Autor Wątek: Parasol (na ryby)  (Przeczytany 38681 razy)

Offline Przemek_34

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Odp: Parasol (na ryby)
« Odpowiedź #60 dnia: 07.06.2024, 22:33 »
https://www.decathlon.pl/p/parasol-wedkarski-caperlan-u-500-xl-2-3-m/_/R-p-340904?mc=8759916
Trzeba pamiętać, że ten parasol U 500 jest bez warstwy nieprzepuszczajacej promieni słonecznych, ten dobry parasol ma symbol PF-U 500 i chyba jest już niedostępny w sprzedaży.
Z filtrem UV pozostała jego mniejsza wersja 1.8m https://www.decathlon.pl/p/parasol-srednica-1-8-m-pf-u500-l/_/R-p-311551

Zgadza się, właśnie spojrzałem na swój i jest w wersji PF-U 500 XL 👍

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 317
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #61 dnia: 07.06.2024, 22:47 »
Też posiadam PF, świetny parasol, sprawdził się i w słońce i w deszcz. Jeśli nawet ktoś znajdzie używany niech śmiało bierze.

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #62 dnia: 07.06.2024, 23:27 »
Dobra. Po odwiedzeniu kilku sklepów wędkarskich gdzie sensowne parasole zaczynały się od 230zł , a takie ze ściankami w okolicy 390zł najtaniej traf chciał, że wszedłem ciut zrezygnowany do sklepu Netto po napój.
Zerknąłem na witrynę z gazetką...
https://zapodaj.net/plik-nBvJhgZuAn
Podreptałem więc w poszukiwaniu, znalazłem między regałami, rozpakowałem, sprawdziłem i .... kupiłem.
Wygląda solidnie, ma w komplecie linki, śledzie i ścianę wokoło zapinaną do parasola na suwak z okienkami.
Jak za 179zł to jest jak za darmo.
W kieszeń w pokrowcu wchodzi bo ma 128cm po złożeniu, jednak ledwo ją dopinam i dodaje to pokrowcowi wagi, więc będzie trzymany po prostu w aucie w fabrycznym worku. W razie zbliżającego się deszczu podejść do auta 200-300 metrów to przecież nie problem.
Jeśli ktoś szuka to polecam. Niczym nie ustępuje tym które macałem w wędkarskich , nie ma tylko napisu Konger, Jaxon itd...
Z tego co się dowiedziałem od obsługi sklepu taka cena jest do jutra czyli do soboty włącznie. Potem będzie albo sporo wyższa, albo nie będzie bo parasole ponoć idą dosyć szybko.
Z tego co jeszcze w nim fajne to ma oczko w czubku parasola i można go też za ten czubek linkami złapać z zewnątrz w razie potrzeby.
Parasol i ścianki wedle ulotki wykonane z nieprzemakalnej tkaniny Oxford 210D.

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 216
« Odpowiedź #63 dnia: 08.06.2024, 08:29 »
Jak on jest mocowany do ziemi? Wbijany?

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #64 dnia: 08.06.2024, 09:42 »
https://www.decathlon.pl/p/parasol-wedkarski-caperlan-u-500-xl-2-3-m/_/R-p-340904?mc=8759916
Trzeba pamiętać, że ten parasol U 500 jest bez warstwy nieprzepuszczajacej promieni słonecznych, ten dobry parasol ma symbol PF-U 500 i chyba jest już niedostępny w sprzedaży.
Z filtrem UV pozostała jego mniejsza wersja 1.8m https://www.decathlon.pl/p/parasol-srednica-1-8-m-pf-u500-l/_/R-p-311551

U 500 ma w zaletach:
Ochrona przeciwsłoneczna

UPF 50+ (filtr 99% UVB/ 93% UVA).
Pozdrawiam
Mirek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2237
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #65 dnia: 08.06.2024, 09:56 »
W U 500 brakuje takiej srebrnej warstwy, która jest właśnie w PF-U. Wydaje mi się, że to właśnie ona robi największą robotę.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #66 dnia: 08.06.2024, 10:46 »
Wbijany.
Ja stosuje jednak wkręcaną w ziemie końcówkę w której następnie instaluje sztyce parasola. Nie ma ryzyka że coś się złamie przy siłowym wbijaniu w twardsze podłoże. A i tak planuję wydrukować sobie jakieś mocowanie do fotela f5r.

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 216
« Odpowiedź #67 dnia: 08.06.2024, 11:16 »
Wbijany.
Ja stosuje jednak wkręcaną w ziemie końcówkę w której następnie instaluje sztyce parasola. Nie ma ryzyka że coś się złamie przy siłowym wbijaniu w twardsze podłoże. A i tak planuję wydrukować sobie jakieś mocowanie do fotela f5r.

Właśnie zanabyłem ten z netto. Przyda się na sporadyczne wypady, by chronił przed słońcem jak i deszczem. Będzie testowany w najbliższych dniach bo widzę, że pogoda nieciekawa ma być, a od niedzieli do wtorku planuje dłuższy wypad.

Ta sztyca wkręcana, o której piszesz to jakiś gotowiec czy sam sobie zrobiłeś?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #68 dnia: 08.06.2024, 11:33 »
https://allegro.pl/oferta/baza-do-parasola-wedkarskiego-jaxon-pp-stk105-wzmocniona-z-gwintem-15563939837?

Taka najprostsza i najtańsza robi robotę.
Regularnie zostawiam je na łowisku :facepalm:
Krwawy Michał

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #69 dnia: 08.06.2024, 11:39 »
Gotowiec od jaxona za chyba 20-30zł. Ale nie polecam bo gwint od śruby mocującej wyskoczył z plastiku już po kilku uzyciach. Teraz planuję kupić coś solidniejszego co nie będzie miało żadnych plastikowych elementów w swojej budowie.

edit. Mosteque właśnie ta którą wskazujesz to niestety szajs dla mnie. Tam gdzie masz gwint śruby mocującej sztycę w uchwycie wyskakuje ten "miedziany" element który przy docisku sztycy parasola sam sięwysuwa. Wkłądanie na gorąco, podklejanie nic nie daje, a wcale jakoś mocno tego nie kręciłęm.
Chyba że tylko podobnie wyglądają, ale jeśli ten kołnierz w który wkręcasz śrubę jest plastikowy to byłoby to samo.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #70 dnia: 08.06.2024, 11:42 »
Ja rzadko używam parasola i właśnie potem przeważnie zostawiam to w ziemi, więc u mnie nie zdążyło się jeszcze popsuć :D
Krwawy Michał

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #71 dnia: 08.06.2024, 12:17 »
Ja rzadko używam parasola i właśnie potem przeważnie zostawiam to w ziemi, więc u mnie nie zdążyło się jeszcze popsuć :D
Spoko. Ja też używam max 4-5 razy w roku bo staram się jechać na ryby kiedy nie ma ryzyka deszczu, ale w tym jaxonie już przy pierwszym użyciu nastąpiła usterka i potem próby jej łatania nie zdały egzaminu dlatego postanowiłem właśnie wskazać że to bubel by się ludzie nie nacinali. Owszem działa jako uchwyt ale bez blokady więc wiatr mógłby do góry parasol porwać jak i obraca parasolem w kółko.
Teraz poszukam czegoś na prawdę solidnego. Kompaktowego ale całego z metalu.

Offline Cygnus

• Ekspert
  • Reputacja: 65
« Odpowiedź #72 dnia: 09.06.2024, 07:55 »
Spoko. Ja też używam max 4-5 razy w roku bo staram się jechać na ryby kiedy nie ma ryzyka deszczu,

Parasol nie jest tylko od deszczu ;)
Bardzo często używam parasola od "deszczu" słonecznych promieni :P
Zauważyłem że duża część wędkarzy jak przyjeżdża na ryby to siadają tak żeby słoneczko ich nie skąpało swoim "deszczem" ;)
"Nie można więc głosować za demokracją i wiecznie przeciwstawiać się gustom większości. To jest zakłamanie. Grzeszyć na ziemi i zgłaszać jednocześnie pretensje do nieba?!
Ale ja osobiście jestem szczery: zawsze głosowałem za kontrrewolucją"

Offline mariucha

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #73 dnia: 02.12.2024, 21:50 »
Chłopaki co sądzicie o parasolu z firmy Guru? Warty ceny czy dać sobie spokój?

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #74 dnia: 03.12.2024, 02:23 »
Gotowiec od jaxona za chyba 20-30zł. Ale nie polecam bo gwint od śruby mocującej wyskoczył z plastiku już po kilku uzyciach. Teraz planuję kupić coś solidniejszego co nie będzie miało żadnych plastikowych elementów w swojej budowie.

Mam identyczne obserwacje z takimi mocowaniami. Szkoda pieniędzy na badziewie bo w efekcie wyjdzie drożej.