Autor Wątek: Dwa feedery po 200 zł czy jeden za 400 zł?  (Przeczytany 7584 razy)

Ryba1987

• Gość
Odp: Dwa feedery po 200 zł czy jeden za 400 zł?
« Odpowiedź #15 dnia: 13.08.2017, 19:33 »
marco - sprawdź PW :)
Tak czy inaczej wolałbym jednego kija, jesli są małe ryby to powinny ich być dużo. Na dwa kije jak Ci ławica karpioków wejdzie w zanęte się nie wyrobisz, nie raz jest tak że nie zdążysz naprężyć żyłki i już Ci kija z rąk zabiera :)

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #16 dnia: 13.08.2017, 19:37 »
To dość ciekawe łowisko ;)
Pytanie ile jest tych ponad 20 kg i ile ich się łowi rocznie?
;)

Offline YerbaMate

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
« Odpowiedź #17 dnia: 13.08.2017, 19:44 »
Za 400 złotych skompletowałem 2 wędki (feedery), dwa kołowrotki, i żyłkę... I zostało jeszcze na 2 podajniki 8)

Ale kto bogatemu zabroni? ;)

Pytam się poważnie tylko o wędki, nie wiem gdzie przeczytałeś o kołowrotkach, żyłkach itd.

Edycja administratora: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=518.msg37838#msg37838

Głupie komentarze? Jakbyś prześledził wątki "pomocowe" to w każdym w którym zabrałem głos radzę innym by kupili tak jak ja, czyli picker Jaxon Arcadia (ok. 70 złotych), feeder Jaxon Arcadia (ok. 70 złotych), i dwa razy po kołowrotku Jaxon TopCarp (po ok. 70 złotych sztuka).

Jak widzisz jestem w stanie w 400 złotych skompletować dwa zestawy. Więc o co chodzi? Chciałem Ci pokazać że kupując wędki za same 400 złotych, dolicz do tego drugie tyle za kołowrotki, średnio 50 złotych za żyłkę, około 80 złotych za podajniki i wyjdzie Ci z jakiś 1000 złotych, a ja proponuje Ci wszystko razem za 400 :)

Sam łapię, i nie narzekam, spinek nie ma, wędki gną się w "U" aż miło :) Także nie spinaj się nie potrzebnie, pytasz to dostajesz odpowiedzi/sugestie.

Nie ma za co :) I miłej niedzieli :sun:
Pozdrawiam Sławek <><

PB: Jesiotr 110 cm, Karp 80 cm, Leszcz 55 cm, Lin 40 cm, Płoć 30 cm, Karaś 38 cm, Okoń 33 cm, Szczupak 67 cm, Węgorz 70 cm, Jaź 50 cm.

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #18 dnia: 13.08.2017, 19:46 »
Ryby kolego mogą i z reguły są różne. Kwestia na które się przygotujesz i nastawisz. Zdecyduj może najpierw, co chcesz łowić, na jakich odległościach na jakie zestawy itd. Po prostu określ się to na pewno ktoś doradzi, bo jak na razie podałeś tylko budżet a to za mało 8)
Pozdrawiam Seba

Offline marco

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 13.08.2017, 19:58 »
Ok.
Wędkuje na małych komercjach blisko brzegu ok 50m.
Lubie łowić różne ryby pod względem gatunku i wielkości a nie zamykać się na poszczególną rybę. I tu wydaje mi się że przewagę maja dwie wędki czyli delikatna i trochę mocniejsza.
Bo liczy się pasja.

Offline majestic

• Ekspert
  • Reputacja: 44
  • góru porycia
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 13.08.2017, 20:04 »
Niezależnie jaki kij bym wybrał to kieruję się finezją.
Kolega źle mnie zrozumiał. Ja też źle napisałem. Kupiłem od razu dwa tanie kije. Po jakimś czasie wchodząc do sklepu pomacałem kija z wyższej półki... Kolejny wydatek >:O Po pewnym czasie, w praktyce już dotarło do mnie jakiej długości kija potrzebuję... Jednak poddałem się zupełnie, jak dane mi było kupić kija z wyższej półki na prezent dla kogoś. A zupełnie odleciałem jak mi dano "pociągnąć" rybę na tym kiju. Coraz więcej patyków... A wszystko kosztuje. Może wstrzymaj się, pomacaj w sklepach lub u kogoś zobacz i popytaj. Oczywiście są różne sytuacje i każdy ma swój gust. Jak tu jesteś to pewnie masz hopla, a i z pewnych zboczeń się człowiek nie wyleczy :P

Offline marco

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #21 dnia: 13.08.2017, 20:10 »
Mam pytanie, czy dwa kije o tej samej długości i c.w. tylko jeden jest dwa razy droższy od drugiego, to doznania z łowienia czy holu ryby też są dwa razy większe?

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0
Bo liczy się pasja.

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 13.08.2017, 20:29 »
Ja celowałbym w Robinsona tak bardziej DIPLOMATycznie. Bardzo piękne kijki z różnym CW.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 13.08.2017, 20:36 »
Temat nie jest taki prosty jak się na pozór wydaje. Przynajmniej ja tak myślę.
Na chwilę obecną, ja rozwiązałbym sytuację w ten sposób, że wybrałbym jeden kijek, najlepiej 3 lub 3,3 m, bo są to najbardziej uniwersalne długości wg mnie.
I wcale nie szedł bym od razu w droższy sprzęt.
Budżetowy kijek z Daiwy (Carp Feeder), który gięliśmy na zlocie, zrobił na mnie piorunujące wrażenie. Ładne, równie ugięcie, zapas mocy, ani to sztywniak, ani klucha. Poza tym wszystkim, wędka prezentuje się naprawdę dobrze i jest dobrze wykonana. Nie sztuka wydać ileś setek na kij, sztuka znaleźć rodzynek, za niewielką kasę ;)
Na pewno można śmiało holować liny, leszcze, karasie, komercyjne karpie czy jesiotry, z bonusową rybka 10 kg też sobie poradzi.
Odnośnie ryb rzędu 20 kg, to już chyba polowanie z karpiówkami, bądź czymś w stylu "ręki Boga" ;)

Skompletowałbym taki zestaw i zaczął łowić. Po kilku, czy kilkunastu wyprawach i wielu rybach na koncie, będziesz wiedział czy potrzebujesz kija dłuższego, krótszego, mocniejszego, o pełniejszym ugięciu czy wręcz przeciwnie.
Wędka, mimo niskiej ceny, zapewne zostanie w Twoim arsenale.

Czesiek

Offline marco

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #24 dnia: 13.08.2017, 20:44 »
Temat nie jest taki prosty jak się na pozór wydaje. Przynajmniej ja tak myślę.
Na chwilę obecną, ja rozwiązałbym sytuację w ten sposób, że wybrałbym jeden kijek, najlepiej 3 lub 3,3 m, bo są to najbardziej uniwersalne długości wg mnie.
I wcale nie szedł bym od razu w droższy sprzęt.
Budżetowy kijek z Daiwy (Carp Feeder), który gięliśmy na zlocie, zrobił na mnie piorunujące wrażenie. Ładne, równie ugięcie, zapas mocy, ani to sztywniak, ani klucha. Poza tym wszystkim, wędka prezentuje się naprawdę dobrze i jest dobrze wykonana. Nie sztuka wydać ileś setek na kij, sztuka znaleźć rodzynek, za niewielką kasę ;)
Na pewno można śmiało holować liny, leszcze, karasie, komercyjne karpie czy jesiotry, z bonusową rybka 10 kg też sobie poradzi.
Odnośnie ryb rzędu 20 kg, to już chyba polowanie z karpiówkami, bądź czymś w stylu "ręki Boga" ;)

Skompletowałbym taki zestaw i zaczął łowić. Po kilku, czy kilkunastu wyprawach i wielu rybach na koncie, będziesz wiedział czy potrzebujesz kija dłuższego, krótszego, mocniejszego, o pełniejszym ugięciu czy wręcz przeciwnie.
Wędka, mimo niskiej ceny, zapewne zostanie w Twoim arsenale.

I to jest odpowiedź.
Dzięki.
Bo liczy się pasja.

Offline marco

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #25 dnia: 13.08.2017, 20:47 »
O jakiej Daiwie pisałeś?
Bo liczy się pasja.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #26 dnia: 13.08.2017, 21:07 »
Daiwa Carp Feeder (ze szkockiej oferty), jest wersja 3m i 3,3m w dwuskładach. Dostępna m.in. w Drapieżniku, cena lekko śmieszna - 164 zł, ale to naprawdę zacny kijek. Do metody jak się patrzy, szczytówka i tak nie ma aż takiego znaczenia (jest tylko jedna). Jeśli będziesz potrzebował do innych zadań, szczytówki dokupisz. 
Czesiek

Offline Bartek.B

• Ekspert
  • Reputacja: 451
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #27 dnia: 13.08.2017, 21:30 »
Dodam, że szczytówki do Drennan Acolyte Plus Feeder pasują do tej Daiwy ;D

Offline Pajone

• Ekspert
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #28 dnia: 13.08.2017, 21:32 »
Wonski dobrze pisze. Ja np. mam 2 feedery, pierwszy kupiony 330 cm, drugi 300 cm i ten drugi właśnie mi najbardziej leży. Tylko jest małe ale... Ten 330 cm ma większy zapas mocy, można nim dalej rzucić i założyć większą przynętę, choć to nie jest regułą na złowienie tej większej sztuki. (Nastawić się zawsze można :P )
Paweł

Offline Bartek.B

• Ekspert
  • Reputacja: 451
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #29 dnia: 13.08.2017, 21:37 »
Również polecam tą Daiwę. Używam jej razem z Drennan Acolyte Plus Feeder i powiem, że to naprawdę fajna wędka. Mój syn ciąga na nią bez problemu karpie po 6-10 kg holując lekko siłowo.

EDIT : Jak chcesz wydać kwotę w granicach 400 zł polecam bardzo Daiwa Yank N Bank Feeder 3,35 m. Mega fajna wędka.