Autor Wątek: Sprzęt Rive na 2016  (Przeczytany 4654 razy)

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
Sprzęt Rive na 2016
« dnia: 30.11.2015, 08:09 »
Kacper Górecki wrzucił u siebie na stronie nowy katalog Rive z produktami na 2016 rok. Piszę informacyjnie, to nie kryptoreklama ;)

Przede wszystkim co rzuciło mi się w oczy. Na pewno ciekawy patent w koszach, a konkretnie w siedzisku, montowany element do trzymania tyczki. Bywało, że guma często nie wytrzymywała kilku sezonów. Odklejała się. Tutaj jest to zupełnie nowe rozwiązanie, wydaje mi się, że znacznie trwalsze. Trudno mówić  samym komforcie użytkowania ale wydaje się, że patent spełni swoje zadanie.

Kosz Aqua - bardzo mi się podoba. Wyglądem zbliżony do wersji limitowanej Rive-Drennan. Ciekawe jaka będzie cena. Jeśli będzie tańszy to może się skuszę.

Na stronach 78-79 widać kasety do koszy dla osób, króre łowią na koszyczek, methodę. Dobrze, że o tym pomyśleli. Można sobie kupić osobno jakiś lekki, tańszy kosz, dokupić taką kasetę i zestaw prawie idealny. Przypuszczam, że cena jedynie może odstraszać.

Na stronie 94 są kije to methody. Ciekawe, lekkie wędziska o smukłych blankach.

Strona 116-118 ze spławikami karpiowymi mocno mnie zainteresowała. Wcześniej stosowałem spławiki Rive115 i są świetne na karpie. Bardzo lubię na nie łowić. Minusem jest oczko, przez które przechodzi spławik. Jest mocne, nie do wyrwania (ponieważ nie jest mocowane w korpusie), jednak przez samo jego zastosowanie żyłka przecina korpus. Ja mam na razie lekko nadniszczone spławiki głównie wytarta farba, jednak opcja z żyłką przechodzącą przez korpus była by tu dużo lepsza.

Wagglery - patent mocowania jest świetny. Nie jest to jakaś nowość, jednak warto napisać dwa zdania. Przede wszystkim wygoda użytkowania, możliwość montowania spławika bez stosowania jakichkolwiek łączników. Stosowałem, sprawdza się. Nic się nie plącze. Minusem jest słaba jakość malowania wagglerów. Ja po jednej sesji miałem w dwóch spławikach popękane antenki (lakier). Spotkałem się z podobnymi opiniami.

Strona 133 katalogu to zanęty. Trudno tutaj cokolwiek napisać, jednak zaciekawiły mnie. Dobrze by było, jakby Górek wrzucił je do oferty i były dostępne. Zawsze warto spróbować czegoś nowego.

Generalnie jest z czego wybierać. Produkty widać są niezłej jakości. Producent dba o ładny design. Za jakością idzie niestety cena , która jak przypuszczam nie zaskoczy nas łaskawie.

Katalog:

http://gorek-gliny.pl/wp-content/uploads/2015/11/POBIERZ.pdf
Grzegorz

Offline pawciobra

• Ekspert
  • Reputacja: 58
    • Rybomaniacy
Odp: Sprzęt Rive na 2016
« Odpowiedź #1 dnia: 30.11.2015, 15:23 »
Pod względem wizualnym bardzo podoba mi się sprzęt RIVE. Co prawda kołowrotków wolałbym nie kupować, ale torby, pokrowce, parasole czy też siedziska są bardzo fajne i w nowym katalogu na stronie 140 wyczaiłem fajną tubę na kijki :)
Paweł, koło nr 10 Braniewo
Rybomaniacy.pl

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 01.12.2015, 09:52 »
Pod względem wizualnym bardzo podoba mi się sprzęt RIVE. Co prawda kołowrotków wolałbym nie kupować, ale torby, pokrowce, parasole czy też siedziska są bardzo fajne i w nowym katalogu na stronie 140 wyczaiłem fajną tubę na kijki :)

No kołowrotki to nie jest udana pozycja w katalogu. Szczególnie, że widać np. uderzające podobieństwo do kołowrotków Trapera. Nie wiadomo jak z częściami w środku bo takich informacji dostępnych nie posiadamy.
http://roach-shop.pl/1379-thickbox_default/kolowrotek-expert-match-traper-90901.jpg
Grzegorz

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1271
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #3 dnia: 01.12.2015, 17:45 »
Rive to także świetnie wykonane i wyjątkowo lekkie (seria R-Waggler) matchówki oraz bogaty wybór klasowych feederów.

Jeżeli chodzi o kołowrotki, są całkiem atrakcyjne wizualnie i zewnętrznie prezentują się dobrze pod względem materiałowo-wykonaniowym, natomiast jakość bebechów nie jest powalająca: po około dwóch miesiącach lekkiego łowienia w R-Match 3000 pojawiły się wyraźne luzy na korbce oraz klikanie/stukanie, które dla wymagającego użytkownika może być mocno irytujące ;)

P.S. Oprócz Rive i Trapera, coś bardzo podobnego oferuje Maver (modele Enigma Match, Enigma Carbon Match oraz Monkey), a także np. bliżej nieznana marka Fish World (model Ruthenium Pro SP) dostępna w e-sklepie "nordfishing77":

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 01.07.2016, 21:50 »
Tak prezentuje się kołowrotek Rive/Traper/Fish World w wydaniu Mavera:

Kusząco zgrabne opakowanie dla cokolwiek szmelcowatych bebechów :)

Offline pawciobra

• Ekspert
  • Reputacja: 58
    • Rybomaniacy
« Odpowiedź #5 dnia: 01.07.2016, 23:47 »
Ten kołowrotek widziałem na własne oczy i trzymałem go w rękach. Ładnie zwija, nic nie stuka i nie puka, i bardzo lekki, ale ciekawe, na ile czasu jest on przewidziany, ale nie sądzę, abym zamieniłbym swoje Match Winnery na Rive...
Paweł, koło nr 10 Braniewo
Rybomaniacy.pl

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 02.07.2016, 01:12 »
Mój egzemplarz był najwyraźniej przewidziany na kilka miesięcy lekkiego łowienia lub dla użytkownika, któremu nie przeszkadza klikanie/stukanie ani wyraźne luzy na korbce ;)

Dodam przy okazji, że stopka R-Matcha nieszczególnie lubi się z uchwytami Drennanowskich matchówek (Fuji DPS), co skutkuje problemami z uzyskaniem solidnego zamocowania. Biorąc pod uwagę cenę (blisko 600 zł za rozmiar "4000"), nie polecamy tego kręciołka w wydaniu Rive, bo owa zgrabna, ale bebechowo słabowita konstrukcja jest dostępna znacznie taniej.

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 10.11.2016, 10:51 »
Dotarły do mnie niepokojące wieści dotyczące firmy Rive. Podobno Diedler Dellanoy nie będzie już ich reprezentował. W związku z tym są jakieś problemy z dostawami, produkcją i ogólnie logistyką. Wypuścili katalog na 2017 ale sytuacja wygląda nieciekawie.
Grzegorz

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 10.11.2016, 11:13 »
Pewnie jest to związane z odejściem Diedler Dellanoy do Prestona, gdzie jest chyba dyrektorem sprzedaży, ale ja bym się nie martwił. Po pierwsze Rive ma K. Górka ;D a po drugie to za duża i znana firma żeby sobie nie poradziła.
Jak znam życie, to w najbliższym czasie Prestony będą bardzo przypominały Rive.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 10.11.2016, 11:30 »
Ja się nie martwię o firmę tylko o swoje zamówienie, które mi wisi od lipca bo Rive przeżywa perturbacje związane z odejściem Dellanoy'a ;)
A Franzuci jak Francuzi, czas mają, nie spieszą się. Może jeszcze są w szoku. Swoją drogą, to podobno oni go wyrzucili, nie odszedł sam.
Ile w tym prawdy nie mam pojęcia. Wszystko plotki, choć kilka "elementów" potwierdzone.
Grzegorz