Witam,
potrzebuję pomocy w skompletowaniu zestawu do metody spławikowej. Do tej pory łowiłem wędkami teleskopowymi ale teraz chce kupić trój skład.
Jeśli chodzi o łowisko to będę łowił na jeziorze (pomost) - 4 do 8-10 m głębokości i do 15 m odległości. Co do ryb to : płoć , leszcz, jakiś okoń, pewnie i krąp się znajdzie. Sądzę że do 2,5 kg (chciałbym

) W przyszłym roku chciałbym użyć też zestawu nad kanałkiem żerańskim.
Ze względu, że zazwyczaj potworów nie łapałem to chciałbym zestaw całkiem lekki żeby i z tych mniejszych ryb frajda była.
Na razie poważnie zastanawiam się nad wędką MegaBAITS COMBAT UL Match 3.60 m 12 g
https://sum-radzymin.pl/pl/p/Wedka-MegaBAITS-COMBAT-UL-Match-3.60m-12g/1643Raczej preferuje 3,60 niż 3,90 ale nie zamykam kwestii.
Co do kołowrotka to polecano mi Mistrall Aqua match lub Browning Backfire II oraz masę innych ale sam już naprawdę nie wiem.
Sądzę, że jeśli zdecyduje się już na tą lub inną wędkę to będę montował kołowrotki i sprawdzał. Dlatego prosiłbym o jakieś propozycje na które modele mam zwrócić uwagę.
Jeśli chodzi o spławik to od 4g do 6 g.
Za całość nie chciałbym przekroczyć 500 zł ale wiem, że czasami się nie da więc +/- 75 zł.
Z góry dziękuję z pomoc
Pozdrawiam Tomsonic