Autor Wątek: Flagman  (Przeczytany 6200 razy)

Offline Feederek1960

• Ekspert
  • Reputacja: 90
  • Ulubione metody: method feeder
Flagman
« dnia: 05.11.2019, 21:59 »
Adnotacja moderatora: dyskusja wydzielona do nowego wątku.

Ja w tej cenie co Flagman wolę kupić kij Shimano albo Browninga i nie będzie to niska pułka.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Sztywnej linki🎣

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 532
Odp: Flagman
« Odpowiedź #1 dnia: 05.11.2019, 22:13 »
Ja w tej cenie co Flagman wolę kupić kij Shimano albo Browninga i nie będzie to niska pułka.

Z ciekawości poproszę Cię o argumentację Twojego twierdzenia. Chciałbym skonfrontować ją z moimi odczuciami na temat kijów Flagmana.

Offline Feederek1960

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 05.11.2019, 22:21 »
Shimano i Browning są na rynku od wielu lat. Shimano podaje w opisie materiał z jakiego są zbudowane wędki. Browning to też uznana marka. Nie łowiłem Flagmanem i nic na temat tych wędek nie powiem. Ale z jakiego materiału są zbudowane, po za tym że są węglowe , nie doczytałem się w opisie.
Ile lat na rynku jest Flagman a ile Shimano czy Browning? Dla mnie to sprawa zaufania do firmy. Mam kije Browninga i Shimano jak i inne marki. A nagonka z Flagmanem to wyglada jak z Meusem.

Sztywnej linki🎣

Offline Feederek1960

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 05.11.2019, 22:31 »
https://www.wyszukiwarkakrs.pl/profile-0000406071-FLAGMAN%20UKRAINE

Sztywnej linki🎣

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4 dnia: 05.11.2019, 22:35 »
i?

Mój najdłuższy post w życiu :)

Offline Feederek1960

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 05.11.2019, 22:39 »
Kupując w sklepie stacjonarnym nie wiemy jak będzie z gwarancją.

Sztywnej linki🎣

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 05.11.2019, 22:43 »
Adnotacja moderatora: dyskusja wydzielona do nowego wątku.

Podaj mi proszę przykład materiału z jakiego zbudowane są wędki Shimano. Bo to co ja widzę w katalogu, to błyszczące nazwy handlowe, a nie dane konkretnego materiału, z jakiego buduje się konkretne wędki. A to dopiero (albo kod konkretnego blanku) pozwoliłby określać, co tam siedzi tak naprawdę. Bo że napiszą, że maty dostarcza im Toray, to nic nadzwyczajnego. Ta firma zaopatruje mnóstwo znanych i mniej znanych firm :)

Zatem Shimano też nie mówi, z jakiego dokładnie materiału węglowego robi swoje kije.

Flagman na rynku jest kilkanaście lat. W Polsce popularyzuje się od kilku. Wiesz, że mocno współpracują z Zebco? A Zebco, tak się składa, jest właścicielem Browninga. Zresztą, polecam w ramach eksperymentu wziąć do ręki Spherę i Tregarona :)

Flagman robi specyficzne kije. Nie każdemu pasują. Nie wszystkie kije w ich ofercie są warte uwagi. Dokładnie tak jak Shimano i Browning, które jednemu leżą bardziej, drugiemu mniej. Mi na przykład, ani Flagman, ani Shimano nie leżą :)

Nie kwalifikujmy zatem przez pryzmat naszych preferencji, czy zaufania do jednej marki, innych marek jako "niską półkę". Bo to, że w danej cenie kij innej firmy bardziej mi pasuje, nie oznacza że wszystkie inny to niska półka. Co więcej, czasem te mniej uznawane firmy mają w ofercie prawdziwe perełki, bo muszą wybijać się ceną lub jakością, gdy nie mogą marką :)

Offline Stary Baca

• Ekspert
  • Reputacja: 223
« Odpowiedź #7 dnia: 05.11.2019, 22:50 »
Shimano i Browning są na rynku od wielu lat. Shimano podaje w opisie materiał z jakiego są zbudowane wędki. Browning to też uznana marka. Nie łowiłem Flagmanem i nic na temat tych wędek nie powiem. Ale z jakiego materiału są zbudowane, po za tym że są węglowe , nie doczytałem się w opisie.
Ile lat na rynku jest Flagman a ile Shimano czy Browning? Dla mnie to sprawa zaufania do firmy. Mam kije Browninga i Shimano jak i inne marki. A nagonka z Flagmanem to wyglada jak z Meusem.

Nie ma dobry i złych marek (firm). Są tylko dobre i złe konkretne wyroby. Shimano też widziałem kompletny szajs. Firma- marka - właściciel a producent to kompletnie różne rzeczy. Widziałem sprzęty o niezmienianej nazwie (marce) które co kontener to inny producent. Nie mam zaufania do żadnej marki bo to tak jak mieć zaufanie do białych czy czarnych kołowrotków. Marka to tylko nazwa nanoszona na ostatnim etapie produkcji. Na wiadro z rana nanoszą nazwę Dragon, po południu Mikado a po nocy XINGPING, na wiosnę SHIMANO, na na zimę DAIWA. Koncern taki jak Shimano ma zarabiać a nie produkować dobrego towaru.

Można lubić blondynki czy brunetki ale żeby zaraz ufać z powodu koloru włosów;)
Stary Baca,
Otrzymałeś ostrzeżenie za zamieszczanie obraźliwych, nieprzyzwoitych treści. Proszę, zaniechaj tego i podporządkuj się regułom panującym na forum. W przeciwnym wypadku poczynimy dalsze kroki.
Pozdrawiamy. Załoga portalu Spławik i Grunt

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 05.11.2019, 22:53 »
https://www.wyszukiwarkakrs.pl/profile-0000406071-FLAGMAN%20UKRAINE

Kupując w sklepie stacjonarnym nie wiemy jak będzie z gwarancją.

Feederek1960 to co wkleiłeś dotyczy spółki Flagman Ukraine sp. z o.o. z siedzibą w Szczecinie, która obecnie jest w likwidacji. Patrząc na PKD spółka ta przez kilka lat działała w Polsce w branży stoczniowej. W 2017 r. rozwiązano polski oddział spółki. Nie wiem czy ukraiński Flagman produkujący wędki jest częścią jakiegoś holdingu, czy nie, ale jest to nieistotne. Ta spółka w likwidacji nie ma nic wspólnego (no może poza nazwą) z tą produkującą i sprzedającą wędki, o czym świadczy już przedmiot działalności tej spółki w likwidacji.

Co do gwarancji, to gwarancję na terenie Polski udziela polski sprzedawca wędek Flagman, czyli np. pan X prowadzący sklep Y, a nie ukraiński Flagman, więc wszelkie roszczenia z tytułu gwarancji kierujesz do Pana X, a nie na Ukrainę. Nie dotyczy to oczywiście sytuacji, gdy kupujesz wędkę na Ukrainie. Wówczas gwarancję realizujesz sobie sam na Ukrainie bezpośrednio u producenta/sprzedawcy. To tak w skrócie.   

Offline Feederek1960

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 05.11.2019, 22:54 »
Podaj mi proszę przykład materiału z jakiego zbudowane są wędki Shimano. Bo to co ja widzę w katalogu, to błyszczące nazwy handlowe, a nie dane konkretnego materiału, z jakiego buduje się konkretne wędki. A to dopiero (albo kod konkretnego blanku) pozwoliłby określać, co tam siedzi tak naprawdę. Bo że napiszą, że maty dostarcza im Toray, to nic nadzwyczajnego. Ta firma zaopatruje mnóstwo znanych i mniej znanych firm :)

Zatem Shimano też nie mówi, z jakiego dokładnie materiału węglowego robi swoje kije.

Flagman na rynku jest kilkanaście lat. W Polsce popularyzuje się od kilku. Wiesz, że mocno współpracują z Zebco? A Zebco, tak się składa, jest właścicielem Browninga. Zresztą, polecam w ramach eksperymentu wziąć do ręki Spherę i Tregarona :)

Flagman robi specyficzne kije. Nie każdemu pasują. Nie wszystkie kije w ich ofercie są warte uwagi. Dokładnie tak jak Shimano i Browning, które jednemu leżą bardziej, drugiemu mniej. Mi na przykład, ani Flagman, ani Shimano nie leżą :)

Nie kwalifikujmy zatem przez pryzmat naszych preferencji, czy zaufania do jednej marki, innych marek jako "niską półkę". Bo to, że w danej cenie kij innej firmy bardziej mi pasuje, nie oznacza że wszystkie inny to niska półka. Co więcej, czasem te mniej uznawane firmy mają w ofercie prawdziwe perełki, bo muszą wybijać się ceną lub jakością, gdy nie mogą marką :)
Wiem że Zebco jest właścicielem Browninga i pewnie Quantum. Shimano podaje moduł sprężystości , XT30 , XT40 , XT60 i XT100. Nie mam zamiaru spierać się co jest lepsze. Ja napisałem jakie kije wolę kupić w cenie Flagmana. Nic nie pisałem że Flagman jest zły.

Sztywnej linki🎣

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 05.11.2019, 22:55 »
Arek od razu z grubej rury, a ja liczyłem na rozwinięcie tematu przez autora :D

Na przykład, jak oddział spółki zagranicznej o takim profilu zostałby powiązany z kwestią gwarancji sprzętu wędkarskiego przy zakupie w sklepie stacjonarnym w Polsce.

A Ty mi tu mącisz :D

Wiem że Zebco jest właścicielem Browninga i pewnie Quantum. Shimano podaje moduł sprężystości , XT30 , XT40 , XT60 i XT100. Nie mam zamiaru spierać się co jest lepsze. Ja napisałem jakie kije wolę kupić w cenie Flagmana. Nic nie pisałem że Flagman jest zły.

Wytłumacz mi, bo jestem technicznie trochę ignorantem. Co to jest moduł sprężystości węgla? Czy oznaczenia XT30 itp to jakieś jednostki, jakieś stałe?

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 05.11.2019, 23:01 »
Przepraszam. Napiszę więc patriotycznie, że oszukują Polaków. Zakończyli swoją działalność w Polsce, ale i tak po cichu handlują wędkami. Pewnie uchodźcy na łodziach Bugiem je tu wożą ;)   

Feederek1960 u Ciebie w Niemczech jakby handlowano Flagmanem, to też nie musiałbyś się przejmować realizacją gwarancji na Ukrainie. Takie po prostu mamy przepisy w UE, gdzie kupujący jest mocno chroniony.

Offline Stary Baca

• Ekspert
  • Reputacja: 223
« Odpowiedź #12 dnia: 05.11.2019, 23:08 »
Z tym modułami to trzeba ostrożnie bo można się przejechać
Shimano naprodukowało serii AX BX CX DX EX - moduły nierzadko podane takie same a wędki od sasa do lasa. Nawet po wyglądzie to kompletnie inny materiał a moduły podane te same.
To co sobie producent ponazywał to jego marketingowców fantazja i zysk. Od tego są by wymyślać "cuda na kiju". I jeszcze jedno z tych samych materiałów wyjściowych można zrobić dobry kij jak i kompletny chrust. Każda firma miała wtopy w nowych kijach,  pękało bo ktoś na linii coś spaprał czy nie dopilnował. Po drugie wystarczy, że jakiś dostawca komponentu (a niech i chemii) trochę zaoszczędzi po cichu czy ulepszy i mamy chrusta.
Stary Baca,
Otrzymałeś ostrzeżenie za zamieszczanie obraźliwych, nieprzyzwoitych treści. Proszę, zaniechaj tego i podporządkuj się regułom panującym na forum. W przeciwnym wypadku poczynimy dalsze kroki.
Pozdrawiamy. Załoga portalu Spławik i Grunt

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 303
  • SiG
« Odpowiedź #13 dnia: 05.11.2019, 23:19 »

To co sobie producent ponazywał to jego marketingowców fantazja i zysk. Od tego są by wymyślać "cuda na kiju". I jeszcze jedno z tych samych materiałów wyjściowych można zrobić dobry kij jak i kompletny chrust. Każda firma miała wtopy w nowych kijach,  pękało bo ktoś na linii coś spaprał czy nie dopilnował. Po drugie wystarczy, że jakiś dostawca komponentu (a niech i chemii) trochę zaoszczędzi po cichu czy ulepszy i mamy chrusta.

Wiesiek, wrzucił film z wykładu o produkcji wędek Externity, tam Lisowski mówi, że używają węgla 65 gdzie większość używa 45 i do tego mają inny splot.
 Na początku z ironią opowiada o producentach wędek - jakie to mają kosmiczne technologie, jakie to nowości przygotowali z jakich materiałów itd...
 Mata to mata,  zależy jaką ma strukturę a nie opowiadanie ludziom bajek.
 Maty, z tego co zrozumiałem produkują w Charkowie i nie mają potrzeby importu.
Opowiada jak wygrzewa się węgiel i każdy element kija powinien być inaczej wygrzany, za mocno - za kruchy. Odpowiednia temperatura dla maty węglowej i robią odpowiedni kij o odpowiedniej sile i ugięciu.

Tak jak, Stary Baca :thumbup: to pokrótce opisał, abyśmy się za bardzo nie ślinili na cuda techniki. Mata to mata a reklama to inna rzeczywistość. 
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #14 dnia: 05.11.2019, 23:22 »
Wiem że Zebco jest właścicielem Browninga i pewnie Quantum (...).

Dodaj jeszcze następujące firmy: Radical, Black Cat, Rhino, Van Staal, Fin-Nor, Badlans, Avid Carp, Sonubaits, Preston i Korum.
Jacek