Autor Wątek: Wysyłka wędki - gdzie najtaniej?  (Przeczytany 12563 razy)

Offline Grzechu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wysyłka wędki - gdzie najtaniej?
« Odpowiedź #30 dnia: 09.12.2025, 12:55 »
Jest dokładnie tak jak pisze motov8. Wiele razy mnie informowano o przekroczeniu gabarytu i większej kwocie za przesyłkę. Tyczy się to sortowni, o której mówił carl23.
No Kill

Pozdrawiam
Grzechu

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 246
« Odpowiedź #31 dnia: 09.12.2025, 14:30 »
Witam serdecznie. Czy ktoś z was wysyłał ostatnio wędkę w tubie kurierem DPD? Jakie są koszta takiej usługi?
Dl. Transp ok 150 cm
Pozdrawiam
Jak wyślesz wędkę w okrągłej tubie to liczone jest przez DPD jako przesyłka niestandardowa (tuba powoduje, że automaty w sortowni nie radzą sobie z paczką). Możesz dodatkowo zapakować wędki w kartony, aby przekrój paczki był kwadratowy lub prostokątny. Spowodowuje to, że cena za paczkę będzie niższa. Możesz paczkę nadać przez portal DPD i wykorzystać kupon rabatowy NADAJ albo NADAJ25 i będzie zniżka ceny o 25%.
Marcin

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #32 dnia: 09.12.2025, 15:03 »
Jeszcze taka porada jak ktoś chce wysłać wędke w samym kartonie to polecam zrobić trójątny karton - nie do zniszczenia, zgięcia.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 921
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #33 dnia: 09.12.2025, 15:11 »
Mogę potwierdzić, że wysyłka w tubie (cylindrycznej) mocno podwyższa koszt. Wysyłałem przez DPD 2 kije 12ft, dwuskładowe (186cm) w tubie ok. 195cm (ok. 4,6kg waga całości, bo tuba była gruba i ciężka) to zapłaciłem ponad 60zł bez pobrania :o. Drugim razem wysyłka kijów o składzie 155cm w tubie prostokątnej, niecałe 3kg - ok. 27zł.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline kmc23

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #34 dnia: 09.12.2025, 15:21 »
Dziękuję wszystkim za cenne informacje. Pozdrawiam.
Rano nie brały, potem przestały.

Offline toked

• Aktywny użytkownik
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #35 dnia: 09.12.2025, 17:26 »

Powyżej 150 cm masz przesyłkę niestandardową, więc płacisz tak naprawdę x2 za przesyłkę, bo nalicza gabaryt.
DPD ma paczki do 150 cm, powyżej jest niestandardowa, więc wprowadzasz ludzi w błąd (mogłeś nadać paczkę przez internet wpisując 150 cm i zapłacić mniej, na magazynie jej nie sprawdzili, więc uniknąłeś dopłaty).
Jedyną firmą, która zezwala na paczkę o najdłuższym boku do 200 cm jest GLS i tym należy wysyłać, bo sa normalne ceny - do 30 zł za przesyłkę przez brokera kurierskiego.
[/quote]

ale co Ty uważasz, że ja sobie to zmyśliłem, powtórzę paczka dokładnie miała 165cm z tym, że nie w tubie tylko kwadracie, waga na kwicie 1.60kg, razem do zapłaty 19,99zł dostawca DPD i wkurza mnie to, bo Ty opierasz się na informacjach z internetu ja natomiast z faktów. Jak ktoś nie wierzy to mogę przesłać rachunek, tu zdjęcia nie wrzucę, bo już kilka razy próbowałem w innej sprawie i du*a.

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #36 dnia: 09.12.2025, 20:01 »
Ale rozumiesz, że jak zamawiasz kuriera i wpisujesz wymiary paczki to powyżej 150 cm nalicza gabaryt?
Więc jest to niemożliwe. Mogłeś jedynie wpisać 150 cm oszukując i nie trafić na weryfikację paczki na magazynie.
Również mogłeś nadać w punkcie, gdzie pracownik nie zmierzył paczki i dał normalna cenę dla paczki do 2 kg.
Kompletnie nie wiem co chcesz udowodnić. Wszystko w tym temacie zostało wyjaśnione.
Wyobraź sobie, że jak obwiniesz karton folia stretch to również płacisz jako niestandardowa paczka.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 407
  • Rafał
« Odpowiedź #37 dnia: 09.12.2025, 20:54 »
Motov ma rację, nie da się legalnie za 20zł wysłać paczki powyżej 150cm przez DPD, musieli się nie spraedzić lub sam/w punkcie nie wpisałeś faktycznego. Wędki powyżej 150cm wysyłam zawsze przez GLSa przy czym na furgonetce jest wymóg, że trzeba ją samemu dostarczyć do punktu gls, wtedy taka wysyłka wychodzi 20zł.
Dzierżno uzależnia

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 235
« Odpowiedź #38 dnia: 09.12.2025, 21:02 »
GLS wychodzi faktycznie taniej przy przesyłkach powyżej 150 cm, ale trzeba pamiętać, że przez większość pośredników, jesli nie wszystkich nie da się wysłać paczki tym kurierem, jeśli będziemy chcieli, żeby kurier odebrał ją od nas z domu.

Offline toked

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #39 dnia: 09.12.2025, 23:21 »
Ale rozumiesz, że jak zamawiasz kuriera i wpisujesz wymiary paczki to powyżej 150 cm nalicza gabaryt?
Więc jest to niemożliwe. Mogłeś jedynie wpisać 150 cm oszukując i nie trafić na weryfikację paczki na magazynie.
Również mogłeś nadać w punkcie, gdzie pracownik nie zmierzył paczki i dał normalna cenę dla paczki do 2 kg.
Kompletnie nie wiem co chcesz udowodnić. Wszystko w tym temacie zostało wyjaśnione.
Wyobraź sobie, że jak obwiniesz karton folia stretch to również płacisz jako niestandardowa paczka.

A Ty rozumiesz,co chcę udowodnić? napisałem to co faktycznie było, nie zamawiałem kuriera, zaniosłem do punktu wysyłek, położyłem na wadze, przymująca wypełniła kwity, dała mi do podpisania i zapłaciłem 19.99zł ROZUMIESZ? czy za dużo liter, być może przymująca na oko stwiedziła, że nie ma więcej jak 150cm choc watpliwe bo była 15cm dłuższa. Pytanie w wątku było za ile można wysłać wędkę, więc napisałem za ile ja wysyłam. I kończe to udowadnianie, bo jak zawsze znajdzie się jakiś "mądry", który wie lepiej.

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #40 dnia: 10.12.2025, 01:07 »
Chodzi o to, że wprowadzasz ludzi w błąd.
To tak jakbym napisał, że kasjerka w biedronce wydała mi 100 zł reszty a powinna 10 zł.
I co teraz nagle każdy pójdzie do biedronki i będzie dostawał 100 zł reszty jak ja?
Prowadzisz głupią narrację, która jest wynikiem błędu ludzkiego i tak jak myślałem, niedoświadczony pracownik po prostu nie zmierzył paczki tylko dał na wagę i zapłaciłeś wg cennika wagowego.
Nawet jak paczka przeszła weryfikację to cała odpowiedzialność spada prawdopodobnie na punkt nadawczy.
Wkleiłem nawet regulamin DPD, prosiłem, żebyś wkleił 165 cm do dowolnego brokera kurierskiego, nie wiem jak Ci mam wytłumaczyć. Po prostu tak jak napisałeś, jestem mądry i ostrzegam innych przed Twoimi błędnymi racjami.
Jak to mawiasz, język faktów, a nie jakieś tam regulaminy, brokery kurierskie z wyceną :facepalm:

Offline Szpadel

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 201
« Odpowiedź #41 dnia: 10.12.2025, 09:23 »
[
Jedyną firmą, która zezwala na paczkę o najdłuższym boku do 200 cm jest GLS

Wysyłam GLSem narty dla skoczków, które miały od 218 do 244 cm ;)

Offline Gabriel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #42 dnia: 10.12.2025, 09:55 »
Dla klientów indywidualnych:
Wystarczy wejść na epaka.pl
Wpisujesz wymiary, i masz ceny rożnych kurierów. (dla paczki o wymiarach 200x15x15 i wadze 2kg - wysyłka GLS to 28pln -przy nadaniu w punkcie)
Furgonetka.pl - odbiór kuriera-dostawa kurier - 55pln
To samo można zrobić na stronie poczty polskiej/Pocztexu. ( wysyłka z placówki poczty pod adres dla paczki gdzie suma boków nie przekracza 300cm czyli np 270x15x15 ) to 55pln

Większość paczek w sortowniach leci na automatyczne czytniki - dlatego zazwyczaj taniej jest wysyłać wędkę w kwadratowej a nie okrągłej tubie.(jak okrągłą tubę pakuje w karton który formuje w sześcian i spokój.)
Bo z okrągłymi średnio sobie czytniki radzą (to tez można zweryfikować - sprawdzaj cene dla standardowego opakowania, a ile wychodzi dla okrągłej tuby.)

Dla firm -w zależności od umowy - powyższa przesyłka wysyłana jest ok 15pln netto. (oferta dla sporego sklepu wedkarskiego)

Offline Gabriel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #43 dnia: 10.12.2025, 10:06 »

A Ty rozumiesz,co chcę udowodnić? napisałem to co faktycznie było, nie zamawiałem kuriera, zaniosłem do punktu wysyłek, położyłem na wadze, przymująca wypełniła kwity, dała mi do podpisania i zapłaciłem 19.99zł ROZUMIESZ? czy za dużo liter, być może przymująca na oko stwiedziła, że nie ma więcej jak 150cm choc watpliwe bo była 15cm dłuższa. Pytanie w wątku było za ile można wysłać wędkę, więc napisałem za ile ja wysyłam. I kończe to udowadnianie, bo jak zawsze znajdzie się jakiś "mądry", który wie lepiej.

Czyli mówiąc wprost - ordynarnie skłamałeś -lub celowo wprowadziłeś w błąd panią która ci te kwity wypełniała i przyjmowała przesyłkę. (tak, przemilczenie tego, że wymiar jest nieprawidłowy to też wprowadzenie w błąd).
Ciekawe czy gdyby pracodawca potrącił ci z wypłaty 20 czy 200 pln to też tak bez słowa odszedł byś "od lady" i słowem się nie odezwał, że za mało ...

Uwielbiam takich "Januszy" którzy za 20pln potrafią stracić honor i godność ..ale zaoszczędzą 20 pln :bravo: A później jest.. dziś..20..jutro 200 za kilka lat 20 000 pln ... no bo co to za różnica w sumie...

Offline toked

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #44 dnia: 10.12.2025, 11:37 »
Maiałem już się nie udzielać ale muszę, Gabriel, synu obraziłeś mnie, janusza to sobie poszukaj w rodzinie, przemilcze że nie potrafisz przeczytać kilku zdań ze zrozumieniem. Ja pier***,  przeczytaj jeszcze raz, powoli wyraz po wyrazie i napisz gdzie ja tam coś ukryłem.  Acha..... tę paczkę wsadziłem pod kurtkę, po wejściu do punkru przyjęć, szyko położyłem na wagę i żeby nie zobaczyła pani przyjmująca jaka jest długa, potem szybciutko zaniosłem do magazynu. Wędęk w tym roku wysłałem 8szt i za każdym razem taka sama sytuacja, widać tu pokolenie sebiksów, który chce zabłysnąć i popełnił zdanie jakieś z dupy.