Autor Wątek: Forumowy nóż z logo SIG  (Przeczytany 29619 razy)

Offline NuNo83

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 29
  • Życie jest zbyt krótkie dla zapalonego wędkarza!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Forumowy nóż z logo SIG
« Odpowiedź #135 dnia: 01.02.2018, 06:58 »
Ja z chęcią bym zamówił, mam dwa małe pytanka. Jaką długość ma ostrze? Sorki jeśli gdzieś to przegapiłem. Drugie pytanie, czy taki nóż jest zbanowany w UK?

Znalazłem takie cuś na stronie rządowej. Ktoś pomoże? Nie znam się na typach noży :(.

Basic laws on knives
It’s illegal to:

sell a knife to anyone under 18, unless it has a folding blade 3 inches long (7.62 cm) or less
carry a knife in public without good reason, unless it has a folding blade with a cutting edge 3 inches long or less
carry, buy or sell any type of banned knife
use any knife in a threatening way (even a legal knife)

It is illegal to bring into the UK, sell, hire, lend or give anyone the following:

butterfly knives (also known as ‘balisongs’) - a blade hidden inside a handle that splits in the middle
disguised knives - a blade or sharp point hidden inside what looks like everyday objects such as a buckle, phone, brush or lipstick
flick knives (also known as ‘switchblades’ or ‘automatic knives’) - a blade hidden inside a handle which shoots out when a button is pressed
gravity knives
stealth knives - a knife or spike not made from metal (except when used at home, for food or a toy)
zombie knives - a knife with a cutting edge, a serrated edge and images or words suggesting it is used for violence
swords, including samurai swords - a curved blade over 50cm (with some exceptions, such as antiques and swords made to traditional methods before 1954)
sword-sticks - a hollow walking stick or cane containing a blade
push daggers
blowpipes (‘blow gun’)
telescopic truncheons - extend automatically by pressing button or spring in the handle
batons - straight, side-handled or friction-lock truncheons
hollow kubotans - a cylinder-shaped keychain holding spikes
shurikens (also known as ‘shaken’, ‘death stars’ or ‘throwing stars’)
kusari-gama - a sickle attached to a rope, cord or wire
kyoketsu-shoge - a hook-knife attached to a rope, cord or wire
kusari (or ‘manrikigusari’) - a weight attached to a rope, cord, wire
hand or foot-claws
knuckledusters

Życie jest zbyt krótkie dla zapalonego wędkarza!

Offline Laur77

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #136 dnia: 01.02.2018, 07:19 »
Podbiję bo widzę, że jakaś cisza.
Fajnie jakbyście wpisali się na listę finalną.
Albo napisali tutaj że macie to w d... i będę choć wiedział żeby nie czekać.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Ja niestety muszę się wycofać. Każdy grosz dla mnie ważny, bo w poniedziałek mam operację kolan i niestety w prywatnej klinice a co za tym idzie sporo kasy muszę wydać na to i mam nadzieję przynajmniej do zlotu wykaraskać się z tego .... Może jak będziesz miał kolejną edycję to się zapiszę.
Pozdrawiam
Wawrzyn

Offline Deftones

• Ekspert
  • Reputacja: 76
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #137 dnia: 01.02.2018, 07:38 »
Przepraszam ale muszę zrezygnować. Zmiana auta skutecznie pozbawiła mnie kasy na długi czas.

Offline pejcz

• Reputacja: 30
  • Wędkarski komandos-popierduła
    • Galeria
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #138 dnia: 01.02.2018, 08:43 »
Ja nie mam tego w dupie, ale nie mam wolnych środków na fixa. Szkoda, że z neckiem nie wypaliło.
Piotr

Machaj wędą, ryby będą!

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #139 dnia: 01.02.2018, 09:47 »
Drugie pytanie, czy taki nóż jest zbanowany w UK?

Znalazłem takie cuś na stronie rządowej. Ktoś pomoże? Nie znam się na typach noży :(.
Sorry, że się wtrącam w ten temat, gdy nie zamawiam noża, ale ten nóż nie jest "zbanowany" w UK. Regulacja o której mowa na tej rządowej stronie, którą wkleiłeś (a raczej jej wycinek streszczony jak to zwykle na Wyspach bywa w sposób w który nie do końca jest prawidłowy, ale w sposób, dzięki któremu ma on być zrozumiany przez każdego obywatela - nawet patologię ;)) została wprowadzona jeszcze za czasów mojego pobytu w UK w Szkocji i dotyczyła noszenia ze sobą noża w miejscach publicznym. Problemem dużym było to, że np. w Edynburgu wielu małolatów miało przy sobie noże. Wystarczyło, że Cię ktoś zaczepił, ty coś mu odpowiedziałeś, aby to skończyło się "kosą w brzuch". Te przypadki były nagminne szczególnie w weekendy, gdzie po alko gnojom odwalało. Także obcokrajowcy szczególnie z Afryki dla "bezpieczeństwa" nosili ze sobą noże. Stąd właśnie wprowadzono zakaz noszenia przy sobie "kosy" na ulicy, czy też w centrum handlowym (z pewnymi wyjątkami). Sam często wwoziłem i wywoziłem różne noże w bagażach lotniczych (oczywiście nie podręcznych hehe) do (lub z) Anglii, czy też Szkocji, także sprzęt z tej listy vide miecz samurajski :P   

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
« Odpowiedź #140 dnia: 01.02.2018, 10:51 »
Niewesoło to wygląda i bardzo frustrująco dla Mario który włożył sporo trudu i pieniędzy w przygotowanie prototypu itd.   
Jak przyszło do konkretów i zaliczek to lista chętnych zrobiła się krótka i sprawa spali na panewce .
Jestem zainteresowany kupnem więc mam nadzieję że lista jednak urośnie w ciągu najbliższych dni.

Wiesiek

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #141 dnia: 01.02.2018, 11:01 »
Ja się pisałem na mały nożyk :)
Zbyszek

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
« Odpowiedź #142 dnia: 01.02.2018, 12:05 »
Ja również pisałem się na Necka ;)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline NuNo83

• Reputacja: 29
  • Życie jest zbyt krótkie dla zapalonego wędkarza!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #143 dnia: 01.02.2018, 13:10 »
Drugie pytanie, czy taki nóż jest zbanowany w UK?

Sorry, że się wtrącam w ten temat, gdy nie zamawiam noża, ale ten nóż nie jest "zbanowany" w UK. Regulacja o której mowa na tej rządowej stronie, którą wkleiłeś (a raczej jej wycinek streszczony jak to zwykle na Wyspach bywa w sposób w który nie do końca jest prawidłowy, ale w sposób, dzięki któremu ma on być zrozumiany przez każdego obywatela - nawet patologię ;)) została wprowadzona jeszcze za czasów mojego pobytu w UK w Szkocji i dotyczyła noszenia ze sobą noża w miejscach publicznym. Problemem dużym było to, że np. w Edynburgu wielu małolatów miało przy sobie noże. Wystarczyło, że Cię ktoś zaczepił, ty coś mu odpowiedziałeś, aby to skończyło się "kosą w brzuch". Te przypadki były nagminne szczególnie w weekendy, gdzie po alko gnojom odwalało. Także obcokrajowcy szczególnie z Afryki dla "bezpieczeństwa" nosili ze sobą noże. Stąd właśnie wprowadzono zakaz noszenia przy sobie "kosy" na ulicy, czy też w centrum handlowym (z pewnymi wyjątkami). Sam często wwoziłem i wywoziłem różne noże w bagażach lotniczych (oczywiście nie podręcznych hehe) do (lub z) Anglii, czy też Szkocji, także sprzęt z tej listy vide miecz samurajski :P

Fajnie i dzięki selektor :thumbup:. Jedno mnie jeszcze tylko trapi. Czy nie jest tak, że ostrze nie może być dłuższe niż 3" by móc zabrać nóż w konkretne miejsce, mając dobry powód - w moim przypadku na ryby :)? Czy długość ostrza ma tutaj znaczenie? Czy przypadkiem brzeg rzeki czy jeziora nie jest miejscem publicznym?

MarioG, dla mnie jedną sztukę proszę :).
Życie jest zbyt krótkie dla zapalonego wędkarza!

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
« Odpowiedź #144 dnia: 01.02.2018, 13:16 »
Ja też chciałem necka. Także odpadam
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline Tench_fan

• Ekspert
  • Reputacja: 476
    • Galeria
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #145 dnia: 01.02.2018, 15:07 »
Ja rezygnuję.
Jestem dość konkretnie chory, więc ostatnio nie zaglądałem na forum.
Radek

Wędkarstwo - namiastka szczęścia gdy życie nie rozpieszcza.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
« Odpowiedź #146 dnia: 01.02.2018, 15:41 »

Fajnie i dzięki selektor :thumbup:. Jedno mnie jeszcze tylko trapi. Czy nie jest tak, że ostrze nie może być dłuższe niż 3" by móc zabrać nóż w konkretne miejsce, mając dobry powód - w moim przypadku na ryby :)? Czy długość ostrza ma tutaj znaczenie? Czy przypadkiem brzeg rzeki czy jeziora nie jest miejscem publicznym?

I to jest ciekawy problem natury prawnej ukazujący różnicę pomiędzy polskim systemem prawnym, a brytyjskim. U nas w ustawie dokładnie byłoby zdefiniowane co i jak, natomiast w Anglii jest to kwestia oceny należąca do funkcjonariusza policji i sądu, którzy oceniają czy ktoś nosi nóż w miejscu publicznym "with good reason or not good reason" :)
Dlatego jak idziesz z całym arsenałem wędkarskim przez miasto, czy też jak sobie wędkujesz to według mnie jest to  "very good reason" :). Jednak jak zostawiasz sprzęt nad wodą i idziesz do Maca po hamburgera z kosą w kieszeni i nóż ten wystaje ci z kieszeni, i ktoś to widzi, to wtedy może już nie być to "good reason"  ;)
Z tego co pamiętam to możesz go jeszcze posiadać dla celów religijnych jak np. w przypadku posiadania przy sobie kirpana przez Sikha, który ma podobne znaczenie jak krzyżyk na łańcuszku dla chrześcijan. Zawsze możesz więc próbować się tłumaczyć, że religia w Polsce nakłada obowiązek posiadania noża.... którym wita się np. uchodźców ;)
Szerzej na temat tego problemu znajdziesz tutaj http://britishseafishing.co.uk/legal-issues-of-carrying-knives-for-fishing/

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #147 dnia: 01.02.2018, 21:52 »
Powiem Wam, że bawię się prototypem, macam go sobie oglądam itp.
Jest ŚWIETNY.

Jakby ktoś pytał o wymiary to:
dł całkowita 21.5cm.
dł głowni 9.8cm.
gr.3mm.

Dokładne wykonanie, równe szlify, piękna krawędź tnąca i doskonałe wyważenie.
Nóż względnie płaski więc nosi się go naprawdę komfortowo.
Pochewka trzyma bardzo solidnie. Bez obaw można nosić rękojeścią w dół.

Kto nie chce z pewnością będzie żałował. :P
A tak swoją drogą, dziękuję kolegom za informacje o rezygnacji.

Mario
Mazovia Fishing Team