Autor Wątek: Cyfrowy Polsat - ustawienia anteny  (Przeczytany 16357 razy)

Offline Pajone

• Ekspert
  • Reputacja: 35
  • Ulubione metody: method feeder
Cyfrowy Polsat - ustawienia anteny
« dnia: 16.09.2017, 16:21 »
Witajcie. Zamówiłem sobie polsata.
Jako że instalator dostępny w tygodniu, postanowiłem sam zamontować zestaw antenowy na dachu. Podpatrywałem anteny sąsiadów i korzystałem z różnych aplikacji na telefonie. Niestety nie mogę złapać sygnału. Internet przeszukałem i mam już dość czytania.  Może miał ktoś podobny problem? A może jest na forum spec od TV satelitarnej?  Będę wdzięczny za pomoc.
Paweł

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Cyfrowy Polsat - ustawienia anteny
« Odpowiedź #1 dnia: 16.09.2017, 16:29 »
Wątpię, czy ktoś Ci pomoże, bo zdecydowana większość z nas to prawnicy - co udowodniły wpisy w pewnych popularnych wątkach.

Jednak trzymam kciuki, bo może jednak ktoś coś doradzi. W tej sytuacji jest bez znaczenia, czy pomoże najlepszy prawnik wśród monterów anten, czy najlepszy monter wśród prawników.
Jacek

Offline Pajone

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 16.09.2017, 16:36 »
Poczekam, może ktoś rozwinie temat, tylko by nie zahaczył o przepisy i politykę ;D
Są też mierniki za 15-25zł tylko co te tanie są warte. Zastawiam się nad odkupieniem takiego sprzętu. Zawsze można się czegoś nowego nauczyć, w ostateczności zgłoszę się do typowego montera.
Paweł

Offline Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 16.09.2017, 17:29 »
Sam ustawiałem, nie jest to trudne, ale wymaga cierpliwości.  Za każdym minimalnym przesunięciem anteny prawo-lewo, góra-dół trzeba czekać około 40 sec zanim dekoder cokolwiek pokaże na ekranie tv.
Maszt do którego przymocowana jest antena musi być w pionie, inaczej trzeba korygować trochę kąt anteny. Sprawdź wtyki F, żadna niteczka (cienkie druciku z oplotu) nie może dotykać do rdzenia.

Opis, kąt konwertera, kąt anteny i odchylenie od południa znajdziesz tutaj

Reszta to cierpliwość. Powodzenia.

Tomsza

Offline Pajone

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 16.09.2017, 17:41 »
Chyba mi i bratu brakuje tej cierpliwości.. Żeby nie wskazało wogule sygnału ? Ciągle 0 %  Może to zbyt precyzyjna robota. Chyba szybciej %  pokaże alkomat dziś :P :P
Paweł

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 16.09.2017, 17:46 »
Wątpię, czy ktoś Ci pomoże, bo zdecydowana większość z nas to prawnicy - co udowodniły wpisy w pewnych popularnych wątkach.

Jednak trzymam kciuki, bo może jednak ktoś coś doradzi. W tej sytuacji jest bez znaczenia, czy pomoże najlepszy prawnik wśród monterów anten, czy najlepszy monter wśród prawników.
TA a niektórzy to kabareciarze :D ;D :P :P

Włącz funkcję ustawienia i będziesz miał 2 paski , jak napisał kolega na pionowym maszcie ustaw kąt elewacji a pózniej milimetr po milimetrze obracasz anteną czekając około 10-15 sekund aż złapiesz pasek sygnału nastepnię ustawiasz maksymalne parametry i na koniec kąt skręcenia konwertera.
Sprawdz aby nad czaszą anteny nie było drzewa, części dachu.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
Krzysztof

Offline Deftones

• Ekspert
  • Reputacja: 76
« Odpowiedź #7 dnia: 16.09.2017, 19:25 »
Naciśnij czerwony przycisk na pilocie przez kilka sekund . Wyświetli się poziom sygnału siła i jakość. Ten dolny powinien być na ok 60%aby było ok. Najlepiej na kanale tvn to sprawdzać bo ich sygnał najsłabszy jest - jak go ustawisz będzie ok z innymi.
Samo ustawienie anteny to trudna sprawa ale do zrobienia. Ustaw kąt na ok 30 stopni i delikatnie przesuwaj antenę lewo prawo ale po milimetrze i powoli. Jak nic nie uzyskasz to lekko do góry i znowu lewo/prawo.
Potrzeba cierpliwości. No i sprawdź czy kabel i końcówki dobrze zarobione

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16.09.2017, 19:44 »
Forum żywi, Forum radzi... :P

Offline Pajone

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 16.09.2017, 20:30 »
Panowie dziś już odpuściłem, inne obowiązki były. Myślę że to wina dokładnego ustawienia anteny. Ona jest na dachu i patrzy "swobodnie w niebo". Internet przestudiowałem. Przewody, złączki sprawdzane dwa razy. Rano na grzyby jadę, potem może załatwię ten miernik z ciekawości.  A teraz czas odpocząć :beer: Dzięki! :)
Paweł

Online Dyrek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 45
« Odpowiedź #10 dnia: 16.09.2017, 23:02 »
http://jp.pum.edu.pl/satel/az/czasaz.html
Ja korzystałem z tego, choć pogoda ostatnio do d.., znaczy nie sprzyja. Kąt pomaga ustawić apka na Androida (jakaś poziomica) a w końcowym ustawieniu pomaga już dekoder - siła i jakość sygnału. zanim trafiłem na to rozwiązanie sygnał miałem dobry, tylko nie z tego satelity :facepalm:

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #11 dnia: 17.09.2017, 02:56 »
http://jp.pum.edu.pl/satel/az/czasaz.html
Ja korzystałem z tego, choć pogoda ostatnio do d.., znaczy nie sprzyja. Kąt pomaga ustawić apka na Androida (jakaś poziomica) a w końcowym ustawieniu pomaga już dekoder - siła i jakość sygnału. zanim trafiłem na to rozwiązanie sygnał miałem dobry, tylko nie z tego satelity :facepalm:

Pomaga też np. łączność przez telefon komórkowy, o ile antena jest daleko od dekodera. Kiedyś, kiedy posiadanie telefonu nie było powszechne, mieliśmy na dachu, dość daleko, jeden ustawiał, drugi patrzył i krzyczał: "nie widać", "widać" i dało się ustawić ;)

Offline Pajone

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 19.09.2017, 16:58 »
Skończyło się na fachowej usłudze. Koszt samego ustawienia 60 zł.
Paweł

Offline Rontak

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
    • Satelitarne Cyfrowe
« Odpowiedź #13 dnia: 15.02.2023, 11:22 »
Witam serdecznie, akurat zauważyłem ten temat, a skoro i tak zastanawiam się nad tą sprawą, to postanowiłem zapytać ;) Polecacie jakieś konkretne aplikacje na telefon, które pomagają ustawić antenę? A może lepiej jest zainwestować w miernik? O monterach w mojej okolicy słyszałem już różne rzeczy, także wolałbym unikać tego rozwiązania. Choć w moim przypadku chodzi o normalny telewizor z darmowymi kanałami (oczywiście w tym sławnym nowym standardzie), po prostu przy mocniejszym wietrze to jest tragedia, jeśli chodzi o jakość obrazu.

Offline TOmaSZ93

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #14 dnia: 15.02.2023, 13:26 »
TV to zło lepiej nie oglądać chyba że ktoś lubi seriale czy filmy :D
C&R