Autor Wątek: Wędka Trabucco Selektor XS Multi Feeder - prośba o opinie  (Przeczytany 11766 razy)

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wędka Trabucco Selektor XS Multi Feeder - prośba o opinie
« Odpowiedź #15 dnia: 27.10.2017, 19:32 »
Ahahaha. Miszcz ciętej riposty :D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #16 dnia: 27.10.2017, 19:33 »
A mnie mówiła co innego :)

A masz za szlachtę.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Kiedyś się spotkamy malutki... ;D :D

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 27.10.2017, 19:35 »
Ehh mam nadzieję, że w końcu się uda.

Marcin

Offline Hawran

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #18 dnia: 27.10.2017, 19:42 »
Muszę przyznać, że nie rozumiem pytania. Bo jest dokładnie takie samo jak pierwsze, którego dotyczy ten wątek...

Źle sprecyzowałem, nie wiem, czy zakupić 330-360 75 g i 360-390 90 g, czy dwie do 360 75 g. Dowiedziałem się właśnie, że ta 360-390 ma przelotkę w przedłużce, a ta do 330-360 ma przedłużkę bez przelotki. Ot taki mały szczególik. Zawsze jednak jest ta możliwość założenia dopałki.
Piotr

Offline Hawran

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 27.10.2017, 19:45 »
Co do selektora 3.6 ( xs master ) zmieniłem zdanie. Jeśli patrzeć tylko na jego prace pod rybą to nie mam jakiś większych zastrzeżeń.
Ostatnio na zawodach uzbroiłem wędki praktycznie tak samo.
Browning Sphere 3.3 żyłka 0.22 koszyk 30g Prestona kołowrotek 3000 Ninja.
Trabucco selektor xs master feeder żyłka 0.22 koszyk 30g Prestona kołowrotek 4000 Ninja.

Za cholerę nie mogłem przerzucić dalej niż Sphere. Ba nawet brakowało mi jakieś 15m do zasięgu Browninga.

Dużym minusem selektora jest zbyt krótki dolnik. Brakuje mu jakieś 15cm. Przy moich niespełna 2m wzrostu nie ma szans na odpowiednie machnięcie.
Łowiłem na sphere szczytówką 0.75oz, a na selektorze medium.
Moim zdaniem wedka niedopracowana.

A na jakie odległości masterem dasz radę zarzucić?
Piotr

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 27.10.2017, 19:47 »
A czy taka dopałka nie zaburza pracy kija? Chodzi mi o to, że najlepsze właściwości rzutowe  mają dwu składy a ideałem by była wędka jednoczęściowa. Pytam bo kiedyś się przymierzałem do feedera z taką dopałką, ale zrezygnowałem z obawy o pracę blanku.

Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 27.10.2017, 19:51 »
Co do selektora 3.6 ( xs master ) zmieniłem zdanie. Jeśli patrzeć tylko na jego prace pod rybą to nie mam jakiś większych zastrzeżeń.
Ostatnio na zawodach uzbroiłem wędki praktycznie tak samo.
Browning Sphere 3.3 żyłka 0.22 koszyk 30g Prestona kołowrotek 3000 Ninja.
Trabucco selektor xs master feeder żyłka 0.22 koszyk 30g Prestona kołowrotek 4000 Ninja.

Za cholerę nie mogłem przerzucić dalej niż Sphere. Ba nawet brakowało mi jakieś 15m do zasięgu Browninga.

Dużym minusem selektora jest zbyt krótki dolnik. Brakuje mu jakieś 15cm. Przy moich niespełna 2m wzrostu nie ma szans na odpowiednie machnięcie.
Łowiłem na sphere szczytówką 0.75oz, a na selektorze medium.
Moim zdaniem wedka niedopracowana.

a na jakie odległości masterem dasz radę zarzucić
Koło 50 m. Może jak bym miał kołowrotek 3000, a nie 4000, było by lepiej. Nie wiem. Po prostu przestał mi pasować.

Marcin

Offline Hawran

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 27.10.2017, 20:07 »
Gość mi na fejsie na Method Feeder Polska napisał, że macha multi feeder do 70 m.
Piotr

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #23 dnia: 27.10.2017, 21:51 »
Przedłużka na tym kiju ma przelotkę, aczkolwiek nie spieram się, że na każdej wersji.
Ja w każdym razie takową wersję posiadałem. Było to totalnie bez sensu, bo trzeba by za każdym razem rozmontować zestaw.
Poza tym cóż... Kije Trabucco albo polubisz albo znienawidzisz :P Jak nie sprawdzisz, nie będziesz wiedział.
Mnie te wędki nie przypadły do gustu (chociaż mam jeszcze TXL w jakimś kącie), za dużo minusów. Przynajmniej w moim mniemaniu- każdy ma inne preferencje.
Rękojeść krótka jak w spinningu 2,4m i małej średnicy, machać czymś takim przy długości 3,9m to jakaś pomyłka, zwłaszcza, że taka długość, sugeruje dalsze dystanse. Uchwyt kołowrotka jest małej średnicy i niewielkiej długości, na dodatek nie trzyma kołowrotka pewnie i strach to mocniej dokręcić, bo "czuć" że zaraz coś strzeli. Wędki są źle wyważone i "lecą na pysk". Do tego jeszcze te łączenia sekcji, jakieś oploty, wzmocnienia... Grube to jakieś takie i brzydkie.
Selektory z racji kluchowatości mają kiepskie właściwości rzutowe, ja tym rzucać nie potrafiłem i nie było to przyjemne.
Kontrola nad rybą 3kg- praktycznie żadna. Chyba, że łowisz na czystym brzegu i masz miejsce.
70m rzucić feederem to wg mnie wyczyn i do osiągnięcia raczej tylko bardziej sztywną wędką, koleś przesadził wg mnie i to bardzo grubo ;)   

Mam nadzieję, że zadowoleni posiadacze Trabucco mnie nie zlinczują :P
Zdaję sobie sprawę, że ktoś może mieć "złe" zdanie o patykach, których ja używam ;)
Czesiek

Offline Hawran

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 27.10.2017, 22:10 »
No dobrze co w takim razie polecisz w przedziale 400 zł 470 zł lub czego używasz może tak.

Piotr

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #25 dnia: 27.10.2017, 22:22 »
Przedłużka na tym kiju ma przelotkę, aczkolwiek nie spieram się, że na każdej wersji.
Ja w każdym razie takową wersję posiadałem. Było to totalnie bez sensu, bo trzeba by za każdym razem rozmontować zestaw.
Poza tym cóż... Kije Trabucco albo polubisz albo znienawidzisz :P Jak nie sprawdzisz, nie będziesz wiedział.
Mnie te wędki nie przypadły do gustu (chociaż mam jeszcze TXL w jakimś kącie), za dużo minusów. Przynajmniej w moim mniemaniu- każdy ma inne preferencje.
Rękojeść krótka jak w spinningu 2,4m i małej średnicy, machać czymś takim przy długości 3,9m to jakaś pomyłka, zwłaszcza, że taka długość, sugeruje dalsze dystanse. Uchwyt kołowrotka jest małej średnicy i niewielkiej długości, na dodatek nie trzyma kołowrotka pewnie i strach to mocniej dokręcić, bo "czuć" że zaraz coś strzeli. Wędki są źle wyważone i "lecą na pysk". Do tego jeszcze te łączenia sekcji, jakieś oploty, wzmocnienia... Grube to jakieś takie i brzydkie.
Selektory z racji kluchowatości mają kiepskie właściwości rzutowe, ja tym rzucać nie potrafiłem i nie było to przyjemne.
Kontrola nad rybą 3kg- praktycznie żadna. Chyba, że łowisz na czystym brzegu i masz miejsce.
70m rzucić feederem to wg mnie wyczyn i do osiągnięcia raczej tylko bardziej sztywną wędką, koleś przesadził wg mnie i to bardzo grubo ;)   

Mam nadzieję, że zadowoleni posiadacze Trabucco mnie nie zlinczują :P
Zdaję sobie sprawę, że ktoś może mieć "złe" zdanie o patykach, których ja używam ;)

Ja sam po woli odchodzę od tego producenta. Ale to dopiero po ostatnich wypustach (żadnej kluchowatości - wprost przeciwnie). Czesiek rozumiem rozczarowanie. Ale ociupinę konsekwencji. Jakiś czas temu, zapodałeś text, gdzie TXL Supreme Feeder jest twoim kijem na dalsze dystanse i większe ryby na wodzie komercyjnej. Odpisywałem tobie, jeśli dobrze pamiętam, że i na rzece mi służą. Co do rękojeści (średnica) trzymasz się opinii, którym przyklasnę. Bo jeśli chodzi o długość, to już zależy. Ja się bardzo często nie zgadzam że są krótkie. Jestem naciąganego, średniego wzrostu (170cm) i np. zimną porą, przy grubszej kurtce, każda za długa rękojeść przeszkadza i w niczym nie pomaga. Długi dolnik, wg. mojego widzimisię, ma sens przy rzutach powyżej 90-100 m. 
Arek

Offline Piotr T

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 51
« Odpowiedź #26 dnia: 27.10.2017, 22:24 »
Nie bierz pod uwagę jednej krytyki bo zawsze się ktoś znajdzie komu nie będzie coś pasowało :) Co do rzutów  to spokojnie 70 m można rzucić 25 g podajnikiem.
Piotr

Offline Hawran

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 27.10.2017, 22:29 »
Co kraj to obczaj ale od tego jest to forum :)
Piotr

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #28 dnia: 27.10.2017, 22:31 »
Tu, właściwie o tylko krytykę chodzi Piotrze. Na tym raczej się kończy Bo? I właśnie. Bo co. Jestem (Byłem do niedawna) Fanem tej marki (Trabucco) W tym roku stopuję. Zapłaciłem za kij w który z racji tego że stosuję producenta od niemal 12 lat, wierzyłem. Pudło. Ale krytyka ogólną? Nie dopuszczam. Wydaje Mi się, że skoro cokolwiek opisuję, staram się dodawać "JA" Co dla Mnie jest równoznaczne z tym, że to wyłącznie Moja opinia i odczucia. A nie, że sprzęt jest zły.
Arek

Offline Piotr T

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 51
« Odpowiedź #29 dnia: 27.10.2017, 22:49 »
Ok to co poradzicie w tym przedziale cenowym? Widzę że u majora jest wyprzedaż i za kij xs master feeder trzeba zapłacić 315zł. Chyba sobie kupię zapasowy :D :D :D
Piotr