Panowie,
Dzięki za liczne uwagi. Dodam trochę tła, może to pomoże zrozumieć mój wstępny wybór.
Do tej pory używałem wędek ojca, znalezionych gdzieś tam w zakurzonym pokrowcu w piwnicy. Jakiś lekki feeder Daiwy z drgającą szczytówką i jeszcze jedna lekka gruntówka, obie
teleskopy i w okolicach 300-330cm (cw i innych szczegółów nie pamiętam, zerknę do piwnicy i w miarę możliwości dopiszę co to za modele). Generalnie przezbroiłem wędki na metodę i z takim pseudo zestawami ruszyłem w zeszłym roku na pierwsze łowy. W okolicznych komercjach z powodzeniem wpadały karpiki po 3-5kg. Na gruntówkę jakiś czas temu wpadł 6.8kg, a ostatnio na drgającą szczytówkę wyciągnąłem 7,2kg na Bielawie (więc ryba z tych zdrowszych i waleczniejszych). Wędka ładnie pracowała na całej długości, choć żyłka 0,32, starałem się by hol był techniczny, a po ok 10min rybka była na macie.
Ogólnie nie miałem problemu z holem (choć ryba nie była jakimś wielkim okazem, aczkolwiek mój PB), ale tego dnia miałem problemy z dalekimi rzutami. Koszyk 50g+zanęta, krótka (oraz prawdopodobnie zbyt miękka) wędka skutkowały rzutami max 40-50m,a chciałem podejść pod 80m. Miałem jeszcze jedną gruntówkę (również jakiś stary teleskop) i przy próbie solidnego zamachu złamała się górna część
Ponieważ chciałbym powoli nastawiać się na nieco większe sztuki i mieć możliwość dalszych rzutów, pomyślałem iż czas na nieco nowszy i solidniejszy kijek. Z drugiej strony, w ciągu roku wyskoczę na ryby pewnie max 10 razy

, i to jedynie na max cały dzień, bez nocnych czy wielodniowych zasiadek - stąd nie chcę przeinwestować.
Ten kijek Mikado Intro Carp wydaje się przy tej cenie dość ciekawy - startowa przelotka 50mm, chyba w miarę progresywna akcja - mam nadzieję, że nie jest to sztywna pała

Używki również przeglądałem i nic ciekawego mi nie wpadło w oko. Z waszych propozycji:
- Daiwa BW - nieco poza budżetem
- Prologic C1 - 2,75lbs wydaje mi się za słaba
- Mikado Sensei Carp - sprawdzę, ale wydaje mi się, że w tej samej cenie Intro Carp będzie ciekawsza, może uda mi się dziś podjechać do Rapy i obejrzeć obie na żywo.
To jeszcze pytanie o długość 360 czy 390? W obu dł. CW taki sam, ale co ciekawe, 390 jest znacznie cięższa 473g vs 337. Czyli ponad 130g więcej, a 360 od 330 jest tylko 20g cięższa. Dziwne.....

Być może w 390 zastosowali jakąś inną konstrukcję (mniej węgla, więcej włókna szlanego)?