Autor Wątek: Kołowrotek do matchówki  (Przeczytany 43599 razy)

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Kołowrotek do matchówki
« Odpowiedź #75 dnia: 03.11.2016, 09:21 »
Odświeżę troszkę temat.. Czy kołowrotek spiningowy nadaje się do odległościówki? Chodzi mi konkretnie o ten model: KOŁOWROTEK DRAGON NANOLITE XT60C FD 1015I 9BB+1RB*

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #76 dnia: 03.11.2016, 12:44 »
Nadaje się. Jeśli już masz taki kołowrotek i chcesz go zastosować do odległościówki to bez sensu kupować coś nowego, innego, dedykowanego pod tą metodę. Jeśli zastanawiasz się nad zakupem kołowrotka do odległościówki to nie jest to pozycja zła, ale też z pewnością w tej cenie kupisz już coś bardziej "odpowiedniego". Jeśli szukasz i chcesz kupić kołowrotek uniwersalny, którym połowisz czasem na spinning i czasem wyskoczysz ze spławikiem to też nie będzie to zły wybór. Kołowrotek to kołowrotek, ważne, żeby zwijał żyłkę. Kwestie detali i funkcji niezbędnych do profesjonalnego łowienia można zostawić zawodnikom. Jeśli łowisz amatorsko, dla przyjemności i nie musisz się z nikim "ścigać" to jak najbardziej kołowrotek, który wymieniłeś się nada. Nie podaję alternatywnych propozycji ponieważ pytanie zadałeś szczegółowe i dotyczyło tylko tego modelu więc ograniczyłem się do niego jedynie. ;)

Muszę zaznaczyć, że nie znam tego kołowrotka więc swoją opinię wyraziłem jedynie na podstawie opisów i parametrów, które znalazłem w sieci.
Grzegorz

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #77 dnia: 03.11.2016, 12:57 »
Nadaje się. Jeśli już masz taki kołowrotek i chcesz go zastosować do odległościówki to bez sensu kupować coś nowego, innego, dedykowanego pod tą metodę. Jeśli zastanawiasz się nad zakupem kołowrotka do odległościówki to nie jest to pozycja zła, ale też z pewnością w tej cenie kupisz już coś bardziej "odpowiedniego". Jeśli szukasz i chcesz kupić kołowrotek uniwersalny, którym połowisz czasem na spinning i czasem wyskoczysz ze spławikiem to też nie będzie to zły wybór. Kołowrotek to kołowrotek, ważne, żeby zwijał żyłkę. Kwestie detali i funkcji niezbędnych do profesjonalnego łowienia można zostawić zawodnikom. Jeśli łowisz amatorsko, dla przyjemności i nie musisz się z nikim "ścigać" to jak najbardziej kołowrotek, który wymieniłeś się nada. Nie podaję alternatywnych propozycji ponieważ pytanie zadałeś szczegółowe i dotyczyło tylko tego modelu więc ograniczyłem się do niego jedynie. ;)

Muszę zaznaczyć, że nie znam tego kołowrotka więc swoją opinię wyraziłem jedynie na podstawie opisów i parametrów, które znalazłem w sieci.

Dziękuję za odpowiedź :thumbup:

Offline MichalZ

• Ekspert
  • Reputacja: 38
    • https://posciel.to
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #78 dnia: 03.11.2016, 13:00 »
Grzegorz ja też zastanawiam się nad wymianą kołowrotka do matcha, co byś polecił do 300 zł?
Michał

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #79 dnia: 03.11.2016, 13:25 »
W tej cenie ciekawą pozycją wydaje się kołowrotek Spro Vento. Proponuję wersję 3000 do odległościówki. Cena to około 270-280 zł.

Mam jedną sztukę - szukałem dla siebie dobrego i w miarę taniego kołowrotka. Macałem go na targach w zeszłym roku. Znajomy ma dwie sztuki, ja kupiłem sobie jedną.
Jestem zadowolony. Minusem jest brak zapasowej szpuli. Kołowrotek wykonany porządnie. Na pewno bardzo ciekawa pozycja w tej półce cenowej.

http://www.spro.eu/EN_GB/category/molens/molens-met-slip-voorop/veneto-match-feeder-10000.html
Grzegorz

Offline kroszo

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #80 dnia: 03.11.2016, 13:30 »
Ja ze swojej strony mogę polecić SPRO Passion oraz Drennan Series 7 Float - posiadam oba i jestem mega zadowolony.
Dziki Wschód

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 906
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #81 dnia: 03.11.2016, 14:03 »
Ja również dzięki radom "tutejszych" forumowiczów, wiosną br. nabyłem Spro Veneto 4000 (308g) i jestem bardzo zadowolony. Moją obecną matchówkę 4,2m (ok.260g) wyważa bardzo dobrze. Poprzednio miałem Daiwę 3000 (240g) i rzeczywiście kijek leciał na pysk. Teraz mam świetny kręciołek w rozsądnej cenie. Polecam.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline MichalZ

• Ekspert
  • Reputacja: 38
    • https://posciel.to
« Odpowiedź #82 dnia: 03.11.2016, 14:22 »
Dzięki Panowie, zamówię sobie ten SPRO vento. Ciekawe jak będzie wywarzał moją nową xenie light 4,2 m. Ma ktoś ten kołowrotek zamontowany do tej wędki?
Michał

Offline flipers

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #83 dnia: 03.11.2016, 15:45 »
Ja też polecę Spro Passion 740M, ja mam dwie sztuki od początku sezonu 2016r. Jeden przy matchówce drugi przy pickerze 10ft. Oba pracują super. :D
Brak zapasowej szpuli w zestawie to mały minus. :P

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #84 dnia: 04.11.2016, 14:35 »
Dzięki Panowie, zamówię sobie ten SPRO vento. Ciekawe jak będzie wywarzał moją nową xenie light 4,2 m. Ma ktoś ten kołowrotek zamontowany do tej wędki?

Xenia Light jest stosunkowo lekkim kijkiem, ma około 200 g. Myślę, że wersja 3000 będzie tutaj odpowiednia, waży 290 g.
Różnica wagowa pomiędzy 3000 a 4000 nie jest duża, więc w zasadzie możesz sobie wybrać według własnego uznania.
Ja preferuję modele 3000 i mam takie nawet w wędkach 4,20 i dłuższych.

Wyważenie generalnie nie jest tutaj specjalnie istotne, nie jest to parametr wpływający na rzuty, ich odległość czy skuteczność łowienia. Pewne wychylenia nie mają znaczenia. To nie jest tyczka, która jest długa na 13 metrów i musimy ją trzymać w ręku, walczyć z wiatrem etc. Moim zdaniem cięższy kołowrotek przy dolniku może rzuty nawet utrudniać.
Jako przykład podam wędkę bez kołowrotka - kiedy machacie nią na sucho to wywija się tym kijkiem całkiem fajnie. Kiedy zarzucacie na sucho (bez kołowrotka) to śmiga aż miło. A przecież jak położymy ją na palcu w miejscu na przykład łączenia blanku z dolnikiem to poleci do przodu natychmiast. Wyważenie jest więc nijakie ale macha się kijkiem spoko. A weźcie w miejscu, gdzie macie mieć kołowrotek dajcie odważnik 1 kg. Wyraźnie będzie utrudniał rzuty. Moim zdaniem więc, wyważenie kołowrotka - jak najbardziej, ale jego waga nie powinna powodować wychylenia w grugą stronę - czyli w stronę dolnika. W związku z tym - za lekki być może ale za ciężki będzie już utrudniał łowienie.

Grzegorz

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #85 dnia: 04.11.2016, 15:03 »
  Ja mam bliźniaka od sensasa przy swoim acolycie plus 14ft  i wyważa go on idealnie. Kolowrotek z podwójną rączką waży równe 301g. Sama xenia jest dobrze wyważonym kijem więc nie będziesz miał  z tym problemu.

Offline maslak_102

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #86 dnia: 04.11.2016, 15:38 »
ja od dwóch sezonów używam dragona maximy http://allegro.pl/kolowrotek-dragon-maxima-hs-spinn-fd1030i-i6591292064.html
Dla mnie ważne jest aby miał większe przełożenie niż normalne kołowrotki, co prawda to jest model spiningowy ale za to ma prostszą konstrukcję w środku i znacznie precyzyjniejszy hamulec. Wędkuję często waglerami na dużych dystansach i wtedy liczy się czas zwijania zestawu. Plus jest jeszcze jeden dragona, nie mam problemu z częściami zamiennymi typu rolki w kabłąku itp. Jedyny minus maximy to to że dużo podkładu trzeba nawinąć.

Offline iras-m66

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #87 dnia: 04.11.2016, 16:36 »
Co do Dragona to od wiosny używam kołowrotka Manta Match i na razie złego słowa nie mogę o nim powiedzieć. Polecam pod rozwagę-solidny, na slimaku, szpula konkretna, zbiera dużo żyłki za jednym obrotem.
Złów i wypuść (choćby po to, by mieć co łowić w przyszłości)
Irek

Offline ErykS

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #88 dnia: 04.11.2016, 17:38 »
U mnie sprawdza się okuma carbonite 2m oraz dragon maxima obydwa godne polecenia na plus dragona jest to ze posiada trzy szpule w komplecie w tym dwie typu match .
Eryk :-)

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 04.11.2016, 19:06 »