Autor Wątek: Zestaw do metody spławikowej do 500 zł  (Przeczytany 1570 razy)

Offline tomsonic

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
Zestaw do metody spławikowej do 500 zł
« dnia: 02.07.2018, 16:14 »
Witam,
potrzebuję pomocy w skompletowaniu zestawu do metody spławikowej. Do tej pory łowiłem wędkami teleskopowymi ale teraz chce kupić trój skład.
Jeśli chodzi o łowisko to będę łowił na jeziorze (pomost) - 4 do 8-10 m głębokości  i do 15 m odległości. Co do ryb to : płoć , leszcz, jakiś okoń, pewnie i krąp się znajdzie. Sądzę że do 2,5 kg (chciałbym :) ) W przyszłym roku chciałbym użyć też zestawu nad kanałkiem żerańskim.
Ze względu, że zazwyczaj potworów nie łapałem to chciałbym zestaw całkiem lekki żeby i z tych mniejszych ryb frajda była.
Na razie poważnie zastanawiam się nad wędką MegaBAITS COMBAT UL Match 3.60 m 12 g  https://sum-radzymin.pl/pl/p/Wedka-MegaBAITS-COMBAT-UL-Match-3.60m-12g/1643
Raczej preferuje 3,60 niż 3,90 ale nie zamykam kwestii.
Co do kołowrotka to polecano mi Mistrall Aqua match lub Browning Backfire II oraz masę innych ale sam już naprawdę nie wiem.
Sądzę, że jeśli zdecyduje się już na tą lub inną wędkę to będę montował kołowrotki i sprawdzał. Dlatego prosiłbym o jakieś propozycje na które modele mam zwrócić uwagę.
Jeśli chodzi o spławik to od 4g do 6 g.
Za całość nie chciałbym przekroczyć 500 zł ale wiem, że czasami się nie da więc +/- 75 zł.

Z góry dziękuję z pomoc
Pozdrawiam Tomsonic

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Zestaw do metody spławikowej do 500 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 02.07.2018, 18:29 »
Przy takiej głębokości łowiska żeby mieć komfort łowienia to zastanowiłbym się nad 4,2 m i raczej nie szedłbym w 3,6 m. A spławiki dobierałbym od 6g w górę, ale ja to ja ;) Co do wyboru wędki to było już wiele podobnych tematów chociażby tu: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=12080.msg350919#msg350919
A tu kołowrotek polecany przez Wonskiego81 ;) https://sklepdrapieznik.pl/sklep/shimano/26295-shimano-sahara-rd-3000ss-hg-dh.html Sam go mam i mi odpowiada.

Offline zgrozik

• Ekspert
  • Reputacja: 141
    • Galeria
    • Debeściaki
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 02.07.2018, 20:07 »
Fajnie by było jakbyś zaczął od tego  http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?board=2.0
Piotr

Offline ŁYSY0312

• Ekspert
  • Reputacja: 82
« Odpowiedź #3 dnia: 03.07.2018, 03:49 »
Spławik 4-6g przy 8-10m głębokości, hmmm jakoś tego nie widzę. Nawet jak będziesz łowił na 15m to i tak zestaw będzie opadał bardzo wolno, a dryf spławika przy najmniejszej falce będzie duży. Bezpieczniej jest wg mnie używać przelicznika 1g na każdy metr głębokości, żeby zestaw dłużej przebywał w polu nęcenia. O kijku kol. Selektor już się wypowiedział, a ja też tak uważam. 4,2m to minimum, choć wolałbym odległościówkę 4,5m, lub 5m boloneczkę i to raczej minimum cw 20g. Shimano Sahary nie użytkuję (tylko jej poprzednika - Exage MRC), ale mogę polecić Spro Vento i Dragon Maxima Match. Kijka żadnego nie polecę, bo w zakładanym budżecie wszystkie modele/firmy będą miały podobne parametry. Najlepiej jest wziąć kręciołka i pojechać do dobrego sklepu. Tam pomachać kilkoma wędkami z podpiętym kołowrotkiem i sprawdzić który kij najlepiej leży w dłoni.
Kuba

Offline tomsonic

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 03.07.2018, 14:37 »
Dzięki za sugestie.
Te 3,6 wychodzi z przyzwyczajenia od lat zawsze preferowałem krótsze wędki. Jak sprawdzałem w sklepach wędki to długość 4,2 m bardzo mi przeszkadzała. Ale to pewnie tylko kwestia przyzwyczajenia.
Selektor ten kołowrotek, bardzo fajny ale czy on ma w zestawie płytką szpulę?
Co do spławika to tez kwestia przyzwyczajenia. Ale rozumiem o co wam chodzi i na pewno kupię cięższy spławik.

PS.Masz rację zgrozik. Już się przywitałem, dzięki.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #5 dnia: 03.07.2018, 14:41 »
Kołowrotek ma w zestawie dodatkową płytką szpulę.

Offline tomsonic

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 03.07.2018, 15:08 »
Ok, dzięki za szybką odpowiedź selektor.

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 03.07.2018, 17:38 »
Fajnie by było jakbyś zaczął od tego http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?board=2.0

PS.Masz rację zgrozik. Już się przywitałem, dzięki.

Choć nie ma takiej konieczności, to zawsze przyjemniej się rozmawia z kimś, kto się przywita i napisze o sobie chociaż 2-3 o sobie :thumbup:
Pozdrawiam,
Maciek