Drugie pytanie, czy taki nóż jest zbanowany w UK?
Znalazłem takie cuś na stronie rządowej. Ktoś pomoże? Nie znam się na typach noży
.
Sorry, że się wtrącam w ten temat, gdy nie zamawiam noża, ale ten nóż nie jest "zbanowany" w UK. Regulacja o której mowa na tej rządowej stronie, którą wkleiłeś (a raczej jej wycinek streszczony jak to zwykle na Wyspach bywa w sposób w który nie do końca jest prawidłowy, ale w sposób, dzięki któremu ma on być zrozumiany przez każdego obywatela - nawet patologię

) została wprowadzona jeszcze za czasów mojego pobytu w UK w Szkocji i dotyczyła noszenia ze sobą noża w miejscach publicznym. Problemem dużym było to, że np. w Edynburgu wielu małolatów miało przy sobie noże. Wystarczyło, że Cię ktoś zaczepił, ty coś mu odpowiedziałeś, aby to skończyło się "kosą w brzuch". Te przypadki były nagminne szczególnie w weekendy, gdzie po alko gnojom odwalało. Także obcokrajowcy szczególnie z Afryki dla "bezpieczeństwa" nosili ze sobą noże. Stąd właśnie wprowadzono zakaz noszenia przy sobie "kosy" na ulicy, czy też w centrum handlowym (z pewnymi wyjątkami). Sam często wwoziłem i wywoziłem różne noże w bagażach lotniczych (oczywiście nie podręcznych hehe) do (lub z) Anglii, czy też Szkocji, także sprzęt z tej listy vide miecz samurajski