Autor Wątek: Jak działa OSA  (Przeczytany 45501 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Jak działa OSA
« Odpowiedź #90 dnia: 07.03.2015, 20:21 »
Wiesz Paweł ja cie czuje tylko ja mam swoje zdanie na ten temat
ja cale zycie kieruje sie zasada ciezkiej pracy czy to w szkole sredniej na uczelni i w pracy zawodowej
i widzac jak nasz polski narod daje sie w to w ciagac i myslac ze mamy demokracje wybory to mnie hu.... szczela
tworzac system ktory mamy panowie rozwalili ubiegly nie jestem komuchem mowie z, gory utworzyli kasty ktore skutecznie skubia nas do dzis
od mlodych lat nic nie robia tylko swiruja i na nasz koszt walcza z demonami utwozyli konstytucje w ktorej mamy swoje prawa ja pytam kto ich przestrzega za niedlugo chory pod plotem bedzie umieral i kazdy lekarz to bedzie mial w dupi........
rto dobry przyklad nie pisze wiecej bo poco
rzadza nami glupki ktorzy sie na niczym nie znaja bo wala polityke cale zycie to powiedzcie mi kiedy sie mieli nauczyc zarzadzania kreowania skutecznego gospodarowania z gazet hi......
to frajerzy ktorzy znalezli sposob na zycie bez pracy
Na pisali konstytucje przepisy ustawy i rzadza i nas majamw dupie bawia sie przed kamerami
a w prowadzic kadencyjnosc , zabrac dotacje, rozliczc z obietnic to pogadamy o wyborach
te same twarze, ci sami ludzie i partie tworza wymyslaja a ludzie mysla ze jest dekokracja ja pytam jak
dlaczego powazni ludzie politykimsie niemtrzymaja w zadzie sa jacyc kosmici czy to normalane w powaznych  krajach nie bac siem rzadzic zmieniac a trzymac sie stolkow
sory brzmi to jak manifest ale to moje odczucie na, to kto nami rzadzi
Maciek

Offline Hein

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #91 dnia: 07.03.2015, 20:21 »
Ten starszy pan w reżimowej telewizji brany za głupca ,jest jednym z mądrzejszych w tym kraju ,choć ja jestem zwolennikiem Ruchu Narodowego ,ale pan Janusz też interesująco mówi i ma to sens .
Krzychu

Offline Hein

« Odpowiedź #92 dnia: 07.03.2015, 20:26 »
maciek w pełni się z Tobą zgadzam , ale nie uważam ,że nic się zrobić nie da ,to my obywatele musimy być młotem i kruszyć postkomunistyczny beton .Musimy bo nasze dzieci będą jeszcze większymi niewolnikami niż my ,wstańmy z klęczek i bądzmy dumni!!Jeszcze Polska nie zginęła .....
Krzychu

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #93 dnia: 07.03.2015, 20:26 »
jak dla mnie to przyklad bigdoma podany z gosciem co naklepal sobie dzieci i aby przezyc musi klosowac to ja pytam czy ktos z nas mu te dzieci robil to jego wybor

A jakby ktoś tak o Twoim ojcu napisał, że naklepał dzieci (nie istotne ile)? Jak byś się czuł?
Nie obrażaj.
Ja daję często skrajne przykłady po to, by się nad nimi spokojnie zastanowić, a nie z nich szydzić.
To wlasnie ty nie szydź bo nie wiesz z jakiej ja rodziny pochodze moze mam takie przezycia jak piszesz
powiedz mi jak wejdziesz w gown..... to co robisz reszte zycia chodzisz tak zeby do niego znowu wejsc czy starasz sie isc inaczej i obchodzic to gown........
wiem ze lubic ciagnac na temat na emocjach skoro dajesz skrajnosc to ja odpowiadam na nia.....
Maciek

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #94 dnia: 07.03.2015, 20:27 »
Maciek, zapoznaj sie dokladnie z programem KORWIN.
Tam nawet nie ma nawet mowy o zasilkach dla bezrobotnych. Kazdy bedzie musial zapierd... -darmozjadow nikt nie bedzie utrzymywal!
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline Hein

« Odpowiedź #95 dnia: 07.03.2015, 20:29 »
p^k ja rocznik 79 będę całe życie zap... i nie otrzymam emerytury ,wyliczenia pokazują ,że ten system tego nie wytrzyma i nie mam się co łudzić i tak bede pracował aż do śmierci.
Krzychu

Offline Hein

« Odpowiedź #96 dnia: 07.03.2015, 20:33 »
Państwo zabiera z naszych pensji w sumie około 83% podatków ,które płacimy na każdym kroku za wszystko ,likwidując większość z nich jesteśmy bardzo konkurencyjną gospodarką i rajem podatkowym ,myślę że ma to sens więcej w kieszeni i wszystko tańsze ,i wszystko się nakręca ..
Krzychu

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #97 dnia: 07.03.2015, 20:33 »
Bigdom, pokazywanie skrajnych przykładów jest bez sensu trochę. Mam znajomych co zajmowali się kłusownictwem na różna skalę, i dobrze się im powodziło, dorabiali sobie... Część druga to ludzie z miejscowości gdzie mieszka moja rodzina. Maja co jeść, ale rybie nie przepuszczą. Wielu kłusuje dla 'sportu' lub znowu aby dorobić, mieć na alkohol. Nie spotkałem się tam z przypadkiem głodu.

Nie czarujmy się. Wiele osób na wsiach traktuje pewne rzeczy w pewien specyficzny sposób. Jak były PGRy to połowa rzeczy 'znikała' - począwszy poprzez kradzież na polach, oszustwa pracowników, oprzekręty dyrekcji. Wody były taktowane podobnie - z ta różnicą, że nie było sposobów na przechowywanie ryb i ich sprzedaż. Węgorze i tak szły do wędzarni... Teraz wyjałowiono wody, bo ileż one mogą dawać?

Nie może być usprawiedliwienia dla kłusownictwa. Rozumowanie -państwowe -wspólne- niczyje musi zniknąć. Są inne formy zdobywania pożywienia niż kradzież, najlepszą jest praca. A ta zawsze się znajdzie dla chcącego. Ale po co, skoro można nie wstawać codziennie rano do pracy tylko raz na jakiś czas coś 'zawinąć'? Ja bym nikogo nie usprawiedliwiał - prawo musi być przestrzegane. Co gorsza taki ojciec uczy swoje dzieci takiego życia. Przyzwalając na to szkodzi się i takiej rodzinie i reszcie społeczności. Dziwnym trafem najbogatsze społeczeństwa to takie, gdzie ludzie rozumieją co to jest postawa obywatelska, wspólne dobro, szacunek dla pracy. Skandynawowie maja kasę, pomimo, że ich kraj nie ma wielu złóż - Finlandia to w tłumaczeniu bagnisko... A tam każdy zna 4 języki! Szwedzi tez mają się dobrze, pomimo ciężkich zim., surowego klimatu...

Jak myślisz, dlaczego na Warmii i Mazurach nie ma pracy, jest wciąż duże bezrobocie? Bo wielu wciąż ma tę sama mentalność. Gdyby ryby były, to by jeżdili tam ludzie z całej Europy i pracy by było w bród. Wielu rybaków zaś zamiast 'hodować' ryby to jest odławia, wyjaławiając coraz bardziej. Podcinając gałąź na której siedzą!

Działanie OSA może się nie podobać - ale myślę, że nie można patrzec na wszystko przez pryzmat jednego filmu. :)
Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #98 dnia: 07.03.2015, 20:34 »
I dla tego nie wygra w modzie jest panstwo opiekuncze
mi sie osobiscie podoba skandynawia spedzilem troszke czasu jak dla mnie raj
z tym ze u nas to nie przejdzie nas tak naprawde dopierow okresie miedzywojennym bylismy wolni teaz to 25 lat trudno nam dogonic swiat ktory budowal sie pare pokolen
u nas to potrwa z tym ze boje sie polacy chca za szybko sie bogacic a wiecie jak to wyglada w praktyce i tyle.........
Maciek

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
« Odpowiedź #99 dnia: 07.03.2015, 20:34 »
Maćku, masz rację. Mam podobnie. Pracuję na dwa etaty. Ale nie lubię stereotypów. Pamiętaj, kto jest naszym prezydentem i nie jest to R.Reagan. Nie każdy ma możliwości, nawet mimo chęci. Nie każdy dostaje szansę, by móc zobaczyć świat inaczej, lepiej. Wiele osób wychowuje się w środowisku kłusowników i nigdy nie widziało innego. Im należy pomóc. Nauczyć ich pracy tak, jak Ty pracujesz.
Pisanie, że skoro narobił dzieci, to jego problem nie jest najwłaściwsze moim zdaniem.
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #100 dnia: 07.03.2015, 20:36 »
p^k ja rocznik 79 będę całe życie zap... i nie otrzymam emerytury ,wyliczenia pokazują ,że ten system tego nie wytrzyma i nie mam się co łudzić i tak bede pracował aż do śmierci.
to zalezy ile planujesz zyc? ;)
emeryture gwarantuje Ci Panstwo wiec skad te wyliczenia?
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
« Odpowiedź #101 dnia: 07.03.2015, 20:40 »
Luk, skrajne przykłady działają na wyobraźnię :)

Tak na poważnie już, to sam doskonale wiesz, że kłusownicy na Warm-Maz nie specjalnie odpowiedzialni za brak ryb. Oni są taką kropelką w morzu. Więcej kłusują pseudo wędkarze, co to potem pokazują fotki na tle dywanu na ścianie. Niestety.
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline Hein

« Odpowiedź #102 dnia: 07.03.2015, 20:43 »
Państwo niczego mi nie gwarantuje ,dziś są takie przepisy jutro inne . Wyliczenia te pokazywały rynek pracy ,przyrost demograficzny, i pokazane było jasno ,że jeżeli ZUS jeszcze będzie istniał to nie będzie emerytur bo nie będzie na to forsy,bo więcej będzie emerytów niż pracujących nie mówiąc o rencistach ,czyli wyjście jest jedno praca aż do śmierci. Zresztą wielu ekonomistów o tym mówi, tylko w reżimowej telewizji cisza ,tam to zielona wyspa jesteśmy :)
Krzychu

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #103 dnia: 07.03.2015, 20:45 »
Zależy gdzie bigdom. Słyszałem, że jezioro Wiartel koło Pisza - łowisko specjalne PZW (specjalna cena) - było często odwiedzane przez kłusowników. Trzeba rozumiec skalę problemu. Na Mazurach jak ktoś kłusuje to na grubo. To nie jest kłusownik z województwa śląskiego :D Na Mazurach 'wali się' ryby w hurtowych ilościach. Nikt nie ugania się tam za kilkoma węgorzami...
Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #104 dnia: 07.03.2015, 20:48 »
Maćku, masz rację. Mam podobnie. Pracuję na dwa etaty. Ale nie lubię stereotypów. Pamiętaj, kto jest naszym prezydentem i nie jest to R.Reagan. Nie każdy ma możliwości, nawet mimo chęci. Nie każdy dostaje szansę, by móc zobaczyć świat inaczej, lepiej. Wiele osób wychowuje się w środowisku kłusowników i nigdy nie widziało innego. Im należy pomóc. Nauczyć ich pracy tak, jak Ty pracujesz.
Pisanie, że skoro narobił dzieci, to jego problem nie jest najwłaściwsze moim zdaniem.
Widzisz  my tego nie zmienimy będąc ostanio daleko od naszego kraju w rozmowie z berberem powiem bylem w szoku skąd znam angielski zadupie dżipem jechalismy po pustyni caly dzien do oazy mowi mi nauczyl mnie ojciec bo oprocz tego ze przekazal mu wiedze jak zyc na pustyni kazal mu uczyc sie angielskiego bo powiedzial z tej biedy mozesz wyjsc dzieki nauce to taki moral
on byl przewodnikiem i mial jedno dziecko a jego koledzy maja po stadku i nie maja co dac dzieciom jesc i tez jest pieknie taka anegdotka do checi i zmiany zycia
przykro jest patrzec na biede serce sie kraje jak podchodzi do ciebie dziecko w Aafryce i prosi na migi o reszti ktore wyrzucasz do kosza ale co innego jak rumon podchodzi do ciebie i sepi a za rogiem jego ojciec zaciera rece jak mu cos dasz
bedac kiedys na wycieczce po pomorzu zaliczylem kilka dziur po pgr LUK w pelni sie z toba zgadzam tak samo jest na slasku z tymi co wegiel wysypuja
biedy sa rozne prawdziwe i te dzieki którym da sie zyc i smiac z systemu zycie......
Maciek