Mikado Black Draft 3m do 40 gr.
Czy ma ktoś tą wędkę i jakie ryby na nią wyciągnął?
Dziś wyciągnąłem 8 kg karpia i zastanawiam się ile ona wytrzyma. Nie chcę jej złamać i nie wiem czy nie będę musiał kupić jakąś karpiówkę. Planowałem zakup tri lub rod poda i nie chcę zmienić planów. Zwłaszcza że muszę kupić nowy kosz do podbieraka i matę . Mam już błogosławieństwo żony na te zakupy.
Biorąc pod uwagę wytrzymałość wędziska, to w zasadzie nie jest istotne, czy holujesz rybę o wadze pięciu kilogramów, czy też dziesięciokrotnie cięższą, bo o wszystkim decyduje wytrzymałość żyłki, hamulec kołowrotka itp. Jeśli będziesz musiał używać do stosunkowo delikatnego kija żyłkę o grubości np. 0,28 mm, to coś tu nie gra. Będzie to znak, że potrzebujesz innego, mocniejszego kija. Nie czarujmy się, Black Draft to bardzo udany, wytrzymały kij, jednak nieprzeznaczony do regularnego holowania dużych ryb - czyli takich o wadze około 10 kg. Wiadomo, bywa tak, że trzeba "wziąć rybę za pysk", "przytrzymać", "odprowadzić", podprowadzić" itp, a delikatny kij tego nie umożliwia. Jeśli będziesz regularnie łowił ryby o wadze np. dwóch kilogramów, a od czasu do czasu ośmiokilogramowe, to pal licho, kij to wytrzyma. Gdyby jednak było odwrotnie, pomyślałbym o zmianie wędziska, oczywiście na mocniejsze.