Autor Wątek: Kołowrotek do połowu szczupaka na martwą rybkę - jaki?  (Przeczytany 3407 razy)

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
Cześć,
      przymierzam się do zakupu stałoszpulowca z wolnym biegiem do połowu szczupaka na martwą rybkę z gruntu, z brzegu. Moja wędka to 13- stopowa karpiówka, żyłka 0,35 mm, używane obciążenia zestawu to ciężarki 60- 100 gram, ale w rzece może trzeba będzie i więcej.  Do tej pory (raptem 1 wypad nad jezioro) używałem do tego celu multiplikatora, ale jakoś bardziej bym widział w tej roli kołowrotek ze szpulą stałą. Koledzy, nie chodzi mi o markę ale raczej o wielkość lub konkretne modele. W jakie wielkości celować np. z Shimano lub z Daiwy? Nigdy nie miałem tak dużych kołowrotków, nie mam orientacji. Posiadam obecnie Shimano 4000 DL FB, ale to na rzecznych feederach, trochę małe, zresztą mam tam już nawinięte linki, więc ich nie będę używał do szczupakowania. Z przystępnych cenowo jest np. Daiwa Black Widow 4500 i 5000 (za małe? za duże?), jest FOX EOS 10000 (?), Anaconda Magic BR 6500(?), Shimano Baitrunner XT 6000RB, Penn Slammer 560 Liverliner,  Nie chciałbym za bardzo wchodzić w koszta, sprzęt do sporadycznego wędkowania.

Offline RamiX

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • C&R
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Kołowrotek do połowu szczupaka na martwą rybkę - jaki?
« Odpowiedź #1 dnia: 30.06.2017, 17:11 »
Ja posiadam tego Foxa 10000 używam go właśnie do połowu na trupa z ciężarkami 60+ i sprawdza się bardzo dobrze.

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #2 dnia: 30.06.2017, 17:15 »
Mój typ to Baitrunner XT 6000 RB, używam od paru ładnych lat Super Baitrunnery 6000 i 8000 XTEA i jak do tej pory spisują się rewelacyjnie. Nie ma najmniejszego problemu ściągnąć podajnik Mikado Method Feeder 110g ze 150-200 metrów.

Baitrunner XT 6000 RB ma już łożyska wszędzie tam gdzie powinny być. Korpus hybrydowy ( Aluminium - XT-7 )

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 30.06.2017, 22:12 »
Koledzy już wiele napisali.
Ja bym skupił się na maszynach wielkości 6000 (mniej więcej), chociaż to ciężki temat, bo każdy producent nieco inaczej te wielkości opisuje. Przyjmę więc, że taki młynek winien ważyć 500-600g.
Shimaniaki owszem, ale jak dla mnie nie grzeszą mocą. Sensowne byłyby baitrunnery OC lub D, one jednak swoje kosztują. XTEA i XT RB to jednak zdecydowanie inne konstrukcje ;)
Przytoczony przez kolegę Fox czy Anaconda daje radę.
Daiwa Emcast również, tańsza Black Widow, za bardzo wykonana po taniości wg mnie.
Penn Slammer LL to mocny młyn, ma jednak słabe właściwości rzutowe ze względu na szpulę, a w zasadzie jej kształty.
Poza tym masz też Okumy, np Travertine, które nie kosztują wiele, a znoszą niemal wszystko, zwłaszcza oranie ciężkimi zestawami.
Czesiek

Offline arkady1321

• Ekspert
  • Reputacja: 24
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 01.07.2017, 09:10 »
Do takich zadań mam Shimano Baitrunner 6000D . Konkretny i mocny :narybki:

Offline Herman

« Odpowiedź #5 dnia: 01.07.2017, 19:56 »
OK, mam już swój typ:
http://allegro.pl/kolowrotek-okuma-aventa-bf-ab-6000-54199-i6849953675.html

Myślicie, że ten typ szpuli będzie odpowiedni do dalszych rzutów, czy raczej szukać czegoś bardziej long cast?

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 01.07.2017, 20:23 »
Okumowskie baitrunnery są oparte o posuw szpuli na eliptycznej zębatce, z jednej strony to dobrze, z drugiej źle.
Im dłuższa szpula, tym większa musiałaby być taka zębatka, a także korpus, by ją pomieścić ;)
Rozwiązaniem jest ślimakowy posuw szpuli, zajmuje mniej miejsca i szpula może być naprawdę długa.
W tym więc wypadku (Okumy) szpule są spore, ale nie są to takie typowe, rasowe long cast.

Okuma Aventa pojawiła się niedawno.
Nie wiem do końca co to za twór, miałem okazję pomacać, ale nie zaglądałem pod maskę :P
W kołowrotku nie podoba mi się szpula, taka dość płaska, dziwna "dupka" i osadzone głęboko pokrętło wolnego biegu- może się tam dostawać masa syfu. Po wtóre korbka z patentem szybkiego składania. W dużym kołowrotku, tej marki, to może być recepta na problemy.  Do tego małej średnicy pokrętło hamulca głównego.
Tak ja to widzę, nie znaczy, że mam rację ;)
Zwróć uwagę na model Axeon, jest to nowsze wcielenie Okumy Power Liner, nieco okrojone z łożysk, które jednak można zawsze dołożyć z powrotem ;)
Szpula całkiem szeroka i długa, korbka na kontrującej nakrętce, duże pokrętło hamulca, bardziej klasyczny wygląd "dupki" i pokrętła wolnego biegu. Power Linery to były mocne i twarde maszyny, za stosunkowo nieduże pieniądze, jest spora szansa, że nowe wcielenie będzie miało podobne cechy. Nie jestem jednak 100% pewny różnicy wagowej między wielkością 60 a 65. W katalogu Okumy jest (i zawsze było!) sporo niezgodności odnośnie wagi kołowrotków, gdybyś więc był zainteresowany, to zapytaj sprzedawcy przed zakupem, czy "60" faktycznie ma poniżej 500g masy ;)
Czesiek

Offline Herman

« Odpowiedź #7 dnia: 02.07.2017, 14:56 »
Znalazłem na tym Forum, że:

Axeon 560 wazy bez szpuli 530 gram.
Szpula z tworzywa: 80 gram
Szpula aluminiowa: 120 gram

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #8 dnia: 02.07.2017, 15:56 »
OK, mam już swój typ:
http://allegro.pl/kolowrotek-okuma-aventa-bf-ab-6000-54199-i6849953675.html

Myślicie, że ten typ szpuli będzie odpowiedni do dalszych rzutów, czy raczej szukać czegoś bardziej long cast?

A kręciłeś tym kołowrotkiem? Jeżeli nie, to napiszę o swoich odczuciach. Wypatrzyłem go w necie i skutecznie odnalazłem na Rybomanii. Byłem akurat z kumplem - karpiarzem i sumiarzem. Pokręciłem kołowrotkiem i dałem kumplowi. Zobacz, czy coś ci nie pasuje? Odpowiedział to, co od razu pomyślałem: Ta rączka jest jakaś za krótka...

Pomijając komfort łowienia, może to celowy zabieg producenta? Nie wiem. Generalnie kręcioł fajnie mielił, ale ta jedna cecha wyleczyła mnie z tego pomysłu.

Za to bardzo przypadł mi do gustu Spro Salerno. Z niechęcią odłożyłem go na stojak.  :)

Z innych propozycji - może Daiwa Crosscast 5000 LD QD A?

Offline Herman

« Odpowiedź #9 dnia: 04.07.2017, 12:50 »
Okumy Aventy w rękach nie miałem, korbka faktycznie wygląda na krótką.

Kolega @Wonski81 wspomniał, że Okuma Axeon to nowsza wersja Okumy Power Line. Widzę, że na Allero np. są oba te kołowrotki. Power Liner FD 60 (troszkę droższy) i Axeon 560 (tańszy o kilkadziesiąt złotych). Który bardziej można polecić?
Np trochę przerażają mnie te masy kołowrotków - 630 gram :) , w życiu czegoś takiego nie miałem przy wędce.

Offline Shiemano

• Ekspert
  • Reputacja: 124
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #10 dnia: 04.07.2017, 14:51 »
Kolega miał Okumy Power Liner i dwa razy słał do serwisu na wymianę blaszki od terkotki i potem sprzedał.
600g to nie jest wcale dużo, tak się tylko wydaje :P