Autor Wątek: Kołowrotek do matchówki  (Przeczytany 43585 razy)

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Kołowrotek do matchówki
« Odpowiedź #45 dnia: 26.01.2016, 20:47 »
Drennan fd 4000 mam i nieźle mi się spisuje nawet do feedera.  Ale opinii zbyt dobrych nie ma.  Na pewno trzeba się liczyć z pękającą blaszką pod pokrętłem hamulca,  ja już ją dorabialem.  Poza tym niezły no i trzy alu szpulki,  do Match a w sam raz. 

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 26.01.2016, 20:49 »
Mówisz o tym modelu Shimano Aero Feeder 4000 FA  ale on chyba drogi jest.

Kur... zapiał, któryś z kolegów tu linkował tego kręcioła na FM. Albo ja mam palimpsesty  :(

Cały czas jest ale spin.
http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/index.html
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

glizdziarz

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 26.01.2016, 20:53 »
Z czystym sumieniem mogę polecić klasyka gatunku SPRO PASSION 740M z przednim hamulcem. Minusem jest tylko jedna szpula bez zapasu ale za 40-50 zł można dokupić drugą. Pasuje szpula zwykła jak i match. Kołowrotek wytrzymały i uznany.

Offline kroszo

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #48 dnia: 26.01.2016, 20:55 »
Z czystym sumieniem mogę polecić klasyka gatunku SPRO PASSION 740M z przednim hamulcem. Minusem jest tylko jedna szpula bez zapasu ale za 40-50 zł można dokupić drugą. Pasuje szpula zwykła jak i match. Kołowrotek wytrzymały i uznany.

Jeszcze go nie kupiłem ale jestem zdecydowany i tak jak śledzę forum to każdy go poleca więc chyba to będzie dobry wybór :)
Dziki Wschód

glizdziarz

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 26.01.2016, 21:00 »
Wersję 740M kupują często gęsto spinningiści i dokupują zwykłą szpulę i mają uniwersalnego kręcioła pod lekkiego i średnieg spina.

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #50 dnia: 26.01.2016, 21:10 »
Mam Spro Passion 740 zwykłego i jakoś za nim specjalnie nie przepadam, na spiningu i feederze lubi zrobić warkocz, czy to żyłka czy plecionka, z czasem zrobił się luz na korbce i wiecznie trzeba ją dokręcać, Kupiłem RYOBI KREIGER 4000 i problemy zniknęły jak ręką odjął. Ale jak to mówił Zygmunt Chajzer "wybór należy do Ciebie", a tu ZONK! :P
Janusz

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #51 dnia: 26.01.2016, 21:20 »
Shimano w okolicach 500 zł: wspomniany wcześniej Aero Spin (wyraźnie lżejszy od Aero Match) lub Aero 2500 FA/HGFA (szpula odpowiadająca szerokością klasycznemu rozmiarowi "4000"):

W grę wchodzi również np. rozmiar "4000" lekkiego i nowoczesnego kołowrotka w rodzaju nowej Okumy Inspira (opisanej w tegorocznym katalogu Dragona), która pod względem jakościowym wydaje się stosunkowo bezpiecznym wyborem:

glizdziarz

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 26.01.2016, 21:21 »
Ja na swoje nie narzekam.

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #53 dnia: 26.01.2016, 21:25 »
Ja na swoje nie narzekam.

To nie jesteś prawdziwym Polakiem  :P

Offline júlio

• Reputacja: 14
  • TU NIE MA RYB
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #54 dnia: 26.01.2016, 21:26 »

jeszcze go nie kupiłem ale jestem zdecydowany i tak jak śledzę forum to każdy go poleca więc chyba to będzie dobry wybór :)

Bo to prosta i sprawdzona konstrukcja w bardzo dobrej cenie zrobiona przez Ryobi :)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #55 dnia: 26.01.2016, 21:39 »
Ja mam dobre doświadczenia odnośnie Shimano Exage 3000MRC.Jest to kołowrotek matchowy zbudowany wg  "starej szkoły" - czyli wielkość 3000 z dużym przełożeniem-w tym wypadku 6,2:1(niegdyś AERO miały bodaj 7:1),z płytkimi szpulami (2 w komplecie). Dodatkowo ma hamulec walki ,który nawet spełnia zadanie i przydaje się.
Kołowrotek jest dość zaawansowany technicznie,ale napęd ma dość słaby (zwykła  przekładnia) więc raczej będzie to najlepszy wybór do delikatniejszych zestawów. Mimo,że nie ma dużej średnicy szpuli,nie występuje w nim tendencja do skręcania żyłki i tego typu przygody,mogę polecić ,mnie się sprawdzał.

Dla mnie aktualnie nr 1 do matcha to Zauber 4000 (sam planuję zakup w najbliższym czasie). Oczywiście są o wiele lepsze maszyny na rynku,ale budżet mam ograniczony,więc dlatego piszę,że to nr1. 
Zwłaszcza ze starszej serii (korbka bez "zatrzasku"),najlepiej z niemieckiej dystrybucji-większa staranność i precyzja wykonania.
Oferuje najmocniejszy napęd z bodajże wszystkich kołowrotków matchowych w tej kategorii cenowej(może dzięki temu,że to młynek do spina,ale można założyć szpulę match) . Ma mocną przekładnię podpartą kompletem łożysk ,ze ślimakowym posuwem szpuli (jak w Kreiger,który ktoś tutaj wymienił). Jest w całości metalowy i, jak wspomniałem, można dokupić szpule match (chociaż bywa trudno), co czyni go szczególnie użytecznym. 

Oczywiście to tylko moje osobiste "zboczenia",generalnie nie kupuje się kołowrotka pod spławik o mega przekładni.W tym wypadku mam jednak takie zdanie,że większa siła się czasem też przyda (już przy głównej żyłce 0,17/0,18),a zapas mocy ,która jest niewykorzystywana, zaprocentuje długowiecznością.
Coś jak w motoryzacji.Co dłużej pochodzi bez awarii? Auto o wadze 1000kg z silnikiem 2.0 i 100KM ,czy auto o wadze 1300kg z silnikiem 1.2 i 130KM? ;)
Czesiek

Offline kismet75

• Reputacja: 21
« Odpowiedź #56 dnia: 27.01.2016, 18:08 »
Tak przeglądam kołowrotki jeszcze ten model wpadł mi w oko Daiwa Match Winner 4012 QDA  trochę budżet docelowy przebija ale wydaje mi się dość ciekawy.
Pozdrawiam
Mariusz

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #57 dnia: 27.01.2016, 19:23 »
Marcin

Offline kismet75

• Reputacja: 21
« Odpowiedź #58 dnia: 27.01.2016, 19:27 »
A gdzie on jest w dobrej cenie ?
Pozdrawiam
Mariusz

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #59 dnia: 27.01.2016, 19:42 »
Niedawno jeden z kolegów ogłaszał tutaj alarm cenowy, oczywiście dotyczył on tego kołowrotka. Niestety, po promocji została jedynie stara cena, czyli 499 zł :( Nie wiem, czy można bezkarnie rzucać linkami do sklepów, więc napiszę tylko "FM" ;)
Jacek