Witam Ciebie! Jeżeli chodzi o Drennana to posiadam wersję z Series 7 Puddle Chucker 11 ft method feeder. Co mogę powiedzieć o Kiju? Świetnie wykonana konstrukcja o akcji według producenta pół parabolicznej, w moim odczuciu jest to parabolic, ale też nie taki typowy, hmmmm... nazwijmy jego pracę jako progresywną

Kij bardzo lekki, smukły z bardzo fajnymi korkowymi uchwytami, wygodne, oraz struktura jak i wygląd korka, bardzo mi się podobają, ale to kwestia gustu;) Świetnie się ładuję przy rzutach, rzucałem podajnikami jak i koszykami 30,35 g + towar, wędka pewnie pociągnęła by więcej, ale ja nie miałem takiej potrzeby. Co do Dystansu 80 m. Nie ma szans aby tym kijem osiągnąć taki wynik, chyba że jesteś fachowcem od rzutów

60 m można uzyskać i rzuty mogą być powtarzalne i dość precyzyjne. Akcja kija wybacza, bardzo dużo wędkarzowi

hol rybek jest mega frajdą!

wędka świetnie sobie radziła przy karpiach 6-7 kg. Żyłek jakich do nich używałem to 0.20, 0,22 i 0,23 (faktycznie miały taką średnice) dobrze współgrały z przelotkami. Na próbę nawinąłem 0.26 (raczej pogrubione) Cenex'a z Browninga i to już nie było to, rzuty były dużo krótsze i mniej precyzyjne, łowię nimi cały sezon i wyciągnąłem na nie grubo ponad 600 kg ryby, głównie karpie z łowisk komercyjnych, po kijach nie widać żadnych śladów zmęczenia, lakier, zamontowane przelotki, są w stanie nie naruszonym, ponieważ to porządny sprzęt.
Dla porównania miałem okazję połapać Alcolyte i tak:
-waga jest dużo mniejsza od Puddle Chuckera, to na prawdę czuć w ręce zaraz po tym jak się ją chwyci.
-akcja w tej wędce jest szczytowa, a kij w moim odczuciu wydaje się taki twardy i sztywny, choć górna partia bardzo fajnie pracuję podczas holu rybki.
Reasumując (choć nie będzie to jakaś wymierna ocena, ponieważ Alcolyte łapałem pare razy) Wykonanie stoi na bardzo podobnym poziomie w obu przypadkach, do Alcolyte nie masz pokrowca w komplecie do Puddle masz bardzo fajny materiałowy z miejscem na kołowrotek. Różnią się diametralnie akcją. Nie jestem jakimś maniakiem redukcji wagi w sprzęcie, ale możesz mieć problem z dobraniem jakiegoś większego kołowrotka do Alcolyte, ponieważ możesz mieć problem z wyważeniem kija. Puddle daje więcej możliwości. Mocno się zastanawiam dlaczego jest taka ogromna różnica w cenie przy tych modelach, być może użyte materiały? nie mam pojęcia, ale według mnie to przesada.
Po zakupieniu wędek Drennana stałem się ogromnym fanem marki ponieważ bardzo pozytywnie mnie te kije zaskoczyły, i każdemu będę polecał ten sprzęt.
Tak na marginesie mam na sprzedaż jedną z nich ponieważ ostatnimi czasy i tak łowie na jedną wędkę, ponieważ staram się wypracowywać ryby w jednym miejscu pracując samym podajnikiem i procom, druga zazwyczaj leży z boku lub leży zarzucona, a nóż widelec coś się uwiesi, po za tym szukam wędki o długości 3.60. Gdybyś był zainteresowany pisz śmiało.
Edycja administratora: Brak odstępów między tekstem i emotikonami.