Autor Wątek: Flagman Sherman Pro Method Feeder 3,9 m - prośba o opinie  (Przeczytany 8609 razy)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 625
  • Ulubione metody: method feeder
Czy ktoś miał w ręku, nad wodą wędkę jak w tytule?
Szukam feedera do metody, dalekich rzutów na wody stojące, dla stosunkowo niewielkich obciążeń.

Gliny Natura piszą na stronie: "Wędka w wersji 3,90 m dedykowana do połowu na odległości do 130 m z obciążeniem od 30 do 80 g"
To zbyt piękne, żeby było prawdziwe O:)

Czy ktoś może chociaż częściowo to potwierdzić?
Pozdrawiam,
Tomek

Online Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Flagman Sherman Pro Method Feeder 3,9 m - prośba o opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 04.11.2019, 22:58 »
Nie wiem jak ten flagman ale na filmie Nevis 3,9/100gr na tym filmie 95m

Offline Michu83

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #2 dnia: 05.11.2019, 07:11 »
Witam.
Posiadam tą wędkę ale w długości 3.8m i 70g także podobne parametry. Wędka to trój skład a właściwie to składa się z trzech równych części plus szczytówka. Na pierwszej sekcji nie ma przelotki mowa o wersji 3.8 nie wiem jak jest 3.9. Mnie to denerwowało jak w czasie urlopu bywałem dwa razy dziennie nad wodą , składanie jest utrudnione. Czy rzuci się tym kijem ponad 100m??? Ja przy kołowrotku Cresta 5000sx, żyłka 0.25 i koszykach dystans 45g nie rzuciłem dalej niż 60-70m. A brakuje jeszcze uchwytu na haczyk zaraz za dolnikiem. Sam nie wiem kij kosztuje ponad 400 stówki a  nie rzuca na kolana bynajmniej w moim odczuciu. Ok fajna półparabola i dość długi dolnik -mi akurat pasuje , jednak składanie wędziska tylko dla cierpliwych chyba że za każdym razem będziesz odcinał zestaw. Wiem można drugi skład odwrócić odwrotnie, pozostanie jeszcze trzeci i wyciągnięcie szczytówki tak żeby otrzymać równy skład do transportu.
Pozdrawiam

Online Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 562
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 05.11.2019, 07:36 »
Ciekawa sprawa z tą deklarowaną odległością...

Ja posiadam Preston Super Feeder, 3,9 z cw 70, gdzie deklarowany dystans to max 80 metrów. Wędki nad wodą jeszcze nie miałem, ale jest dosyć sprężysta, i ma ładna akcje, dosyć głęboka z mocnym dolnikiem...

Te 130 metrów Flagmanem wydaje mi się mało realistyczne, chociaż może jakiś zawodowiec tyle rzucić, kto wie?

Swoja droga ciekawią mnie te opinie n/t Flagmana. Bardzo skrajne, albo komuś pasują i bardzo są wychwalane,albo innym razem czytam bardziej wyważoną opinie, w której czar pryska i flagman dostaje trochę po tyłku...

Sam nie widziałem nigdzie Flagmana, nawet nad wodą, ale ciekawi mnie skąd te rozbieżności... Swego czasu Flagman miał dosyć mocną reklamę w sieci, w moim odczuciu nawet dosyć nahalną...
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Medunamun

• Reputacja: 60
  • Feeder Klub Mazowsze
« Odpowiedź #4 dnia: 05.11.2019, 09:06 »
Zdaje się że kolega pit1984 ma lub miał ten kij w swoim arsenale. Może mógłby coś więcej powiedzieć, spróbuj posłać mu pw.
Pozdrawiam :)

Konrad, Feeder Klub Mazowsze

PB: karp 9,07 kg, Łowisko Kamień

Offline Michu83

• Reputacja: 28
« Odpowiedź #5 dnia: 05.11.2019, 09:55 »
Zerknij na to:
https://sprzetwedkarskirs.pl/wedka-delphin-long-shot-feeder-390-cm-3-5-lbs/pBF0015

W tym roku kupiłem dwa Delphiny Opium 3.6m , które mnie urzekły jakością i dbałością o detale.
Choć też nie posiadają ucha na haczyk co dla mnie jest nie zrozumiałe w wędce za 300zł.

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #6 dnia: 05.11.2019, 13:14 »
Myślę, że 130 m to błąd w opisie. Mam flagmana legend 3.9 do 100 g. Rzuty na 90 m wychodzą ale myślę, że 130 nie jest osiągalne przy zachowaniu sensownej celowności.

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 625
« Odpowiedź #8 dnia: 05.11.2019, 21:41 »
Dziękuję wszystkim. Chyba wyleczyłem się z tej wędki.
Rzuty na 130 m  to fantazja producenta powielana bezkrytycznie, jak i inne błędne dane tej firmy przez Gliny. Drapieżnik już tego nie robi :thumbup:
Znalazłem gdzieś od użytkownika, że średnica pierwszej przelotki to 20 mm :(.  Myślę, że połowa tego dystansu to kres możliwości tej wędki.

Szukam lekkiego feedera o cw. do 90 g do rzutów do 80 m na wodzie stojącej. Parę wskazówek tu dostałem, przejrzę również inne wątki. Jak nic nie znajdę to założę nowy, szerszy wątek.

Z wędek Fagmana najbardziej przekonuje mnie Flagman Mantaray Elite Feeder 3,9 m 90 g. Mam wersję 3,3 m 70 g i bardzo mi pasuje. Ewentualnie, prawie w tej samej cenie Armadale.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Feederek1960

• Ekspert
  • Reputacja: 90
« Odpowiedź #9 dnia: 05.11.2019, 21:51 »
Zerknij na to:
https://sprzetwedkarskirs.pl/wedka-delphin-long-shot-feeder-390-cm-3-5-lbs/pBF0015

W tym roku kupiłem dwa Delphiny Opium 3.6m , które mnie urzekły jakością i dbałością o detale.
Choć też nie posiadają ucha na haczyk co dla mnie jest nie zrozumiałe w wędce za 300zł.
To gorszy materiał jak Shimano Alivio.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Sztywnej linki🎣

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 302
  • SiG
« Odpowiedź #10 dnia: 05.11.2019, 22:05 »
https://max-fish.pl/product-abk-11548-25-2090395-CORMORAN-WEDKA-GF-FEEDER-PRO-390-30-90g.html]

Widziałem w sklepie. Ładnie wykonane, przelotki duże dwustopkowe,  pierwsze 3 jak "K"
Są dostępne w sklepach stacjonarnych. Może nie ta kasa co Flagman lecz warto poszukać i zobaczyć samemu.
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 82
« Odpowiedź #11 dnia: 05.11.2019, 23:39 »
Zostałem wywołany do odpowiedzi w sprawie tego konkretnego kija, więc co nieco napiszę o nim. Byłem posiadaczem tego kija.  130 m rzutu to chyba można między bajki włożyć. Moje najdalsze odległość oscylowały w okolicach 90 m ale niestety to nie były precyzyjne rzuty. Kij jak dla mnie zbyt wolny . Ładnie pracuje pod rybami ale niestety potrzeba dużo treningu żeby rzucać w punkt na odległość powyżej 70 m. Jakość wykonania przyzwoita w stosunku do ceny.

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 531
« Odpowiedź #12 dnia: 05.11.2019, 23:51 »
Dyskusja niezwiązana z tematem wątku przeniesiona do: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=16276.0

KrzysztofS

• Gość

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 434
  • No kill
« Odpowiedź #14 dnia: 06.11.2019, 08:16 »
Fajna wędka za fajne pieniądze:

https://sport-fishing.pl/produkt/1758/feeder-excess-medium-3-90m-do-100g
Kolega ma ten feeder, miałem w tym sezonie okazje nim porzucać. Bardzo fajna sztywna rzutowa wędka. Kumpel do pary miał cast mastera 390/80 i tym excessem łowiło i rzucało mu się lepiej . Rzucałem pustym koszykiem do klipa na odległość 70m z zapasem. Więc myślę ,że mógłbym nim swobodnie łowić na dystansie 75/80m.