Autor Wątek: Plecionka w feederze - czy to dobre posunięcie?  (Przeczytany 14452 razy)

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Plecionka w feederze - czy to dobre posunięcie?
« Odpowiedź #30 dnia: 28.07.2017, 21:09 »

Na tym filmiku (tak od 3:45 minuty) Lee Kerry porównuje plecionkę z żyłką przy połowie leszczy i opowiada jak stał się w ostatnich 3-4 latach fanem plecionki przy połowie leszczy, szczególnie na głębokiej wodzie. Jednak na płytkiej wodzie z uwagi na zatapialność plecionki dalej stosuje żyłkę.

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #31 dnia: 27.02.2022, 17:02 »
Odgrzejmy tego kotleta :-)
Dopiero się szykuję do uzbrojenia delikatnego pickera 270cm 40g, ale wędzisko ma służyć do łowienia mniejszych ryb w okresie wiosenno jesiennym kiedy większa ryba żeruje słabiej a można się pobawić przy mniejszych rybach z małymi koszyczkami czy małą metodą.
Za namową kilku osób postanowiłem użyć plecionki by mieć lepszą sygnalizację nawet bardzo słabych brań, przez co próbować łowić większą ilość ryb.
Czy w takim zastosowaniu plecionka się nie sprawdzi lepiej niż zyłka?

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 27.02.2022, 18:54 »
Jeśli temperatura będzie na plusie to oczywiście. Jak minus to żyłka. Najlepiej mieć i to i to w sensie dwie szpule. Na klasyka łowię cały rok z plecionką niezależnie od odległości i wędki . Żyłka jedynie jak jest mróz .

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 27.02.2022, 23:05 »
Podłączę się do wątku bo obiecałem przetestować  9 splotową "tonącą" plecionkę z Ali SeaKnight Gravity.  15lb.  Grubość #0,8 w/g japońskiej klasyfikacji czyli ok 0,14mm grubości.  Wypróbowałem ją w ub. piątek na stojącej wodzie. Wynik: tonie marnie podobnie jak pletka #0,8 YGK którą trochę znam i lubię.  Jest też moim zdaniem mniej gładka od YGK i przez to głośniejsza na przelotkach. .  Co do wytrzymałości nie mam uwag. Średnicy nie mierzyłem bo nie mam dostępu do miernika optycznego. Mechaniczne jak np. mikrometr odpadają bo ściskają plecionki.
Zasadniczo plecionek używam na rzece przy silnym uciągu ze względu na mniejszą średnicę a co za tym idzie mniejszy napór wody.  Na wodzie stojącej  tylko wtedy gdy łowię daleko (ponad 50m) a to zdarza mi się niezbyt często. 
Przy okazji uwaga:  japońska numeracja zaczynająca się od # np. #0,6 czy #1 nie oznacza grubości 0,06mm i 0,1mm tylko odpowiednio 10lb i 0,13mm i 20lb 0,17mm.
Ostatnia moja uwaga dotyczy rolki kołowrotka. Jeśli używacie plecionki trzeba często sprawdzać czy rolka układająca żyłkę lekko się obraca. Plecionka niesie z wodą więcej niż żyłka mułu itp co może zanieczyścić i przyblokować rolkę.  Jesli kręci się ona słabo lub stanie to plecionka szybko  zacznie ją nacinać i rolka jest do wyrzucenia. Dotyczy to zwłaszcza plecionek 4 splotowych ale gładka  8 splotowa też to potrafi zrobić.
Wiesiek

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #34 dnia: 28.02.2022, 23:21 »
Sprawdzam grubość plecionek po naciągnięciu ich mikrometrem. Wiem, że wynik jest PI x drzwi ale daje mi jakąś skalę.
Wytrzymałość sprawdzam na węźle easy loop, chociaż bardziej miarodajna jest dla mnie wytrzymałość na węźle FG Knot, zwykle nieco większa.
I tak wyglądają pomierzone i poważone plecionki:

Seaknight Gravity G9 9 nici szybko tonąca żyłka wędkarska polietylenowa 150m 300m 8 + 1
Średnica: 1,16 – 0,17
Wytrzymałość Easy Lop: 4 kg

SeaKnight MONSTER/MANSTER W8 Braided Fishing Line 500M 8 Strands Wire 15LB- 100LB PE Multifilament Sea Fishing Line
Średnica: 0,20 mm
Wytrzymałość Easy Lop: 6 kg

Nihonto Octa Braid 150m - Fluo 0.08mm
Średnica: 0,1 mm
Wytrzymałość FG Knot 3,5

Nihonto Octa Braid 150m - Fluo 0.10mm
Średnica: 0,125  mm
Wytrzymałość FG Knot 4,5
Pozdrawiam,
Tomek