczy go naładować i rzuci sam daleko i celnie.  Jak trzeba to się pięknie gnie jak to Shimano. Oba kije są pięknie wykonane i kapitalnie tłumią drgania. Jak na swoją moc są zaskakująco lekkie.
Kupiłem Carp Feeder 150 g, bo bardziej pasował mi do ręki.  Mam 120g stradica więc zdecydowałem się jednak na coś mocniejszego bo czasem trzeba użyć ciężkiego koszyka i rzucić nim ile fabryka dała .  Ma bardziej szczytową akcję a co do mocy to niczego się nie boi.  Jest dokładnie taki jak go opisał kol Czesław. 
Jeśli kogoś interesują szczegóły zakupu to proszę pytać na PW.
Dziękuję wszystkim, którzy pomogli mi w wyborze.
Wiesiek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 27.06.2017, 17:20 »

Zastanawiam się nad dokupieniem sobie partnera do Matrixa Carpmaster 13 ft, tyle że mocniejszego. Koniecznie jednak w długości 13 stóp, do rzutów podajnikami 60-80gr + towar albo średnim spombem.

Dotychczas myślałem o Korumie Barbel 13 ft w trójskładzie (jeśli będzie jeszcze gdzieś osiągalny). Jednak te Beastmastery mają w sobie to coś ;D Wonski, miałeś może w ręku poza Carp Feederem tą wersję 3,9 120 albo 150 gr? Bardzo różnią się akcją?

Tak miałem w ręce. To są "po prostu długie feedery o większym CW", pracujące bardziej niż Carp Feeder, cieńsze blanki, smuklejsze ogólnie.
Carp Feeder to ukłon bardziej w stronę karpiówki, ciężko to zdefiniować dokładnie. Masz moc i możliwości rzutowe karpiówki (ale nie przesadnie mocnej) ze wszystkimi zaletami feedera.
Sądzę, że możliwości rzutowe będą zbliżone, ze względu na to, że tym kijem można rzucać mocniej, bardziej siłowo, druga rzecz, że jest sztywniejszy, bardziej szczytowy przy rzutach, więc i celniejszy.
Tak ja to widzę w każdym razie.
Jeśli samemu się nie pomaca i nie potestuje, to ciężko podejmować tego typu decyzje... ;)
Czesiek

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 533
« Odpowiedź #17 dnia: 27.06.2017, 17:27 »
Dzięki, takiej opinii potrzebowałem - po niej widzę już że to wędki fajne, ale nie to czego szukam :) Nie mam niestety możliwości porównania tych trzech wędek osobiście, dlatego takie relacje mega pomagają 😀

Tym bardziej że faktyczny test i tak ma miejsce dopiero nad wodą ;)

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #18 dnia: 27.06.2017, 19:03 »

Zastanawiam się nad dokupieniem sobie partnera do Matrixa Carpmaster 13 ft, tyle że mocniejszego. Koniecznie jednak w długości 13 stóp, do rzutów podajnikami 60-80gr + towar albo średnim spombem.

Dotychczas myślałem o Korumie Barbel 13 ft w trójskładzie (jeśli będzie jeszcze gdzieś osiągalny). Jednak te Beastmastery mają w sobie to coś ;D Wonski, miałeś może w ręku poza Carp Feederem tą wersję 3,9 120 albo 150 gr? Bardzo różnią się akcją?

Tak miałem w ręce. To są "po prostu długie feedery o większym CW", pracujące bardziej niż Carp Feeder, cieńsze blanki, smuklejsze ogólnie.
Carp Feeder to ukłon bardziej w stronę karpiówki, ciężko to zdefiniować dokładnie. Masz moc i możliwości rzutowe karpiówki (ale nie przesadnie mocnej) ze wszystkimi zaletami feedera.
Sądzę, że możliwości rzutowe będą zbliżone, ze względu na to, że tym kijem można rzucać mocniej, bardziej siłowo, druga rzecz, że jest sztywniejszy, bardziej szczytowy przy rzutach, więc i celniejszy.
Tak ja to widzę w każdym razie.
Jeśli samemu się nie pomaca i nie potestuje, to ciężko podejmować tego typu decyzje... ;)

Wonski proszę Cię :facepalm:

Beastmaster 390cm 120/150g spokojnie ogarnie podajniki od 10g do 200g i midi spomba.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 27.06.2017, 19:18 »
W takim razie Carp Feederem możesz zarzucać całym wiadrem ;D
Czesiek

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #20 dnia: 27.06.2017, 19:23 »
Te feedery ze szczytówką 5oz, tak naprawdę dobrze dopiero się ładują, przy podajnikach ESP 70g.

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 27.06.2017, 20:54 »
Witam ponownie.
Na razie trwa zabawa z nowym kijkiem na sucho. Nad wodą wypróbuję go dopiero na początku lipca. Pójdę na komercję, gdzie jest dużo karpi i podzielę się wrażeniami. Połowię też na środkowej Wiśle. Tam niełatwo o godną uwagi rybę ale jeśli się chce łowić w pobliżu nurtu potrzebne są ciężkie koszyki. Jestem przekonany ,że Carp Feeder bez trudu zda ten egzamin.
Wiesiek